Author Topic: New stations for Pak128  (Read 28829 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Fabio

  • Devotee
  • Administrator
  • *
  • Posts: 2898
  • Total likes: 7
  • Helpful: 91
  • The Pak128 Guy
    • Visit me on Facebook
  • Languages: EN, IT, RO, FR
New stations for Pak128
« on: December 01, 2013, 12:29:24 PM »
Considering that the tracks have been lowered, so must the platforms.
I want to take advantage of this repainting a few of them and editing the other.
I plan to stick to VS's vision to lower station capacity considerably (and making them cheaper as a bonus) and increase the capacity of extension buildings, which should become a must for high traffic stations.
Also, I plan all stations to have only one platform (much like in the British Pakset).

Here two pics of a new model:


Offline kierongreen

Re: New stations for Pak128
« Reply #1 on: December 01, 2013, 02:19:52 PM »
Remember you can now alter capacity cost and maintenance for each station too!

Offline mEGa

  • 2D painter
  • Devotee
  • *
  • Posts: 1041
  • Total likes: 1
  • Helpful: 35
  • Pak128 graphics
    • mEGa_Simutrans
  • Languages: FR, EN, ru
Re: New stations for Pak128
« Reply #2 on: December 01, 2013, 04:03:46 PM »
Good idea ! More realistic IMHO
Current projects in progress : improvements of few designed french paks

Offline Fabio

  • Devotee
  • Administrator
  • *
  • Posts: 2898
  • Total likes: 7
  • Helpful: 91
  • The Pak128 Guy
    • Visit me on Facebook
  • Languages: EN, IT, RO, FR
Re: New stations for Pak128
« Reply #3 on: December 01, 2013, 04:17:50 PM »
Should I add any further detail to this one? Suggestions?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline mEGa

  • 2D painter
  • Devotee
  • *
  • Posts: 1041
  • Total likes: 1
  • Helpful: 35
  • Pak128 graphics
    • mEGa_Simutrans
  • Languages: FR, EN, ru
Re: New stations for Pak128
« Reply #4 on: December 01, 2013, 05:01:09 PM »
Cold drinks distributor ? Tickets distributors...
Current projects in progress : improvements of few designed french paks

Offline Zeno

  • ENASSA Designer
  • Devotee
  • *
  • Posts: 1996
  • Total likes: 3
  • Helpful: 30
    • Zeno's Simutrans Creations
  • Languages: ES, EN, CAT
Re: New stations for Pak128
« Reply #5 on: December 01, 2013, 05:47:44 PM »
What about kind of an info panel, fabio? Something small if it's in the middle section, as long as it's gonna be repeated allong all middle tiles.

Remember you can now alter capacity cost and maintenance for each station too!
Does it work like in experimental?? That would be great, allowing empty platforms to be very cheap, and charge it to the extensions giving capacity. That was the original plan... :)

Offline Sarlock

Re: New stations for Pak128
« Reply #6 on: December 01, 2013, 06:35:09 PM »
I love it!  Nice work.

It would make double track stations look so much better if we could add a central platform too :)
Current projects: Pak128 Trees, blender graphics

Offline kierongreen

Re: New stations for Pak128
« Reply #7 on: December 01, 2013, 07:26:25 PM »
Quote
Does it work like in experimental?? That would be great, allowing empty platforms to be very cheap, and charge it to the extensions giving capacity. That was the original plan...
It works exactly like experimental as code was merged in. There's potential for a number of options - you could have a choice between low maintenance, high cost stations and high maintenance, low cost stations as well for example.

Offline Tazze

Re: New stations for Pak128
« Reply #8 on: December 02, 2013, 05:05:46 AM »
Brainstorming...
More kind of platform
1. Island platform (same as Sarlock's suggestion)


2. Bay platform

(e.g.)
Britain London Paddington station
           London King's Cross railway station (Famous for Hurry potter :)) ;http://www.iam-architect.com/western-concourse-at-kings-cross-by-john-mcaslan-partners/

France Paris-Gare de Lyon

Germany München Hauptbahnhof
             Frankfurt (Main) Hauptbahnhof
              Stuttgart Hauptbahnhof ; http://polpix.sueddeutsche.com/polopoly_fs/1.489376.1357480153!/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/900x600/image.jpg

Italy Roma Termini railway station ;http://www.roma-termini.com/images/termini2.jpg

Japan Hankyu Umeda station ,Osaka ; http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Rail_Tracks_map_between_Hankyu_Umeda_and_Juso_Station.svg
           JR Kyoto station ,
           Odakyu Shinjuku Station ,Tokyo ; http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Rail_Tracks_map_Odakyu_Shinjuku_Station.svg

Spain  Barcelona Estació de França ;http://www.trenscat.com/renfe/images/linia15/sch-estaciodefranca.gif
And more...

3. Curved Platform

I think that it isn't rare. Dou you think about it? Difficult?

More Decorations on the platforms
Waiting pax ,the station staff ,Running in board ,Dust box, Crock , Commercial board , Elevator ,Escalator next to stairs, Waiting room ,Timetable board,Platform screen doors ,Some Vending machines ,small store ,overpass , foliage plants...

Offline sdog

Re: New stations for Pak128
« Reply #9 on: December 02, 2013, 05:11:12 AM »
you can have central platforms already. The first station tile you place has the platform on the same side. Depending on the order you place station tiles on a double track you'll get either two platforms facing each other, or one platform joined in the middle.

Offline Tazze

Re: New stations for Pak128
« Reply #10 on: December 02, 2013, 06:37:01 AM »
Oh,that's right.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Moderator
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: New stations for Pak128
« Reply #11 on: December 02, 2013, 10:50:27 AM »
Is the height final? I could help by scaling some other platforms... (meaning the goods ones, mostly).
« Last Edit: December 02, 2013, 11:00:15 AM by VS »

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline Fabio

  • Devotee
  • Administrator
  • *
  • Posts: 2898
  • Total likes: 7
  • Helpful: 91
  • The Pak128 Guy
    • Visit me on Facebook
  • Languages: EN, IT, RO, FR
Re: New stations for Pak128
« Reply #12 on: December 02, 2013, 09:54:36 PM »
Thank you for your offer, VS! I plan to release soon a basic platform template.
OTOH two more things in TODO list are lowering (and adding snow) to all station extensions and transforming the buildings in village and office stations in station extensions.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Moderator
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: New stations for Pak128
« Reply #13 on: December 03, 2013, 09:05:20 PM »
Yup, I guessed as much :)

It would be good to make a list of what should happen to each station type...?

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline ӔO

  • Devotee
  • *
  • Posts: 2345
  • Total likes: 2
  • Helpful: 66
  • Hopefully helpful
  • Languages: en, jp
Re: New stations for Pak128
« Reply #14 on: December 03, 2013, 10:44:01 PM »
I don't know how common this is, but certain stations have different foundations from the rest of the track.

example:
Track beyond platforms: ballast and sleepers
Track at platforms: ballast-less

There may also be some extra stuff sitting in the middle, like an emergency shelter/maintenance walkway.

or maybe some extra ballast to make the station look more like a single piece?
« Last Edit: December 03, 2013, 10:50:21 PM by ӔO »
My Sketchup open project sources
various projects rolled up: http://dl.dropbox.com/u/17111233/Roll_up.rar

Colour safe chart:

Offline Fabio

  • Devotee
  • Administrator
  • *
  • Posts: 2898
  • Total likes: 7
  • Helpful: 91
  • The Pak128 Guy
    • Visit me on Facebook
  • Languages: EN, IT, RO, FR
Re: New stations for Pak128
« Reply #15 on: December 03, 2013, 11:22:38 PM »

maybe some extra ballast to make the station look more like a single piece?

I actually think of something like that... Thank you for the suggestion.
Instead I'm rather skeptical about other kind of objects, but we'll see.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Moderator
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: New stations for Pak128
« Reply #16 on: December 04, 2013, 11:31:29 AM »
Other objects can be only at ends of platform, or they would repeat...

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline sdog

Re: New stations for Pak128
« Reply #17 on: December 04, 2013, 05:47:51 PM »
there are a couple of repeating objects at stations. For example at german stations in the space between tracks there were often regularly spaced pipes, where hoses could be connected. In Japan i've seen structures similar to small step ladders. I've seen old stations that had planked walkways for workers between the tracks.

Such things might help to fill up the space between tracks, which being green looks a bit strange. This is much more visible for pak128 than for pak128.britain. Reason for this is, i think, the much duller ground of the latter.

To fill the gap up with ballast, might cause some ugly colour differences? Perhaps this could be ameliorated by newer stations having lighter ballast, so it fits several tracks from the same aera only?

Offline Fabio

  • Devotee
  • Administrator
  • *
  • Posts: 2898
  • Total likes: 7
  • Helpful: 91
  • The Pak128 Guy
    • Visit me on Facebook
  • Languages: EN, IT, RO, FR
Re: New stations for Pak128
« Reply #18 on: December 04, 2013, 06:05:05 PM »
I  think about a light ballast. The tracks have color (lightness and saturation, but same hue) variants of the same ballast. I think I could find a neuter version going along with most tracks. Also, I have half an idea to cover the existing ballast leaving place only for tracks and sleepers. I just need to experiment a little.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Fabio

  • Devotee
  • Administrator
  • *
  • Posts: 2898
  • Total likes: 7
  • Helpful: 91
  • The Pak128 Guy
    • Visit me on Facebook
  • Languages: EN, IT, RO, FR
Re: New stations for Pak128
« Reply #19 on: December 04, 2013, 10:19:51 PM »
Just an update...



I still need to find the right ballast nuance...

Offline sdog

Re: New stations for Pak128
« Reply #20 on: December 04, 2013, 11:08:29 PM »
I completely forgot, the consequence thereof is also that single platforms and island platforms have such ballast protruding towards the open. That might look worse than having a lot of green in the centre.

Maybe the way of one of the japanese paks and Carl Baker would be preferable. They have ballast types that fill all/most of the tile.

I think some of the devs said they'd like to look into Carl's approach to see if it could be generalized. In such a case it would be resovled all by itself, or if not, mibht be easier to check if platforms are in such a configuration and select a different rail png.

Offline Fabio

  • Devotee
  • Administrator
  • *
  • Posts: 2898
  • Total likes: 7
  • Helpful: 91
  • The Pak128 Guy
    • Visit me on Facebook
  • Languages: EN, IT, RO, FR
Re: New stations for Pak128
« Reply #21 on: December 04, 2013, 11:15:04 PM »
I'll test also the island platform configuration, but I don't think the result is gonna be that bad. After all also fastest tracks have the tile completely covered in ballast and here I used the same ground tile with jagged sides.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline sdog

Re: New stations for Pak128
« Reply #22 on: December 04, 2013, 11:19:01 PM »
here's Carl's post:
http://forum.simutrans.com/index.php?topic=7367.msg120521#msg120521

Couldn't find who put it to the bottom of their very long todo list. (most likely Kieron)

Offline kierongreen

Re: New stations for Pak128
« Reply #23 on: December 04, 2013, 11:34:03 PM »
Most likely!

Offline ӔO

  • Devotee
  • *
  • Posts: 2345
  • Total likes: 2
  • Helpful: 66
  • Hopefully helpful
  • Languages: en, jp
Re: New stations for Pak128
« Reply #24 on: December 04, 2013, 11:35:25 PM »
Don't railway platforms also allow an extension end piece?

I know the ramps in pak britain are not part of the platform itself, but an extension.

That could be used to taper the filling so that it doesn't look jagged.
My Sketchup open project sources
various projects rolled up: http://dl.dropbox.com/u/17111233/Roll_up.rar

Colour safe chart:

Offline Tazze

Re: New stations for Pak128
« Reply #25 on: December 05, 2013, 12:57:04 AM »
I unsure it is ballast at a glance.
You need to change the color :same color as rails is better.

By the way, almost Japanese paks edited from 589's work. he doesn't forbid your remodeling and redistribution.(picked up from a Read me.txt )
http://japanese.simutrans.com/index.php?Addon128%2FRailTools%202

I'd like brown one....

Offline sdog

Re: New stations for Pak128
« Reply #26 on: December 05, 2013, 02:18:54 AM »
@AEO
here's the pak128.britain version:


Stations can have graphics for end tiles and single tiles. It's defined as extra rotations, when i'm not mistaken. Here's a snippet from the dat file to the png posted above
Code: [Select]
FrontImage[8][0][0][0][0][0]=brick-platform.1.1
FrontImage[9][0][0][0][0][0]=brick-platform.0.1
FrontImage[10][0][0][0][0][0]=brick-platform.1.3
FrontImage[11][0][0][0][0][0]=brick-platform.0.5
FrontImage[12][0][0][0][0][0]=brick-platform.1.5
FrontImage[13][0][0][0][0][0]=brick-platform.0.3
FrontImage[14][0][0][0][0][0]=brick-platform.1.7
FrontImage[15][0][0][0][0][0]=brick-platform.0.7

Most likely there would be a nice transition to the start of the ballast covered area, using transparency. I think that is part of what Fabio had in mind when he wrote above it wouldn't be that bad. (As always his work is flawless and marvelous, when it comes to release.)

Offline Vladki

Re: New stations for Pak128
« Reply #27 on: December 05, 2013, 09:08:53 PM »
I like the first version without ballast more. The second looks like the old double sided platform.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2


Offline Fabio

  • Devotee
  • Administrator
  • *
  • Posts: 2898
  • Total likes: 7
  • Helpful: 91
  • The Pak128 Guy
    • Visit me on Facebook
  • Languages: EN, IT, RO, FR
Re: New stations for Pak128
« Reply #28 on: December 06, 2013, 06:52:54 PM »
I improved the ballast:



For me it's pretty final now, I'll just add some snow and commit (in the next days) so that everyone can test.

Offline ӔO

  • Devotee
  • *
  • Posts: 2345
  • Total likes: 2
  • Helpful: 66
  • Hopefully helpful
  • Languages: en, jp
Re: New stations for Pak128
« Reply #29 on: December 06, 2013, 07:59:30 PM »
nice
My Sketchup open project sources
various projects rolled up: http://dl.dropbox.com/u/17111233/Roll_up.rar

Colour safe chart:

Offline Sarlock

Re: New stations for Pak128
« Reply #30 on: December 06, 2013, 08:50:47 PM »
That looks really nice!
Current projects: Pak128 Trees, blender graphics

Offline Tazze

Re: New stations for Pak128
« Reply #31 on: December 07, 2013, 01:48:50 AM »
Very good job!! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Offline tonu

Re: New stations for Pak128
« Reply #32 on: December 07, 2013, 03:34:09 AM »
It looks very nice! And the platform looks consistient with the extension building
Maybe you can do something simillar with a covered station, something like this japanese addon:

Offline Fabio

  • Devotee
  • Administrator
  • *
  • Posts: 2898
  • Total likes: 7
  • Helpful: 91
  • The Pak128 Guy
    • Visit me on Facebook
  • Languages: EN, IT, RO, FR
Re: New stations for Pak128
« Reply #33 on: December 07, 2013, 07:28:54 AM »
Thank you all!

Maybe you can do something simillar with a covered station, something like this japanese addon
Yes, it is planned, although only spanning 2 tracks wide, much like pak Britain's one


Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Moderator
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: New stations for Pak128
« Reply #34 on: December 07, 2013, 10:00:05 AM »
One important question for my part is - is the new height the standard for freight stations, too?

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!