Author Topic: Jak si doma zkompilovat Simutrans  (Read 7920 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Jak si doma zkompilovat Simutrans
« on: October 19, 2008, 07:19:50 PM »
Předesílám, že je to strašná noobovina. Nečekejte žádné kompilování stromů závislostí jako s GCC, až se skoro stydím jak je to vlastně trapně snadné… opravdoví hackeři snad prominou ;)

Kroky kdy se musí po instalacích restartovat jsem pro zjednodušení vynechal.

a) Stáhněte si Microsoft Visual C++ - mělo by to být zdarma
b) nainstalujte
c) stáhněte si předkompilovaný balíček knihoven pro OpenTTD - je to ten jenom zip, žádné sources nebo xyzsum
d) rozbalte někam
e) Ve MSVC jděte do nastavení (tools->options), tam nastavení cest (projects and solutions->VC++ Directories)
f) vyplazovací nabídkou vpravo nahoře nastavte include files a přidejte do seznamu složku "shared/include" z toho staženého archivu
g) totéž pro library files - tam patří "win32/library"

Nyní je systém připraven k akci - jenom ještě mít ten Simutrans!

h) Nainstalujte si Tortoise SVN (pozor, integruje se do nabídek průzkumníku)
i) nová složka - třeba "simutrans_src"
j) kliknout pravým - SVN Checkout
k) URL je "svn://tron.homeunix.org/simutrans" - ostatní nechte být, není třeba nic změnit
l) OK!
m) pokud se to zeptá na heslo, vyplňte uživatele "anon" a heslo nechte prázdné
n) stahování…

No a teď už ten ježíšek :D

o) Ve simutrans_src je "simutrans/trunk" - tam jsou zdrojáky
p) otevřete si "simutrans.vcproj"
q) je to ze starší verze, musíte se proklikat průvodcem pro aktualizaci (netřeba nic měnit)
r) až se to tedy kompletně otevře, v menu Build->build solution
s) spousta chroustání
t) exáč Simutransu se objeví ve složce Debug



Komu se to povedlo? Co bych měl napsat jasněji?
« Last Edit: October 19, 2008, 07:22:13 PM by VS »

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak si doma zkompilovat Simutrans
« Reply #1 on: January 05, 2009, 09:41:23 AM »
Raději se držím toho, co už je zkompilováno. Nebudu se pouštět do kompilace čehokoli napsaného v C++ (nebo v čem že je Simutrans napsaný), když mám zatím potíže s PHP, které kompilované není. Navíc bych si potom mohl chtít Simutrans změnit více než cop mi povolují konfigurační soubory a ... to raději ne.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline Tomas

Re: Jak si doma zkompilovat Simutrans
« Reply #2 on: January 05, 2009, 10:54:25 AM »
Sakryš, tohle téma mi nějak uniklo! :-[
VS:
1) zase se tak nepodceňuj
2) navrhuji špendlík a připíchnout na začátek české sekce.
3) A kompilace pod Linuxem nebude? ;)
4) Doporučoval bych přidat nějaké upozornění že návod není pro BFU (třeba ty, kteří věří že modré "E" na ploše je Internet)

VaclavMacurek:
PHP není programovací, ale skriptovací jazyk, proto netřeba kompilace, když má vlastní parser. A zase na druhou stranu v PHP Simutrans nenapíšeš ;)

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Jak si doma zkompilovat Simutrans
« Reply #3 on: January 05, 2009, 11:05:03 AM »
Pokud si věříš na ten linux, prosím, rád přenechám... nemám, takže nemohu sloužit. Teoreticky stačí mít libpng, libz a make, aspoň pokud si mohu domyslet.

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline Lodovico

Re: Jak si doma zkompilovat Simutrans
« Reply #4 on: January 05, 2009, 11:06:55 AM »
Verze ze SVN si kompiluju pod Linuxem asi od verze 99.12.


1. Mam nejaky adresar kde to delam.
2. Vlezu do nej.
3. Zjisteni aktualniho stavu SVN:
svn status --username anon --password '' -u svn://tron.homeunix.org/simutrans/simutrans/trunk

4. Stazeni vybrane verze wxyz:
svn update --username anon --password '' -r wxyz svn://tron.homeunix.org/simutrans/simutrans/trunk

5.Preklad:
make BACKEND=sdl COLOUR_DEPTH=16 OSTYPE=linux [debug=1]

6. Hotovou binarku soupnu na prislusne misto, treba /usr/local/games/simutrans.rwxyz, oblozim pakama a jinym prislusenstvim,
    postavim linky a uz to jede ...

« Last Edit: January 05, 2009, 11:09:18 AM by Lodovico »

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak si doma zkompilovat Simutrans
« Reply #5 on: January 05, 2009, 11:19:10 AM »
VaclavMacurek:
PHP není programovací, ale skriptovací jazyk, proto netřeba kompilace, když má vlastní parser. A zase na druhou stranu v PHP Simutrans nenapíšeš ;)
To vím taky. Ale prostě mi C++ připadá příliš složité. Už jen kvůli tomu, že se výtvor musí překládat - a to může nějaký ten čas zabrat.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline Sim

Re: Jak si doma zkompilovat Simutrans
« Reply #6 on: September 10, 2009, 08:46:42 AM »
Ctu tohle vlakno uz ponekolikate... a asi hodim nejblbejsi dotaz za celou dobu fungovani tohodle fora... k cemu je dobry si kompilovat Simutrans doma?

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Jak si doma zkompilovat Simutrans
« Reply #7 on: September 10, 2009, 12:25:08 PM »
Mno, jaksi je to podmínkou jakékoliv modifikace... :P

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline Sim

Re: Jak si doma zkompilovat Simutrans
« Reply #8 on: September 10, 2009, 03:22:13 PM »
A jake konkretne modifikace se tim mysli? Ja chapu, ze treba vyresit predjizdeni bez zasahu do algoritmu asi nelze, zrovna tak zavedeni novych typu semaforu (mluvilo se tu o obdobe klasicke predzvesti autobloku, tedy ze pokud je predchozi usek obsazen, vlak pojede maximalne polovicni rychlosti nez je na trati povoleno) ... na stranu druhou mam porad pocit, ze takoveto zasahy jsou jen pro par vyvolenych, mezi ktere se asi tezko muzu nekdy radit :-D proto tento dotaz....

... ja zrejme zustanu u modifikaci druhotnych (tedy spis optimalizace nastaveni hry), ke kterym neni kompilace nutna. Vicemene z tech nejdulezitejsich se mi uz nekolik povedlo - zvyseni dosahu stanice, pomalejsi beh casu, zapnuti casove osy. Takze mi "chybi" uz vicemene jen moznost nastaveni treni v zatackach, lepe receno uprednostneni objizdeni kopce pred jeho prejizdenim ... a pokud je k tomu nutna komplilace, tak se do toho stejne poustet nebudu.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Jak si doma zkompilovat Simutrans
« Reply #9 on: September 10, 2009, 09:53:52 PM »
Konkrétně? Cokoliv! Tohle je nejvyšší úroveň na které se dá v našem Simusvětě něco udělat. Tedy pokud nechceš pro Simutrans navrhnout speciální hardware ;) Zrovna ty semaforové vymyšlenosti jsou dobrým příkladem.

Co se týká vyvolenosti, nejde doopravdy o nic jiného než příslušnost ke skupině schopných, kteří to dokáží. Pokud si myslíš, že to zvládneš, hrr do toho.

Snadné to ovšem není.

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline kaarfii

Re: Jak si doma zkompilovat Simutrans
« Reply #10 on: December 22, 2010, 07:07:42 PM »
A dalo by se pomocí tohoto nějak vytáhnout fyzikální model chování vozidel? Tohle mi pořád leží v palici. Zkoušel jsem se matematicky dopočítat k nějakému vzorci, ale vždy marně...

3CK

  • Guest
Re: Jak si doma zkompilovat Simutrans
« Reply #11 on: November 12, 2011, 10:38:14 AM »
Quote
A zase na druhou stranu v PHP Simutrans nenapíšeš
Ale napíšeš, není problém vytvářet desktopové aplikace v PHP. Spíš nevím, kdo by to dělal, když jsou k dispozici daleko lepší alternativy :)

Quote
A dalo by se pomocí tohoto nějak vytáhnout fyzikální model chování vozidel?
Co si představuješ konkrétně pod "fyzikálním modelem"? Určitě by se to vytáhnout dalo...