Author Topic: Přehrada  (Read 8999 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vlldy

Přehrada
« on: March 13, 2011, 05:48:51 PM »
Zdarec,
Hraju ,hraju, a napadlo mě, máme atomové elektrárny, solární elektrárny, uhelné mazutové a co ja vím ještě jaké a přehrady vlastně žádné, ani zmíňka. Tak sem si říkal že by šlo vytvořit speciílní budovu-přehradu (nebo by to byla přímo továrna která by se náhodně generovala na vodních tocích). Nějaké lidi by to táhlo takže dobrý turistický cíl a hlavně výroba elektrické energie. Elektřina by se generovala zdarma a žádný řetězec by k tomu asi nešel vymyslet ,anebo (a to už je hodně od reality a i od hry samé) by právě dovoz lidí k elektrárně "vyráběl" elektřinu. Prostě dovezli by ste k ní lidi a přehrada by začala až teď generovat energii. Přehrada by asi blokovala průplavy některým lodím ,ale myslím že některé (hlavně čluny a menší lodě) by mohly normálně proplouvat. Pokud jde o auta těm bych přístup umožnil a vlaky by to hold musely objet oklikou popřípadě podvodním tunelem. Možná bych to měl dávat spíš někam na English forum ale zas tak moc dobře anglicky neumím a myslím že by šlo přímo vytvořit nový addon s touto "továrnou" kdyby se to zdálo jako dobrý nápad -zlatý český ručičky..:)
Je to docela blbý nápad já sám se nad tím zamýšlím ,ale jestli nějak můžu téhle hře pomoct, udělám to :)

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Přehrada
« Reply #1 on: March 13, 2011, 07:47:08 PM »
Přehrada jako taková je docela špek. Krok za krokem...

1) Průmysly bez nastavených surovin generující elektřinu - dodávají (viz větrná elektrárna) takže není třeba spotřebovávat lidi :) Řetězec zapotřebí není.

2) Průmysly jsou budovy. Projíždění čehokoliv budovami není možné, leda mostem o patro výš nebo tunelem níž.

3) Budovy musí být celé na jedné výškové úrovni.

4) Kopání při postavení není možné (teď).

Dohromady to znamená, že nelze vytvořit jednolitou přehradu, která by měla "sjízdnou" vodní plochu, hráz po níž by mohly jezdit auta a překonávala výškový rozdíl.

Znamená to ale taky, že pokud by se z těch požadavků slevilo, kousek cesty by ujít šel. První s čím je nutno rozloučit se je automatická stavba. Koordinace budovy, terénu a cest jsou trochu moc i na takového fantastu jako já :) Nedokážu si představit, co všechno by se muselo přidat aby to fungovalo. Pokud by se to celé veledílo stavělo tak, že by se připravil terén, potom vyplnila vodní plocha a nakonec přidala hráz, přesouvá se to do oblasti "obtížné". Jak by se to asi dalo dát dokupy:

Je třeba vytvořit vhodně nakreslený kanál, který bude vyplňovat celé pole. Eventuálně by se dalo předpokládat že hráč při "stavbě" propojí všechno v přehradě, takže by většinu plochy tvořily X-křižovatky a na okraji T-křižovatky. Potom se asi dá celkem snadno představit, které dílky by měly mít kde okraj jako břeh.

Hráz by taky byla taková grafická habaďůra. Spodek musí být níž než vršek a taky musí "zadržovat vodu". To není tak těžké. Omezení tady klade tvar terénu, který nemůže překonat na jedné hraně víc než dvě "kostky" nahoru/dolů. Ty dvě jsou tak akorát. Muselo by se to celé k sobě navzájem vyladit, takže by tím padla varianta s rozdílem 1 kostka (nebo by musela být druhá). Dalo by se to asi slepit tak, že nahoře se postaví přes údolí most, který se bude tvářit jako koruna hráze, a před něj ke stěně srázu postaví budova, která bude vypadat jako hráz.

Potom se někde bokem prskne budka typu průmysl a prohlásí za měnírnu vodní elektrárny a je to.

Ještě by asi byla zapotřebí další extra voda ("hranatá") pod hráz, ale to je po té spoustě práce jen detail.

Ty dva obrázky snad dávají dost názornou představu, jak by to bylo zflikované... Musím se přiznat, že mě to úplně škube se do toho pustit ;D Vypadá to moc hezky.
« Last Edit: March 13, 2011, 07:51:28 PM by VS »

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline vlldy

Re: Přehrada
« Reply #2 on: March 13, 2011, 08:10:31 PM »
Fuuuuha
Dobrá práce, vypadá to fakt dobře. Tak nějak sem si to představoval. Myslím že by to pěkně obohatilo celou hru. Vidím že je to tedy realizovatelné takže mám radost :). Už se nemůžu dočkat až pošlu první dodávky přes takovou stavbu :).
Ten pohyb lodí, asi to tedy nepůjde leda že by se ještě nějak vytvořil tunel podobně jako ten most aby to umožnilo pohyb lodí a aby se přehrada nestala spíš "nepřítelem"  s tím že by to jen blokovalo lodě.

Jo a ta spotřeba, vlastně jo to mi nedošlo :D

Zkusil jsem taky něco narychlo vytvořit

Možná by stačilo místo té "hranaté vody" použít kanál jak jsem to udělal já.
nebo tohle.. a poblíž by se postavil normálně transformátor...
« Last Edit: March 13, 2011, 08:41:56 PM by vlldy »

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Přehrada
« Reply #3 on: March 13, 2011, 08:35:33 PM »
Voda ve 128 je podstatně hranatější než v 64 a nemá ty otravné rožky, takže to půjde snadněji :)

Tohle není přímo ze hry, že?

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline vlldy

Re: Přehrada
« Reply #4 on: March 13, 2011, 08:44:22 PM »
No načetl sem mapu a zkusil taky něco stvořit :)
Dalo by se vytvořit víc verzí ať není každá přehrada stejná.. jak jsem tady sledoval to dění možná bych se přidal k vaší trpělivé práci, v malování umím na rozmazávání atd by stačil photofiltr. Zkusím někdy ještě si s něčím pohrát tohle bylo jen tak narychlo na zkoušku.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Přehrada
« Reply #5 on: March 13, 2011, 11:45:24 PM »
Aha, to moje byla jenom taková čmáranice která měla naznačit ten postup... S výsledkem to nemá moc společného, asi jako recept v kuchařce s jídlem.

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Přehrada
« Reply #6 on: March 14, 2011, 06:59:13 AM »
Klasické přehrady (typu Lipno, Orlík a spol.) asi možné nejsou, ale to neznamená, že by taková vodní elektrárna nemohla být - jen by musela vypadat spíš jako nádrž přečerpávací vodní elektrárny - třeba Dlouhé stráně

s tím, že na jednom konci bude něco, co se bude podobat vlastní přehradě.

Není to úplně nejlepší řešení, ale lepší než nic.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline romik

Re: Přehrada
« Reply #7 on: March 14, 2011, 12:54:18 PM »
Klasické přehrady (typu Lipno, Orlík a spol.) asi možné nejsou, ale to neznamená, že by taková vodní elektrárna nemohla být - jen by musela vypadat spíš jako nádrž přečerpávací vodní elektrárny - ...[/img]
s tím, že na jednom konci bude něco, co se bude podobat vlastní přehradě.

Není to úplně nejlepší řešení, ale lepší než nic.
V nějaké "cizí" sadě jsem našel VODNÍ ELEKRÁRNU (s názvem Presa Hidroelectrica OSORIO), dá se k ní přidat transformátor, ale jaksi to nechce ""vyrábět"" elektřinu. Možná mi k tomu schází ještě něco... i to je možné. Přikládám obrázek v příloze.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Přehrada
« Reply #8 on: March 14, 2011, 01:23:40 PM »
Tuším španělskou či portugalskou sekci. Nevím, ale mám takový dojem, že se mi jednou stalo snad u spalovny odpadů, že jsem musel trafo postavit k jiné straně budovy.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline Ota

Re: Přehrada
« Reply #9 on: August 06, 2011, 09:29:28 PM »
Napadlo mě jedno řešení, které je realizovatelné:
  • bude vyrábět elektřinu
  • na koruně hráze bude sjízdná silnice
  • samozřejmě se lodě přes hráz nedostanou

Takovou přehradu jsem si postavil (bohužel neumím kreslit a tak jsem použil obrázky z jakési "ground" sady) a dat jsem okopíroval z nějaké geoelektrárny.
Parametricky to asi nebude OK, ale v této chvíli jde o funkčnost

Výsledek je zde
« Last Edit: August 08, 2011, 09:35:13 AM by Ota »

Offline Ota

Re: Přehrada
« Reply #10 on: August 06, 2011, 09:30:48 PM »
Prosím moderátora o odtranění tohoto přízpěvku. Omlouvám se a děkuji


Prosím nedělejte zbytečně double posty. Ty se dají pochopit v addons sekci ale jinde nemají moc místo ;) Tady předpokládám, že jsi jen nevěděl, jak upravit přízpěvek tak, aby jsi do něj mohl přidat další přílohy. (a nebo byly moc velké na to aby se vešly k původnímu přízpěvku. v takovém případě je lepší double post odůvodnit.) Díky TommPa9

PS.: Nevykám, myslím to obecně na všechny, ale tohle je první double takže proto ten román :D
« Last Edit: August 08, 2011, 09:33:48 AM by Ota »

Offline Vladki

Re: Přehrada
« Reply #11 on: March 18, 2012, 10:33:40 AM »
Mozna nez prehradu, by slo snaz udelat prutocnou elektrarnu vedle reky - predelany vodni mlyn, takovych je na nasich rekach celkem dost. A nemuselo by k tomu byt jezero ani velka prujezdna hraz a neblokovalo by to lode. A ve starsich letopoctech by to rovnou mohl byt mlyn nebo pila. Ale nevim jestli se da nejak rozumne vynutit staveni budovy u reky. Neco takovehoto:

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Přehrada
« Reply #12 on: July 21, 2012, 06:09:40 AM »
Ale nevim jestli se da nejak rozumne vynutit staveni budovy u reky. Neco takovehoto:
No právě, že tohle nejde. Jde vynutit stavbu u moře, tedy u vody, která je v hře z mapy. Pokud to moře náhodou bude řekou, je potom jiná věc. Ale řeky jako vodní cesty se to netýká.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní