Author Topic: vraag over choose platform  (Read 7267 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Optimix

vraag over choose platform
« on: July 06, 2010, 01:52:59 AM »

Weet iemand een doc of faq waar ik iets meer kan lezen over het
gebruik van het choose platform signaal?

Het is een prachtige optie in Simutrans, en ik heb er eigenlijk nooit
problemen mee gehad. Maar nu zit ik er mee te klooien, en de ene
keer werkt het wèl en de andere keer niet. Wanneer het wèl en niet
werkt, daar ben ik nog niet achter. Natuurlijk kan ik blijven uitproberen,
maar ik ben bang dat ik iets over het hoofd zie, en dat het hier even
vragen wat sneller werkt.

Er is mij maar één ding helemaal duidelijk: het werkt altijd prima als ik het
signaal plaats, maximaal 20 tiles vanaf het station. Maar dan is het effect
minimaal, bij een niet al te druk lijnennet. Ik wil de splitsing en dus de
plaatsing van het signaal al veel eerder (500 tiles of zo).
Dat is een prima manier om snelle treinen, langzame in te laten halen.
Maar dat krijg ik niet voorelkaar.

Zouden er restricties kunnen zijn aan het gebruik van een choose
platform signaal?

Zoals b.v.: (ik noem zomaar wat)

- Het choose platform signaal moet vlakbij het punt staan, waar de
sporen zich splitsen naar de diverse te kiezen perrons.
- Het punt van splitsing, tot het perron mag niet eindeloos lang zijn.
- Het gebruik van een "end choose platform" is wel of niet noodzakelijk.
- de routes vanaf het moment van splitsing tot het perron moeten allemaal
ongeveer even lang zijn.
- tussen het choose platfom signaal en het te bereiken station mogen geen
andere seinen staan.
- het werkt niet bij lege treinen
- het werkt niet bij treinen die al reden, voor plaatsing van het signaal.
- alle seinen in een netwerk moeten van het zelfde type zijn
(modern, old, classic etc.)

Wie wil even meedenken? :-)

Offline Combuijs

  • Web Team
  • Moderator
  • *
  • Posts: 1387
  • Total likes: 22
  • Helpful: 53
  • Maintainer of maps.simutrans.com
    • Combuijs
  • Languages: EN, NL
Re: vraag over choose platform
« Reply #1 on: July 06, 2010, 10:15:34 AM »
Het choose platform signaal gaat niet werken om een inhaalspoor te maken.

De werking is in het kort als volgt:
Een trein die het choose platform signaal tegenkomt kijkt in zijn "schedule" wat het eerstvolgende station (of waypoint) is. Vervolgens probeert hij een route te vinden naar dat station of waypoint. In het geval van een station probeert hij ook een route naar alternatieve perrons te vinden. Wordt een route naar een vrij perron gevonden dan wordt deze route gereserveerd en gaat de trein verder rijden.

Waarom kun je dan geen inhaalspoor maken met een choose platform signaal? Je kunt natuurlijk ergens een waypoint in de route leggen, maar in tegenstelling tot een station horen twee waypoints nooit bij elkaar. Je kunt er wel een nep-station aanleggen, waar alle treinen even stoppen, maar dan is het onwaarschijnlijk dat de ene trein de andere inhaalt, bovendien bouw je dan onnodig vertraging in.

De enige manier om een inhaalspoor te maken is om ook daadwerkelijk twee verschillende routes te bouwen (met waypoints), waarbij de langzame trein desnoods nog extra vertraging oploopt door nep-stations in te bouwen.

Dan nog de specifieke vragen:

Quote
- Het choose platform signaal moet vlakbij het punt staan, waar de
sporen zich splitsen naar de diverse te kiezen perrons.
- Het punt van splitsing, tot het perron mag niet eindeloos lang zijn.
Er zit volgens mij inderdaad een limiet aan, maar ik weet die niet precies
Quote
- Het gebruik van een "end choose platform" is wel of niet noodzakelijk.
End choose platform is beslist niet noodzakelijk. Dit dient alleen om bepaalde platforms uit te sluiten van de keuze.
Quote
- de routes vanaf het moment van splitsing tot het perron moeten allemaal
ongeveer even lang zijn.
Dat is in principe niet van belang
Quote
- tussen het choose platfom signaal en het te bereiken station mogen geen
andere seinen staan.
Dat mag gerust, maar de route wordt in zijn geheel tot het gekozen platform gereserveerd (en geprobeerd te reserveren), dus zo'n sein staat in feite niets te doen
Quote
- het werkt niet bij lege treinen
Maakt helemaal niet uit
Quote
- het werkt niet bij treinen die al reden, voor plaatsing van het signaal.
Dat zou kunnen, met name als de trein het signaal ervóór al voorbij is
Quote
- alle seinen in een netwerk moeten van het zelfde type zijn
(modern, old, classic etc.)
Maakt niet uit, die mag je gerust mixen, de functionaliteit blijft hetzelfde

   
Bob Marley: No woman, no cry

Programmer: No user, no bugs



Offline Brambo

Re: vraag over choose platform
« Reply #2 on: July 06, 2010, 02:28:35 PM »
Let bij een Choose-signal voor een station ook op dat treinen die daar niet stoppen (bijvoorbeeld goederentreinen) hun route tot hun volgende station/waypoint zullen reserveren. Als dat waypoint/station ver weg is kan dit verschrikkelijke vertragingen oplopen. Als zo'n trein een choose-signal passeert moet je in hun schedule dus kort daarachter een waypoint inleggen. Dit heb ik zelf altijd een erg vervelend verhaal gevonden en daarom gebruik ik ook bijna nooit meer choose-signals.

Offline Optimix

Re: vraag over choose platform
« Reply #3 on: July 06, 2010, 08:01:39 PM »
Combuijs en Brambo, leuk dat jullie even reageren!

Ik heb inmiddels ook niet stilgezeten (simutrans is nog steeds een
tikkeltje verslavend) en ben waarschijnlijk wat verder gekomen in
mijn speurtocht, wat wel en niet kan met dit signaal.

Combuijs, je schrijft zinnige dingen, b.v. het zinloos plaatsen van
andere signalen tussen het station het het CP signaal. Dat is me
inmiddels helemaal duidelijk.

Tot nu zat ik in een bestaand, groot scenario hiermee te experimenteren,
en heb nu maar eens even een try-out scenario gemaakt, waar het
gebruik van het CP signaal centraal staat.

Voor zover ik het nu kan overzien, gaat het fout (zoals jij ook al
aangeeft) als de afstand tussen het CP signaal en het station te
groot is. Als ik het klein houd, dan gaat het allemaal perfect.
Verder ben ik erachter gekomen, dat als ik per se ruimte wil, om
snelle treinen de gelegenheid te geven, langzame in te halen, het
niet moet zoeken vóór het station, maar NA het station. D.w.z. niet direkt
na het station weer naar 1 spoor, maar de meerdere sporen veel langer
door laten lopen.

Combuijs, je stelt dat het onmogelijk is een inhaalspoor te maken met
behulp van een CP-signaal. Natuurlijk wil ik niet de wijsneus uithangen,
haha, maar het is me toch gelukt. Als je tijd en zin hebt, bekijk dan dit
scenario:
http://rapidshare.com/files/405357712/CombuijsChoosePlatformInhalen-.sve

Als je direkt na openen de map bekijkt, zie je een enorme file van 20 treinen.
10 langzame, met direkt daarachter 10 snelle treinen. Misschien is het wel
aardig om eens de laatste van de langzame treinen, of de eerste van de
snelle te volgen (resp internal number 2 en 21). Je ziet dan direkt, dat al bij het
eerste station een snelle trein een langzame inhaalt. En als je de boel even
door laat lopen, dan zie je dat dit steeds vaker gebeurt, en dat ipv een lange
file, waar de langzame treinen de hele boel ophouden, alles steeds meer
wordt gespreid.

Ik haast mij nog om te zeggen, dat dit inhaalgedoe met het CP signaal allemaal
maar een beetje fun is, en dat er veel elegantere oplossingen zijn. Combuijs gaf
dat al aan. Als je de snelle treinen zèlf naar een platform dirigeert, en de langzame
naar een ander perron op datzelfde station, wordt er ook keurig ingehaald.
En zo zijn er nog veel meer oplossingen. Snelle treinen electrificeren, zodat ze
gedwongen worden een ander spoort te kiezen en nog veel meer.
Maar ja, het aardige in Simutrans is nu eenmaal, dat er voor een probleem wel
20 oplossingen zijn.

Hier is ook nog een scenario waar het fout gaat met het CP-signaal. Daar is de
afstand hoogstwaarschijnlijk te groot, of ik doe iets anders fout.
http://rapidshare.com/files/405357743/CombuijsDitGaatFout.sve

Ik ben een half uur bezig geweest om beide files te uploaden op de
Germany files site, maar het lukt me niet. Steeds de melding dat de
filenaam al bestaat, en dat kan helemaal niet. Ik heb de boel dus maar
even geupload naar Rapidshare. De files zijn heel klein (<50 kb) dus
ik denk dat er geen wachttijd zal zijn.

Dank voor jullie reakties!

Offline Combuijs

  • Web Team
  • Moderator
  • *
  • Posts: 1387
  • Total likes: 22
  • Helpful: 53
  • Maintainer of maps.simutrans.com
    • Combuijs
  • Languages: EN, NL
Re: vraag over choose platform
« Reply #4 on: July 08, 2010, 10:05:03 AM »
Leuke voorbeelden!

Quote
Je ziet dan direkt, dat al bij het
eerste station een snelle trein een langzame inhaalt.

Ja, leuk om te zien. Maar je hebt inderdaad een groot snelheidsverschil (85 vs 220) en een behoorlijk lang stuk parallel spoor nodig.

Quote
Hier is ook nog een scenario waar het fout gaat met het CP-signaal. Daar is de
afstand hoogstwaarschijnlijk te groot, of ik doe iets anders fout.

De afstand is te groot, want als ik het choose signaal in de bocht daarna zet (en de rails verbindt) dan gaat het ineens wel goed. Bij afstand 44 gaat het wel goed, bij afstand 66 gaat het fout. De grens lijkt dus rond de 50 tegels te zitten.
Bob Marley: No woman, no cry

Programmer: No user, no bugs



Offline Optimix

Re: vraag over choose platform
« Reply #5 on: July 09, 2010, 12:54:27 AM »
Precies Combuijs! Het ligt ongeveer op 50 tiles, hoger gaat meestal fout.
En ik heb het idee, dat als je de aanvoerlijnen naar het station niet kaarsrecht
maakt, de maximale afstand nog veel korter is. 25 of zo.
Grappig dat het hier alleen gaat om de daadwerkelijke afstand tussen het
sein het te station. De route daartussen doet er in het geheel niet toe. Je kunt
de treinen bij wijze van spreken, na het passeren van het sein, eerst nog naar
de andere kant van de map, - en terug - laten rijden.

Het klopt wat je zegt: als het snelheidsverschil tussen de treinen groot is, dan
heb je weinig ruimte nodig. Oftewel, om een 70km trein een 60 km trein in te
laten halen heb je kilometers spoor nodig :-)

Ik heb nog een vraagje (om daar een nieuw topic over te openen vind ik een
beet onzin)

We hebben in Simutrans een enorme hoeveelheid seinen, en mogelijkheden.
Eigenlijk mis ik een beetje hoe het hier in werkelijkheid gaat. Als ik het goed
heb begrepen, dan is als op een baanvak een sein rood is, het sein ervoor
altijd geel, en voor dat gele sein, groen.
Logisch, want bij een geel sein kan een machinist alvast een beetje gaan
remmen, want als het volgende sein inderdaad op rood staat, staat hij
keurig op tijd stil. Een rood sein wordt dus voorafgegaan door een
voor-signaal. Simutrans kent ook een pre-signal, maar de werking daarvan
is toch anders. Voor zover ik dat heb begrepen, kijkt dit sein verder vooruit,
en wil eerst 2 of 3 vrije blocks voor het op groen springt. Ik moet dat nog
eens uitproberen, maar het zou kunnen zijn dat er dan een rustiger beeld
ontstaat. Niet een trein die steeds maar optrekt en weer stopt, maar langer
wacht, en daarna ook langer blijft doorrijden, door de meerdere vrije blocks.

Wil je hier eens commentaar op geven? (andere sein-deskundigen natuurlijk
ook van harte welkom! :-)

Offline Combuijs

  • Web Team
  • Moderator
  • *
  • Posts: 1387
  • Total likes: 22
  • Helpful: 53
  • Maintainer of maps.simutrans.com
    • Combuijs
  • Languages: EN, NL
Re: vraag over choose platform
« Reply #6 on: July 12, 2010, 10:44:13 AM »
Quote
Simutrans kent ook een pre-signal, maar de werking daarvan
is toch anders. Voor zover ik dat heb begrepen, kijkt dit sein verder vooruit,
en wil eerst 2 of 3 vrije blocks voor het op groen springt.

Ik gebruik dat pre-signal nooit, maar volgens mij kopiëert hij het signaal van het volgende block. Ik denk dat dat in bepaalde speciale situaties nog wel eens handig kan zijn, maar ik heb het simpelweg nog nooit nodig gehad.

Er kan volgens mij nooit een rustiger beeld ontstaan, in normale signalerings-situaties is het hetzelfde als een tweemaal zo groot block. Als een achteropkomende trein harder rijdt dan zijn voorganger, dan gaat hij hem op den duur toch weer inhalen. Als een achteropkomende trein even hard rijdt als zijn voorganger, dan ontstaat vanzelf een stabiele situatie zodra de achterligger de maximale achterstand heeft opgelopen op de voorligger. Dat zal normaal gesproken bij het langste block gebeuren, of een block met een helling of scherpe bocht. Als je dus bij het begin van het traject (als er dat al is) de blocklengte wat langer neemt, dan krijg je verderop vanzelf een rustiger beeld.
Bob Marley: No woman, no cry

Programmer: No user, no bugs



Offline arnoud

Re: vraag over choose platform
« Reply #7 on: July 26, 2010, 12:43:15 PM »
We hebben in Simutrans een enorme hoeveelheid seinen, en mogelijkheden.
Eigenlijk mis ik een beetje hoe het hier in werkelijkheid gaat. Als ik het goed
heb begrepen, dan is als op een baanvak een sein rood is, het sein ervoor
altijd geel, en voor dat gele sein, groen.
Logisch, want bij een geel sein kan een machinist alvast een beetje gaan
remmen, want als het volgende sein inderdaad op rood staat, staat hij
keurig op tijd stil. Een rood sein wordt dus voorafgegaan door een
voor-signaal.

idd ja laat hem dan op de helft van zijn snelheid rijden of max 100 of zo.

spaart nog tijd uit ook als je bijv. net voor een block moet stoppen.

p.s. ik ben geen signaal expert maar ik dacht dat mijn mening wel welkom was.