Author Topic: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?  (Read 7109 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Andrew

  • Guest
Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« on: December 30, 2013, 03:40:47 PM »
Ahoj,
prosím vás - jsem zvyklý na 8 let starou verzi Simutrans 86.10.4 2005.
Nové verze jsem dlouho nescháněl - někdy padali. A ta verze co jsem měl do teď má sice také řadu chyb, ale zvykl jsem si se jim vyhýbat. Přesto ta verze má své limity, a rád bych šel dál.

Stáhnul jsem si teď současnou verzi prozkoumat co má nového a je toho opravdu hodně.
Byl jsem opravdu zvyklý na tu původní verzi a měl jsem svůj styl hry v budování výhradně sítě železniční přepravy cestujících. (a chci v tom pokračovat dál).

Typicky jsem si vytvořil mapu 1536x1536 a do ní 70 měst s průměrně 3000 tisíci obyvateli. Postavil jsem třeba pět, šest hlavních koridorů, které jsem měl na několikati místech propojených pro přestup cestujících...
Řekněmě že 60% měst mělo opravdu plus mínus ty 3000 obyvatel v průměru, a zbytek měl třeba 500-1500 obyvatel.

V té nové současné verzi při tom samém nastavení mi to vytvoří osum megaměst se řádově desetitisíci obyvatel (30tisíc, 25 tisíc, ...) a pak malé městečka třeba s 1500 obyvalteli.

Lze tohle nějak přenastavit aby distribuce populace byla opravdu průměrná jako tomu bývalo dříve ve starších verzích?


A ještě mám dotaz - jak zaplnout aby se mi zobrazovalo kolem zastávek a stanic, okolní plocha kterou stanice obsluhuje? (abych viděl ve městech díry, kde nemám pokrytí zastávek)

Děkuji

Offline Sim

Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #1 on: December 30, 2013, 07:04:43 PM »
Ahoj, vezmu to od konce;
- zobrazeni plochy zastavek zapina a vypina pismenko v
- system zarizovani populace mest povazuju za pomerne velkou alchymii, takze v tomhle ti moc nepomuzu. Nicmene, ja osobne se to snazim resit tak, aby v dobe, kdy zacinam hru, byla mesta relativne mala, protoze po zprovozneni osobni dopravy obce velmi rychle rostou... takze to vlastne resit nemusim :-)
- pouze zeleznicni sit je sice zajimava, ale urcite doporucuju "po vsi" rozvazet lidi autobusama, je to zpravidla efektivnejsi

Andrew

  • Guest
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #2 on: December 31, 2013, 06:03:10 AM »
Děkuji za odpověď, prosím ještě o dodatečné info:

Zkoušel jsem hrát tedy současnou verzi a potřebuji se ujistit, že ve hře jsou omezení (se kterými jsem se ve starší verzi r 2005 nesetkal) - zkrátka že jsem neudělal něco špatně já.

Začal jsem převážet uhlí do elektrárny a po půl roce najednou přestal důl dávat uhlí do mé stanice. Hledal jsem příčinu a domnívám se, že bylo zavedno něco jako "limit přijaté suroviny odběratelem" v mém případě elektrárny. Že elektrárna zkrátka nestíhá spotřebovávat dodané uhlí.

To samé se mi stalo při dodávce ropy z ropné plošiny do chemičky.

Byl jsem také nemile překvapen, že transport ropy z plošiny do chemičky nebyl vůbec profitabilní! Ve staré verzi, jsem právě vždy těžil prvotní kapitál z transportu ropy tankerama.

Můžete mi prosím poradit co mám na začátku transportovat aby mi to vydělalo?
Hledám něco co mi bude generovat příjem ze kterého můžu financovat začátek budování sítě pro přepravu cestujících.

Poslední otázka - byl jsem zvyklý že ve staré verzi mohli cestující přestupovat 3x - tedy nastoupit do autobusu, přestoupit na vlak a pak zase v jiném městě do autobusu.

Offline Sim

Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #3 on: December 31, 2013, 01:25:08 PM »
Ahoj, opet od konce;
- prestupy jsou umozneny, standardne je omezeni asi na 7 prestupu, coz je temer neomezene. Pokud by to presto nekoho omezovalo, jde to v configu prenastavit
- ja zpravidla zacinam s prepravou uhli do elektrarny, je to totiz jedna z moznosti, kde nezalezi na rychlosti prepravy (narozdil treba od prepravy osob
- kazda fabrika ma nejakou rychlost "provozu", tedy zpracovavani surovin na produkty; popisovany jev pravdepodobne souvisi s naplnenim skladu na maximum, po nejake dobe bude surovina spotrebovana a fabrika opet zacne suroviny pozadovat. Jde o to, hlidat si to, takze neudelat system zeleznic tak, aby to z deseti dolu svazelo do jedne elektrarny, protoze pak budou vlaky vic stat, nez jezdit.

Andrew

  • Guest
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #4 on: December 31, 2013, 04:42:14 PM »
Děkuji za odpověď.

Prosím ještě o radu co dělám špatně.

Zkoušel jsem si rozehrát hru ve které mám momentálně rok 1963, mám osobní vlakovou soupravu (asi s 15ti vagónů 90cestujích a mašina ACTrain CC7100 s rychlostí 150km/h vybudovaný koridor pro 200km/h). Provoz soupravy na kilometr stojí 166.00E.
Ikdyž jezdí přeplněná... tak veškerý zisk nezaplatí dokonce ani provoz. Mínus třeba 30tisíc.

Vydělávám vyloženě jen na koncových spojích, které rozváží cestující ze stanic po městech.

Prostě provoz osobní vlakové soupravy na kilometr je šíleně drahý.

Prosím o radu

Offline jk271

Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #5 on: December 31, 2013, 05:15:52 PM »
Taky přispěju s troškou do mlýna:
1) Přestupy se nastavují při vytváření mapy: v nastavení na záložce "spojení" je to položka max_transfers.

2) "limit přijaté suroviny odběratelem" lze vypnout. V nastavení na záložce "hospodářství a města" je to položka "just_in_time". Tu je nutné odškrtnout a limit je pryč.
Některé volby jsou popsané české verzi nápovědy. Její aktuální verze je stáhnutelná z www.simutrans-germany.com/translator/ --> guest access --> download texts --> export help files

3) Co nejvíc vydělává?
V pak64 je to přeprava uhlí.
Dále je to taky přeprava dřeva na pilu a přeprava fošen do velkoobchodu s materiálem. Tady bych využil nákladní auta.
Lodní doprava je v pak64 výdělečná jen při přímých spojeních, kdy loď neobeplouvá nějaký výběžek pevniny.

V pak128 je to taky přeprava uhlí a také obilí, ale mezi stanicemi musí být dostatečně velká vzdálenost. Okolo 100 polí mezi stanicemi je už v pohodě. V pak128 mají nástupiště velké náklady na údržbu, a proto na krákých tratích příjmy z přepravy nestačí pokrýt náklady na údržbu nástupišť. Nástupišt v pak128 (a pak128.cz) stavět raději méně.

Bez znalosti konkrétní grafické sady (paku) mohu radit jen takto obecně.
« Last Edit: December 31, 2013, 05:23:17 PM by jk271 »

Offline Sim

Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #6 on: December 31, 2013, 10:41:43 PM »
Jestli hrajes CZ pak, zkus si prohlidnout demo (po startu hry das nahrat hru, ale kliknes na krizek a zadnou hru nenahrajes, takze jsi v te, co je na pozadi pri startu).  Je to funkcni hra, na ktere je videt, co vydelava a co ne ... a i kdyz zpusobu, jak hrat, je neskutecne mnoho, ukazuje to minimalne jeden, ktery funguje.

Andrew

  • Guest
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #7 on: January 01, 2014, 01:01:40 PM »
Děkuji za info, hraji nějaký originál english pack zřejmě.

Zkusím tedy bokem si stáhnout ještě jednu verzi s tím CS packem abych to viděl.


Ještě mě napadlo, zdali je teď v simutrans vyřešena "vyrovnanost plánu jízdy". Co mám namysli - zajíždí mi osm autobususů od nádraží na delší cestu skrze dvě vesnice a turistické atrakci. Vypouštěl jsem je s odstupem aby měli rozestupy a teď jsem je kontroloval, že jedou už nalepené za sebou a tvoří "vláček". A tedy vydzvednou cestující v jednu chvíli... a až do příštího návratu nic nejede a cestující se hromadí ve stanicích.
?

Děkuji

Offline Vladki

Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #8 on: January 01, 2014, 05:07:19 PM »
Sjizdeni autobusu do "vlacku" se deje porad. Trochu tomu jde pomoct tim, ze na vhodnych zastavkach (napr. konecna, prestupni uzel), nechas autobus cekat dokud se nenaplni na urcite procento. Navic jde nastavit ze nema cekat dele nez 1/x herniho mesice.

Presnejsi nastaveni jizdniho radu je pry mozne v simutrans experimental, ale moc o tom nevim.

Andrew

  • Guest
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #9 on: January 12, 2014, 12:19:35 PM »
Prosím vás je možné provádět demolici kolejí a cest jakoby hromadně, podobně jako při stavbě kolejí a cest, kdy se táhne kolej a vidí se kama to povede, případně si pomáhám s rovinou vedení podobně jako s držením CTRL při stavbě kolejí a cest?

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #10 on: January 12, 2014, 03:47:39 PM »
Vedle nástrojů na stavbu cest všech druhů je i nástroj na jejich "ničení", který "jede" jako vozidlo (jednosměrky atd.) a bere co projede. Tedy, vedle znamená na stejné liště. Ve 128 má vždy ikonku se žlutým buldozerem, jinak poradí asi někdo jiný...

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Andrew

  • Guest
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #11 on: January 13, 2014, 10:54:14 PM »
Děkuji za odpověď : )

Ještě mi při stavbě chybí jedna vychytávka která je v Open TTD. Když stavím kolejiště a dávám semafory... hra umožňuje aby každých asi 5 čtverců, postavil jeden semafor a to až do tam kde kolej končí. Je něco podobného i v Simutrans?


Ukládají někde hráči savy hry aby se pochlubili? Rád bych se inspiroval jak druzí staví infrastrukturu. Ještě jsem nikdy neviděl něčí rozehranou hru. Já vždy stavím celoplošnou síť osobní dopravy... podobně jako existuje v reálném světě. Právě takovéto savy mě zajímají.

Děkuji

Offline Vladki

Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #12 on: January 14, 2014, 12:17:18 PM »
Kdyz se semaforem tahnes po kolejich tak se kazdych X policek stavi dalsi (a pripadne po ceste maze prebytecne). Nastavei X je pres Ctrl-click na semafor v toolbaru.

Andrew

  • Guest
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #13 on: January 14, 2014, 01:54:14 PM »
Výborně!!! Mocrkát děkuji

Andrew

  • Guest
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #14 on: January 27, 2014, 09:57:12 PM »
Prosím vás - lze nějak obejít nebo nastavit dostupnost koupě vozů v depu, které zastarají a přestanou se objevovat v nabídce?

Offline Sim

Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #15 on: January 28, 2014, 08:10:57 AM »
Ano, pokud hrajes podle casove osy, je tusim defaultne nastaveno, ze se ti zobrazuji jen aktualni. Behem hry lze zapnout zobrazeni (a moznost nakupu) zastaralych vozidel, je to cudlik vlevo dole v depu hned u cudliku "zobrazovat vse" (u jednotek i jine nez celni vozy, defaultne zapnuto).
V configu jde nastavit, ze zastarala vozidla uz nejdou nakoupit ... kde presne to je ale z hlavy nevim.

Andrew

  • Guest
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #16 on: January 28, 2014, 09:22:36 AM »

Zkusil jsem to ale nezobrazuje se mi to tlačítko.
Tady by třeba měly být zastaralé parní lokomotivy.

?

Offline jk271

Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #17 on: January 28, 2014, 08:16:35 PM »
Při vytváření nové hry je třeba v "Nastavení" na na záložce "Hospodářství a města" zaškrtnout "allow_buying_obsolete_vehicles".

Andrew

  • Guest
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #18 on: January 29, 2014, 10:10:58 AM »


Díval jsem se na youtube jak někteří jiní řeší dopravu uvnitř ve městech. Hledám inspiraci jak se zlepšit.
 
Já nevyužívám autobusy, kvůli malé kapacitě. Na začátku to stačí, ale jak se město rozroste nestačí, kolabují, je nutné přestavovat dopravu ve městě. Proto už od začátku pokládám tramvajové koleje, ale nepouštím na ně tramvaje ale motorové jednotky Abro v sestavě 2,4,6,8 vozů.
Mají levný provoz. Později se tam dají nasadit i kapacitnější vlaky.
Je to efektivní. Na druhou stranu to není moc vizuálně pěkné. Neodpovídá realitě atd.

Zvažuji nějaké řešení metropolitní dopravy, ať už pozemních vlaků a stanic, nebo metro, nebo nadzemka.

Pokud máte hezky vyřešenou hromadnou dopravu uvnitř města - prosím pochvalte se tady se screenem. Hledám inspiraci. Děkuji 

Offline Vladki

Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #19 on: January 29, 2014, 03:50:04 PM »
Docela se mi osvedcilo stavet okruzni autobusove linky - vzdy dve linky v protismeru po stejne trase, a v miste kde se potkava vic kruhu postavit vlakove nadrazi pro spoj se sousednim mestem. Nicmene ve hre kterou ted hraju mam vyssi station coverage - 4 misto standardnich 2, takze zastavky muzou byt dal od sebe, a vyplaci se mi stavet kratke linky se 2-4 zastavkami (vcetne konecnych), pricemz 3 jsou tak optimum, a mit mesto pokryte hvezdicovite - stredy hvezd spojene metrem, nebo vlakem. V husteji zalidnenem meste pak i spoje ruzne krizem-krazem.

Tramvaje mne nikdy moc neoslovily kvuli tomu ze jsou jednokolejne. Na kratke spoje to vypada legracne, na dlouhe spoje pak potrebuju brutalne dlouhe soupravy a stejne se mi zastavky preplnuji, a vybourat ve meste bulvar abych mel dvoukolejnou tramvajovou trat mi pripada hulvatske...

Nicmene hodne zalezi i na tom jaky pak hrajes - kapacity a cena vozidel hraji svoji roli.

EAndrew

  • Guest
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #20 on: January 29, 2014, 08:43:42 PM »
Děkuji za info


Ještě bych se zeptal - nepřevážel jsem nikdy v simutrans poštu. Jen v Open TTD...

Já myslím že nepůjde zdaleko celoplošně pokrýt celé město. Proto předpokládám že nejvíc pošty by bylo generováno tam kde jsou věžáky, a v té oblasti si postavit poštu a zařadit poštovní vagón do vlakové soupravy.
Nebo se opravdu řeší přeprava pošty celoplošně?

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2002
  • Total likes: 9
  • Helpful: 12
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #21 on: January 29, 2014, 09:15:44 PM »
Já to vezmu hezky stručně:

1. díky že ses konečně rozhodl oficiálně rozšířit naše řady. Konečně nemusím pořád schvalovat zprávy (bohužel s několikahodinovou prodlevou protože mi upozorňovací maily chodí až po 2 hodinách)
2. poštu jde řešit buď celoplošně jako pasažéry a autobusy nebo vybrat si speciální místa (továrny, památky) a udělat si poštovní linku spojující jen jednotlivý body.
3. každej barák má nastavenou průměrnou denní úroveň kolik může vygenerovat cestujících a pošty takže nemusíš koukat na věžáky protože stejně to může dopadnout tak, že pokud město bude mít dost "stimulující" obsluhu tak za pár let když se budeš věnovat jiné části mapy se ti úplně změní situace
4. Za posledníchasi 10 let se na simutransu změnilo jen to, že se mu věnuje o trochu víc lidí a existuje víc grafických sad, které si podle představ autorů zahrává se standartními herními mechanismy. Takže každý hraje "něco jiného" a jinak mu to vychází a funguje. V současném paku cs nejsou silniční poštovní automobily. ty plánuju v další verzi spolu s revizí cen autobusů, trolejbusů a pár dalšíma novinkama. (Tolik jako vysvětlení k tomu kde je další verze paku 128.cs-testují se ceníky a to je na dlouho.)
Ale zpátky k poště:
Vždycky záleží na tom, jak s ní chceš zacházet a jaká máš k dispozici vozidla. Chce to zkoušet a ono se to poddá. Radit umí každý  jen mě to moc nejde :)

EAndrew

  • Guest
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #22 on: February 01, 2014, 03:05:05 PM »
Děkuji za odpověďi. Přešel jsem teď z Paku64 na Pack128. Zvolil jsem ten základní pack128 a přidal jsem si tam některé addons z topicu "České addons aneb naše lidová tvořivost" a CS katalogu na http://www.simutrans.eu/index.php?url=addons.

(CS pak 128 jsem si také stáhnul, vozy všech typů super! Jen s těma panelákama je to přehnané...)

Hledám další addons i ze zahraničních tvoreb.
Adresa kde by měli oficiálně být skladované je nedostupná - http://www.simutrans.com/en/ http://addons.simutrans.com/ (?)
Pak nějaké Addons jsou ještě tady v topicu "Pak128 Add-ons and Graphics", ale je to spíš diskuze, není to tak přehledné a setříděné jako v "České addons aneb naše lidová tvořivost".

Jsou ještě nějaké další místa kde by se dali stáhnout Addons z international tvroby?

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2002
  • Total likes: 9
  • Helpful: 12
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #23 on: February 01, 2014, 04:08:24 PM »
Díky za nepřímou pochvalu. Dá to práci udržovat "tvorbu" přehlednou. addons.simutrans.com jsou teď nejspíš mimo provoz a žádném větším mezinárodním uložišti nevím. Napadá mi jen tohle Archiv fora

Offline David

Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #24 on: February 01, 2014, 04:12:19 PM »
Můžeš si ještě postahovat různé paky (třeba britský-tam je hodně věcí) a vybrat si z nich co chceš.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2002
  • Total likes: 9
  • Helpful: 12
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Zvyklý na 8 let starou verzi, v čem se Simutrans změnilo?
« Reply #25 on: February 01, 2014, 04:16:38 PM »
... nebo projíždět národní diskuze a vybírat si co tě zaujme (francouzské trolejbusy, španělské náklaďáky...)