The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Co s "ohranou" mapou?  (Read 19925 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #35 on: February 20, 2010, 07:15:17 PM »
Hmm tak jsem ty soubory ještě jednou prolezl a máš bohužel pravdu. Je to nelogické a trochu zavádějící ale je to tak. No ale nejde mi na rozum proč ta verze u programu je celá REMovaná, souvisí to s tou novou možností nastavovat parametry v té nové položce "Vytvořit novou mapu/nastavení" ?
Jenom ještě zajímavost, v originálním Sim 102.2.1 s orig. pak setem PAK128 verze 1.4.5 je položka "starting_money" v obou souborech "simuconf.tab" samozřejmě s různým nastavením. Myslím že by se měly tyto zdvojené parametry opravit a rčit co kam patří - oficiálně no a to je vlastně prosba na VS, mohl bys prosím toto tlumočit na příslušná místa? Dík.
« Last Edit: February 20, 2010, 07:48:38 PM by Nemo »

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #36 on: February 21, 2010, 12:50:41 AM »
U programu je všechno remované, protože se po nějaké době přišlo na to, že by nebylo od věci nějaké rozumné výchozí hodnoty zabudovat přímo do programu. Takže teď už je nemá cenu nastavovat pokud by byly stejné. Předpokládám že soubor u programu těm výchozím hodnotám všude odpovídá, kromě toho co je výlučně závislé na sadě - to tam bude jenom popsané.

Pokud uživatel nechá na pokoji ty normální soubory a dělá si "to svoje" v dokumentech, funguje to poměrně luxusně. Nevím jak kdo, ale já třeba vítám že nemusím pořád kopírovat uložené hry a nastavení sem tam, sedí si v dokumentech a že mám padesát složek se různými verzemi hry mi nezpůsobuje padání vlasů :) Navíc teď už konečně jde dávat do dokumentů i addony, takže je to ještě pohodlnější. Pravidlo je taky jednoduché, dokumenty > sada > program... takže co je v dokumentech, platí.

Jinak duplikované hodnoty jsou naprosto neškodné, nevidím proti nim žádný argument. Klidně to předám dál, ale asi budu za blba ;) No, v tom co sedá stáhnout je ale starting_money taky zakomentované. Že by byl požadavek splněn již předem? :D
« Last Edit: February 21, 2010, 12:56:34 AM by VS »

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #37 on: February 21, 2010, 10:17:31 AM »
No asi máš pravdu, já osobně nemám moc v lásce win položku "Dokuments and Settings" ale asi se ji nezbavím tak se s ní musím naučit žít. Jo a pravdou je že si tímto způsobem můžu určit u každého PAK setu jak se bude chovat hra, jak se bude ukládat, jaké budou výchozí silnice atd. Pravda, má to svoje výhody.   ;)

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #38 on: February 26, 2010, 10:18:27 AM »
SIM - měl bych dotaz, čím edituješ save hry ve formátu XML? Mám ho o velikosti cca 179 mega a nemohu to ničím otevřít. Budto mi to hlásí že je soubor moc veliký nebo že se vyskytl neplatný znak.

Offline Magpie

  • *
  • Posts: 33
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #39 on: February 26, 2010, 01:32:46 PM »
Mě osobně se osvědčil Notepad++: http://notepad-plus.sourceforge.net/

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #40 on: April 22, 2010, 07:47:06 PM »
Ja to delam ve Wordpadu, je to sice na dlouhy lokte, ale jde to.

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #41 on: April 23, 2010, 06:17:49 AM »
No já jsem našel prográmek EditPad Lite. Je sice anglicky ale funguje rychle a spolehlivě. Zkoušel jsem s jeho pomocí systémem vyhledej/zaměň vyměnit ve hře autobusy a musím říct, šlo to docela dobře. Vyměňovat je ve hře přes depo by bylo dost obtížné a zlouhavé, takhle to bylo za chvilku. Nutná je ale preciznost, jinak třeba jezdí (nebo spíš nejezdí) na autobusové trase předek trolejbusu se zadkem z kloubáku či jiné kombinace.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #42 on: April 24, 2010, 06:38:07 PM »
Tak takovéto šílenosti mne nechávají chladným.

Tímto bych se ale rád vrátil k tomu, o čem původně téma bylo (nebo spíš mělo být).

Nedá se říct, že by u mne nastala situace, že by některá z map začala být ohraná. Když mne ale nějaká hra začne nudit, začnu novou hru obvykle na jiné mapě (většinou, pokud je to možné) s názvy měst podle mapy - a předchozí hru zruším nebo si nechám jen první a poslední save - i když se k té hře málokdy vrátím.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #43 on: April 25, 2010, 11:13:04 AM »
Kdyz to vezmu zpetne, tak duvodem, proc se mapa "omrzela" bylo:

- nehral jsem podle casove osy, takze me nic nenutilo obnovovat vozovy park podle vyvoje techniky

- hral jsem na "prelidnene" mape, pri zadavani jsem navolil nevhodnou konfiguraci (produkovalo to moc lidi a porad tvorilo nove prumyslove retezce), takze zezacatku jsem byl spokojen (mesta rostly rychle) ale po chvili nebylo misto, kam stavet

Hrani podle casove osy to hodne obohatilo a moznost nastaveni urcitych parametru jeste vic. V podstate mi uz ke stesti chybi jen moznost nastavit si koeficienty treni v zatackach a stoupanich - se standardnim nastavenim je ve spouste pripadu kopec snazsi prejet, nez objet.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #44 on: April 25, 2010, 01:23:49 PM »
Koeficient tření v zatáčkách a stoupáních. Zkus se na to zeptat odpovědných osob, například Prissiho. V Experimentálu je však udělána jakási simulace naklápěcích vlaků. Pak128 však, alespoň podle zdrojů k tomu dostupných, jak jsou v téma, které se Experimentálu věnuje, na něj není připravena - alespoň zatím.

Pokud jde o hru s časovou osou, nikdy jsem nehrál jinak než s časovou osou. A hra mne obvykle přestane bavit ve chvíli, kdy už není na mapě co změnit, spojit jakýmkoli způsobem atp. A kdybych sám nevytvářel různé add-ony a netestoval je, asi bych s některými hrami seknul hodně brzy.
« Last Edit: April 25, 2010, 01:31:16 PM by VaclavMacurek »

Offline abec3

  • *
  • Posts: 67
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #45 on: April 25, 2010, 07:07:25 PM »
VM>tak tak, ja hrám 1 hru zatiaľ od minulého leta, ale systémom mesaic hrám, 2 mám pretávku, potom zase s elánom na mesiac gejmiť a potom ma to zase prestane baviť. Hra sa mi zdá strašne monotónna, teraz som konečne prišiel na to ako funguje semafor výberu peronu, takže ma hra bavila a hral som ju s nadšením asi 3 mesiace, kedy som prestavoval 99% všetkých staníc, ibaže niektoré neriešiteľné problémy ma od hry zase na mesiac odlákali. Napr. mám kritický nedostatok energie, ja to nechápem, prepol som sa na verejné služby a nastaval si takých 30-40 veterných elektrární na výkon 9999 kw a nevidím rozdiel..Navyše, ja priam nenávidím stavbu semaforov, nastaviam si trať, dám jej trolej, vytvorím linky, pustím vlaky ale tie semafory tam jednoducho musím dať a to ma fakt nebaví. Keď k tomu pripočítam, že vlaky nemožem púšťať do hry ako busy (myslim tým že kľudne kliknem 40x na start, alebo ako to je, už som to dlho nehral), ale musím pustiť turbo a púšťať ich po jednom. Bože chráň moje nervy keď idem modernizovať nejakú linku s 30-40 vlakmi, všetky poslať do depa, vymeniť vagóny/lokomotivy a zase 2 herné roky ich púšťať do obehu..Keď sa to všetko nabalí na 1 guľu, je koniec až kým tá guľa zase nespľasne, ale to nejaký čas trvá..

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #46 on: April 25, 2010, 08:16:34 PM »
Linka s 30ti až 40ti vlaky? Nedávno jsem zrušil linku, kde bylo 20 vlaků - a trať byla přetížená. Hlavně kvůli tomu, že ta linka neměla tu trať sama pro sebe. A tu linku jsem zrušil jednak kvůli odlehčení provozu na té trati, ale hlavně kvůli tomu, že jsem k ní měl duplicitní leteckou linku a přeci jen:

10 * 1529 = 15 290 při rychlosti 110 km/h < 10 * 200 = 2 000 při rychlosti 952 km/h. Rozdíl je asi 2 000 ve prospěch letecké dopravy. A všechna letadla jsou samozřejmě plná. Pouze v posledních chvílích před zrušením té vlakové linky začínaly být jak vlaky tak letadla poloprázdné. Z jistého pohledu na věc je to samozřejmě správně.

A pokud se ptáš, proč jsem psal jen 10 * 1529 místo 20 * 1529, tak je to proto, že ta druhá desítka vlaků vozila poštu. Mám v jednom městě nádraží s čtrnácti kolejemi a obzvláště těch horních osm (šest kolejí je totiž v podzemí) je velmi často využito na 100%.

Offline abec3

  • *
  • Posts: 67
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #47 on: May 05, 2010, 12:24:35 PM »
ja mám holt postavené trate cez celú mapu, navyše tie najvyťaženejšie majú vlastnú koľaj :D na jednom úseku mi ide vedľa seba 6 koľají ;-) na fungovanie letadiel som zatiaľ neprišiel, raz som ich skúšal ale raz vyložili náklad  a potom len krúžili nad pristávacou dráhou..to bolo ešte asi pred rokom a odvtedy som ich nepoužil ..moja največia stanica má 4 nástupišťa :D

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #48 on: May 05, 2010, 01:55:23 PM »
Jen čtyři nástupiště největší stanice? Mé největší stanice (přinejmenším v právě rozehrané hře) začínají na deseti kolejích.

A pokud jde o letadla, u nich je největší problém s provozními náklady. A to co říkáš ty se zcela zjevně týká nákladního provozu, nikoliv osobního a poštovního - pro ně (stejně jako u vlakového, lodního a silničního provozu) nikdy nedávám plné naložení (ani jakékoli jiné). Pro nákladní provoz nikdy nepoužívej pro jedno letiště více letadel než máš čekacích míst (a to ještě před nějakou dobou si alespoň letadla dokázala najet na libovolnou volnou čekací plochu, kdežto teď tupě sledují letový řád). Přeci jen letadla jsou (když nebudu brát v potaz maglev) mnohem rychlejší než vlaky a tak i při nižší kapacitě odvezou nahromaděné zboží mnohem rychleji.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #49 on: August 09, 2010, 03:53:26 PM »
Mam tu dalsi dotaz na stouraly do hry a osoby zasvecene: je nekde v configu (pripadne pri tvorbe nove hry moznost nastaveni), jak daleko od radnice budou fabriky "pozadovat" zamestnance? Priznam se, ze od doby, co nova verze hry umoznuje si spoustu veci nastavit, jsem novou hru nespoustel ... mozna to tam nekde je, mozna ne. Kazdopadne nevim, kde to hledat.

Predpokladam, ze to bude nejaky parametr, ktery pujde zmenit podobne, jako hustota prumyslu nebo podobne veci.

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #50 on: November 29, 2010, 02:45:45 PM »
Já s tím mám problémy. V "simuconf.tab" změním parametr na saveformat = xml, uložím, načtu nějakou již rozpracovanou mapu, poté ji znova uložím.
Jdu do Documents and Settings/.../Dokumenty/Simutrans/maps/ a moje mapa je pořád v tom samým formátě .ppm
Tož soudruzi, kde je chyba?

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #51 on: November 29, 2010, 03:10:47 PM »
V tom, že musíš editovat ten save ;) s mapou jako základem se nic neděje.

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #52 on: November 29, 2010, 04:49:16 PM »
Aha, chtěl jsem napsat Documents and Settings/.../Dokumenty/Simutrans/save. Soubor je stále ve formátu *.sve. Změna v config nic neudělala...

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #53 on: November 29, 2010, 05:36:48 PM »
Tak to zkus uložit pod jiným jménem. Tedy jinak pojmenuj uloženou hru... Zkus si s tím trochu pohrát ;) (nic jiného mě nenapadá)

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #54 on: November 29, 2010, 05:44:51 PM »
tohle se mi stavalo taky - problem byl v tom, ze hra ma nekolik "configu" ... a zrovna ten, ve kterem jsem to menil, byl z nejakeho (me neznameho) duvodu "vyremcany" (= na zacatku kazdeho radku byl krizek #)

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #55 on: November 29, 2010, 06:16:01 PM »
No až na to budu mít náladu, tak to zkusím ještě jednou.

Sim:
Prohlížel jsem si tvoje mapy. Koukám, že jsi začal taky číslovat vlaky podle UIC - všimnul jsem si např. R 929 "Opava", Os 3301 atd. Máš nějakej konkrétní systém číslování? Protože mi není jasný, jak ČD čísluje osobní vlaky.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #56 on: November 29, 2010, 06:22:30 PM »
Mno, predpokladam, ze zaklad vychazi z mezinarodnich vlaku - tusim ze jsou to cisla do 500 ... pak se da rict, ze je to podle priority daneho vlaku, takze u CD jsou to Pendolina a vnitro vraky vyssi kvality na Ostravu, pak rychliky, spesnaky, osobaky ... zpravidla je pak cela skupina vlaku na jednom vozebnim rameni s cisly po sobe jdoucimi s tim, ze suda cisla znamenaji jeden smer a licha druhy.

Ja to delal v tom smyslu, ze sem si nasel na netu razeni ... a to co se mi libilo jsem si vytvoril ve hre a pojmenoval. Nic vic, nic min ... proste radost z toho, ze mam ve hre vagonky na vlak, kterym jsem vcera jel :-D

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Co s "ohranou" mapou?
« Reply #57 on: November 29, 2010, 06:58:13 PM »
kaarfii: Koncovka sve tuším zůstane vždycky stejná, bez ohledu na vnitřnosti...