The International Simutrans Forum

 

Author Topic: PlayTrans's Buildings  (Read 17891 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
PlayTrans's Buildings
« on: August 29, 2009, 05:48:14 AM »
The list to download house is below the post.

It is:
1) Residential House 1
2) Commercial House 1 (Yellow Store)
3) Commercial House 2 (2 Floor Germany Flag Building)


Enjoy! :D
« Last Edit: September 07, 2009, 04:53:47 AM by PlayTrans2009 »

Offline Isaac.Eiland-Hall us

  • Benevolent Dictator
  • Administrator
  • *
  • Posts: 3651
  • PanamaCityPC.com/support/
    • Facebook Profile
  • Languages: EN
Re: My first house...
« Reply #1 on: August 29, 2009, 06:02:55 AM »
It's a good start. But some things to consider:

1. Texture - notice how houses in the game use textures to look nice (except the comic paks)
2. Shading - look at houses - not every surface is the same brightness
3. Scale - it doesn't look like it fits the scale of the game

But it's a good start. Check out the wiki for a lot of helpful information on how to make your drawings look good. And of course, you'll need to write a dat file and run makeobj to get it into the game :)

EDIT: Didn't catch it was for pak96 comic. heh.
« Last Edit: August 29, 2009, 09:06:58 AM by Isaac.Eiland-Hall »

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: My first house...
« Reply #2 on: August 29, 2009, 06:12:17 AM »
It's a good start. But some things to consider:

1. Texture - notice how houses in the game use textures to look nice (except the comic paks)
2. Shading - look at houses - not every surface is the same brightness
3. Scale - it doesn't look like it fits the scale of the game

But it's a good start. Check out the wiki for a lot of helpful information on how to make your drawings look good. And of course, you'll need to write a dat file and run makeobj to get it into the game :)

Ok, I do not need texture. The scale looks fine I think. Shading, why do we need it?

EDITEDIT: How to make dat files? I don't understand in the wiki!
« Last Edit: August 29, 2009, 06:30:29 AM by PlayTrans2009 »

Offline mobo

  • Devotees (Inactive)
  • *
  • Posts: 199
Re: My first house...
« Reply #3 on: August 29, 2009, 08:29:16 AM »
Size is ok for pak 96. Texures aren't needed, it's comic style. Some more details would be good, but it's a good start.

Shading is needed to make it appear 3-dimensional. The right wall facing east (bottom right) needs to be darker than the other one.


The minimum-dat to pak it looks like this

Code: [Select]
Obj=building
name=house
copyright=your name
level=5
Type=res
BackImage[0][0][0][0][0][0]=House1pak96.comic.0.0

you can pak it online at: http://online-dat.simutrans-germany.com/

Offline Frank

  • Inactive/Retired
  • *
  • Posts: 1431
  • Languages: DE
Re: My first house...
« Reply #4 on: August 29, 2009, 08:50:26 AM »
this file name House1pak96.comic.PNG is not good

the extension is better to .png

and in the name better not . and spaces; better use _ for this

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: My first house...
« Reply #5 on: August 29, 2009, 11:23:10 AM »
Epic! I just went from church.

Size is ok for pak 96. Texures aren't needed, it's comic style. Some more details would be good, but it's a good start.

Shading is needed to make it appear 3-dimensional. The right wall facing east (bottom right) needs to be darker than the other one.


The minimum-dat to pak it looks like this

Code: [Select]
Obj=building
name=house
copyright=your name
level=5
Type=res
BackImage[0][0][0][0][0][0]=House1pak96.comic.0.0

you can pak it online at: http://online-dat.simutrans-germany.com/

Look below. Is it fine?



ZOMG! IT WORKS!


Epic, I will give it to you by soon enough. I need to rotate in north-west, south-west...

Is there any programme that do that?
« Last Edit: August 29, 2009, 11:40:47 AM by Isaac.Eiland-Hall »

Offline sojo

  • Moderator
  • *
  • Posts: 851
  • Maintainer pak96.comic
    • German home of Simutrans
Re: My first house...
« Reply #6 on: August 29, 2009, 11:43:27 AM »
Some problems:

Your house-wall is 38px -> that are 3 floors. You have only 2 floors. A floor is ca. 13px.
Your window is crooked. Is that intentional?
Your walls need on right a darker color, because the sun shines from left bottom.
Your roof is to empty.
The color from the ground is not ok.

I have tried to show you some changes:

- wall color
- front black line between the walls in color
- smaller door
- new windows
- new roof (not complete)
- new ground with pavement

You can paint it further or you use some changes in your own grafic.

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: My first house...
« Reply #7 on: August 29, 2009, 12:17:07 PM »
Great, bad news.

I cannot have the house. I DID place the pak in the pak96.comic. Is there a problem?

PS: I do not use the 4-view.

Offline Isaac.Eiland-Hall us

  • Benevolent Dictator
  • Administrator
  • *
  • Posts: 3651
  • PanamaCityPC.com/support/
    • Facebook Profile
  • Languages: EN
Re: My first house...
« Reply #8 on: August 29, 2009, 12:26:14 PM »
I cannot have the house.

What does this mean?

Maybe you should upload the pak file here for us to look at.

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: My first house...
« Reply #9 on: August 29, 2009, 12:30:42 PM »
What does this mean?

Maybe you should upload the pak file here for us to look at.

Oops. There is no problem. Lol...

EDIT: There is a problem.

This cause the problem. This won't let the house be there in 2-view or 4-view. Is there a solution?

EDIT EDIT: In the picture, there is an error. Image invalid. Is there a solution for that?
« Last Edit: August 29, 2009, 12:59:52 PM by PlayTrans2009 »

Offline Frank

  • Inactive/Retired
  • *
  • Posts: 1431
  • Languages: DE
Re: My first house...
« Reply #10 on: August 29, 2009, 02:23:10 PM »
Oops. There is no problem. Lol...

EDIT: There is a problem.

This cause the problem. This won't let the house be there in 2-view or 4-view. Is there a solution?

EDIT EDIT: In the picture, there is an error. Image invalid. Is there a solution for that?

you set the paksize wrong, see line 3 in dat file

- load the dat file ( button 'file list' and '[ load file ]' by dat file )
- bottom on page is a field Pak-size
- set the field Pak-size correct

- klick 'save dat file and create pak file'

or

- set the field 'Pak-size' correct
- select by 'Files' -> select
- select the png new and klick button 'select'

- set grafics in list fields new

- klick 'save dat file and create pak file'

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: My first house...
« Reply #11 on: August 30, 2009, 03:01:52 AM »
you set the paksize wrong, see line 3 in dat file

- load the dat file ( button 'file list' and '[ load file ]' by dat file )
- bottom on page is a field Pak-size
- set the field Pak-size correct

- klick 'save dat file and create pak file'

or

- set the field 'Pak-size' correct
- select by 'Files' -> select
- select the png new and klick button 'select'

- set grafics in list fields new

- klick 'save dat file and create pak file'

I did the same thing to you but it still doesn't work.

That is because I flip the one of the image to another image.


It works Frank! Thanks! :D

EDIT: See the images below.

EDIT EDIT: Ok, I give you the pak file third below.

EDIT EDIT EDIT: I'm making another building. But it has a problem. On the picture... same thing. IT HAS NO PROBLEM! I make this with snow, without 2-view or 4-view... See the two files below the pak file.

EDIT EDIT EDIT EDIT (Lol...): Underline. The strikethrough means "good news" for the underline. :D

EDIT EDIT EDIT EDIT EDIT (O.O): Well, can anyone tell me how to change the cost of my house in the dat file?
« Last Edit: August 30, 2009, 09:15:12 AM by PlayTrans2009 »

Offline Fabio

  • Devotee
  • Administrator
  • *
  • Posts: 2898
  • The Pak128 Guy
    • Visit me on Facebook
  • Languages: EN, IT, RO, FR
Re: My first house...
« Reply #12 on: August 30, 2009, 10:48:36 AM »
House1pak96_comicside2.png has a wrong shading; for the other building, try sojo's suggestion

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: My first house...
« Reply #13 on: August 30, 2009, 11:20:18 AM »
House1pak96_comicside2.png has a wrong shading; for the other building, try sojo's suggestion

Oh... ok!

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #14 on: September 01, 2009, 04:27:34 AM »
Must be changed:
- Shadings

Here is the pre-release of the yellow store.

Changes WILL be made soon enough.

If you have any problems on the store, tell me and I'll fix it.

- fabio: Needs shading...
« Last Edit: September 01, 2009, 09:33:44 AM by PlayTrans2009 »

Offline sojo

  • Moderator
  • *
  • Posts: 851
  • Maintainer pak96.comic
    • German home of Simutrans
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #15 on: September 01, 2009, 07:27:33 AM »
Please don't use this color here. It's to shiny for me.

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #16 on: September 01, 2009, 08:05:00 AM »
Oh.

But, it is a final release... oh well, I'll change the release into pre-release.

Offline sojo

  • Moderator
  • *
  • Posts: 851
  • Maintainer pak96.comic
    • German home of Simutrans
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #17 on: September 01, 2009, 08:10:01 AM »
No. I mean you should use no text-color!!! It's terrible to read!!!

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #18 on: September 01, 2009, 08:29:55 AM »
Oops.

Offline Isaac.Eiland-Hall us

  • Benevolent Dictator
  • Administrator
  • *
  • Posts: 3651
  • PanamaCityPC.com/support/
    • Facebook Profile
  • Languages: EN
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #19 on: September 01, 2009, 09:20:38 AM »
Red is generally reserved for moderators to use. Same with blue, in fact.

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #20 on: September 01, 2009, 09:32:38 AM »
Oh... then... what should I put?

Offline sojo

  • Moderator
  • *
  • Posts: 851
  • Maintainer pak96.comic
    • German home of Simutrans
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #21 on: September 01, 2009, 09:45:04 AM »
If you have some important stuff make it bold.

Offline Spike

  • *
  • Posts: 1361
  • First Simutrans Developer and Graphics Artist
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #22 on: September 01, 2009, 10:05:27 AM »
Also, less of the unimportant writing helps readers to find the important text ;)

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #23 on: September 01, 2009, 10:36:26 AM »
Oh ok!   ;)

Offline Isaac.Eiland-Hall us

  • Benevolent Dictator
  • Administrator
  • *
  • Posts: 3651
  • PanamaCityPC.com/support/
    • Facebook Profile
  • Languages: EN
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #24 on: September 01, 2009, 11:07:00 AM »
You can use bold for important information (use it sparingly!) and italics to emphasize some text, or otherwise mark it as special (i.e. for commands to type, or names, or anything else that might otherwise be lost in text).

Code: [Select]
You can use [b]bold[/b] for important information (use it sparingly!) and [i]italics[/i] to emphasize some text

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #25 on: September 01, 2009, 11:28:00 AM »
Ok... thanks.

Offline KrazyJay

  • *
  • Posts: 172
  • Infrastructure & Transportation Junk
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #26 on: September 01, 2009, 07:33:42 PM »
Red is generally reserved for moderators to use. Same with blue, in fact.

Oops! Me being navy being bad? :O

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #27 on: September 02, 2009, 06:20:18 AM »
Wrong post just now.

---

Oh well, I'm making another building. This time office building. LOL!

See the picture below this post.
« Last Edit: September 03, 2009, 12:45:57 PM by PlayTrans2009 »

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #28 on: September 03, 2009, 01:12:43 PM »
It works. THANKS EVERYONE :D
« Last Edit: September 07, 2009, 04:46:10 AM by PlayTrans2009 »

Offline Isaac.Eiland-Hall us

  • Benevolent Dictator
  • Administrator
  • *
  • Posts: 3651
  • PanamaCityPC.com/support/
    • Facebook Profile
  • Languages: EN
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #29 on: September 03, 2009, 01:20:24 PM »
PS: I'M NOT DOUBLE POSTING! THE LAST POST WAS ON YESTERDAY!

Please do not bother to say this. It is not necessary.

I can see the times of your posts. I'm not blind. If you double-posted, I will see that and act appropriately. If you didn't double post, I will see that, and act appropriately. Either way, it is not necessary.

Offline Fabio

  • Devotee
  • Administrator
  • *
  • Posts: 2898
  • The Pak128 Guy
    • Visit me on Facebook
  • Languages: EN, IT, RO, FR
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #30 on: September 03, 2009, 01:29:26 PM »
it doesn't show up in game.

a building doesn't necessarily pop up the first time you insert it in pak.

if you want to test it, try to switch to public player and insert it MANUALLY (if you can't find it in the list-- then there's a problem!

Offline PlayTrans2009

  • Lounger
  • *
  • Posts: 285
  • Me is the one holding camera. :\\
    • GW.C (GamesWeekly)
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #31 on: September 04, 2009, 05:40:55 AM »
IT WORKS! Thanks everyone :D
« Last Edit: September 07, 2009, 04:46:39 AM by PlayTrans2009 »

Offline Anime

  • *
  • Posts: 152
  • Mr. Dutch Cheesecake
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #32 on: September 04, 2009, 07:35:09 PM »
It would help if you'd be capable of speaking english and if you'd use puctuation..

Offline Spike

  • *
  • Posts: 1361
  • First Simutrans Developer and Graphics Artist
Re: PlayTrans's Buildings
« Reply #33 on: September 07, 2009, 09:47:24 AM »
It would help if you'd be capable of speaking english and if you'd use puctuation..

Be careful about your spelling if you try to educate others ;)