The International Simutrans Forum

 

Author Topic: "Zasekávání" průmyslu  (Read 5913 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mi.hope

  • Guest
"Zasekávání" průmyslu
« on: September 30, 2009, 04:13:25 PM »
Ahoj,
pokaždé když se snažím vytvořit dopravní systém pro náklady, tak se po vcelku krátkém čase (+- 1 rok) stane, že se zboží střídavě dodává a nedodává. Měsíc se třeba u ropných polí nic neděje a najednou, zničeho nic, se přeplní zastávka a vlaky přestávají stíhat. To trvá +- měsíc a poté se zastávka vyprázdní a vlaky zase čekají.
Chtěl bych se zeptat je to vlastnost hry, nebo moje blbost? Ještě přikládám hru, u které k tomu dojde okolo roku 1931.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #1 on: September 30, 2009, 04:56:42 PM »
Je to "nejak" provazano se schopnosti jednotlivych dodavatelu dodavat a odberatelu odebirat. Jenze se mi zatim nepodarilo presne zjistit, jak to funguje - zpravidla dokud dodavam do fabriky jednu ze dvou komodit hodne a druhou jen aby se nereklo, fabrika produkuje trvale. Na dialogovem okne fabriky je pak treba napsano "vyroba 10/800" ...  jakmile zvysim dodavky i druhe - do te doby nedostatkove - komodity, cislo vyroby v tomto dialogovem okne zacne stoupat (treba na 560/800) ale pritom fabrika zbozi nedodava.

Zejmena u slozitejsich dopravnich systemu mi to dela dost problemy - pokud ma vlak cekat na plne nalozeni a na lince provozuju treba 4 vlaky, musim v nakladaci stanici pocitat s tim, ze bud mi cekajici vlaky zaberou 4 nastupiste / rampy, nebo zustanou stat na trati. :-(

V souvislosti s utlumem vyroby ve fabrice se obcas zaviraji i jeji dodavatele - typicky uhelny dul prestane dodavat zbozi pote, co slevarna prestane prijimat. Resim to tak, ze u dodavatelu mam velkokapacitni nakladove nadrazi, takze nez vsechno vlaky odvezou k odberateli, vyroba se obnovi a jede se dal. Ale funguje to takto jen u primarnich zdroju (uhli, pisek, kameni), u ostatnich je to nespolehlive.

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #2 on: September 30, 2009, 05:41:50 PM »
Dle mého je to takto. Vždy záleží na tom kolik surovin dokáže odběratel zpracovat za jednotku času, myslím že za měsíc (asi). To je napsáno v dialogovém okně odběratele (spotřeba). V tomto případě je spotřeba benzinky jen 100 m3. Jelikož do rafinerie vozíš dost ropy tak její produkce vysoce převyšuje potřeby dané benzinky. Jakmile benzinku přeplníš dlouhodoběji, přibližně na 400-500 m3 tak vlak u rafinerie přestane nakládat a bude čekat až benzinka spotřebuje dodaný benzín. Rafinerie ovšem, pokud má ropu, dál vyrábí benzin a ukládá si ho do zásoby, v dialog. okně je to v kolonce "výroba". Jsou zde i procentuelní vztahy mezi množstvím dodané suroviny a objemem výroby. V tomto případě je to položka "benzín" - max 800 m3. Pokud je benzínka přeplněná a vlak nenakládá tak se číslo před lomítkem zvyšuje až do hodnoty za lomítkem (800) a potom se přestane vyrábět benzín a stoupá množství dodané a nespotřebované ropy až do limitu, tedy zde do 12 000 m3. V tom okamžiku přestávaj nakládat vlaky u rop. vrtů a situace se opakuje tentokrát u vrtů. pokus se mu povedlo vyladit tyto vztahy tak mě řetězec průmyslu dodával, vyráběl a spotřebovával plynule, ovšem docílit ideálního stavu je velmi obtížné.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #3 on: September 30, 2009, 05:53:55 PM »
No ono je prave otazkou, co je cilem. Ja si vzdy myslel, ze by snaha mela smerovat k nepreplnenym zastavkam a terminalum - jenze jedine s tim, ze nakladaci zastavka je plna a zdroj nedodava vic veci k preprave, se mi dari udrzet vyrobu bez odstavek.

Online Lubak91

  • Devotee
  • *
  • Posts: 1065
  • Languages: CZ, DE
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #4 on: September 30, 2009, 06:46:55 PM »
Nejjednodušší, tedy pokud to někteří neberou za hřích;), je přepnout na veřejné služby, a přistavět další odběratelský článek. Typické je to u rafinerie: jestli z ropných polí (plošiny)odvážíme ropu a z rafinérie odvážíme benzin do benzinové stanice, tak buď musíme přepravu přizpůsobit odběrateli a nepřehlcovat ho, nebo přistavět článek který by odebíral plasty nebo chemikálie, či další benzinku. Když bude benzinka přeplněna, zastaví rafinérie dodávky benzinu. Pokud bude mít plné kapacity benzinu, plastů a chemikálií, zastaví výrobu a přísun surovin a čeká až odběratel spotřebuje dodaný výrobek/materiál/surovinu. Poté následuje zaplnění kapacit u ropné plošiny (pole) a stojí celé výrobní rameno. Ovšem kdyby se z rafinérie odebíraly plasty nebo chemikálie, musel by se zaplnit ještě jejich odběratel aby rafinérie zastavila činnost. Dle mého názoru není možné úplně zabránit přehlcení, ale jde mu vzdorovat kvalitně uspořádanou přepravou "tovaru". Je nutné sledovat pohyb různých linek, a zasahovat do nich když nefungují tak jak mají, neříct si ono se nějak zase spraví a nevytentovat se na to. A u té ropné plošiny mám taky takový zlepšováček:) pokud chcete urychlit přepravu ropy a nechcete platit za zbytečně drahé lodě a překládací přístavy, postavte malý ostrůvek u ropné plošiny, zarovnejte terén a postavte na něm stanici a spojte s pobřežím mostem. Pro ty bohatší, veďte trať po hrázi:) taky možnost;)

Offline Lodovico

  • *
  • Posts: 80
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #5 on: October 01, 2009, 07:23:24 AM »
"Vylepsovani prumyslovych retezcu" jsem driv hodne pouzival, pro mne to je ale cesta do pekel, protoze kdyz si SAM urcim ODKUD a KAM, SAM si vybiram mista pro tovarny, tak pak zjistuju, ze me to uz NEBAVI.
Nyni (v102.1-2640) pouzivam verejne sluzby JEN na bourani jejich drevenych mostu, kdyz na jejich miste chci postavit most s rychlejsi dopravou.
Nechavam system hry, at is sam stavi nove tovarny a at sam urci, odkud kam se co ma vozit a ja se soustreduju na dve ulohy:
1. vytvorit dopravni sit, ktera vydelava
2. splnit vsechny pozadavky na dopravu cestujicich a zbozi
3. postavit neco ZAJIMAVEHO.

Produkcni a spotrebni entity v Simutransu jsou udelany tak, aby neplatilo ze zdroj vyrobi N jednotek suroviny a spotrebitel N jednotek spotrebuje.
Je to jako ve skutecnem zivote - nerovnovaha. Taky vetsinou koncim tim, ze produkce je vysoka, nakladaci nastupiste a rampy jsou "mohutne"
a spotrebitele finalnich vyrobku jsou preplneni.
Kdyz vidim, ze Lekarna, Benzinka, Velkoobchod, Autosalon spotrebovavaji vyrobky pomaleji, nez jim ja lifruju zbozi,
tak musim "obtrsat" prislusnou budovku transformatorama, ktere spotrebu zvysuji.
Idealni stav je takovy, ze se zasoba zbozi "šmrncá" okolo limitu, kdy dodavatel zastavuje produkci.
Nekdy to ovsem nejde, takova Lekarna ma rozmer 1x1, muze stat u nejake Verejne budovy a i kdyby ne, vypada to dost divne, kdyz okolo ni stoji 4 trafacky. U velkych tovarem to je snesitelne.

Online Lubak91

  • Devotee
  • *
  • Posts: 1065
  • Languages: CZ, DE
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #6 on: October 01, 2009, 07:51:38 AM »
Já si vždycky myslel že víc traf u továrny je bug hry... A jestli je továrna obalená trafačkama přijatelnější než přistavět továrnu...

mi.hope

  • Guest
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #7 on: October 01, 2009, 12:36:23 PM »
Díky moc všem.
Až do téhle chvíle jsem měl pocit, že nechat stát zboží u výrobce je blbost, protože za jeho přepravení bych dostal spoustu peněz. A přitom je opravdu logické že chudák benzínka nemůže prodat tolik benzínu, kolik jí tam posílám.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #8 on: October 01, 2009, 01:38:03 PM »
Uz mi to dochazi, takze jestli to spravne chapu, ono vse souvisi se vsim a umyslne to neni v rovnovaze. Pokud dodavam uhli a rudu do slevarny, zalezi to nejen na schopnosti dolu suroviny nabizet, ale i na schopnosti slevarny tyto suroviny spotrebovavat. A to zase zavisi na tom, jak dokaze slevarna exportovat - tedy jednak jak dokaze slevarna vyrabet ocel, tak i na tom, jake kapacity ma prijemce ocele.

Takze logicke zavery:
- pokud neni retezec vyroby provozovan komplet od zdroju az po konecneho spotrebitele, zpravidla dojde casem k preplneni skladu posledniho vyrobniho clanku, ktery zasobuju.
- pokud se snazim prepravit vsechno, pravdepodobne odberatele zahltim a ten "prestane prijimat".
- pokud odberatel prestane prijimat, klidne mu muzu dal lifrovat to, co uz na nadrazi mam, nove zbozi od dodavatele uz ale na nadrazi nebude dodavano
- informace o preplnenych zastavkach bude rozumejsi vypnout, neni cilem mit prazdne zastavky
- optimalni stav je, kdyz provozuju takove mnozstvi spoju, ktere nestiha z vychozi zastavky prepravit vse v dodavanem mnozstvi; vyhodou je, ze vlaky necekaji, nevyhodou preplnene nadrazi
- pokud cestou dochazi k prekladani materialu, je vhodne si ohlidat, abych vse stihal odvazet, jinak se prekladiste bude preplnovat a muze dojit k sesypani hry; pokud ma tedy nekde vlak cekat na plne nalozeni, tak prave na prekladisti.
- dalsi moznosti je provozovat velkokapacitni prekladiste, jejichz kapacita nekolikanasobne prekracuje teoreticky odber v dobe, kdy prestane prijemce zbozi odebirat. Celkove se ale spis jedna o oddalenim problemu.

Offline Jirka71

  • *
  • Posts: 50
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #9 on: October 04, 2009, 11:56:40 AM »
Ja bych se chtel zeptat na jinou vec.Kdyz chci hrat novou mapu tak se stava ze se mi generuje prumysl bez dodavatelu.Treba pivovar bez jzd atd.vubec se mi negeneruji treba betonarka,mlekarna atd.Prakticky vozim jen uhli a ropou ponevadz to je jediny co se mi vygeneruje.Mozna jeste odevni zavody.Taky se mi stava ze nahraju ulozenou hru a lokomotivy jezdi bez vagonu nebo jsou tam vozidla ktery na trat vubec neposilam napr.misto autobusu trolejbusy.Zkousel jsem stahnout simutrans znova ale dela to porad.Muze mi nekdo poradit?Prakticky simutrans nehraju a jeto skoda protoze me dost bavil

mi.hope

  • Guest
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #10 on: October 04, 2009, 01:49:50 PM »
Průmysl se generuje i podle nadmořské výšky. Tzn například pokud máš jako mapu jen placku u moře, nezobrazí se průmyslové lesy. Opak by mohl být Tvůj případ, pokud máš jen hory.

Offline Jirka71

  • *
  • Posts: 50
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #11 on: October 04, 2009, 03:50:06 PM »
Bohuzel hory nemam zadny

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #12 on: October 04, 2009, 03:56:32 PM »
V tom případě je jediná možnost-Přepnout na veřejné služby a chybějící závody vybudovat ručně.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #13 on: October 04, 2009, 04:14:14 PM »
Nebo vybudovat hory a pockat :-)

Offline Ota

  • *
  • Posts: 105
    • Depozitář
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #14 on: October 04, 2009, 08:11:14 PM »
Ještě k "ručnímu" vybudování průmyslu

Stalo se mi, když jsem si vytvořil "prázdnou" mapu tj. bez průmyslu s jedním městem. Chtěl jsem postavit supermarket na kraji města. Supermarket se sice vytvořil, ale úplně někde jinde než jsem chtěl. Současně se vygenerovaly i další objekty jako JZD apod. Musí se řetězce budovat "od spodu", tedy od prvovýroby, nebo je problém jinde?

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #15 on: October 05, 2009, 08:31:34 AM »
Ota > s tim jsem se zatim nesetkal. Jedine me napada shoda nahod - tam kam jsi chtel supermarket umistit to hra nedovolila a zaroven v dane chvili sama vygenerovala retezec prumyslu ... nahoda by to byla velka, ale logicky by to tak byt mohlo.

Offline elwis

  • *
  • Posts: 26
  • Lukáš Horňák, jméno mé :) ale pro Vás elwis
Re: "Zasekávání" průmyslu
« Reply #16 on: October 27, 2009, 10:18:31 PM »
:D konečně jsem se doveděl proč se u některých výroben po čase změní odběratel a já se  pak divím proč mi tam stojí kamiony :D je to jasné, původní odběratel je přesycený