The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Kombinace zastávek  (Read 4037 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mlhoš

  • *
  • Posts: 24
Kombinace zastávek
« on: February 13, 2010, 06:20:22 PM »
Začátečnický dotaz:
a) Na zastávce je peron pro nákladní dopravu. Má cenu na něm zastavovat s osobním vlakem, nebo musí postavit zvláštní peron pro osobní dopravu.

b) To samé se zastávkou autobusu. Je pro poštu potřeba vedle postavit poštovní schránku, nebo zde může nakládat i poštovní auto.

c)  Ve městech mám vlakové osobní nádraží se 3-mi dílky. Mezi nimi mám zastávky. Musí mít také 3 dílky aby tam někdo nastupoavl?

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Kombinace zastávek
« Reply #1 on: February 13, 2010, 06:32:59 PM »
a, b) Jakmile je jednou něco osobního nebo nákladního součástí stanice, platí to pro ni celou. Když postavíš jeden čtvereček osobního perónu a jeden nákladního, je jedno jaký bude zbytek. Nebo když budeš mít nákladní nádraží a připojíš zastávku autobusu, funguje to i jako osobní nádraží... Kde co zastaví je potom taky jedno.

c) Podle délky vlaku; Když je na 3 čtverečky, všechny stanice taky na 3 čtverečky.

Offline Mlhoš

  • *
  • Posts: 24
Re: Kombinace zastávek
« Reply #2 on: February 13, 2010, 06:44:32 PM »
A jak je to s tou poštovní schránkou. Musím mít vedle sebe zastávku BUS a poštovní schtánku, nebo je to zbytečné?

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Kombinace zastávek
« Reply #3 on: February 13, 2010, 07:13:44 PM »
To, jestli vedle autobusové zastávky bude poštovní schránka záleží na tom, jestli chceš vozit poštu (asi jo) a jestli už stanice poštovní schránku neobsahuje. Prakticky to je tak, že ke všem autobusovým zastávkám až do roku 1955? (asi) jestli chceš vozit poštu musíš přistavět i poštovní schránku (jinak bere vozidlo jenom poštu nebo jenom lidi) od roku 1955 by se měla objevit autobusová zastávka už s poštovní schránkou čímž se problém "řeší"

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Kombinace zastávek
« Reply #4 on: February 13, 2010, 07:56:41 PM »
První univerzální silniční zastávka (tj. pro lidi i pro poštu) je ta šedivá velká, která je poté nahrazena tou průsvitnou (již podobnou modernímu železničnímu nástupišti), která již je téměř celá v hráčově barvě. Ale rok objevu ve hře ze mne nedostanete.

A jen tak mimochodem: zatím se mi nikdy nepovedlo do jedné zastávky umístit všechny druhy dopravy (loď, letiště, železnice, jednokolejka, maglev, tramvaj, trolejbus, autobus i náklaďáky), přestože již v asi dvou hrách jsem postavil opravdu velkou stanici.
« Last Edit: February 13, 2010, 08:06:08 PM by VaclavMacurek »

Offline Mlhoš

  • *
  • Posts: 24
Re: Kombinace zastávek
« Reply #5 on: February 13, 2010, 08:28:15 PM »
Píšete, že používáte Maglev. Doufám, že je to to samé co je popsáno jako jednokolejka v červené barvě.

Mám problím se stavbou této trati. Mám dva ůseky této tarti a nedaří se mi je propojit. Když začnu až na prvním volném políčku, vypadají trati propojené, ale zůstane mi na trati v místě spoje bílá příčka a trať není průjezdna. Když začnu na políčku kde trať končí tak se mi podaří napojit trať tak v jednom případě ze dvaceti pokusů. Máte ty samé problémy?
U železnice tento problém nemám. Tam se koleje napojí na první pokus.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Kombinace zastávek
« Reply #6 on: February 13, 2010, 09:00:17 PM »
Ne. Maglev byl prapůvodně veden pod jednokolejkou, ale od verze s číslem 100 už je veden samostatně. Potíž je jen v tom, že zatím je pro něj vše jen jako add-on. Naštěstí jsou vyvinuty dvě sestavy pro něj - a třetí se vyvíjí.

Koukni na http://ota.webz.cz a stáhni si všechno ode mne - a také celý komplet jaderného průmyslu. A poté se koukni ještě do téma MLM developments! nebo sem. Tam jsou ke stažení další tratě a další vozidla. Pokud bys' navštěvoval třetí odkaz, není francouzsky nutné umět. Stačí odrolovat úplně dolů.

Propojování trati: hodil by se nějaký screenshot, abych(om) věděl(i), o kterou trať jde. Mohu se však takhle jen domnívat, že jde o zavěšenou dráhu - a tam opravdu ty konce nejsou vyřešeny nejlépe. Zkus si zapnout zobrazení jen jedné vrsty. To pomůže. Obzvlášť, jestli se snažíš postavit zatáčku.
« Last Edit: February 13, 2010, 09:21:03 PM by VaclavMacurek »

Offline Mlhoš

  • *
  • Posts: 24
Re: Kombinace zastávek
« Reply #7 on: February 15, 2010, 04:57:58 PM »
Nechci zatím používat žádné addons pokud nemám zvládnut základ.

Zkusil jsem přidat obrázek. Je toto zmiňovaný Maglev, nebo je to něco jiného?

Na obrázku pod třetí ikonou z leva je vidět chybně napojené úseky. Je tam napříč bílá čárka v místě spoje.
Mezi tím jsem přišel na to, jak to spravit. Je nutné přes toto místo použít ikonu č. 2. A funguje to i na ten roh.

Jo ještě k poskytnuté radě "zkus si zapnout zobrazení jen jedné vrstvy". To je opět nějaká klávesová zkratka?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Kombinace zastávek
« Reply #8 on: February 15, 2010, 06:29:32 PM »
1. Není add-on jako add-on.

2. Je, ale koukám, že ty hraješ s pak64, nikoliv s pak128. S pak64 jsem hrál pouze několik prvních her.

3. Zkusil jsem se na to podívat, ale:
a. obrázek je tak deformovaný, že toho moc vidět není
b. podivné spojení vidět je, ale protože s touto grafickou sestavou (obvykle) nehraji, tak jsem nebyl schopen nic najít - takže:
I. napiš, kterou verzi hry vlastně máš - pokud nemáš zapnutý fullscreen, tak je vidět nahoře v názvu okna
II. ve kterém roce jseš

4. Zobrazení jen jedné vrstvy není přes klávesovou zkratku. V menu (Nastavení hry) je položka Zobrazení. Tak na ní klikni - a objeví se okno nadepsané Nastavení zobrazení. První řádek je Zobraz mřížku, druhý Zobrazení celého podzemí a třetí Zobrazení vybrané vrstvy (číslo mezi šipkami je číslo zobrazené vrstvy - v souřadnicích zobrazených v stavovém řádku vpravo je to třetí číslo).

Offline Mlhoš

  • *
  • Posts: 24
Re: Kombinace zastávek
« Reply #9 on: February 16, 2010, 06:18:30 PM »
Přiznám se že ani nevím jaký Pack vlastně (64/128) používám. Instaloval jsem hru asi před dvěma lety, pak jsem nechal hru víc "vyzrát" a teď jsem se k ní zase vrátil. Přeinstaloval jsem to na novější verzi a testuji, jesltli je to hratelnější.

Za kvalitu obrázku se omlouvám. Bylo to na přílohu konference moc velké, tak jsem vymýšlel jak velikost zmenšit a asi chybně jsem zbytečně zmenšil rozlišení.

Ad I.   používám Simutrans 102.2.2ReleaseCandidate-3104 - Feb 11 2010
Ad II.  jsem v roce 1952, ale v pravo dole je "bez časové osy".

Jak jsem již psal, pro mne jsem našel způsob jak nedostatek obejít. Ale myslel jsem že tady někdo má kontakty na tvůrce hry a svými upozorněními na nedostatky mohu ovlivnit odstraňování chyb a hru posunout dále.

Na druhou stranu musím říci, že jsem se snažil nalézt v této konferenci odpovědi na některé spíše taktické rady. Jejich nenalezení mne inspirovalo k přihlášení do této konference. Předpokládám že konference není určena pouze pro tvůrce addonů.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Kombinace zastávek
« Reply #10 on: February 16, 2010, 07:07:31 PM »
Podle obrázku to je klasický pak64.

Pouze pro tvůrce určitě ne, nebo sežeru svůj klobouk :P

Kontakty na tvůrce hry? Ti jsou všude okolo! Stačí se podívat, česky je tu kousek a všechno ostatní anglicky, co se tam asi děje... Který konkrétní nedostatek ale máš na mysli? Vyřešit se ti to přece povedlo, nebo se mýlím?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Kombinace zastávek
« Reply #11 on: February 16, 2010, 07:14:27 PM »
Používáš 64ku - to je vidět zejména podle vzhledu trati v tvém předchozím příspěvku (kus je totiž vidět v levém dolním rohu obrázku) - a také podle obrázku v téma Šikmé dopravní cesty.

Pro jistotu jsem přihodil obrázky z hlavní strany (www.simutrans.com).

Pak64

Pak128


A tím bych říkání o grafické verzi zde ukončil.

Možná to je čistě tím, že jsi se (asi) snažil nevhodně kombinovat dvě různé tratě - například stavět pomalejší přes rychlejší.

Jen pro tvůrce add-onů: to určitě ne.
Taktické rady: těch je v foru myslím celkem dost - jen se špatně hledají.
« Last Edit: February 16, 2010, 08:45:44 PM by VaclavMacurek »

Offline Mlhoš

  • *
  • Posts: 24
Re: Kombinace zastávek
« Reply #12 on: February 16, 2010, 08:58:21 PM »
Reaguji na "VS":  Podle mne není dobře propracováno napojování vysuté železnice.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Kombinace zastávek
« Reply #13 on: February 16, 2010, 10:23:27 PM »
Dá se z tohoto videa poznat jak to zhruba funguje?

http://www.youtube.com/watch?v=3yg6bgxpK5o

Nejdřív postavím dva jakože omylem nespojené kousky a opravím (všecho "taháním"). Potom přidám další patro. Všechno vybagruji, postavím jednu trať na zemi a jednu na pilířích a spojím mostem. Mělo by to být asi tak všechno co se dá s tímhle vymyslet...

Offline Mlhoš

  • *
  • Posts: 24
Re: Kombinace zastávek
« Reply #14 on: February 18, 2010, 06:17:17 PM »
Dobré video.
Ale v čase 0:17 se jim také mezi 4-tým a 5-tým dílkem vytvořila nespojená dráha (bílá příčka). Ani jsem nepostřehl čím ji odstranili. Já použil druhou ikonu z leva.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Kombinace zastávek
« Reply #15 on: February 18, 2010, 09:07:42 PM »
Mlhos > pokud stavis jakoukoliv cestu (asfalt, koleje, jednokolejka, monorail), kliknes na prvni policko a pak kliknes na posledni policko useku (pripadne kliknes, drzis a pustis). Cesta se vytvori mezi temito dvema useky. Pokud chces pak s cestou pokracovat (treba zatackou), musis kliknout na posledni dilek hotove cesty a pokracovat dal. Jinak tam vznikne mezera.

Odstraneni uvedene mezery neni problem - proste udelas cestu mezi dvema dilky, mezi kteryma je ted mezera. Problem muze nastat v situaci, ze nemas oba konce cesty ve stejne vysce - typicky treba v tunelu nebo u monorailu, u obou se to spatne poznava. Pak se samosebou konce cest "v ruznych patrech" nespoji. Pak je potreba dodelat sikmy (spojovaci) dil... pro lepsi predstavivost je lepsi si otocit mapou, aby bylo videt co kde vlastne je.