News:

Simutrans.com Portal
Our Simutrans site. You can find everything about Simutrans from here.

České addons aneb naše lidová tvořivost-diskuze

Started by TommPa9, October 04, 2008, 07:42:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Sim

Nemo > zastavky jsou fajn, ale maji jednu drobnou nesrovnalost - pokud bylo umyslem naznacit sklon strechy, nezadarilo se bez chyby.

Tatimco vzdalenejsi nakladaci rampa ma strechu vodorovne (jeji "sikmost" odpovida strane zakladni herni kosticky, blisi strana je zastresena jasne sikmou strechou. Zkus se podrobne podivat na zastavky originalni sady, jak jsou reseny sikmy strechy.

Nic to ale nemeni na faktu, ze jsem za tyto nakladni terminaly rad - ohrada zakladni sady sice neni spatna, ale tohle je proste hezci.

Nemo

Sim - Máš pravdu, toho sklonu střech jsem si všiml, ovšem měl jsem toho už hodně hotového a už jsem neměl moc chuť vše předělávat. Ono je to dost práce. Každopádně, až mě zase popadne tvořivá tak to možná doupravím. Doufám že se to v této podobě bude líbit i ostatním.

Sim

Nemo > ja si toho taky vsim az po nejaky dobe a jak uz sem psal, je to jen detail, co nijak nesnizuje funkcnost. Takze az se ti bude chtit do toho rejpat, bude ta prava chvile na napdavu, do ty doby s tim problem nemam.

Václav

K poštovním vagonům: při poslední návštěvě Uhlířských Janovic jsem na tamním nádraží viděl vůz s označením Da 731. Bohužel jsem u sebe neměl nic, abych ho mohl vyfotit.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

VS

Tohle je velice šikovné - skoro se mi chce to popadnout a vrazit do sady :P Ta ohrada už je po těch letech opravdu trapná.

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Nemo

VS - tak to mě opravdu těší. Pokud to opravdu budeš chtít udělat tak chvilku počkej. Byla zde připomínka ohledně střech, tak je opravím aby to bylo opravdu dobré.

Nemo

Tak jsem opravil ty střechy a udělal jsem pár dalších drobných kosmetických úprav. Opravy byly provedeny na všech 4 PAK souborech, takže nové si stáhněte opět zde:
http://forum.simutrans.com/index.php?topic=1316.msg64014#msg64014
a zde: http://forum.simutrans.com/index.php?topic=1316.msg64850#msg64850

Václav

Z technických důvodů jsem prozatím místo pokračování v práci na koncové stanici (z důvodu nedostatku obrazových materiálů) začal vytvářet nákladní sklad 1*3 - jako doplněk k té prve vytvořené nádražní budově.

Tohle je vzor:


Ale zde není vidět ta část, která dodá ty dvě políčka navíc - nakládací plošina (ta je vidět jen částečně) a nájezd na ní. Tu jsem si vypůjčil z stejné, ale o něco větší, budovy, která je v Uhlířských Janovicích - zatímco fotka je z Ledečka.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

tony.p

tak opět po dlouhé době taky přidám něco do diskuze. vyzkoušel jsem si modelování v programu SketchUp a výsledkem je pokus o nákladní vagon Faccs. Ale mám problém s renderováním.

Sim

tony.p > s rendrovanim neporadim, ale mas spatne nastaveny svetlo - v tomhle iso pohledu by melo dopadat kolmo na bocnici (pokud na to koukas z pudorysu), takze stin pricky by nemel dopadat na plosinu vpravo dole. Zaroven by melo byt trochu vyse (v knihovne je nekde uvedena jeho geometrie), takze by nemely byt stiny takhle dlouhe a nejsvetlejsi by nemela byt bocni plocha nasypky, ale nektera z naklonenych ploch nad ni.

Pak by taky melo jit nejak vypnout zobrazeni cernych hran, aby prostorovost tvaru vagonu vynikla prave diky stinovani a ne diky kostre, ktera po zmenseni stejne videt nebude.

tony.p

Sim - vypnutí černých hran není problém. Problém už je s nastavením bodu odkud vycházi světlo. Nejsem si jistej jestli to ve SketchUpu vůbec jde.

cerny.hodinar

Taky tvořím ve SketchUp a musím říct, že celý postup až k paku asi nebude žádná sranda. Nejlepší podrobný návod najdeš tady:
http://www.simutrans-france.fr.nf/doku.php?id=en:tutoskp
Je v angličtině, ale řešení stínů je tam taky.

Sim

Uhle nasviceni bych tipoval, ze pujde nastavit pomoci "nastaveni casu"


Václav

... a abych nezapomněl, rozhodl jsem se to skladiště udělat jednak v plmé rotaci (tedy od chvíle vytvoření té první nádražní budovy jako obvykle) a také v dvojím provedením - jednak zleva doprava a také zprava doleva. Tzn., že bude možné postavit jej tak, aby sklad byl blíže k hlavní nádražní budově (a nebo dále od ní) ať už bude postaven nalevo či napravo od ní - samozřejmě to znamená, že ty budovy vlastně budou dvě - nikoliv jen jedna.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Sim

VaclavMacurek > tim lepe :-) btw, jestli do toho sam za sebe muzu kecat... zkus jeste vic (nez na te trojite budove) zvyraznit rozdil mezi nasvicenou a zastinenou stranou budovy, vynikne tak lepe prostorovost.

Václav

#2745
Tentokrát by ten rozdíl měl být větší. Až budu mít k dispozici nějaký použitelný obrázek, tak jej nadhodím.

Pokud jde o tu první budovu, stejně jí budu předělávat. Ne sice nějak zásadně, vlastně půjde jen o to, že jí rozeberu po tak nějak po vrstvách, vyexportuji do png a pak v GIMPu znovu složím. Tím by měly odpadnout některé nežádoucí pixely, které se mi tam původně objevily. Sice ty zbylé budu muset opět manuálně odstranit, ale teď už by to mělo být snazší, protože tehdy jsem s GIMPem začínal. Takže při té úpravě mohu i ztmavit i ty východní stěny.

-->
Přidán první náhled vesnického nádražního skladiště. Těm základům (samozřejmě) změním texturu.

-->
Přidán další náhled

-->
Přidán další náhled - o něco je protažen nájezd na plošinu před vlastním skladištěm; to, že je celá budova posunutá na druhou stranu vyhrazené plochy je z toho důvodu, že jde o jinou rotaci, která patří té doplňkové (zrcadlové) verzi.

A prosil bych o připomínky.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

greenling

Opening hours 20:00 - 23:00
(In Night from friday on saturday and saturday on sunday it possibly that i be keep longer in Forum.)
I am The Assistant from Pakfilearcheologist!
Working on a big Problem!

Lubak91

#2747
Kdo mě trumfne? ;D

So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Václav

To máš na mysli ten hrad? No, tak já určitě ne. A kde se to dá stáhnout, pokud to není součástí výchozí sestavy?

A mimochodem, zítra dokončím přípravu základních obrázků a zkusím první kompilace. A ještě jednou bych prosil o připomínky k tomu skladišti.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

VS

Ohledně skladiště. Beru v potaz, že to není 1:1 podle fotky, ale jenom volná inspirace.

Barvy jsou jako základ asi dobré. Určitě na závěr trochu texturu (prkna nejsou stejná) a možná to blednutí odspodu (viz foto) by dodalo patinu. Střecha totéž, ale to ještě může přijít.

Problém má ovšem střecha, totiž že je udělaná jako hrany + výplň. Takhle funguje lidský zrak, takže je přirozené tak i kreslit, ale neodpovídá to realitě. Hrany totiž vidíme i na rozhraní dvou oblastí, kde není žádná "čára". No a to je tento případ... Je nutné položit si otázku, co vlastně vidím. Z fotky je jasné, že hrany na štítech jsou plech, na rýna, no a na hřebenu je jiný druh tašek. Dovolím si trik - přiložený obrázek je fotka zmenšená skoro do herního rozlišení. Je tam vidět, že rýna udělala nezřetelnou šedou hranu a ten plech bílou a je jasné že to není ta samá barva... Samozřejmě je otázkou jak na to aby se to nějak v grafice odrazilo.

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Václav

#2750
Textura pro prkna - tady musím říct, že ono to tak úplně jednolité není. Ve skutečnosti tam je řada desek, které jsou v jednom odstínu hnědé a okraje mají v jiném odstínu hnědém - což by bylo lépe vidět, kdybych při exportu nezapnul vyhlazování. Ale pak by to asi vypadalo divně - hnusne dvoubarevně pruhovaně. Takže mohu udělat jednu věc, ale nevím jestli výsledek bude to pravé ořechové - všech asi 20 prken jedné stěny a 32 prken druhé stěny po jednom přebarvit tak, aby kombinace základní barvy a krycí průsvitné vrstvy daly co nejvíce barev. To zesvětlání u paty pak bude asi taky menší problém, aby to vypadalo co nejlépe.

Střecha - ty vnitřní čáry mohu klidně smazat. A ty obrysové co nejvíce ztenčit, aby nebyly výrazné a ty šedivé a bílé části byly o něco zřetelnější - obzvláště při vypnutí vyhlazování při exportu těch bílých a šedivých částí. Pokud jde o jiné tašky na hřebenu, ty budou největší problém. A asi by bylo dobré tu střechu o chlup protáhnout, aby překrývala také ty krátké stěny.

Quote from: Lubak91 on February 05, 2011, 09:35:46 PM
Kdo mě trumfne? ;D


A v čem jako? Nějak nevidím, v čem by to mělo být.

-->
Přidán náhled na novější verzi.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

VS

Pokud bude místy vypadat diskuse nekonzistentně, je to protože jsem po opakované urgenci (děkuji!) konec vlákna s addony přehodil sem (jenom kecy, soubory tam zůstaly). Reklamace prosím PM nebo mailem, pokud budou...

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

benpat

Mám to taky tak, ale to mě netrápí. Koukal, jsem ale na ten tvůj drůhý obrázek. Kdy má laminátka volno a na druhém návěstidle svítí žlutá a kladu si otázku jet klasícké žluté návěstidlo nebo se ti podařilo vytvořit autoblok?

Lubak91

Benpat: Ano, je to funkční autoblok. Každý "presignal" má totiž tři návěsti. Normální předvěst má jednu návěst potlačenu (místo červené druhá žlutá).
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Václav

Nemo: tak jsem si nahrál tu novou verzi, kde má být ta střecha opravená, ale nějak se mi moc opravená nezdá. Sklon a délka střechy na jedné ze stran jsou stále divné.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Nemo

VaclavMacurek - no možná je ta vzdálenější střecha kousek kratší než ta bližší, i když nevím, jestli to není jen pocit. Sklon jsem ovšem změnil výrazně. Víc ten sklon už asi udělat nepujde.

Václav

Sim: Michelstadt z německé sekce mi nedávno potvrdil, že bílo-červené vybarvení osobních vagonů začíná v roce 1991. Za zpoždění tohoto hlášení se omlouvám, ale nějak se mi v poslední době celkem často nedaří dostat se na forum.

Nemo: právě že ta bližší se zdá až dvojnásobně široká proti té vzdálenejší - hlavně v V/Z rotaci se přední střecha málem dotýká osvětlení, kdežto zadní krásně zakrývá pouze ten nákladní ostrůvek. A možná by trochu taky pomohla změna textury - protože ta přední střecha, která je na sever a měla by být tmavší se až tolik tmavší vůbec nezdá.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Ady

Zdravím, moc vás prosím, nenašel by se u někoho balík addonů s českými nákladními vozy? Hlavně mi jde o Sgnss, Res, Faccs, Kills, Gbkks, Res, Tdns. Mnohokrát děkuji:-)

Lubak91

Některé vozy se tu najdou, ale kupř. Kils, Tdns, Faccs apod. zatím nikdo nedokončil. Takže buď se do nich musíš pustit sám, nebo někoho přesvědčit :D

Změna, nechal sem se přesvědčit. Takže jestli máš zájem o Kils, kontaktuj mě...
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Ady

Lubak91: Díky, samozřejmě mám zájem:-) Rád bych se taky pokusil si sám něco udělat, ale chybí mi instruktor, který by mě to naučil:-(

TommPa9

Instruktor? Toho bych možná zvládl...(nebylo by to poprvé) kdyžtak mi napiš na ICQ a nějak se domluvíme.

Ady

TommPa9:Super:-) moc díky. Moje icq: 396 710 053

Lubak91

Sám jsem u zhruba sedmé grafické metody jak vytvářet vozidla do simutransu. Proto už dlouho plánuji vytvořit nějaké návody jak postupovat při tvorbě vozidel těmito metodami. Pokusím se to tedy nějak urychlit, aby si případní jedinci plánující tvorbu vyzkoušeli, která metoda jim nejlépe padne.

Jinak se to tady začíná zase plevelit, tak bych požádal moderátora o přesunutí posledních příspěvků do veřejné diskuze. Děkuji.
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Standa

Quote from: VaclavMacurek on February 23, 2011, 02:43:34 PM
Bohužel, zatím jsem nevytvořil žádný screenshot, na kterém by bylo vidět, jak ty budovy vlastně patří k sobě.
Takhle to má vypadat?
http://sley.rajce.idnes.cz/Simutrans/#simscr01.jpg

benpat

Po delší době se ozývám. Stavba mapy pokračuje, momentálně se motám kolem plzeňska. Abych udělal Simovi radost přehodil jsem trať 160 na "druhou" stranu. Také jsem zprovoznil plzeňskou linku, začal jsem jezdit na Špičák s RS1 atd. Jelikož jsem začal s přehraničními úseky a potřeboval bych (přál bych si ;D) jestli někdo neudělá RegioSprintera (VBG) a Desiro (VBG, DB a RJ na Sp do Domažlic). Až to půjde tak mapu mohu znovu uveřejnit.

P.S. pro Lubaka, to co si mi posílal v nové verzi simu nefunguje.