News:

Simutrans Sites
Know our official sites. Find tools and resources for Simutrans.

České addons aneb naše lidová tvořivost-diskuze

Started by TommPa9, October 04, 2008, 07:42:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

zlíňák

Quote from: Václav on June 26, 2014, 06:46:38 PM
Pokud nehlásí chybu při načítání hry (což se stát může, ale spíš u budov než u vozidel), tak doporučuji si zkontrolovat, jestli je vozidlo dostupné v roce, který máte ve hře.

Například autobus je od roku 2000, ale Vy můžete být teprve v roce 1990. To se pak vozidlo v depu vůbec neobjeví. Pokud máte ale autobus pro dobu do roku 1975, ale jste v roce 1990, tak se sice autobus v depu objeví - ovšem je nutné povolit zobrazení zastaralých vozidel. Oboje za předpokladu, že hrajete s časovou osou - ale pokud hrajete bez časové osy, tak se (myslím) vozidlo objeví pokaždé - pokud je pak soubor připraven správně.

A to mi tak připomíná - zkontrolujte si, že jste pak soubor umístil do správného adresáře.

Většinou hraju bez časové osy tak si myslím že tím to nebude

zlíňák

Quote from: TommPa9 on June 26, 2014, 08:27:34 PM
Jé tak to jsem pro změnu přehlédl já :) a tohle je důvod proč máme forum :D víc hlav víc ví.

víc hlav víc ví to je pravda akorát jedna hlave (já)  je tu ůplně blbá protože vůbec neví o co GO

zlíňák

Quote from: TommPa9 on June 26, 2014, 06:48:57 PM
Zlíňák, máš špatně souřadnice ;) v tom je zakopaný pes.

Nahraď si souřadnice u toho DSZO těmahle a bude to fungovat jako fík. Jen pro pořádek. Jaký máš windows? Já jen že od Win7 bylo debilní malování, které mělo jiný formát .png takže to v simutransu házelo dost divoký blikance. Nejlepší je používat u win7 a vyššího třeba paintxp který používám já.

emptyimage[w]=SOR_B_9_DSZO.0.1
emptyimage[nw]=SOR_B_9_DSZO.0.2
emptyimage[n]=SOR_B_9_DSZO.0.3
emptyimage[ne]=SOR_B_9_DSZO.0.4
emptyimage[e]=SOR_B_9_DSZO.0.5
emptyimage[se]=SOR_B_9_DSZO.0.6
emptyimage=SOR_B_9_DSZO.0.7
emptyimage[sw]=SOR_B_9_DSZO.0.8

jak mám změnit souřednice ? ? ?

a mám Windows XP

TommPa9

a) prosím používej edit, chvilku to můžu tolerovat ale zbytečně to tu tříštíš

b) souřadnice už máš u toho co jsem upravil opravené. pokud píšeš odkaz na grafiku musíš napsat o jaký typ grafiky se jedná (u vozidel typicky jestli je to prázdná (emptyimage) nebo naložená varianta (freightimage) pak následuje směr v jakém se bude obrázek ukazovat (, určují to anglické zkratky pro světové strany) následuje = a název obrázku který hledáš (tady SOR_B_9_DSZO). a souřadnice kdy první odkazuje na řádek obrázku na kterém je vozidlo namalovaný (1. řádek má číslo 0, druhý 1, třetí 2 atd, souřadnice řádku a sloupce jsou oddělený tečkou a následuje souřadnice sloupce ve kterém je vozidlo namalovaný, zase platí že 1. sloupec má číslo 0, druhý 1, třetí 2 a tak dále)

c) protože jsem přehlédl chybu u souřadnic od VTPsima tak stačí když si do svého datu dáš tohle: (viz příloha)

zlíňák

jo to bych jakš takš pochopyl ale pořát nechápu jak to mám dát do modelu

TommPa9

V souboru .dat jsou dvě části, první určuje vlastnosti vozidla, druhá grafiku. smaž tu část s grafikou z datu co poslal vtpsim a dej tam tu z toho, co jsem ti poslal v příloze. S pakhelperem ti už někdo poradil?

VTPsim

Já číslo řádku u autobusů nedávám, na funkci to nemá vliv. Takže to bylo správně.
(Radši sem dám ten .pak soubor, abyste neříkali, že kecám  :D)
9356 * 9380 * 9277 * 9272 * 9264 * 9411 * 9414 * 9446 * 9469

zlíňák

dovolím si ještě jednu otázku    v jakém souboru to mám pustit  ;D ;D

TommPa9

Na funkci to nemá vliv ale já to radši používám v plným tvaru a taky do doporučuju. Když máš vícečlánkovou housenku je lepší nacpat to na jeden obrázek aby se ti některá část neztratila a pak se to šikne. :D

Takže návod část druhá. Když máš pakhelper, obrázek ve formátu png a dat soubor platí, že pakhelper a makeobj musí být spolu, stejně jako musí být spolu ve stejné složce obrázek a dat. Jestli to bude stejná složka jako pakhelper je úplně fuk. Otevři si pakhelper, v záložce pak si otevři linku make pak, najdi si dat, vyber ho a pak klikni na do pak. Výsledný pak /bude ve složce s pakhelperem/ dej do složky s paksetem který hraješ.

zlíňák

Jo tohle chápu ale jak mám vložit souřadnice do souboru .DAT ? ? ?

zlíňák

mně to nefungůůůůůůůjééé už to skouším po patnácté a pořád nic

TommPa9

Co konkrétně? Klikni si pravým tlačítkem na .dat dej otevřít v programu a najdi si Poznámkový blok. mělo by se ti to otevřít. (když to jde nám všem ostatním proč ne tobě?) Pak až budeš ukládat nezapomeň dát uložit jako, nastav si to na všechny soubory a pojmenuj si soubor "libovolnéjméno.dat" (to libovolné jméno jsem i vymyslel, prostě tam napiš něco abys věděl o co jde)

zlíňák

namalovat autobus, vložit souřadnice do .DAT souboru, to mi jde ale pořád se mi to  neobjevuje ve hře

Václav

Tak trochu jinak.

Zde je SVN několika grafických sad pro hru. Doporučuji SVN projít a podívat se na zdrojové soubory odpovídajících (tedy v tomto případě silničních) vozidel - a Vaše *.dat soubory porovnat s těmi z SVN. A tak najít chybu v dat souboru.

A pokud nenajdete chybu v dat souboru, navrhoval bych podívat se, zda máte ten (*.pak) soubor v správném adresáři. Pokud hrajete pak128, tak by měl být v

1. simutrans/pak128

(při singleuser_install=1 - nutno nastavit v simutrans/config)
2. simutrans/addons/pak128

(při Windows XP:)
3. Documents and settings/jméno uživatele/simutrans/addons/pak128

... je totiž možné, že máte ten soubor ve špatném adresáři.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

petricekvoz

nevíte kde by se daly stáhnout trolejbusy škoda 26, 27, 28 Tr?

zlíňák

ren křáp mi pořád nejde rozjet ve hře asi bych to měl skusit s něčím jiným vozidlem

Miziiik

Pošli sem ten tvůj .png obrázek, .dat soubor a .pak soubor ještě znova jak to ted máš, já se na to kouknu  :) Protože to nebude chyba taková že s jiným vozidlem by nebyla :)
http://msim.8u.cz/ Můj web o hře Simutrans - Moje addons, návody, odkazy, apod.

zlíňák

ok tady to je

Miziiik

Tak souřadnice správně a celý .dat soubor vypadá správně a obrázek .png taky... Bude chyba v .pak souboru... Když porovnám velikost originální SORky od VTPSima, tak jeho .pak soubor má velikost 11,5kb cca a Tvůj .pak soubor má velikost 179bajtů... Takže vydrž, zkusím to zapakovat u sebe a pokud to půjde, tak zkusíme najít chybu v pakování...
http://msim.8u.cz/ Můj web o hře Simutrans - Moje addons, návody, odkazy, apod.

Václav

No jasně - v souřadnicích je napsaný špatný název souboru - on podle dat souboru hledá png soubor s názvem SOR_B_9, nikoliv SOR_B_9.5.

Takže PNG přejmenovat na SOR_B_9_5 - a v dat souboru poté název png souboru přepsat na tento nový. A pak už by to fungovat mělo.

V dat souboru pak bude:

emptyimage[w]=SOR_B_9_5.0.1
emptyimage[nw]=SOR_B_9_5.0.2
emptyimage[n]=SOR_B_9_5.0.3
emptyimage[ne]=SOR_B_9_5.0.4
emptyimage[e]=SOR_B_9_5.0.5
emptyimage[se]=SOR_B_9_5.0.6
emptyimage[s]=SOR_B_9_5.0.7
emptyimage[sw]=SOR_B_9_5.0.8

místo

emptyimage[w]=SOR_B_9.0.1
emptyimage[nw]=SOR_B_9.0.2
emptyimage[n]=SOR_B_9.0.3
emptyimage[ne]=SOR_B_9.0.4
emptyimage[e]=SOR_B_9.0.5
emptyimage[se]=SOR_B_9.0.6
emptyimage[s]=SOR_B_9.0.7
emptyimage[sw]=SOR_B_9.0.8

Alternativní způsob je přepsat souřadnice v dat souboru na

emptyimage[w]=SOR_B_9.5.0.1
emptyimage[nw]=SOR_B_9.5.0.2
emptyimage[n]=SOR_B_9.5.0.3
emptyimage[ne]=SOR_B_9.5.0.4
emptyimage[e]=SOR_B_9.5.0.5
emptyimage[se]=SOR_B_9.5.0.6
emptyimage[s]=SOR_B_9.5.0.7
emptyimage[sw]=SOR_B_9.5.0.8

ale tady si tedy nejsem jist, jestli to bude vůbec fungovat.

zlíňák

pořád mi to nejede
skuste mi prosím někdo poslat váš .PAK soubor jesli my pojede

Václav

Stáhni si z přílohy zip archiv - v něm je png soubor (s opraveným názvem) a opravený dat soubor. A v příloze je i pak soubor vytvořený z těch dvou zdrojových souborů. Tečka navíc v názvu png souboru skutečně dělá problémy.

Název png souboru je opravený na SOR_B_9_5.png - a v dat souboru jsou opraveny souřadnice. Teď už má pak soubor cca 11kB, což je pro pak soubor s jedním vozidlem s jednou sadou obrázků správná velikost.

zlíňák

ať si to v PakHelperu udělám sám nebo si vložím do hry to co je v příloze pořád mi to ve hře nejede

Václav

A do kterého adresáře jste ten soubor nakopíroval?

zlíňák

tunak tunak tun

nemáte někdo obrázky + soubory trolejbusů 14,15,26,27 Tr nebo bych prosila poradit jak .PAK udelat soubory .DAT a .PNG

VTPsim

Ten .pak soubor už jsem sem dával v pátek... Ono totiž stačilo přejmenovat můj původní soubor "SOR_B_9_old.png" na "SOR_B_9_DSZO.png" a bylo by všechno v cajku  ;)

A jen tak mimochodem: Všimněte si, jak přibyly dotazy na téma, jestli někdo nemá PNG a DAT soubor daného vozu, aby si ho mohl přemalovat... Ovšem i když už tady padalo takových nápadů, kam tyto věci umístit a i já jsem přišel s alternativou, tak se do to ho nikdo nehrne... A kdyby nějaké úložiště existovalo, tak by odpadly dotazy takového typu a ušetřilo by to práci jim i tvořičům  ???

kocourpatapuf

tunak tunak tun: Najednou mají o trolejbusy zájem i osoby ženského pohlaví ;D Až nám pošleš fotku, tak ti třeba trolejbus namaluji ;)

zlíňák

celou databázy jsem mi přečíst nechce ale není to hloupý nápad kdybych mněl skušenosti a schopnosti na vyrobení takovéhoto ,,uložiště" já jsem rozhodně pro

TommPa9

Quote from: kocourpatapuf on June 30, 2014, 04:53:29 PM
tunak tunak tun: Najednou mají o trolejbusy zájem i osoby ženského pohlaví ;D Až nám pošleš fotku, tak ti třeba trolejbus namaluji ;)

Myslím, že tuhle seznamku ukončím v zárodku :D Na druhou stranu pokud je Tunak tunak tun opravdu jak jsi napsal osoba ženského pohlaví je tady ve velké početní nevýhodě :)

Co já vím, tak grafiku trolejbusů Škoda 14 Tr  a 15 Tr může najít na foru a některé další v mojí osobní galerii na graphics.simutrans.com (jestli ještě funguje?)

VTPsim

zlíňák: Nebylo to narážka na tebe, ten autobus tam stejně ještě taky není... Jenže kdyby se k tomu alespoň vyjádřili (pochopil bych, kdyby neměli čas nebo by nesouhlasily s formou, ale proč k tomu nic neřeknou?????). No popíchnut sem si musel  ;)

zlíňák

tak fajn teď jsem aspoň hodinu zkoušel zprovoznit SOR ale pořád mi nejede hoďte mi sem prosím nějaký jiný vozidlo protože tenhle autobus mně opravdu štve

VTPsim

Vždyť už dva lidi sem dali .pak soubor :-[ Tak jeden vem a dej do složky pak128...