News:

SimuTranslator
Make Simutrans speak your language.

České addons aneb naše lidová tvořivost-diskuze

Started by TommPa9, October 04, 2008, 07:42:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

benpat

Něco pro Sima až přijede z Ostravy. Nešloby udělat 809 s tím že by se měla nižší provozní náklady?

TommPa9

Tak vejtřaska už je ve hře aspoň jako citycar... čekám na vaše nápady na hráčské verze... (přece nenecháte V3S jenom jako podřadný citycar :D)

Sim

hlasim se z Ostravy :-)

- Arrivu planuju v prubehu balkanizace nasich vagonu, az me bude sibat z modromodre kombinace ... tak pocitam, ze si rad strihnu "jinou modrou"
- s Railjetem samosebou taky pocitam, ale zrejme az po Arrive - zatimco nemci k nam zajizdi pravidelne, rakusaci u nas byli zatim jen jednou
- na principu Railjetu pocitam s nejakou soupravou budoucnosti - rekneme kolem roku 2076 by na CD mohlo konecne vyjet neco takoveho :-D
- 809 s nizsima nakladama by samosebou slo udelat, ale zatim to nemelo smysl - naklady u vsech mych motoraku jsou zatim "strelbou od boku" a po vytvoreni kompletni sady bude nutne prehodnotit jak porizovaci cenu, tak naklady na provoz ... do te doby si myslim, ze 809 by jen zneprehlednoval depo.
- objevil jsem grafickou chybu v bocnich pohledech postovniho motoraku rady M140 ... az dorazim domu, opravim to a hodim na web.
- zminovany M140 slouzil prevazne jako "novinovy expres" ... ja ho udelal jako prevoz posty, nicmene by bylo mozne to pojmout i jako prevoz kusovych zasilek - primarne "knih" z tiskarny do nakladatelstvi... co vy na to? mam udelat i jinou barvu nez zelenou ? :-)

TommPa9

Christiansen

Hungarian railway pictures free here to upload?

Lubak91

Tak jsem se včera vrátil v nočních hodinách z toho slovenska, a zjistil jsem, že Somárik (řada 736) opravdu nemůže používat oba agregáty najednou a má maximální povolenou rychlost 100 km/h. Také jsem zjistil že Bageta (řada 813) má povolenou rychlost 80 km/h. Zjistil jsem to od "rušňovodiča" který s těmito stroji jezdí, takže by to mělo být jisté. V blízké době upravím svoji flotilu 736. Jestli je zájem mohu dodat nějaké fotografie z provozu na slovenských kolejích, především v nezávislé trakci.
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Sim

Covece, s tou bagetou je mi to divny - ve vsech materialech se uvadi, ze je rychlost zvysena na 90 km/h - sice nevim, diky cemu by k tomuto narustu mohlo dojit, ale zadnou nesrovnalost jsem v tom nikdy nenasel. Jedine, co me napada, je varianta s jinou rychlosti konstrukcni a jinou povolenou - proste ze by to dodavatel testoval a nechal homologovat na 90, ale provozovatel by mel z nejakyho duvodu povoleno pouze 80, treba kvuli zabezpecovacimu zarizeni...

Lubak91

No u 736 také v některých materiálech uváděno, že má povoleno 90 km/h jako pielstick 735. U té bagety by to mělo být snad jisté, jelikož jsme jeli souprava 750+Bt+BDs+Bt+813. A rychlost 80 km/h jsme nepřekročily, což vím jistě ;)
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

elwis

těžce bojuju :D asi nějaká anomálie nebo co aale zboku to ne a ne nakreslit :( :D

Sim

Ta rychlost mi furt nesedi... koukal jsem na stranky dodavatele a tam je uvedeno 90 ... viz http://www.zoszv.sk/ganet/zos/home.nsf/pages/1CEB32A754E859E1C12572960039161A ... hledal jsem i nejakou fotku napisu na vozidle, ktera by o mohla rozuzlit ale nenasel jsem zadnou, kde by byla vyznacena rychlost :-(

Lubak91

Já bych to nechal, ale říkal že nemůže jet plnou traťovou rychlostí poněvadž táhne bagetu, tak jsme jeli 80km/h. Zkoušel jsi Br 250 a 285, ještě nikdo neprovedl recenzi :D

benpat

Vůz BDbmsee v najbrt. Už se těším až poskládají celou soupravu A+WR+BDs+B a nejlépe ještě + Bc  :D

Lubak91

Nemůžu si pomoci, ale vypadá to jako starý nátěr Brm případně WRm. Akorát přes to přetáhli pruh :(

TommPa9

Quote from: elwis on November 17, 2009, 11:52:25 AM
těžce bojuju :D asi nějaká anomálie nebo co aale zboku to ne a ne nakreslit :( :D

No tak na to je jednoduchá rada... ukaž to lidu a možná se najde někdo, kdo poradí...

Lubak91

Co já bych dal za to, kdybych mohl kreslit jen boční pohledy :( :D

Edit: Připravte se, právě jsem v PARSu zahlédl 051/052 v najbrtu :D

benpat

Já se připravuji dlouho ( od 6. 11.)

A ještě BDs

TommPa9

Co to vidí oko mé mrkavé! Ony se budou balkanizovat i lochnesky? Vždyť jim je přes 45 let pokud se nepletu!

Lubak91

Prototyp EM475.0 letošního roku oslavil kulatou 50 ;) To by do najbrtu ještě mohli šoupnout 831 :D

TommPa9

Na to že jsem věk jenom odhadoval jsem se o moc nespletl... Navíc co si budeme nalhávat co se týče tvaru skříně je bezkonkurenční (aspoň u nás)

Sim

heh, tak to je mazec... muj prvni "fiction" balkan byl dlouhy balm (050) a ten jsem delal z recese... a jak to tak vypada, ono to prijde i v realu...

... jinak po pohledu na balkanizovany plechac dnes rano po prijezdu na hlavni mo konecne doslo, proc prave tahle barevna kombinace... do roka a do dne od natreni budou vypadat balkanizovana vozidla konecne stejne spinava zvenku, jako jsou zevnitr... takze je to vlastne sluzba cestujicim :-)

benpat

Aby toho nebylo málo, kousek žehličky.

Co se týče najbrta a 451 proč né, když ji lakujou tak do modra.

TommPa9

Tak malinko se pokouším experimentovat s najbrtem na 451 ale vypadá to dost šíleně... i když hádám že to bude o zvyku... Navíc podle toho kousku, co je vidět se celá souprava udělat zatím nedá... Až bude víc špionážních fotek budu moct s 451 hnout

Lubak91

Možná si příští týden zahraji na rozvědčíka i já, doufám že se povede cvaknout tu 451/452, kolega tvrdí, že jsou všechny vozy u sebe, takže by mohlo vzniknout foto celé soupravy.

Sim

Jsem si trosku hral a v ramci balkanizace "acka" jsem se pokusil o natery slovenskych zeleznic... a zjistil jsem, ze v tom mam maglajz :(

... jde o barevna schemata:
a:
b:
c:
d:
e:
f:

a o co jde...

a: celocervena skrin (modra v pripade luzka/lehatka) s oranzovymi dvermi
b: cervena skrin se sirokym bilym pruhem
c: cervena skrin (modra v pripade luzka/lehatka) s uzkym bilym pruhem
d: zelena skrin s uzkym bilym pruhem
e: blonski schema - polomacena cervenobila s cervenymi dvermi
f: polomacena modra

predpokladam ze:
schema c a d patri k sobe - c pro dalkovou a d pro regionalni dopravu - a ze patri do stejneho casoveho obdobi
schema f bylo urceno pro rekonstrukce vozu dalkove dopravy, ale neujalo se - misto toho se zacalo zavadet vseobecne blonski schema
schema e blonski se zacalo zavadet v roce 2007 pod ZSSK
ZSR vznikly v roce 1993

no a ted co nevim a potrebuju zjistit
jak sly schemata po sobe
v jakem obdobi se ktere provozovalo
jaka zeleznicni sprava ma jake schema - co je pod ZSR a co pod ZSSK
kdy se zmenilo ZSR na ZSSK

poradi nekdo?

Lubak91

Co pamatuje má mladá paměť, tak od rozdělení ČSD na ČD a ŽSR jezdily slovenské vozy ve stejné tmavě zelené jako české vozy, ale se žlutými popisy. Vozy pro specifické účely (jídelní, lůžkové, lehátkové apod.) v světle modré. Výjimkami byly novostavby, vozy Bmee a Amee jezdily v tmavě zelené s 600mm širokým pruhem (600mm jen odhaduji podle lokomotiv:) [Kde jsou ty doby kdy přes nás jezdil Ex Slovenská strela v řazení 350+Amee+WRm+Bmee+Bmee:(] a nové vozy Bdt z výroby byly opatřeny "českým" nátěrem=>kolem oken zeleno, pod okny světle šedá. Na konci 90. let (cca 97?) se začal objevovat nátěr "Adidas" (3 bílé pruhy podél skříně) Vozy regionální dopravy byly v světle zelené (Bh, Bp, Bt, Bdt, Bymee, BDs,...), vozy dálkové dopravy v červené (B, Bmee, A, Amee, BDs,...) a vozy lůžkové a lehátkové (snad i vozy služební Ds) byly v tmavě modré. Zhruba v roce 2002 se začaly adidasové pruhy umazávat a změnil se zařaditel (ZSSK). Nátěr s bílým pruhem pod okny (zřejmě 600mm, viz výše) se používá u IC vozů (Beer, Bpeer, BDsheer,...). "Pranajbrt" ;) u vozu Apee byl použit na minimu vozů. A zhruba od roku 2007 nastupuje blonski. Nebrat do slova a do písmene, píši co jsem vysledoval a co si zhruba pamatuji, zbytek domněnky ;) Doporučuji www.vagonweb.cz/popisy/ZSSK_osobni_vozy.php ale ty jsou zřejmě již známé :D

Lubak91

Zjednodušeně to lze napsat:
Verze fň: 1993-1997 (zelená, světlemodrá)
Verze c,d: 1996-2003 (adidas)
Verze a: 2002-2008 (bez ozdobných pruhů)
Verze e: 2007-ležatá osma ;) (blonski)
Verze b: 1996-2008 (IC)
Verze f: 1992-2003 (prototyp)

Sim

dik za vysvetleni, takze drobna rekapitulace, esi to chapu spravne.

- po rozdeleni zustaly barvy CSD (az na vyjimky) - napisy nema cenu resit, to se v tech par pixelech nepozna
- kolem roku 96 se pod ZSR objevuje adidas, tedy dalkova doprava cervena s pruhem, regio zelena s pruhem, luzka modra s pruhem
- po prechodu na ZSSK se od 2002 objevuje celocervena varianta (a na regio urovni celozelena - ale vyblitejsi nez CSD a CD)
- 2007 nastupuje blonski
- nezavisle na vyse uvedenem se od ustupu CSD barev do nastupu blonski vyskytuje na "top class" schema se sirokym cervenym pruhem nebo polomacena modra

Lubak91

Ano já jsem přesvědčen o tomto, i když střídání barev probíhalo zhruba v rozmezí 3-5 let

Sim

fajn... jeste me napada jeden detail ... plati pro slovensko to same co u nas, tedy ze popisy na vagonech jsou nejen pismenkama, ale i cislama? Tedy treba pro mezinarodni A u nas plati A149 a predpokladam ze na Slovensku to bude stejne nebo podobne...

Lubak91

Podle vagonwebu vypadá že ne, jsou rozděleny asi jen písmenným označením a číselným intervalem.

Sim

Na me to oznaceni na wagonwebu pusobi stejne, coz je ale v rozporu s tim, ze na nase oznaceni pismena s cislem byl natlak zvenci - predpokladam nejaka norma platna v ramci EU ... takze by to na Slovensku melo snad platit taky... nevim, moc moudry z toho nejsem :-(

Jeste mam ohledne casoveho obdobi jednotlivych nateru dotaz na CZ variantu - zatim mam vsechny vagony resene tak, ze s prechodem CSD na CD se meni i schema z celozeleneho na polomacene zelene a z polomaceneho motorakoveho na cervene s kremovym pruhem. Je mi jasne, ze to neni zcela presne, takze se ptam, jak to slo zhruba v CZ?  Jde mi zejmena o nastup zeleneho polomaceneho schematu...

Lubak91

To už je složitější, za éry ČSD byla ta hnusná zelená s černým pásem na rámu. Po vzniku ČD zřejmě nastupuje ta zelenkavá bo co to je za barvu :) Ovšem s nástupem polomáčených je to složitější, např. vozy Bdt byly již z výroby (92-94) polomáčené. Jinak nastupuje někdy v druhé polovině 90. let. U motorových vozů je to jednodušší, přípojné vozy byly pořád polomáčené, zhruba v polovině 80. let před nástupem nového označení přichází unifik s 600mm pruhem. Zhruba v letech 94-95 přicházína 810/010 nátěr ODS (modro šedá se žlutými prvky), a cca v roce 1997 unifik červená+béžová. Některé nově příchozí řady ho měly možná o něco dříve. Doporučil bych se zeptat na k-reportu, ale nezaručuji odpověď :(

Lubak91

Zatím jsem zahlédl jen kousek 451, ale musím říct že to bude vypadat zajímavě  :D Za celou cestu jsem potkal cca 12 vozidel v najbrtu. To už je slušné :D

Edit: Anketa, plánuji drobnou rekonstrukci 736, (stín, zhasnout, 100 km/h, 1080kW aby měli dušičky klid :) A nevím jestli mám opět dělat 6 lokomotiv, nebo stačí 4, (modrá, modrá otočená, červená, červená otočená). Mohl bych přidat verze 1+1 (mnohočlenné řízení), a s výkonem 990kW (prototypy). Verze s navýšeným výkonem asi nebude jelikož nemají možnost využití obou agregátů naráz. Nafotil jsem nějaké fotky v RD Zvolen, jestli bude zájem, mohu je zveřejnit. Očekávám příspěvky jaké lokomotivy si představujete, abych to zas nemusel 3x předělávat ;) :D

elwis

Quote from: Lubak91 on November 18, 2009, 09:02:42 AM
Co já bych dal za to, kdybych mohl kreslit jen boční pohledy :( :D

říkám že jsem nějaká anomálie :D :D

TommPa9

No jo... jsou mezi námi tací, co mají problémy s bočními pohledy... i když lepší špatný boční pohled než žádný...