The International Simutrans Forum

 

Author Topic: problemy s monorailem  (Read 4411 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hApo

  • *
  • Posts: 78
problemy s monorailem
« on: January 27, 2009, 03:16:47 PM »
Nechtělo se mi psát do aj. části, proto píši sem.
Mám problém s tím, že všechny monoraily co sou na trati mi po načtení hry oznámí, že nemůžou pokračovat dál.
Verze 100.1, pak128.
Pokud bude potřeba přiložím screenshot.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4852
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: problemy s monorailem
« Reply #1 on: January 27, 2009, 03:44:07 PM »
Ve které verzi jsi začal hrát?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problemy s monorailem
« Reply #2 on: January 28, 2009, 12:18:05 PM »
Nechtělo se mi psát do aj. části, proto píši sem.
Mám problém s tím, že všechny monoraily co sou na trati mi po načtení hry oznámí, že nemůžou pokračovat dál.
Verze 100.1, pak128.
Pokud bude potřeba přiložím screenshot.

Taky se mi to stalo - ale už ani nevím kdy. Nejspíš ještě před verzí 0.99.17. Už dlouho totiž jednokolejku nepoužívám, protože nemám důvod použít jí. Navíc veškerá nová vozidla (okolo roku 2000 a později) už nestojí za nic.

Potíž může být v semaforech a také v špatném postavení trati. Hlavní problémy jsou u trati na spojích mezi nízkou dráhou a vysokou dráhou. Stačí to blbě propojit a už on vidí překážku, kterou my vlastníma očima nemusíme vidět.

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: problemy s monorailem
« Reply #3 on: January 28, 2009, 07:55:09 PM »
Potíž může být v semaforech a také v špatném postavení trati. Hlavní problémy jsou u trati na spojích mezi nízkou dráhou a vysokou dráhou. Stačí to blbě propojit a už on vidí překážku, kterou my vlastníma očima nemusíme vidět.
To je pravda z toho důvodu jsem jednokolejku taky přestal používat.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: problemy s monorailem
« Reply #4 on: January 29, 2009, 08:59:06 AM »
Priznam se, ze o monorail jsem se pokousel asi 2x (verze kolem 98) a vzdal jsem to - narozdil od ostatnich dopravnich systemu jsem nepochopil, jak ma postavena trat vypadat a co ma splnovat, aby to fungovalo jak ma ... naivne jsem predpokladal, ze kdyz je to visuta draha, ze pujde natahnout nad ostatnima vecma, zastavbou a tak dal - coz se nepodarilo ... takze nebyl duvod, proc to pouzivat.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4852
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: problemy s monorailem
« Reply #5 on: January 29, 2009, 10:31:43 AM »
Dá se dát nad silnice nebo koleje... budovy bohužel ne. Je to pekelně drahá věc, takže se hodí akorát pro takové ty mrakodrapové zástavby, kde už se nedá zvýšit kapacita nijak jinak.

Tramvaj + metro + monorail = maximum přepravy. Víc už se dá získat jenom náhradou silnice za průplav...

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problemy s monorailem
« Reply #6 on: January 29, 2009, 11:49:02 AM »
Dá se dát nad silnice nebo koleje... budovy bohužel ne. Je to pekelně drahá věc, takže se hodí akorát pro takové ty mrakodrapové zástavby, kde už se nedá zvýšit kapacita nijak jinak.

Tramvaj + metro + monorail = maximum přepravy. Víc už se dá získat jenom náhradou silnice za průplav...

Já to teda použil jako řádnou linku MHD pouze jednou - a spojovala dva největší dopravní uzly v městě - přístav na jedné straně města a nádraží s letištěm na druhé straně a mezi nimi bylo dalších pár stanic, aby mohla jezdit v okruhu a vydělávat o něco víc, než kdyby jezdila jen mezi těmi dvěmi stanicemi.

Na konci je spíš problém s vozovým parkem. Většina vozů má totiž nastavenou vyšší rychlost, než jakou povoluje trať, nízkou kapacitu a většinou nemožnost připojení více vozů za sebe.

Pokud se jednokolejka nestaví v nějaké rozsáhlé síti, ale jen jako samostatný okruh, tak se ani semafory použít nemusí. Problém u semaforů je spíš ten, že jsou hodně blbě vidět.

Do rovnice Tramvaj + metro + monorail = maximum přepravy bych si dovolil přidat ještě autobusy/trolejbusy (ty ale mají problém s rychlostí, protože jsou v městech omezovány jen na 50 km/h - na druhou stranu je ale možné je poslat do podzemí, což u tramvajového pásu nelze a napojovat na něj klasickou trať mi připadá divné; navíc si nejsem jist, jestli jí lze elektrifikovat tou tramvajovou trolejí).

Myslím, že pořídím obrázky okruhu jednokolejky v jednom městě v již nehrané hře (kterou jsem ale ještě naštěstí úplně nezrušil) a přidám k tomu pár komentářů.
« Last Edit: January 29, 2009, 11:53:19 AM by VaclavMacurek »

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4852
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: problemy s monorailem
« Reply #7 on: January 29, 2009, 12:53:12 PM »
Aha. On je to takový zanedbaný bratříček tramvají. Každopádně se na to podívám.

Rychlost je problematická záležitost, ve městě se nemůže frčet naplno, na zemi kvůli bezpečnosti, jinde kvůli hluku. Kromě toho je tuším řešení toho závěsu taky limitujícím faktorem, konstruovaný podle techniky roku 1880 (to jsme tu my stavěli Národní divadlo za obrození...), tuším že se tam jezdí max. 60, průměrně 20 km/h. Pochopitelně se toho nemusíme tak držet...

Rychlost vozů zlepšuje platby, I když jedou pomalu. To spojování je ale asi hlavní nedostatek.

Ty semafory opravdu moc vidět nejsou :(


Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: problemy s monorailem
« Reply #8 on: January 29, 2009, 01:18:00 PM »
Mno, s monorailem to nesouvisi, takze v ramci tema je to offtopic, nicmene doplnim myslenku - pokud neresim realnost provedeni, tak nej kapacita ve meste byly tramvajovy koleje do okruhu a po nich jezdici vlaky, pouzivajici cca 5 policek dlouhe autobusove zastavky (= dva bloky ulic vcetne prerusene spojovaci silnice)... proti tramvajim (ktere spojim max na dve policka zastavky) je tam lepsi vyuziti kolejiste...

... krome nerealnosti taky vlak na tramvajovych kolejich nesedi spravne, ale to uz je jen detail v mozaice smyslenosti takoveho dopravniho reseni.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problemy s monorailem
« Reply #9 on: January 30, 2009, 09:44:19 AM »
Tady jsou ty screenshoty. Aby ta dráha byla alespoň trochu vidět, tak jsem přepnul zobrazení budov.

1. a 2.: protože to město má něco přes třecet tisíc obyvatel a je tedy znčně velké, tak se i při nejmenším možném přiblížení nevešlo do jednoho obrázku. Trať je jedna, začíná u letiště, kde je depo, pokračuje po směru hodinových ručiček k přístavu (detail okolí je na třetím screenshotu) a potom pokračuje dále podél řeky až k paláci a následně návrat k letišti, stále po směru hodinových ručiček.

3.: detail okolí přístavu - v této části je spousta spojů mezi různými výškami, ačkoli to nemusí být vidět. Zde vlaky nejvíce řvaly, že nemohou pokračovat v jízdě, protože na trati byly hozeny jednosměrné semafory a on tak k další žádané stanici dojet v protisměru - protože tam bylo přerušení, které jsem neviděl.

[attachment deleted by admin]

[attachment deleted by admin]
« Last Edit: January 30, 2009, 10:05:56 AM by VaclavMacurek »

Offline hApo

  • *
  • Posts: 78
Re: problemy s monorailem
« Reply #10 on: February 01, 2009, 02:59:11 PM »
Trošku upřesním můj problém, zjistil jsem, že mi nefunguje "pak" Schwebenbahn. Zbytek monorailových vozidel funguje bez problémů. Má někdo tento "pak" opravený?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problemy s monorailem
« Reply #11 on: February 02, 2009, 11:28:28 AM »
Už je mi asi jasný zdroj té chyby - nestahovat další *.pak soubory pro jednokolejku. Jinak to bude blbnout - používat jen tratě a vozidla již ve hře dostupná.

Ale ani tak nemohu zaručit stoprocentní funkčnost.

Offline hApo

  • *
  • Posts: 78
Re: problemy s monorailem
« Reply #12 on: February 02, 2009, 03:26:57 PM »
Přesně tak, nestahovat další monorail addony. Jinak monorail se skvěle hodí tam, kde je potřeba velká kapacita a zároveň je tam složitější terén.