The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Manipulační vlak?  (Read 4407 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Manipulační vlak?
« on: April 01, 2010, 09:52:47 PM »
Maucta všem,

Mám takovej dotaz:
Je možný nějak nastavit vlak, aby ve stanovišti odpojil určitý vagóny a místo nich si přibral jiné? A během zpáteční jízdy by si je zase přepojil jako původně.

Řeším právě, jak efektivně stvořit dálkovej nákl. vlak, kterej přepravuje např. 3 druhy nákladu, tzn. i 3 rozdílný typy vagónů. Chtěl bych, aby nepotřebné vagóny na nějakou dobu ponechal v určitým nádraží (nebo v depu, to je jedno) a zbytečně je za sebou nevláčel nevyužité. Vlak by tak nemusel být zbytečně dlouhý, totéž i nástupiště a nemusel bych přidávat druhou lokomotivu.
Je to vůbec realizovatelný?
« Last Edit: April 05, 2010, 11:26:08 AM by VS »

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Manipulační vlak?
« Reply #1 on: April 01, 2010, 09:56:17 PM »
Jéžiš já to chtěl umístit pod poradnu! Pokud to tady nějakýmu administrátorovi bude vadit, ať to přemístí do vhodnější kategorie.
Díky

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2002
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Manipulační vlak?
« Reply #2 on: April 01, 2010, 10:03:44 PM »
Pokud vím, nikdo při vývoji s tímto aspektem železniční dopravy nepočítal. A není čemu se divit. Simutrans není a nikdy nebyl železniční simulátor, takže takovéto "drobnosti" jako manipulační vlaky asi nepůjdou (tedy aspoň ne automaticky)

Ručně by se to dalo vyřešit posíláním vlaků do depa a následným nahrazováním vagonů, ale to se při vyšším počtu vlaků nedá stíhat.

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Manipulační vlak?
« Reply #3 on: April 03, 2010, 03:07:30 AM »
Takže jenom ručně? Velká škoda! Díky za odpověď.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Manipulační vlak?
« Reply #4 on: April 03, 2010, 07:10:54 AM »
Ani mi tento prvek, tedy přepřahání vlaků, nechybí. Možná proto, že jsem jej nepotkal ani v žádné jiné podobné hře, kterou jsem hrál - tedy TG, IG2, TTD a LM. A pokud vím, ani jiné programy (jako Locomania nebo Trainz Railroad Simulator) tento prvek neobsahují.

Jediná hra, kde toto je částečně vyřešeno je TG, kde je možné v jízdním příkazu dát, co má ve které stanici naložit a on pak automaticky vymění vagony - ale že by někde zůstávaly vagony v stanici? To ne. A ani v depu, protože to v hře není.

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Manipulační vlak?
« Reply #5 on: April 05, 2010, 09:50:36 AM »
Transport Giant je pěknej jen na grafiku, jinak nepovedená hra. Co se skrývá pod zkratkou IG2?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Manipulační vlak?
« Reply #6 on: April 05, 2010, 11:25:01 AM »
Industry Giant 2, ten je ale založen na úplně jiném principu.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Manipulační vlak?
« Reply #7 on: April 08, 2010, 12:26:42 PM »
Shodou okolnosti se mi podarilo "nechat" vagony ve stanici bez lokomotivy, ale vyuzitelne ve hre to neni ... byla to v podstate nahoda a nestandardni situace.

Offline abec3

  • *
  • Posts: 67
Re: Manipulační vlak?
« Reply #8 on: April 09, 2010, 07:38:30 PM »
Sim, a ako sa ti to podarilo?

som si teraz spomenul, som videl nejaký sejf, kde jazdili vagóny bez lokomotivy..sice pomaly, ale šli..ako je to možné?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Manipulační vlak?
« Reply #9 on: April 09, 2010, 08:03:50 PM »
No, můžeš se to stát například když se z hry odmaže nějaká lokomotiva, když je ta lokomotiva zrovna v užívání. Někdy jí nahradí nějakou jinou (resp. grafikou jiné ale pod stejným názvem) a někdy jí prostě zruší bez náhrady a poté je možné, že budou vagony jezdit i bez lokomotivy. To platí samozřejmě jak pro osobní/poštovní, tak i nákladní.

Nebo aniž by sis toho všiml, použiješ motorové vozy. A některé mohou jako vagony vypadat. A vždyť některé se občas za lokomotivu zapřahají.

Jako například že mezi Ledečkem a Kolínem několik týdnů v zimě jezdil motorák řady 810 tažený lokomotivou řady 744, aby vůbec dojel ... kvůli sněhu.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Manipulační vlak?
« Reply #10 on: April 12, 2010, 12:08:27 PM »
abec3 > je to presne tak jak pise Vaclav. Jak v prubehu casu dokresluju motoraky a vagony a TommPa9 delal masiny, postupne jsem mazal masiny a vagony z origo paku.

No a obcas se stalo, ze jsem si smazal masinu, kterou jsem mel ve hre nekde pouzitou. Masina ze hry zmizela a vagony zustaly bez masiny - v nekterych pripadech stat na nadrazi, jindy rozjete na trati.

Zajimave bylo, ze (krome vyjeti z depa) takoveto "utrzene" vagony bylo mozne dale provozovat - hra je "postrkovala" i bez masiny rychlosti kolem 5km/h.

Tusim ze od verze 102.2 uz to nejde - vlak se sice rozjede na 5km/h, ale zastavi a uz se nerozjede ... a nezbyde, nez ho vymazat (driv stacilo poslat ho do depa a chvili cekat).

Nicmene jako "kulisa" mi to prislo pekny :-)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Manipulační vlak?
« Reply #11 on: April 24, 2010, 08:07:41 PM »
Transport Giant je pěknej jen na grafiku, jinak nepovedená hra.

Nechci tady zahajovat nějakou rozsáhlou off-topic diskusi typu srovnávání her mezi sebou, protože to je stejně dost dobře nemožné, protože každá hra má svá plus a svá mínus - a bohužel mínus Transport Giantu jsou semafory a řízení linek. Nemohu však říct, že by ta hra byla nepovedená.

Rozhodně TG vděčím za způsob stavby železniční sítě. V TG totiž musí být koleje stavěny propojeny. Postavit první trať je možné kdekoli, ale další trať musí být k této trati připojená (alespoň přes společné nádraží) - a tak dále. Po čase je možné některé tratě zbourat, ale stavět další tratě je možné jen tak, že budou spojeny s již existujícími předchozími.

Tento způsob stavění zhruba odpovídá historickému vývoji železniční sítě ... až na to, že některé tratě byly postaveny paralelně (nezávisle na sobě) a teprve poté byly postupně propojeny dalšími tratěmi, které většinou začínaly právě na těch počítečních. Jako například tratě České Budějovice - Linz a Vídeň - Krakov.

No a tento způsob se mi osvědčil i zde v Simutransu při stavbě železniční sítě pro osobní dopravu. Myslím, že to je docela dobře vidět v těch posledních dvou savech, které jsem zveřejnil pro kuuubika.

Offline ouzi212

  • *
  • Posts: 13
Re: Manipulační vlak?
« Reply #12 on: August 26, 2010, 01:49:30 PM »
Náhodu v Trainz railroad simulator 2004-2010 se manipulák udělat dá

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Manipulační vlak?
« Reply #13 on: August 26, 2010, 02:11:21 PM »
Jenže tady jseš v Simutransu.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Manipulační vlak?
« Reply #14 on: August 26, 2010, 02:53:42 PM »
ouzi212 > sice tu hru neznam, ale uz z nazvu mi rika, ze to bude specializovane na zeleznici - pak by bylo skoro s podivem, kdyby varianty vlaku jako je manipulak neznala.

Simutrans je umyslne "nestranny", aby nejvhodnejsi varianta hry vznikla zpravidla kombinaci ruznych systemu dopravy, ktere se navzajem doplnuji.

Vaclav > ted me napadlo, zpusob stavby trati tak, aby byly vzdy propojene ma v sobe Simutrans taky - staci si uvedomit, jak se stavi tunely, nebo lepe receno metro. Samosebou je mozne udelat dalsi vjezd, ale uz kvuli nakladum na provoz depa se snazim stavet jednotlive trasy podzemky propojene pouze s jednim "centralnim" vyjezdem na povrch, kde se nachazi prave depo. Takze pokud nebudu stavet dalsi vjezdy do tunelu, chova se Simutrans pri stavbe podzemky podobne jako TG u normlani trate.