Author Topic: problem  (Read 43187 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline romik

Re: problem
« Reply #70 on: March 25, 2010, 04:29:44 PM »
Vypadá to že chceš načíst experimentální pak nebo save normální hrou. V té šedé krabici to říká že nesouhlasí verze objektu a je tam úplně šílené číslo...

Exp. 7.1 viz http://forum.simutrans.com/index.php?topic=4010.0 , jinak nevím...
Díky za odpověď. Bohužel nejspíš ta Experimentální verze 7,0 je jako poslední, protože ve vláknu http://forum.simutrans.com/index.php?topic=4010.msg39138#msg39138 ([New release] Simutrans-Experimental 7.1) jsem se sice dočet že by měla existovat snad verze Simutrans 102.3 Experimental 7.1. a po kliknutí na stažení *ttp://experimental.simutrans.us/simutrans-experimental.zip nebo f tp://experimental.simutrans.us/public_ftp/simutrans-experimental.zip mi naskočí stránka s hláškou: Webová stránka "experimental.simutrans.us" nebyla nalezena - takže zatím zůstanu u této VERZE a časem si budu muset udělat nový pak128, který půjde na Normálním Simu 10xx.
Obrázek je z načítání verze hry... zde můžu normálně zpustit hru.
Obrázek s chybovou hláškou pak, kdybych chtěl ten můj 128výběrový pak zpustit (i jako novou hru) ve verzi 102,2,2.
Ještě jednou díky za snahu. Romik
« Last Edit: March 25, 2010, 04:32:48 PM by romik »

Offline romik

Re: problem
« Reply #71 on: March 26, 2010, 03:44:45 PM »
The International Simutrans Forum > PakSets > Other paksets > pak128.Britain  (Moderators: kierongreen, The Hood) > Topic: [Experimental release] Pak128.Britain-Ex 0.5
http://forum.simutrans.com/index.php?topic=4746.msg46765#msg46765
A new version of the preview and testing version of the Simutrans-Experimental version of Pak128.Britain is now available: download it here. This is a complete pakset and should be installed in its own directory. It is only compatible with Simutrans-Experimental (version 7.2 and higher) - the normal Pak128.Britain should be used with Simutrans-Standard.
■ ■ ■
...tak jsem poslal "dotaz" jamespetts(ovi), doufám, že mi bude rozumět... Romik

Offline kaarfii

Re: problem
« Reply #72 on: April 04, 2010, 03:04:46 PM »
Zdravíčko,
Jestli můžu votravovat taky, tak já zas mám menší problém s návěstidly: Do nějakýho roku cca 1920 není v nabídce pro tvorbu žel. tratí ukončovací návěst výběru koleje (EndOfChooseSignals). Nevíte někdo, proč? Mě tam docela chybí...

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problem
« Reply #73 on: April 04, 2010, 08:55:39 PM »
Nevím, jelikož hraju až od roku 1930.

Já používám toto:
1. jednokolejný vjezd na nádraží s obousměrným úvodním semaforem
2. dvoukolejný vjezd/výjezd s jednosměrným úvodním semaforem (každý semafor pro jiný směr)

a ukončovací (téměř) nepoužívám

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline kaarfii

Re: problem
« Reply #74 on: April 05, 2010, 10:20:16 AM »
Takže když budeme mít jednokolejnou trať a na ní stanici s dvěma nástupišti, bude to vypadat nějak takto? Jestli to dobře chápu, tak úvodním semaforem máš na mysli klasický návěstidlo autobloku (Signal)?

__←S→_________←pS→_________nástupiště_________←pS→_________←S→_____
                \_____←pS→_________nástupiště_________←pS→_____/

S............návěstidlo (Signal)
pS...........přednávěstidlo (PreSignal)

A jak to bude s volbou volné koleje pro víc vlaků?

                      
« Last Edit: April 05, 2010, 11:09:38 AM by kaarfii »

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problem
« Reply #75 on: April 05, 2010, 11:22:44 AM »
Žluté semafory máš v schéma pořádku ale místo normálních červených semaforů  mám ty na výběr koleje, pouze s tím, že je nemám doplněné o ukončení úseku. Podívej se na přiložený obrázek. Těsně za příjezdovým koridorem (téměř není vidět u spodního okraje) je sice ukočení výběru koleje (které by mohlo být vypuštěno), ale pak (na sousedním dílku) je semafor výběru koleje a před každým nástupištěm žlutý semafor.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline tony.p

Re: problem
« Reply #76 on: April 05, 2010, 01:24:38 PM »
Potřeboval bych radu ohledně stavby letiště. Má tady někdo se stavbou letišť zkušenosti?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problem
« Reply #77 on: April 05, 2010, 03:08:22 PM »
Použij přílohu mého předchozího příspěvku jako vodítko.

1. Postav 2 vzletové dráhy a jednosměrkami z jedné udělej přistávací dráhu a druhou nech jako odletovou (má-li být na letišti velmi malý provoz, postačí jen jedna dráha pro oba směry)
2. Užitečné je přilepit letiště k nějakému vlakovému nádraží

3. Z fora si stáhni Zenův komplet letadel (ačkoli si nejsem jist, jestli už náhodou není součástí oficiální sestavy - myslím ale že už alespoň částečně je)
4. Letadla mají (narozdíl od vlaků a automobilů) automatický výběr volné nakládacího místa - ale jen po přistání; po výjezdu z hangáru však vybere nakládací rampu dle letového řádu
5. U Nákladní dopravy je na prvním (nakládacím) lepší postavit tolik ramp, kolik je letadel
6. U Osobní dopravy může být nakládacích ramp méně
7. Stavět jen na velmi vytížených linkách, kde budou vždy plná (to samozřejmě platí jen u osobní dopravy)
8. Nákladní letecká doprava má problémy s výdělečností

a nic dalšího mne teď nenapadá

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline kaarfii

Re: problem
« Reply #78 on: April 05, 2010, 03:11:37 PM »
V tom případě jsem je stavěl dobře, úplně stejně, jako tvůj model. Ale vlaky se vždycky zaseknou před návěstidlem výběru koleje a dál se nehnou. Co by ještě mohlo bejt špatně?

Offline tony.p

Re: problem
« Reply #79 on: April 05, 2010, 04:25:26 PM »
U těch letišť mám problém s tím, že když mám víc letadel, a jedno přistává, tak ostatní krouží ve vzduchu tak dlouho dokud neni ranvej volná. Dá se to nějak řešit?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problem
« Reply #80 on: April 05, 2010, 08:55:23 PM »
V tom případě jsem je stavěl dobře, úplně stejně, jako tvůj model. Ale vlaky se vždycky zaseknou před návěstidlem výběru koleje a dál se nehnou. Co by ještě mohlo bejt špatně?

Návěstidlo výběru koleje musí být samozřejmě nejbliže k žlutým semaforům. Mezi nimi by neměly být žádné jiné semafory.

Pokud máš dvojkolejný příjezd a na jedné koleji úvodní semafor výběru koleje (samozřejmě otočený na vjezd do nádraží, jinak by neměl smysl), zatímco na druhé bude ukončovací semafor (podobně jako na obrázku v příloze), jako kdyby ten ukončovací semafor někdy (za splnění určitých podmínek, které se mi zatím nepodařilo určit) rušil funkci toho úvodního. Tak mne (teď, při psaní tohoto příspěvku) napadlo, místo ukončovacího semaforu výběru volné koleje použít obyčejný jednosměrný semafor otočený samozřejmě do protisměru proti úvodnímu semaforu výběru volné koleje (popřípadě dát jak jednosměrný semafor, tak ukončovací semafor výběru volné koleje k sobě - jako pojistku). Tak by vlak musel projet přes úvodní semafor výběru volné koleje.

U těch letišť mám problém s tím, že když mám víc letadel, a jedno přistává, tak ostatní krouží ve vzduchu tak dlouho dokud neni ranvej volná. Dá se to nějak řešit?

Ne. Bohužel ne. Kdysi bylo možné postavit více ranvejí a letadla je využívala, pokud bylo volno - ale potom to někdo zrušil. Teď je postavení více ranvejí k ničemu.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline tony.p

Re: problem
« Reply #81 on: April 06, 2010, 04:51:29 AM »
Ne. Bohužel ne. Kdysi bylo možné postavit více ranvejí a letadla je využívala, pokud bylo volno - ale potom to někdo zrušil. Teď je postavení více ranvejí k ničemu.

A nedala by se funkce výběru volné ranveje opět vrátit do hry?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problem
« Reply #82 on: April 06, 2010, 06:37:03 AM »
Jestli umíš anglicky, můžeš zkusit říct šéfům, jestli by to šlo - jinak to udělám já, pokud řekneš, že to mám udělat. Nebo mne podpořit, protože jsem to stejně (preventivně, teď) udělal - zde.

Tohle navrhl Prissi: použít waypointy - a v podstatě by to šlo - u linek, které létají jen mezi dvěma městy, nebo samozřejmě mezi dvěmi továrnami.
« Last Edit: April 06, 2010, 01:20:00 PM by VaclavMacurek »

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline hernajs

Re: problem
« Reply #83 on: April 06, 2010, 10:45:54 PM »
Z obrázků usuzuji, že jste princip ukončení volby koleje zřejmě nepochopili. Nejspíš to vzniklo špatným překldem do češtiny, ale tento semafor se umisťuje mezi Signál výběru volné koleje a perón, kde působí jako blok - Signál volby koleje toto nástupiště ignoruje. (Tak to tedy občas využívám já)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problem
« Reply #84 on: April 07, 2010, 07:05:19 AM »
Je to možné, ale na druhou stranu nevidím smysl tvého způsobu využití, protože tak vlaky (tedy pokud se nemýlím), pokud jezdí na stejné lince více vlaků, opět budou mít snahu najíždět jen na kolej, kterou mají zadanou v jízdním řádu, pokud se před ní objeví tato značka. Nebo ne? Nebo to funguje tak, že například z jednoho směru dám ty cedule a on tedy bude z toho směru jezdit na všechny ostatní koleje jen ne ty, před kterými je ta značka. Pak to ale zase nedává smysl, protože to už mohu rovnou k těm nástupištím z toho směru zrušit koleje.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline Sim

Re: problem
« Reply #85 on: April 07, 2010, 07:15:07 AM »
Blokovani koleje je nutne treba v pripade, ze mam nadrazi pro dalkove a regio vlaky, kdy dalkove maji nastupiste treba 9 dilku a regio jen 4. Pro regio vlaky je to vychozi stanice a zpravidla na jedne lince jezdi jen jedna souprava.

Diky tomu mi nic nebrani postavit treba 5 prubeznych koleji, ale jen na 4 z nich udelat dlouha nastupiste. Na zbylou kolej se mi vejdou dve kratka, takze tam jsem schopen dostat "o vlak vic", nez pokud bych mel vsechna nastupiste na plnou delku.

No a pomoci blokovani koleje dokazu zaridit, aby na kratke nastupiste nezajizdely dlouhe vlaky. Regio vlak po projeti kolem navestidla vyberu koleje zamiri na svoji kratkou kolej i kdyz je blokovana, protoze tam patri. Dlouhy vlak ma "svoji" kolej jednu z dlouhych a kdyz je tam obsazeno, bude si vybirat z ostatnich neblokovanych, tedy dlouhych.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problem
« Reply #86 on: April 07, 2010, 08:16:14 AM »
Taky použitelné, ale jelikož málokdy mám města dostatečně blízko sebe (především proto, že hraju na velkých mapách), aby byly krátké vlaky (a s nimi i krátká nástupiště) potřebné... Mohl bych na taková krátká nástupiště posílat metro, jelikož mé soupravy metra mají vždy délku jen 4 pole, nikoliv 8 jako u ostatních vlaků. Ovšem to bych musel v Budíškovicích (jak se jmenuje město, v němž metro mám, bez ohledu na to, že na normální mapě jsou určitě úplně jinde) přestavět celé hlavní nádraží.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline Sim

Re: problem
« Reply #87 on: April 07, 2010, 08:35:21 AM »
Vaclav > ono je to spis o tom, ze se snazim simulovat realny provoz ... a zaroven se to snazim delat tak, abych hranim testoval vozidla pred vydanim. Pred tydnem jsem zverejnil sadu malych prvorepublikovych motoraku (od Vezaku po Hurvinka) a tak jejich provoz testuju prave na lokalkach (jsem v roce 1982, takze uz to je jako historicka jizda).

Podobnost s realnym provozem je ta, ze zatimco dalkove vlaky mi vozi lidi vesmes mezi mesty, lokalni trate mam natazene zpravidla z mesta do fabrik a ruznych objektu v okoli. Obcas takovato trat tvori spojku mezi dvemi hlavnimi tratemi - podminkou ale je, aby se ty hlavni trate nekde setkaly, jinak lokalka nebude stihat.

Offline kaarfii

Re: problem
« Reply #88 on: April 07, 2010, 09:16:56 AM »
Tak jsem problém trochu minimalizoval, ale stejně to není ono - vlak, než aby zajel na nádraží a tam čekal na protijedoucí vlak, tak čeká na vjezdu do nádraží před návěstidlem výběru koleje. Kdyby se někomu chtělo, zkuste se na to podívat. Něco je asi špatně, ale já nic nevidím.

Offline Sim

Re: problem
« Reply #89 on: April 07, 2010, 10:20:17 AM »
kaarfii > ted odpovidam jen podle slovniho popisu - chapu to spravne, ze ten vlak, ktery ceka pred navestidlem (a ty bys chtel, aby cekal az v nadrazi) na protijedouci vlak, ma tou stanici pouze projizdet?

Offline kaarfii

Re: problem
« Reply #90 on: April 07, 2010, 10:54:35 AM »
Ano, pouze průjezd...

Offline Sim

Re: problem
« Reply #91 on: April 07, 2010, 11:08:35 AM »
Tak prave v tom bude jadro problemu - vyber koleje funguje (bohuzel) tak, ze vlak pusti za navestidlo az v okamziku, kdy ma celou cestu do pristi zastavky volnou - tedy bez ohledu na semafory a moznosti vyhybani po ceste.

Resenim by bylo pridat zastavku do te vyhybaci stanice - pak by se to opravdu mijelo ve stanici. Ale jako vhodnejsi reseni vidim spis omezit pouzivani tohoto navestidla jen na to nejnutnejsi - v rekneme 90% pripadu to lze resit elegantneji i jinak.

Zkus tu trosku prolezt forum, relativne nedavno jsem to nekde psal, jake jsou podminky pro pouziti tohoto navestidla.

Offline kaarfii

Re: problem
« Reply #92 on: April 07, 2010, 12:01:28 PM »
A v jaký to bylo zhruba sekci? Je to vono?

http://forum.simutrans.com/index.php?topic=665.msg26080#msg26080

Díky...
« Last Edit: April 07, 2010, 12:20:00 PM by kaarfii »

Offline Sim

Re: problem
« Reply #93 on: April 07, 2010, 01:38:07 PM »

Offline kaarfii

Re: problem
« Reply #94 on: April 07, 2010, 04:47:38 PM »
Díky. Dost problémový návěstidla...

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problem
« Reply #95 on: April 07, 2010, 06:37:42 PM »
Mne nedávno napadl poněkud šílený způsob, že by se tím daly nákladní vlaky posílat na nákladní nástupiště a osobní/poštovní vlaky samozřejmě na osobní/poštovní nástupiště.

A to asi takto: před hlavní semafor výběru koleje (otočený na vjezd do nádraží) naopak hodit zákazovou značku. Tak by vlaky sledovaly cílové nástupiště (tak jak jsi napsal), tedy by v podstatě ignorovaly zákazovou značku před vlastním nástupištěm (a dalšími nástupišti té skupiny), ale tu druhou zákazovou značku by dodržely.

Otázka je, jestli by to tak fungovalo.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline Eiffel

Re: problem
« Reply #96 on: April 08, 2010, 03:45:48 PM »
Jsem se na tu "pahorkatinu podíval a:
1. v TEJA jsou perony JEN pro cestující, uhlí se tam tudíž nikdy nevyloží
2. vlak uhlí 002 se kousnul při výjezdu z TEJA na semaforech pro volbu koleje, stačilo přidat waypoint za něj ve směru na Javorek a vlaky se v TEJA začaly křižovat
3. uhlí 002 se mně kousnul na semaforech pro volbu koleje před Javorkem ve směru od Teja, zase stačilo dát waypoint ua Javorek ve směru Uhelný důl Javorek

Pro zobrazení obsazeného úseku stačí zmáčknout klávesu "b" , červeně se zobrazí úsek obsazený vlakem a lépe se tak hledá příčina kolizí a kousání. Používám-li semafor výběru koleje, vždycky za ním dám do linky waypoint, protože vlaky, které ve stanici nezastavují a nebo se jedná o křížení, ztratí tímto semaforem cíl své cesty.

Offline kaarfii

Re: problem
« Reply #97 on: April 10, 2010, 07:02:25 AM »
Díky za informace.
Jak budu mít čas, tak vyzkouším. Ještě si nejsem jist, jak se přidává waypoint: Je to normální cíl trasy, který se přidá normálně v jízdním plánu?
Jinak v TEJa jsem dal smíšený nástupiště, tj. jak pro cestující, tak pro náklad. Tam mi nákl. vlaky žádný problémy nedělaly.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problem
« Reply #98 on: April 10, 2010, 08:56:55 AM »
Kontrolní bod, waypoint, se zadává v jízdním řádu.

U vlaků se používá dost blbě, jelikož nelze použít na koridorech (tedy ne že by nešly použít na koridorech vůbec, ale je nutné asi použít jeden pro každý směr, jinak se obávám nehezkých následků).

U letadel se dá použít docela dobře k tomu, aby každá linka (zejména, pokud jsou přetížené) mohla mít alespoň svou přistávací a rozjezdovou dráhu, když letadla jinak nejsou schopná použít volnou dráhu.

U lodí jsou úplně zbytečné.

A u aut? Ani nevím.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline Nemo

Re: problem
« Reply #99 on: April 10, 2010, 05:47:00 PM »
waypoint - já ho používal u vlaků v případě, že jsem jim chtěl vnutit určitou cestu (to v případě že si jinak vybírali trasu která mi nevyhovuje) a u aut to samé, když mě městem projíždějící náklaďáky způsobovali spolu s autobusy zácpy, tak jsem je pomocí waypointu poslal jinudy. Tudíž dle mého, waypoint je v SIM dobrá a praktická věc.

Offline Eiffel

Re: problem
« Reply #100 on: April 10, 2010, 07:59:46 PM »
waypoint - já ho používal u vlaků v případě, že jsem jim chtěl vnutit určitou cestu (to v případě že si jinak vybírali trasu která mi nevyhovuje) a u aut to samé, když mě městem projíždějící náklaďáky způsobovali spolu s autobusy zácpy, tak jsem je pomocí waypointu poslal jinudy. Tudíž dle mého, waypoint je v SIM dobrá a praktická věc.

Naprostý souhlas. Jen by waypointy měly být kocpipované tak, aby jen určovaly směr trasy a tudíž vozidla na nich nezpomalovala a nebo  na byť krátkou dobu nezastavila úplně. Když tak přes město vykolíkuju trasu pro náklaďáky je pak z toho spíš posun cukáním. :-) (Něco mně to přípomíná, ale nemůžu si vzpomenout.....nahoru,dolů, nahoru,dolů.......):-))

Offline Sim

Re: problem
« Reply #101 on: April 25, 2010, 11:07:21 AM »
Me na waypointech vadi spis jina vec - u vlaku to rozdeli usek i v pripade, ze to nepotrebuju ... takze neni mozne "vykolikovat" cestu slozitym zhlavim nadrazi tak, aby se vlaky vzajemne neblokovaly.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problem
« Reply #102 on: April 25, 2010, 01:17:47 PM »
Tak s tímhle pomoc nemohu, protože nevím jak.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline abec3

Re: problem
« Reply #103 on: April 25, 2010, 07:10:13 PM »
ja wayponty nepožívam, nepochopil som ich zmysel..

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: problem
« Reply #104 on: April 25, 2010, 07:35:30 PM »
Na železnici je nepoužívám, ale mám je použité v letecké dopravě, aby alespoň každá linka měla svou vlastní přistávací/vzletovou dráhu, když už letadla nejsou schopná vybrat volnou přistávací/vzletovou dráhu.

Dopravní prostředky jimi musí projet. Ať chtějí či nechtějí. Docela dobře se tedy jimi dá upravit, kudy se má dopravní prostředek pohybovat. Samozřejmě asi nejvíce nesmyslné je jejich použití u lodní dopravy. O něco méně u letecké dopravy, kde se jimi dá docílit toho, co je popsáno výše. Poněkud pochybné je jejich využití na silnicích - na nich by asi musel být provoz hodně přetížený, aby se jejich použití vyplatilo. A pokud jde o železnici,

Sim: mohl bys' dát nějaký screenshot toho zhlaví?

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní