Author Topic: Co mi chybí  (Read 102357 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Co mi chybí
« Reply #70 on: April 06, 2009, 07:54:36 AM »
Situace je asi takováto: s maglevy se dá hra dotáhnout tak do roku 2100, bez nich hra končí už před rokem 2050.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2002
  • Total likes: 12
  • Helpful: 12
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Co mi chybí
« Reply #71 on: April 06, 2009, 09:38:25 AM »
Jo takhle! Ty myslíš aktivní přínos do hry (bráno výskyt nových vozidel) tak to jo!

Offline Nemo

Re: Co mi chybí
« Reply #72 on: June 15, 2009, 10:45:41 AM »
Už se to tady probíralo, ale i já bych se k tomu přidal. Bylo by dobré, aby se v jízdním řádu dalo určovat u konkrétních zastávek jestli vozidlo může nakládat nebo ne. Svoji prosbu směřuji hlavně pro VS, mohl by jste u vývojářů tlumočit tento požadavek? Děkuju

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Co mi chybí
« Reply #73 on: June 15, 2009, 11:17:54 AM »
Nemo: už o tom byla řeč mnohokrát (aspoň 3x). Je to jedna z věcí, o které je většina lidí "nahoře" přesvědčena, že moc k ničemu není. Pochybuji tedy, že by k něčemu bylo znovu to vytahovat.

Osobně na to nemám vyhraněný názor, ale nepotřeboval jsem nikdy nic takového, takže mi to je docela jedno. Je taky pravda, že to je "nedestruktivní" přídavek, u kterého stačí prostě jej nepoužívat pokud jej nechci...

[patch] new schedule options
[feature] Routing graph for ware_t is directed!
Overcrowding. Deadlocks. Max loading...

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline Sim

Re: Co mi chybí
« Reply #74 on: June 15, 2009, 11:27:57 AM »
Nemo > rad se necham prekvapit, jak to s pozadavkem dopadne, ale jsem trochu skeptik v tomhle ohledu. Proc?

Nabizi se totiz prime srovnani Simutrans a TransportTycoon. Zatimco TT tebou pozadovanou funkci umoznuje, Simutrans nikoliv - ale pro zmenu umoznuje konkretni "adresovani" prepravovanych komodit.

Pokud totiz v TT nalozim lidi, staci abych je odvezl na jakoukoliv zastavku, ktera lidi prijima ... a vsichni tam vystoupi. V podstate jim je jedno, kam je dovezu. Pokud chci zridit "prekladiste lidi", musi to byt v mistech, kde neni v dosahu zastavky nic, co by mohlo lidi "pohlcovat. A pokud tady neni nic, co by lidi nutilo vystoupit, je potreba lidi k vystupu prinutit. Takze se da rict, ze pro zakladni funkci dopravy (tedy prestupovani) je tato funkce nezbytna.

Pokud hraju Simutrans, musim vzdy mit konkretni start a cil cesty... vozit neco nekam, kde to nechteji, nejde - fabriky nebudou vyrabet a me budou auta a vlaky porad cekat na nalozeni. Jakmile se objevi aspon jedna z prepravnich cest pro danou komoditu od dodavatele k zakaznikovi, zacne fabrika produkovat a ja muzu vozit. Pokud nabidnu dve (nebo vice) dopravnich cest se stejnym poctem prestupu, vybere si hra (zrejme nahodne) jednu z variant a tu pouziva.

Pri slozitejsim dopravnim systemu je takovych kombinovanych dopravnich cest vzdy nekolik propojenych (a na sobe zavislych). Vhodnou konfiguraci dopravni struktury lze zaridit optimalni funkci celeho systemu, nebo taky vsecko zkazit. Teoreticky by slo urcit, ktere zastavky jsou jen pro nastup/nakladku a ktere pro vystup/vylozeni, u slozitejsiho dopravniho systemu ale nevidim jednoznacny prinos. Ano, jsou situace, kdy by se to mohlo hodit... ale nevim o zadne, ktera by nesla pomerne elegantne resit v soucasnosti ve hre pouzitelnym zpusobem. Zakladnim pravidlem je totiz prednostni nastup k blizsi zastavce, takze vhodnym vyberem zastavek vice linek na stejne trase se da docilit optimalniho vyuziti prepravni kapacity.

Tim nechci rict, ze by se nuceny nastup/vystup nedal vyuzit. Ale myslim si, ze vetsi prinos do hry ma uz soucasne cekani na nalozeni urciteho procenta kapacity s doplnujici podminkou, kdy ma spoj odjet i kdyz neni jeste plny.

Me osobne vic trapi fakt, ze z nekolika prepravnich cest si vetsinou system vybere tu nejmene vhodnou. Pokud by slo nejak (a prave nevim jak) tohle osetrit, zrejme by pak mohl system vyuzivat i vice prepravnich cest se stejnym poctem prestupu.

Offline Nemo

Re: Co mi chybí
« Reply #75 on: June 24, 2009, 08:37:21 AM »
No můj názor je ten, že by tato funkce nemusela být k zahození. Samozřejmě pro dopravu osob to je k ničemu ale pro zboží-suroviny se to dá využít. Řešil jsem např. tuto situaci: Doprava uhlí z dolů do elektráren a sléváren. Jelikož vlak_A co jede z dolu_A do elektrárny_A koná zpáteční cestu bez zisku tak jsem ho poslal pro rudu a tu jsem vezl do slévárny poblíž dolu_A. Tím se mi zpáteční cesta zaplatila ALE zde začíná problém. Do slévárny vozím uhlí z dolu_B, který má také spojení i na elektrárnu_A kam jezdí vlak_A. Tudíž se část uhlí z dolu_B naloží do vlaku_A který zbytek kapacity doloží v dolu_A a jede do elektrárny_A, to znamená že ta část uhlí z dolu_B co je takto převezena přes důl_A do elektrárny_A mi ve slévárně chybí! Ta samá situace nastává ve spojení průmyslu ropa-chemička-továrna na léky-lékárna. Jelikož chemička produkuje chemikálie pro továrnu na výrobu léků ale odběratel je i lékárna tak se mi v továrně nezpracuje veškerá dodávka chemikálií ale část se přerozdělí mezi několik lékáren které z dané továrny zásobuju léky, samozřejmě jen pokud mají vazbu na danou chemičku. To vše se děje jen pokud používám společné vlakové a silniční zastávky (dle typu dopravy). To se dá trochu obejít když postavím zastávky tak aby neměli vzájemné vazby ale je to dost nehezké a nepraktické. Pokud bych mohl třeba vlaku zadat aby na takové to zastávce nic nenakládal tak by to bylo velmi elegantní a jednoduché řešení provázanosti průmyslu.

PS zapoměl jsem, neměl by někdo silniční průjezdnou nákladní zastávku pro pak128? V pak64 byla ale pro pak128 jsem nic nenašel.
« Last Edit: June 24, 2009, 12:00:29 PM by Nemo »

Offline benpat

Re: Co mi chybí
« Reply #76 on: June 24, 2009, 11:37:41 AM »
Mě osobně chybí možnost zastavení růstu města. (Nebo jde to nějak?) On je problém při zvětšujících se městech že nestíhá MHD. A Taky vlaky nestíhají, nedej bože že se mi na mapě někde ucpe nějakém žel. uzlu, to pak mám na největším nádraží i 100000 čekajících lidí. A taky nestačí na koridorech dvoukolejky.

Offline Sim

Re: Co mi chybí
« Reply #77 on: June 24, 2009, 12:39:50 PM »
Nemo > popisovane situaci by to opravdu pomohlo, nicmene je otazkou, zda je vsechno tak jak popisujes. Jsou totiz dve moznosti - a ktera z nich ve hre plati nevim jiste, ale myslim ze druha. Snad poradi (potvrdi nebo vyvrati) VS:

1) zdroje surovin maji produkci vicemene stalou, bez ohledu na to, kolik odberatelu maji. Zhruba takhle je to nastavene u TransportTycoonu, proste postavim nadrazi a dul mi zacne chrlit rudu. Pokud ji vozim jen k jednomu odberateli, potrebuju k tomu treba dva vlaky, pokud ji rozvazim mezi dva odberatele, je celkove mnozstvi stejne, tedy staci ke kazdemu odberateli jeden vlak. Proste by se odberatele pretahovali o kapacitu a tim padem by platilo, ze uhli odvezene do elektrarny potom chybi ve slevarne.

2) zdroje surovin maji produkci zavislou na odberatelich. Pokud mam jednoho odberatele a staci mi dva vlaky, po pripojeni dalsiho odberatele se produkce navysi a i ja musim navysit prepravni kapacitu, protoze dva vlaky stihat nebudou. V tehle situaci neni mozne, aby odvezenim vlaku do elektrarny chybelo uhli ve slevarne, protoze uhli pro slevarnu se proste do vlaku pro elektrarnu nenalozi.

Jak uz sem psal, jistotu nemam, ale priklanim se k druhe variante, hlavne proto, ze kazda jednotka urcena k preprave ma predem urcenou adresu, kam ma dorazit.

Muze ale nastat trochu jina situace, aby se to nemotalo, uvedu to na jinem prikladu - prevoz odpadu ze sberny do spalovny:
Mam dve spalovny, 1 a 2. Mam dve sberny, A a B. Sberna A ma smlouvu se spalovnou 1, sberna B ma smlouvu s obema spalovnami. Fabriky jsou rozmisteny podel jedne trate v poradi A....2....dlouho nic.....B.....1

Pro dopravu uhli z A do 1 poslu vlak. Zpatky by jel prazdny, vyplati se mi proto mu zaridit pri zpatecni ceste zastavku v B a potom i ve 2, protoze v tomhle useku muze take vozit odpad. Jenze se muze stat, ze pri nakladani v B zbude ve vlaku jeste trochu mista na odpad urceny do 1. To znamena, ze vlak v 1 vylozi jen nektere vagony a pokracuje do A. Tady mu ale chybi potrebna kapacita a tak nepobere vsechno, co ma pobrat z A do 1. Diky tomu se v A hromadi odpad urceny do 1 a zaroven v B do 2.

Resenim mnou uvedene situace by bohuzel nebylo pridani cudliku "jen nastup" nebo "jen vystup". Ja totiz potrebuju, aby se v B nakladalo, ale chci to omezit jen na nakladani pro 2.

Naopak i ve stavajici podobe hry ma situace pomerne jednoduche reseni. Staci, aby vlak zastavoval v B i po ceste tam (tedy pokud jede z A do 1). Hra pozna, ze mezi zastavenim v B cestou zpatky a tam neni zastaveni v 1, proto pri ceste zpatky nakladat pro 1 nebude. Naopak pokud zbyde nejaka volna kapacita u vlaku smerem tam, v B se doplni. Zaroven je minimalne vhodne zavest primy spoj B>1, cimz se zamezi hromadeni odpadu v B.

benpat> s rustem mesta mam take problemy a reseni je nekolik, jsou ruzne elegantni a muzou se kombinovat
- sem tam nejaky dum vybombardovat
- prepnout se do "statniho" profilu a snizit pocet obyvatel
- prestat obsluhovat centrum mesta
- nechat mesto rozrust do krajiny - postavit silnice, kolem kterych se budou stavet nove domy. Problem totiz byva zejmena/vyhradne v centrech mest, kde jsou vysoke domy s velkym pozadavkem na prepravu. Pokud kolem mesta postavim vlak a nenecham ho rozrustat se, pocet obyvatel roste ale plocha nikoliv a ja mam po nejake dobe problem s kapacitou a obsluhou
- stavet v centrech mest vic silnic, tim zbyde mene mista na vysoke budovy s velkymi pozadavky na prepravni kapacitu
- vest linky tak, aby v pretizenych zastavkach mely konecnou stanici, tim zarucim, ze autobus vyuzije celou svoji kapacitu na obsluhu prave takove zastavky
- vest pres centrum silnice spise jako prime s mimourovnovym krizenim, aby se minimalizovalo ucpavani a zasekavani dopravy

Offline SWTC

Re: Co mi chybí
« Reply #78 on: June 25, 2009, 07:54:00 AM »
Ad benpat & sim : V Simutranse mám už mestá so 60-70 tisíc obyvateľmi. Začal som v roku 1970 a teraz tam mám polovicu roku 1972. Zatiaľ sa mi obsluhu centra miest darí s odratými ušami zvládať Karosami ŠM 11. Zastávky som urobil redšie, ale dosah jednotlivých zastávok som zväčšil parkoviskami.  Autobusy teda nemusia zastavovať každú chvíľu a plynulosť a rýchlosť premávky je vyššia. Akonáhle ale MHD autobusy nebudú stíhať, musím sa prepnúť do Verejnej správy a začať rekonštrukciu centra. Bohužiaľ, vo verzii 102.0 som nenašiel obojsmernú električkovú trať na jednu vozovku. Musím používať úzkorozchodku, ktorú ale dokážem umiestniť iba pre jeden smer do stredu vozovky. Tá je dimenzovaná iba pre jazdu automobilovej dopravy v oboch smeroch a pre električkový pás by tam pri tej šírke nemal stačiť priestor. :-\. Prečo je to tak ? Toto sa mi zdá nedotiahnuté. Skôr by som očakával umiestnenie koľajových polí do pravého jazdného pruhu. Vozidlá by v tomto úseku jazdili iba jednosmerne v ľavom jazdnom pruhu. Pre oba smery musím pridať súbežne ďalšiu vozovku (hovoríme stále o centre mesta), aby som mohol na ňu umiestniť koľajové polia pre opačný smer. Vozidlá by v tomto páse tiež jazdili jednosmerne, ale opačným smerom.
Ale - ak toto chcem urobiť, musím zbúrať celý pás výškových budov - doslova masaker centra mesta. Tomuto sa pri terajších možnostiach Simutransu nedá vyhnúť... Alebo postaviť metro, ale v tomto prípade by to nebolo ono... ::)

Offline SWTC

Re: Co mi chybí
« Reply #79 on: June 25, 2009, 08:18:42 AM »
Ešte jeden postreh - urobil som náhradu všetkých ciest - nahradil som ju addomni, ktoré riešia problém kľukatosti diagonálnej cesty. Osobné a niektoré iné autá, ktoré hra sama púšťala, mi z ciest úplne zmizli - nie sú tam. Hra má asi problém púšťať tieto osobné autá na tieto cesty... :-\

Offline Sim

Re: Co mi chybí
« Reply #80 on: June 25, 2009, 08:21:35 AM »
SWTC > ja jsem tramvaje zacal pouzivat az v soucasne podobe, tedy v modifikovane vlakove pozici (o par pixelu niz, jinak je kompatibilni). Resim to presne jak pises, vybombardovat centrum a postavit prutahy ze dvou jednosmernych silnic vedle sebe. Pak samosebou mam i kam natahnout koleje. Je to sice brutalni reseni, ale zabijou se tim dve mouchy jednou ranou - jednak se snizi pocet obyvatel ve meste, zaroven se zlepsi prujezdnost. Samosebou napytel je, ze je potreba nove natahnout veskere linky znovu, protoze se zmeni pozice prakticky vsech zastavek.

Druhou moznosti je to resit vicemene prirozenym vyvojem - mysleno podle reality. Prvni tramvajove linky totiz mely podobu jedne koleje uprostred ulice, na ktere bylo nekolik zastavek a obsluhovala je jedna vratna souprava. S houstnoucim provozem se delsi trate a provoz vice souprav resil stale jednokolejnou trati, na ktere byly vybudovany vyhybny. Teprve pozdeji se preslo na ciste dvojkolejne trate, ktere zabiraji ve hre i ve skutecnosti podstatne vice mista. I v soucasnosti se ale provozuji (mysleno ve skutecnosti) nektere jednokolejne trate s vyhybnami nebo useky dvojkolejnych trati, kde kazda kolej vede jinou ulici (zejmena v historickych centrech mest). To vsechno hra umoznuje modelovat, coz povazuji za velmi prijemne.

Naopak stavba typickeho  prutahu mestem s provozem tramvaji na samostatnem pasu je trosku problematicka - silnice, kolej, druha kolej a silnice zpatky, 4 dilky jsou uz docela dost na to, aby to i v mestech stredni velikosti vypadalo divne. Takze ja zatim pouzivam zejmena schema o sirce dvou dilku, kdy koleje tramvaje vedu primo po asfaltu.

Jinak metro me taky moc nebere - blbe se stavi a neni videt. Navic v mem pripade, kdy mam vetsinu mest u brehu vody, nemam vlastne kde ho stavet.

Naopak v nekolika mestech pouzivam "mestskou rychlodrahu" misto tramvaje (ale to uz vedu po samostatnych kolejich a ne po asfaltu), pri provozu elefanta je prepravni kapacita velmi slusna.

Offline Sim

Re: Co mi chybí
« Reply #81 on: June 25, 2009, 08:23:00 AM »
SWTC > s tou cestou mam jiny problem, at postavim jakoukoliv, po nejake dobe ji hra zase nahradi svoji klikatici. Ale auta mi nemizi...

Offline Nemo

Re: Co mi chybí
« Reply #82 on: June 26, 2009, 06:04:18 PM »
Jak tak čtu o těch tramvajích tak mně napadá toto. Obousměrná doprava nezávislá na případných zácpách na silnicích by se dala řešit buď tak že na stávající travmajovou trasu se "naroubuje" jednokolejka-nadzemka a tím odpadá problém s přesunem zastávek a nebo se použije trolejbusová doprava ale v tomto případě je třeba silnici po které budou trolejbusy jezdit důsledně oddělit od ostatních komunikací a to nejlépe tak že nebudou nijak spojeny. Případné nutné křížení vozovek se dá pořešit "podjezdy". zatím jsem to nezkusil ale je to zajímavé asi to v brzké době vyzkouším. Myslím že se obousměrných tramvajových koridorů na jednom políčku hned tak nedočkáme, takže si musíme poradit jinak   ;D
« Last Edit: July 15, 2009, 06:05:23 PM by Nemo »

Offline hApo

Re: Co mi chybí
« Reply #83 on: June 26, 2009, 08:20:35 PM »
Hm, celkem škoda... Já žádal o lepší už asi před rokem, ale stále nic. Poslední trend (Pak 192-exp) jsou tramvaje spjaté se silnicí, což také bůhvíjak reálné není (viz kdo zná tram na Krejcárek nebo do Modřan v Praze). A jen taková pozn. Metro se dá stavět i v pobřežních městech...

Offline Sim

Re: Co mi chybí
« Reply #84 on: June 27, 2009, 11:50:34 AM »
hApo > ze se da sjezd udelat "do vody" vim, ale nelibi se mi to :-D ... takze to nepouzivam, pokud nemusim. Podobne jako se snazim vyhnout treba zatackam vlaku do praveho uhle... to taky hra umi, ale neni to realne a vypada to divne.

Offline Sim

Re: Co mi chybí
« Reply #85 on: July 15, 2009, 02:19:41 PM »
Vetsinou se snazim resit vlakovy provoz aspon trochu realne vypadajici, vyhybam se ostrym zatackam, kde se vlak lame, pokud stavim zhlavi na nadrazi (rozvetveni prijezdove koleje k jednotlivym nastupistim), snazim se to postavit tak, aby na jednom policku byla vzdy maximalne jedna vyhybka... a tak dale. Na prvni pohled se mi to dari, i kdyz dokonale to samosebou neni.

Hlavni "chybou" totiz je fakt, ze i kdyz postavim na koleji odbocku, ktera dal pokracuje soubezne s puvodni koleji, ve hre je umoznen provoz nejen ve smerech, ktere by umoznovala vyhybka. Takze i kdyz postavim zhlavi systemem logicky na sebe navazujicich vyhybek, obcas vlak projede i ve smeru, jak nechci. Zabranit tomu nedokazu, protoze hra zrejme rozlisuje policka pouze podle dvou algoritmu:
a) jsou na danem policku koleje? ano/ne
b) jsou koleje propojene se sousednim polickem? ano/ne

Priznam se, ze jsem tak nejak porad rozmlsanej z TTD, kde bylo mozne presne definovat, ktere smery prujezdu danym polickem jsou mozne. Takze jsem si mohl nadefinovat vyhybku, krizovatku, krizovatkovou vyhybku, soumernou vyhybku a tak podobne... a bylo jasne, ze ve smerech, kde koleje postaveny nejsou, vlak proste nepojede.

Takze otazka... je nejaka sance, ze by se dalo kolejiste v Simutransu stavet podobnym zpusobem? Priznam se, ze me to obcas docela mrzi, kdyz se snazim modelovat skutecny provoz a ejhle, vlak mi v Praze na hlavnim jede z prvniho nastupiste na druhy, aniz by musel zajet do tunelu :-D



P.S. ... k TTD se i tak vracet nehodlam, preci jen me Simutrans rozmlsal neomezenymi moznostmi velikosti nadrazi ;-)

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Co mi chybí
« Reply #86 on: July 15, 2009, 02:47:28 PM »
Myslím že zanedlouho bude možné mít aspoň grafiku, která se takhle chová - podle projetých směrů se změní obrázek. To ovšem není ono, že...

No, možná to není nemožné. Políčko má prostě čtyři vypínače směru - které okraje jsou připojené ke středu. Technicky by asi nebyl problém to změnit na jiný systém, ale otevřenou otázkou je především, jak by se směr určoval. Současná metoda stavby jaksi nepočítá se směrováním, a celé to překopat by nemuselo dopadnout moc šťastně. Vem si, že máme na každý druh koleje přesně jedno tlačítko... Kolik by jich potom bylo?

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline Sim

Re: Co mi chybí
« Reply #87 on: July 15, 2009, 05:08:41 PM »
VS > uz si to nepamatuju presne (treba me nekdo doplni ci opravi), u TTD je to tusim taky jednim cudlikem. Jde o to, ze kdyz stavim trat (jak v TTD, tak v Simutransu), kliknu jednou a urci se zacatek, kliknu podruhy a urcim konec... a v danem useku se mi postavi trat. Pokud druhym dvojitym klikem postavim trat, ktera tu stavajici kolmo krizi, chova se to uz rozdilne - zatimco Simutrans postavi vsesmerovou krizovatku, TTD postavi pouze krizovatku, kde neni mozne z jedne trate prejet na jinou. Dalsi smery je nutne pridat dodatecne rucne, bud stejnym zpusobem nebo opakovanym klikanim na dany ctverecek - podobne jako pri tvorbe semaforu mi napred naskoci obousmerny, pri druhem kliknuti jednosmerny a pri tretim jednosmerny na druhou stranu.

TTD disponuje jeste jednou vychytavkou ... ve smeru bocnim a celnim umoznuje dvokolejku "o jednu kosticku uzsi" nez to dokaze Simutrans... viz nasledujici dvojice obrazku:


TTD totiz umi mit na jedne kosticce dve trate, ktere nejsou propojene, pokud vedou uhlopricne a jen kosticku "lizou" pres protilehle rohy. V tomto konkretnim pripade muzou byt na jedne kosticce dva vlaky, kazdy na sve trati. V pripade drive zminovaneho "nepropojeneho" krizeni se to ale chova jako skutecna krizovatka, tedy vlak tam muze byt v jednu chvili jen jeden, prunik hmoty mozny neni :-D

Ja uz si to prave moc presne nepamatuju, tusim ze se konkretni kolejova propojka na dane kosticce urcovala kliknutim do prislusneho rohu nebo pretazenim do sousedni kostky... diky tomu na jednen druh trati stacila pouze jedna ikonka.

Ale obavam se, ze by se jednalo o zcela zasadni zmenu v kolejovem provozu v Simutransu, zadna sranda by to nebyla. Na stranu druhou, realisticnosti by to urcite prospelo.

Offline benpat

Re: Co mi chybí
« Reply #88 on: July 15, 2009, 07:05:37 PM »
Mě chybí u navěstidel něco jako autoblok. Postrádam oranžovou barvu. Např. když mám na koridoru náklad a za ním jede 380 s IC, tak většinou nejede, ale poskakuje od návěstidla k návěstidlu. Kdyby byla oranžova, souprava by si udržela před nákladem odstup a místo červené by byla oranžová a až na dalším návěstidle by byla ta červená. A souprava by jela na oranžovou poloviční rychlostí. Např na tratí s Vmax 160 km/h by jela jen 80 km/h. šlo by něco takového do Simu vytvořit? Více o autobloku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Autoblok

Offline Sim

Re: Co mi chybí
« Reply #89 on: July 15, 2009, 07:53:39 PM »
benpat > bohuzel autoblok v realne podobe (tedy ze je mozne podle predzvesti regulovat rychlost) jsem nenasel ani tady ani u TTD ... a predpokladam, ze je dost problematicke to do systemu zakomponovat. Hlavne proto, ze v soucasnosti se jedna o svoustavovou soustavu - proste je nebo neni volno. Bez ohledu na to, jaky usek cesty se ma zkoumat. Priznam se, ze si nedovedu predstavit, jak by to melo fungovat. Teda predstavit vysledek si dovedu, ale ne to, na zaklade ceho by to melo vyhodnocovat a jak by to bylo slozite.

Ono, paradoxne vic nez u vlaku mi to prijde divocejsi u aut. U vlaku totiz muzes zvolit spravnou vzdalenost navestidel a zhruba srovnatelnou rychlost vsech vlaku ... pak to poskakuje minimalne. Jenze u aut se ti tam motaji civilni auta a s tema neudelas nic... a autobus misto aby kopiroval rychlost pred nim jedouciho auta se vzdy rozjizdi naplno a kdyz se ocitne za nim, zastavi na fleku.

Offline SWTC

Re: Co mi chybí
« Reply #90 on: July 17, 2009, 11:48:49 AM »
Ad benpat & Sim : ísť by to šlo.

Urobiť ako klasický semafor. Dotknutý úsek trate by sa potom "tváril", že je dimenzovaný na polovičnú rýchlosť. U autobloku by sa takéto obmedzenie uplatňovalo iba na zvolený úsek po ďalší semafor a iba pri oranžovej - "čakaj zmenu pri ďalšej návesti".  ::)

Offline Sim

Re: Co mi chybí
« Reply #91 on: July 17, 2009, 12:30:12 PM »
Pokud se spravne pamatuju, ted je to tak, ze masina zacne zpomalovat rekneme policko pred semaforem.... a pokud mezitim cvakne na semafor zelena, vlak se zase rozjede. Takze tohle by vlastne znamenalo, ze by vlak zacal zpomalovat hned po projeti predchoziho navestidla, kde by svitilo "ocekavej cervenou".

Akorat by bylo potreba, aby tahle funkce sla "vypnout". Jsou pripady, kdy by to bylo na skodu a jen by to zdrzovalo, smysl to totiz ma hlavne v pripadech, kdy vlak dokaze jet pomerne rychle, ale rozjezd z nuly mu trva dlouho. Naopak pro vlaky se sviznym rozjezdem by to sice opticky vypadalo lepe, ale pocet vlaku projetych za den by se snizil.

D.saili

  • Guest
Co mi chybi
« Reply #92 on: August 27, 2009, 08:41:11 AM »
Zdravim admina stranky
Cetl jsem si sekci Karty, a zjistil jsem ze v ceske i anglicke verzi chybi zaznam pro Whisky. Neni to vuci te chudince karte trochu nefer?

Jinak diky za spoustu prehlednych informaci _

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Co mi chybí
« Reply #93 on: August 27, 2009, 09:12:25 AM »
Ahoj! Uhm... můžeš prosím upřesnit o které stránce a jaké whisky mluvíš? Nic mi to neříká :(

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline Tomas

Re: Co mi chybí
« Reply #94 on: August 27, 2009, 03:25:14 PM »
Můj střízlivý odhad (teď už opravdu střízlivý!) je ten, že jde o automaticky přeložený text, případně o člověka s roztroušenou sklerózou.

PS: ale Whisky bych si dal! ;D

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4849
  • Total likes: 25
  • Helpful: 63
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Co mi chybí
« Reply #95 on: August 27, 2009, 05:19:16 PM »
Jo a a má jako stránku "qwerty" a link na jakousi ruskou seznamku. Hlavně že location USA a poslední přihlášení z Litvy. Dobrý den pane admine, jaké to milé setkání, že ::)

PS: je registrovaný na tuctu dalších fór pod zajímavými jmény, bohužel různými.

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Offline SWTC

Re: Co mi chybí
« Reply #96 on: September 10, 2009, 11:39:09 AM »
Neviem aké majú skúsenosti so 128-pakmi ostatní, ja som sa nedávno kukol na pak128.Britain.

Našiel som tam niekoľko skvelých mašiniek, priemyslov a nejaké drobnosti. Chcel som iba povybrať niektoré z nich. Tento pak je robený tak, že každý jeden druh je zbalený do jedného pak súboru. Pri pokuse o rozbalenie mi makeobj padá na hubu...

Takže dnes som objavil zdrojáky : http://simutrans.svn.sourceforge.net/viewvc/simutrans/pak128.Britain/

Zároveň sú tam chyby - priesvitné časti v priemysloch. Pri pohybe myšou sa mi pri tomto zmrší zobrazenie. Uvažujem teda, že "vyzobem" odtiaľto to, čo sa bude hodiť do pak128, "zosvetlím" farby pochmúrne a depresívne vyzerajúcich budov a vozidiel, príp. upravím zastávky na right-hand a urobím rebuild.

Zaujímavé je, že s pak128.Japan takéto problémy nie sú. Tam môžem "zobať" pre problémov.

P.S. kde môžem získať do pak128 dopravné značky obmedzujúce max. rýchlosť napr. max. 60, 70 alebo 90 ?

 ;)

Offline SWTC

Re: Co mi chybí
« Reply #97 on: September 16, 2009, 01:27:25 PM »
Cez uplynulý víkend som popracoval na pak128.Britain. Upravil, "zosvetlil" a hlavne odstránil som rušivé priesvitné efekty na priemysle tak, že je použiteľný v ostatných pak128 :

http://uloz.to/2501599/pak128-britindustry.zip
! new - http://rapidshare.com/files/281232911/Pak128_BritIndustry.zip.html

Obsiahnuté je tu napr. aj to, čo bolo pred vznikom veľkých obchodných reťazcov, obchodných domov, super a hypermarketov. Zhruba to začína od roku 1750 až 1790. Najviac ma potrápil priemysel obsahujúci tzv. fields.

Pripravujem ešte železničné a automobilové vozidlá. Tu pravdepodobne iba "zosvetlím" obrázky, pretože sú aspoň u mňa v porovnaní s inými addonmi hrozne tmavé.

 :)
« Last Edit: September 17, 2009, 08:24:29 AM by SWTC »

Offline romik

Re: Co mi chybí
« Reply #98 on: September 16, 2009, 08:15:06 PM »
Překročen počet FREE slotů, použijte VIP download
**
Nešlo by to dát někam jinam (RapidShare např.)

Offline Nemo

Re: Co mi chybí
« Reply #99 on: September 17, 2009, 05:50:30 AM »
Bylo přetíženo, ráno jem to stáhl naprosto bez problému  ;D

Offline Lubak91

Re: Co mi chybí
« Reply #100 on: September 19, 2009, 10:18:12 PM »
Bylo by složité přidat mezi speciélní barvy svítící oranžovou? Na majáčky, blinkry atp...
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Offline Sim

Re: Co mi chybí
« Reply #101 on: September 20, 2009, 12:21:59 PM »
Mno, tak otazkou je, jaky by to melo vyznam, kdyz to nedokaze blikat ... pokud vim, trvale svitici blinkry maji v americe, ale u nas je to v podstate zakazany.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2002
  • Total likes: 12
  • Helpful: 12
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Co mi chybí
« Reply #102 on: September 20, 2009, 12:34:03 PM »
Stačí se podívat na noční osvětlení boků autobusů (třeba Sorek nebo těch novejch Crosswayů) tam pokud se nepletu svítí boční světla... navíc i informační tabule mají oranžový světlo... takže rozhodně by se oranžová neztratila... ale není

Offline Lubak91

Re: Co mi chybí
« Reply #103 on: September 20, 2009, 01:00:33 PM »
Já jsem spíš myslel ty obrysový světla či jak se to jmenuje, z boku návěsu, a možná i zezadu nahoře návěsu.
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Offline Sim

Re: Co mi chybí
« Reply #104 on: September 20, 2009, 07:09:14 PM »
Bocni obrysovky samosebou smysl maji, na ty sem zapomel a nenapadlo me to. Nicmene me v te souvislosti napadlo neco jineho - teoreticky by do hry mohly jit zakomponovat brzdova svetla ... jakmile by vozidlo zpomalovalo, rozsvitily by se... jasne, je to ptakovinka, to jo :-)