Author Topic: Pár dotazů  (Read 4212 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kobersky

Pár dotazů
« on: August 13, 2011, 04:00:48 PM »
Zdravím, mám pár dotazů a nechci každý dávat zvlášt do vláken tak je sem hodím na jednou

1) Potřebuju poradit, kde se dají stáhnout nějaké addony, především autobusů a lodí  (české karosy moc nechci, spíše nějaké zahraniční, které dokážou jezdit rychle po dálnici)
2) Existuje nějaká lod, která dokáže přepravovat auta ? (myslím jedoucí např. po dálnici)
3) Nějak jsem nepochopil fungování přepravy pošty (potřeboval bych to vysvětlit na nějakém příkladu)
4) Jenom jsem přemýšlel, jestli by se dalo v simutransu zavést mýto (pro dálnice), protože mi přijde nefér, když já nebo veřejné služby postaví dálnici a auta po ní jen tak zadarmo jezdí ( a autobusy, nákladáky konkurentů), proto je investice do slinic ze strany hráče ztráta financí s nulovou návratností

Díky za rady a  odpovědi  :)

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2002
  • Total likes: 12
  • Helpful: 12
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Pár dotazů
« Reply #1 on: August 13, 2011, 04:20:12 PM »
1) addons.simutrans.com
2) převoz aut po vodě ani po železnici není možný (pokud se nejedná o auta=zboží z automobilky do autosalonu)
3) pošta funguje na stejném principu jako cestující. postavíš si zastávku s podporou pošty nebo jen poštovní schránku a okolní domečky budou generovat poštu. Na stejném principu funguje i převoz cestujících. V prvních fázích hry (do roku 1950) jsou dostupné na silnici pouze samostatné budovy "poštovní schránka" a "zastávka" od roku 1950 je ve hře "velká zastávka" která podporuje jak cestující tak poštu
4) Zajímavá myšlenka ale patrně nereálná...

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3229
  • Total likes: 14
  • Helpful: 16
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Pár dotazů
« Reply #2 on: August 13, 2011, 06:15:04 PM »
2) Existuje nějaká lod, která dokáže přepravovat auta ? (myslím jedoucí např. po dálnici)

4) Jenom jsem přemýšlel, jestli by se dalo v simutransu zavést mýto (pro dálnice)
Tyto dva prvky jsou na seznamu prvků, které jsou zavržené (které z různých důvodů nebudou realizovány):

http://forum.simutrans.com/index.php?topic=341.msg2369#msg2369

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Offline benpat

Re: Pár dotazů
« Reply #3 on: March 24, 2012, 09:46:26 PM »
Ahoj, mám na své CZ mapě problém. Potřeboval bych poradit, jestli jde změnit přestupní místo cestujících ve hře. Uvedu na příkladu.

Na mé mapě lidé jedoucí do Opavy přestupují z jiných směru v Olomouci a já je potřebuju přesunout do Ostravy. Aspoň ty co jedou na lince Praha-Ostrava.
Dělá mi to problém, že mi to přetěžuje trať 310 a trať 321, kde jezdí jednotky 471, ty jsou  poloprázdné.

Offline Lubak91

Re: Pár dotazů
« Reply #4 on: March 24, 2012, 10:35:48 PM »
Nech jim ujíždět přípoje :D
Ale vážně, nejlepší bude, přidat na 310 přestupy. Nebo zavést NAD ;D
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Offline benpat

Re: Pár dotazů
« Reply #5 on: March 25, 2012, 07:02:32 AM »
Tak NAD fungovala doteť a zrušil jsem ji. Jednalo se o plánované rychlíky Ostrava-Hranice-Olomouc, které jsem protáhnul do Opavy. A ty jsem právě zrušil. Jinak na trati 310 to vypadá následovně:
R: 843+043+954.2 (ty jsem zakončil v Opavě, takže jezdí jen Olomouc-Opava)
Sp: 754+5*B(d)t
Os: 843+043+943, popř. 814 a 814.2

Offline Sim

Re: Pár dotazů
« Reply #6 on: March 25, 2012, 01:13:27 PM »
Jedina spolehliva sance je zaridit to tak, aby v preferovanem smeru bylo o prestup mene, nez v ostatnich. Pokud je stejne prestupu, hra si jeden vybere (a ostatni pro stejnou relaci ignoruje), pricemz si spolehlive vybere tu mene vhodnou variantu ... Murphy to ma osefovany.

Offline Eiffel

Re: Pár dotazů
« Reply #7 on: November 01, 2012, 07:41:46 AM »
Chtěl bych si u některých vozidel v CS paku upravit pořizovací cenu a náklady na provoz. S pomocí PakHelperu jsem se pokoušel vysosnout dat soubor, ale nezadařilo se /ERROR: ../pak128.cz/vehicle.CSD_387.0_Mikado.pak is not an archieve (aborting)/. Prosím o radu jak na to.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2002
  • Total likes: 12
  • Helpful: 12
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Pár dotazů
« Reply #8 on: November 01, 2012, 03:03:54 PM »
PakHelper umí vysosnout dat soubor? To ani nevím...

Offline Sim

Re: Pár dotazů
« Reply #9 on: November 01, 2012, 03:08:02 PM »
Taky se tomu divim ... pakhelper sice nepouzivam, ale ten stejne umi jen to, co zvlada makeobj ... no a u toho je mozne se nejdal dostat na rozpitvani na "jednoelementove" pak soubory. Dal by to - v ramci zachovani autorstvi - nemel umet ani v grafice, ani v datu.

Offline Eiffel

Re: Pár dotazů
« Reply #10 on: November 01, 2012, 04:07:05 PM »
Dal by to - v ramci zachovani autorstvi - nemel umet ani v grafice, ani v datu.

Z toho je zřejmé, že si s těmi cenami hýbnout nemůžu. Vzhledem k tomu, že oba tvoříte vozidla do CS paku, ještě bych se zeptal, jestli uvažujete o úpravě cen /pořízení a údržba/. Hrál jsem s CS pakem asi 10 let, a protože hned od začátku jsem byl v zisku, tak mě nic nenutilo k tomu, abych se choval ekonomicky a po těch 10 letech jsem to pro závratný zisk zabalil.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2002
  • Total likes: 12
  • Helpful: 12
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Pár dotazů
« Reply #11 on: November 01, 2012, 04:14:33 PM »
V novém paku už jsou ceny upraveny (zatím jen u silniční nákladní dopravy). U vagonů je to tak, že se asi změny cen neplánují. Ono je to totiž docela složité nastavit správnou cenu vzhledem k tomu, že se snažíme aby vozidla měla pokud možno reálné parametry.
Další problém je hratelnost.
Můžeme to u všeho napálit o x penízů dráž ale pak to nevydělá a nebo to ohadneme blbě a pak to vydělává moc...

Jen pro příklad simův vzorec na výpočet pořízení a údržby bere v úvahu snad i velikost nádrže na vodu u záchodků u vagonů :D (To jen pro představu jak moc důkladné to naše propočítávání je...)

Offline Sim

Re: Pár dotazů
« Reply #12 on: November 01, 2012, 04:28:16 PM »
Eiffel > ono jde o to, jak mas nastavenou hru; pokud nepouzivas zacatecnicky mod, ceny mas nastavene "normalne" a snazis se chovat realne (tedy ze neposles pendolino na osobak do fabriky, na strece typu Plzen - Ostrava nebudes vozit lidi mestskou kloubovou Karosou a uhelny vlaky budou tahat lokomotivy a ne motoraky), byva problem zcela opacny - neco postavis a zacnes provozovat, jsi nekolik let v minusu, takze nechas hru chvili bezet ve zrychlenym rezimu a po obede se k tomu vratis a jsi zhruba na nule ....

U zeleznicnich vozidel "z moji fabriky" s nejakyma zavratnyma upravama cen nepocitej - zpravidla jsou ted nastaveny tak, aby byly jen lehce v plusu, pokud budes provozovat vlaky efektivne.

Offline Eiffel

Re: Pár dotazů
« Reply #13 on: November 01, 2012, 07:18:24 PM »
Je mně celkem jasné, že nastavení obou cen může být složité,  ale ceny infrastruktury jsou v podstatě na stejné úrovni v obou pacích a ceny vozidel jsou x násobně v CS paku menší. Při tom investice do vozidel se kladně promítne do výše majektu, kterým ručím bankám za poskytnutí dalších úvěrů. Jen pro ilustraci: v open paku pořídím Albatros od Ravena za 529 310 simupeněz v CS paku  je od TommPa9 za 46 542 simupeněz. V provozních nákladech  4,76 v open a 3,16 v CS paku.  Stejná situace je v silničních vozidlech. A takto rozdílné ceny v podstatě moc neumožňují, aby se daly používat vozidla z obou paků v jedné hře.