Zkousel jsem si prohlidnout to stinovani, neco mi tam nesedelo, ale furt sem nevedel co. Teprv kdyz jsem si to nakreslil tak, jak bych to asi delal ja, mi to trklo: na nasvicene strane jsou vnitrni steny lodzie stinovany spravne - tedy nasvicena stena (zabradli balkonu a stena pod okny) je svetla, kdezto zastinena bocni stena loznice je tmavsi.
Na zastinene strane panelaku je to ale spatne - protoze svetlo jde "zleva zespoda", mela by byt stena pod oknem a zabradli tmavsi, nez bocni stena lodzie.
Na prilozenem obrazku jsem si to v malovani zkousel nakreslit bez textur, s paletou vychazejici z jedne ze zakladnich barev v malovani ve W95.
Takze tolik ke stinovani ... a pak mam druhou pripominku. Velikost.
Ja vim, ze s jidlem roste chut, ale preci jen pak 128 by mel zustat rozumne velky, aby se to moc nemlatilo. Auta mame velky, vlaky mensi, letadla hodne zmenseny a lode jeste vic, aby se nam do tech par policek vesly. A aby to moc nemlatilo do oci, je vhodny ty dalsi veci udrzovat v rozumnych velikostech tak, aby to nevypadalo, jako ze si z okna toho panelaku nekdo pousti ve vedle tekoucim potucku model lodicky
Pro srovnani jsem tam plesknul jeden z nejvetsich osobnich vagonu, ktere je mozne v evrope potkat - ma pres sestadvacet metru na delku, rekneme tri metry na sirku a pokud to vezmem od koleji po strechu, pohybujeme se nekde kolem peti metru vysky.
Kdyz to srovnam s tim panelakem, bezna velikost jednoho paneloveho pole se pohybuje kolem 3,5 metru, takze leva cast je dlouha kolem 31 metru, prava cast vychazi o dve pole kratsi, rekneme na 24 metru. Hloubka domu je kolem 14ti metru v silnejsi (leve) casti a okolo 12ti metru v zuzene casti nad pruchodem.
No a kdyz si ty vagony postavim na strechu, vychazi na simutransovy model vozu v meritku cca 1:2,2 ... coz je, pro predstavu, jeste vetsi rozdil, nez kdyz si do kolejiste velikosti N (1:160) postavite domecek v H0 (1:87)
Proto bych mel celkove doporuceni to nejak zmensit. Vim, je mi jasne - cim to bude mensi, tim tezsi je delat detaily a vyhrat si s tim, ale pokud bych mel v tomhle meritku kreslit vagony (coz v podstate neni problem to nakreslit), nevesly by se na jednu kosticku.
Do kouta jsem pak jeste vlozil zatim asi nejvetsi objekt ve hre - jedna se o pres 400 metru dlouhy tanker, ktery tedy vedle toho panelaku figuruje jako model v meritku cca 1:15ti