The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Choose signals incorrectly allowing trains to enter occupied platforms  (Read 326 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline freddyhayward

  • Devotee
  • *
  • Posts: 386
  • Languages: EN
No reproduction case yet. This issue has been noticed by myself and VOLVO on bridgewater-brunel. It usually leads to line or network-wide jams.

Offline VOLVO

  • *
  • Posts: 114
Re: Choose signals incorrectly allowing trains to enter occupied platforms
« Reply #1 on: September 16, 2020, 07:15:14 AM »
Can confirm the case and it seems to be happening more and more frequently, now it really doesn't take long at all for it to happen. However the issue seems to happen only on station size with 2 to 3 deadend platforms with mechanical choose signal, namely on the North Eastern Railway network of bridgewater-brunel, only on Connell, Pitthorne and Nellingchester. It never happens on Bargate where there are only 2 platforms but vane choose signals are adopted. It also never happens on Great Peningpike where there are 3 platforms, but is a through station.

Offline freddyhayward

  • Devotee
  • *
  • Posts: 386
  • Languages: EN
Re: Choose signals incorrectly allowing trains to enter occupied platforms
« Reply #2 on: September 16, 2020, 07:16:47 AM »
Can confirm the case and it seems to be happening more and more frequently, now it really doesn't take long at all for it to happen. However the issue seems to happen only on station size with 2 to 3 deadend platforms with mechanical choose signal, namely on the North Eastern Railway network of bridgewater-brunel, only on Connell, Pitthorne and Nellingchester. It never happen on Bargate where there are only 2 platforms but vane choose signals are adopted.
On my network, it happened at Arlsing and the Port of Fleckwater which each had 4 dead-end platforms.

Offline VOLVO

  • *
  • Posts: 114
Re: Choose signals incorrectly allowing trains to enter occupied platforms
« Reply #3 on: September 16, 2020, 07:21:25 AM »
After some more observation on stations with choose signals, i have discovered in the through station Taning Boundary Street, where circular metro trains are set to wait for schedule, other circular metro trains will select empty platforms correctly. Where as trains from another route which are not set to wait at the station will not choose correctly, but enter and wait at platforms occupied by the circular metro trains.

Offline freddyhayward

  • Devotee
  • *
  • Posts: 386
  • Languages: EN
Re: Choose signals incorrectly allowing trains to enter occupied platforms
« Reply #4 on: September 16, 2020, 07:25:18 AM »
After some more observation on stations with choose signals, i have discovered in the through station Taning Boundary Street, where circular metro trains are set to wait for schedule, other circular metro trains will select empty platforms correctly. Where as trains from another route which are not set to wait at the station will not choose correctly, but enter and wait at platforms occupied by the circular metro trains.
This was true for both of my cases too. They were both goods trains that were not set to wait there.

Offline jamespetts

  • Simutrans-Extended project coordinator
  • Moderator
  • *
  • Posts: 20207
  • Cake baker
    • Bridgewater-Brunel
  • Languages: EN
Re: Choose signals incorrectly allowing trains to enter occupied platforms
« Reply #5 on: September 19, 2020, 10:20:22 AM »
Thank you all for the report. I am afraid that it will not be possible for me to investigate this without a reproduction case.

Offline VOLVO

  • *
  • Posts: 114
Re: Choose signals incorrectly allowing trains to enter occupied platforms
« Reply #6 on: September 21, 2020, 02:25:53 AM »
After some offline testing it would seem that whenever a train is scheduled to stop but not wait at a station, the choose signal will fail to direct the train to an empty platform, however, if a train is scheduled to not stop or wait at a station, the problem does not occur. Until when the choose signal decided to not be a choose signal again and direct a train to an occupied platform again.

Offline Freahk

  • Devotee
  • *
  • Posts: 1257
  • Languages: DE, EN
Re: Choose signals incorrectly allowing trains to enter occupied platforms
« Reply #7 on: September 21, 2020, 12:16:52 PM »
Could you please create a small savegame where this exact behavior will happen after a short time?
That will finally allow James to look into this I guess.

Offline VOLVO

  • *
  • Posts: 114
Re: Choose signals incorrectly allowing trains to enter occupied platforms
« Reply #8 on: September 22, 2020, 07:07:17 AM »
Could you please create a small savegame where this exact behavior will happen after a short time?
That will finally allow James to look into this I guess.
I have tested it on the bridgewater-brunel game after a disync, I will try to create a stand alone test map tonight if I have time.