The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Náměstí?  (Read 17095 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Náměstí?
« on: August 19, 2009, 02:56:04 PM »
Nedávno při čtení článku u Berlíně jsem si uvědomil že většina měst v Simutransu jsou takové malé Berlíny.

PROČ?
Berlín je podle článku město bez přirozeného centra. Stejná města jsou i téměř všechna města v Simutransu.
JAK Z TOHO VEN?
Možností by bylo vytvořit budovy s historickým vzhledem (ideálně nejmladší secesní) které by vytvořily něco jako historické centrum a pak něco jako náměstí.
Jenže:
Kdo ty budovy nakreslí?
Jde udělat historické stavby tak, aby je nenahradily věžáky a mrakodrapy?

Tak co vy na to?

Offline hApo

  • *
  • Posts: 78
Re: Náměstí?
« Reply #1 on: August 19, 2009, 06:17:38 PM »
Jde udělat historické stavby tak, aby je nenahradily věžáky a mrakodrapy?
Řekl bych, že ano, stačí jim nezadat rok "odchodu do důchodu". Občas najdu i ve hře s časovou osou něco se startovním rokem 1492...
Tak co vy na to?
Mno určitě to není špatný nápad, myslím, že  se již dokonce někdo o náměstí pokoušel.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Náměstí?
« Reply #2 on: August 19, 2009, 07:08:53 PM »
Problém: domy se přestavují s růstem, ne s věkem.

Jinak bych byl taky pro... :)

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Náměstí?
« Reply #3 on: August 19, 2009, 07:20:44 PM »
Přesně tenhle problém by mě zajímalo jestli jde obejít...

Podle mě to nejspíš nepůjde udělat tak, aby se budovy na určitém místě v daném městě mohly přestavět, ale jenom do doby kdy by se tam objevila nějaká "náměstní" budova...

Offline Tomas

  • *
  • Posts: 251
Re: Náměstí?
« Reply #4 on: August 19, 2009, 08:33:44 PM »
Náměstí bych si představoval jako "uzavřenou" skupinu domů. Což ve hře není dost dobře možné. Další problém je ten, že s růstem města se domy přestavují a to prakticky nelze ovlivnit.
Jediné, co by šlo je udělat to jako radnici na více políček.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Náměstí?
« Reply #5 on: August 19, 2009, 09:20:35 PM »
Ono náměstí jsou domy okolo silnice okolo placky se sochou nebo kašnou nebo tak nějak, což se komplikuje tím že člověk by pochopitelně chtěl tu silnici funkční, takže najednou jsou tam tři vrstvy...

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Náměstí?
« Reply #6 on: August 19, 2009, 09:59:22 PM »
Právě... ideál by bylo aby ono náměstí vypadalo asi takhle:



Ale to je asi nemožný.... co asi URČITĚ!

Mimochodem při pokusu postavit něco co by vypadalo jako náměstí jsem narazil na to, že existují jen rohové budovy s rohem mířícím do prava dolů... a vložené jen směrem nahoru...

Offline hApo

  • *
  • Posts: 78
Re: Náměstí?
« Reply #7 on: August 20, 2009, 08:26:34 AM »
No a nešlo by si ani nějak pohrát se cityrules? Jakože tam třeba nastavit, že vedle radnice se smí postavit pouze ta a ta budova....
Edit
« Last Edit: August 21, 2009, 09:37:52 AM by hApo »

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Náměstí?
« Reply #8 on: August 20, 2009, 10:03:03 AM »
pokud se nepletu tak citylist je pouze seznam možných názvů měst... tady by šlo spíš o dat soubor budov (Pamatujete si Radyni která se stavěla výhradně velde radnice? ta měla v daťáku omylem napsáno že je to budova radnice...)

Offline SWTC

  • *
  • Posts: 61
Re: Náměstí?
« Reply #9 on: August 21, 2009, 06:24:38 AM »
pokud se nepletu tak citylist je pouze seznam možných názvů měst... tady by šlo spíš o dat soubor budov (Pamatujete si Radyni která se stavěla výhradně velde radnice? ta měla v daťáku omylem napsáno že je to budova radnice...)

Trochu som o námestí premýšľal. Išlo by to spraviť - zaradiť do kategórie "turistické atrakcie". Do daťáku uviesť "radnica". V tomto objekte nechať niekde v centre voľný priestor s istou rezervou -  3x3 políčka, aby tam hra vedela umiestniť radnicu. Teraz zostáva vytipovať nejaké budovy - staré námestie s historickými budovami - platnosť od - do nejakého roku, moderné námestie s upravenými historickými a modernými budovami (nie výškovými) a s pešou zónou - platnosť od nejakého roku...

Offline hApo

  • *
  • Posts: 78
Re: Náměstí?
« Reply #10 on: August 21, 2009, 09:37:14 AM »
Omlouvám se za menší nedorozumění, měl jsem na mysli cityrules, kde je snad možné napsat, co má být vedle čeho...

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Náměstí?
« Reply #11 on: August 21, 2009, 01:30:18 PM »
Cityrules popisují jak se volí místo pro stavbu nové budovy nebo silnice v závislosti na okolí, a to tak, že políčka se popisují jako "dům", "prázdno", "cesta", "stanice" a nic víc. Bohužel by to tedy takhle nešlo.

Nicméně vzhledem k tomu, že už se "umí" dělat pomníky se silnicí kolem a podobně, asi by nebylo tak těžké něco vymyslet...

Offline hApo

  • *
  • Posts: 78
Re: Náměstí?
« Reply #12 on: August 21, 2009, 03:05:07 PM »
No právě, a vzhledem k tomu, že naše náměstí vlastně může být takový 3x3 pomník..., ale možná by stačilo i menší náměstí(1x1)

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Náměstí?
« Reply #13 on: August 21, 2009, 03:08:07 PM »
jen pro informaci radnice má rozměry 2x2 takže vedle ní bude "náměstí" 3x3 vypadat možná trochu zvláštně...

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Náměstí?
« Reply #14 on: August 21, 2009, 04:01:17 PM »
Myslel jsem to tak, že by se radnice stavěla s nějakým speciálním objektem (asi placatým) pokupě a kolem silnice... možná to potom zkusím.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3273
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Náměstí?
« Reply #15 on: January 02, 2010, 01:47:47 PM »
Jediné, co by šlo je udělat to jako radnici na více políček.

To udělat lze - někde jsem viděl radnici na 3*3, ale jsem si jist, že by šla udělat i na mnohem více políček.

Druhým řešením je udělat to jako atrakci (ne jako pomník - ten smí být ve hře jen jeden a zpravidla se sejde v jednom městě více pomníků, takže by potom mělo jedno město takových náměstí s radnicí více, ale jiná by neměla žádné) - a nastavit rok objevu na vhodnou dobu (a šanci na objevení ve hře na 100%). A těch by poté mohlo být více v jednom městě - stará radnice s náměstím, novější radnice s náíměstím a úplně nová radnice s náměstím - a kdyby se k tomu přidala i klasická radnice na více políček (ovšem musela by být odlišitelná od těch vedených jako atrakce)...

Offline MHD

  • *
  • Posts: 197
  • Languages: DE,EN,CZ,FR
Re: Náměstí?
« Reply #16 on: January 02, 2010, 05:25:56 PM »
V německém forum se otázka s centrem taky promluvila. Existuje patch, dosud neintegrovaný do hry, se kterém je možné, si domy kupovat, aby nebyly přestavený.

Když umíte němčinu, tak tu je odkaz.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3273
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Náměstí?
« Reply #17 on: January 02, 2010, 07:25:43 PM »
Patch - patch je sice hezký, ale pokud byl uložen na http://simutrans-germany.com/~patches/, tak už dávno není.

Navíc ani odkup domů do osobního vlastnictví firmy nic neřeší. Že se domy nepřestaví na nové je sice hezké, ale pokud ten dům není ve správné orientaci, tak je to k ničemu. Navíc domů, které jsou v všech čtyřech směrech a navíc takových, aby se z nich to náměstí vytvořit dalo je velmi málo.

Takže nejjistější způsob vytvoření náměstí je radnice nebo atrakce, které budou mít plochu alespoň 3*3 - ale aby to náměstí vypadalo opravdu dobře, musela by plocha být alespoň 5*5.

Offline abec3

  • *
  • Posts: 67
Re: Náměstí?
« Reply #18 on: January 03, 2010, 05:07:46 PM »
podľa mňa by bolo námestie fajn, ale niekedy má celé veľkosť rozlohu 5*5, takže by to bolo asi dosť divné, keby námestie bolo vačšie ako zbytok mesta..myslím, že by sa námestie mohlo rozširovať priamoúmerne s mestom-okolité budovy by sa prestavali na ďalší kus námestia a vzniklo by niečo nové.Obmedziť by sa to dalo okolitou cestou/železnicou/električkou/prieplavom/...

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: Náměstí?
« Reply #19 on: January 27, 2011, 05:08:31 PM »
Já teda musím říct, že hraju simutrans docela "osobitým" způsobem. Buduju téměř pokaždé jedno obrovské město, na peníze se radši ani nedívám. ;D Domy si stavím sám, přes veřejné služby, tramvaje jezdí u mě na normálních tratím, obklopené silnicemi a tak tvoří jakousi širší jednu ulici. Metro dělám klasicky tunelem, ale stanice jsou vždy vidět, protože se mi to tak víc líbí. "Tramvaje" jezdí cca tak 160 km/h a "metro" 350 km/h. :police: Vím, že reálně je to blbost, ale rychlej to pak šlape a já mám rád ten pohyb a rychlou dynamiku MHD. Co se týče náměstí, tak ty dělám ve velkém měřítku takovým způsobem, že je prostě jako náměstí "vydekoruju". (viz. obrázek) :D

Konečného náměstí - http://jyxo.info/uploads/53/5396842de19b48d97be58add6a68ac8e.jpg
Arbesovo náměstí - http://jyxo.info/uploads/E2/e28c335e1bee8ca4a79e28121416041d.png
Petrské náměstí - http://jyxo.info/uploads/F5/f5581ed124e0bb16f512bc159cc65058.png
Náměstí Republiky - http://jyxo.info/uploads/F2/f2f34b8e9b86a1ff85b7859a0e1b062b.png
stanice metra Rimliho - http://jyxo.info/uploads/92/92b92f30699c3e6d42b91c272922a69e.png
Hlavní nádraží - http://jyxo.info/uploads/4B/4beaa6937c9b4f7bb4bd6a8408f19a92.png
Mapa jednoho z měst - http://jyxo.info/uploads/89/8994593c14b7b1edc7ec248823b8a973.png

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: Náměstí?
« Reply #20 on: January 27, 2011, 07:44:43 PM »
cerny.hodinar - tvoje hra je velmi zajímavá, docela bych si ji rád prohlédl podrobněji, nedal bys ji (kompletní) někam na web ke stáhnutí?
No a k těm náměstím, hraju verzi 102.2.1 a tam je možnost, ve speciálních stavbách, "koupit dům" nebo stavbu či tak podobně (záleží na překladu). Takže si to náměstí vybuduju (jako veřejné služby, jinak to nejde), pokud budou k mání potřebné budovy, a potom ty stavby koupím (již jako hráč). Hra je již nenahradí jinými a je to.

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: Náměstí?
« Reply #21 on: January 27, 2011, 08:43:28 PM »
Nemo: Já ty hry nemám ani moc dopracované, s tím se mi "chlubit" moc nechce. Většinou si nakreslím na papír celou mapu linek a podle toho pak dělám v simutrans. Mám tak zhruba kolem 30 linek tramvají a 11 linek metra, ale v reálu končím na 1/3, protože je to dost hodně práce a po čase s tím začnu být nespokojenej a jdu dělat nové. Zrovna jsem jedno nové započal, ale dospěl jsem do bodu, kdy už chci vytvářet vlastní addons a to hlavně budovy. Jelikož používám jen některé, aby společně dobře ladili. A chce to větší pestrost. Je tam spousta "jednoduchých" budov, bez detailů.

Ale tak třeba sem můžu zítra jednu hru zkusit dát, ale nevím přesně kam a jak? ??? :)

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: Náměstí?
« Reply #22 on: January 27, 2011, 09:58:58 PM »
cerny.hodinar - No pokud bys kreslil budovy, typicky české, udělal bys radost mnoha hráčům. Jo a ohledně tvé hry. Dělá se to tak, že celý adresář zabalíš do ZIPu a nahraješ ho třeba na www.uloz.to a sem dáš jen odkaz.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3273
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Náměstí?
« Reply #23 on: January 27, 2011, 10:01:06 PM »
No právě, a vzhledem k tomu, že naše náměstí vlastně může být takový 3x3 pomník..., ale možná by stačilo i menší náměstí(1x1)

Spíš jako atrakce než jako pomník. Hra to totiž rozlišuje - pomník se totiž postaví vždy jen jeden ve hře - zatímco atrakcí může být i více stejných v jednom městě - pokud se rozroste tak, že hra uzná za vhodné, že už je tam možné postavit určitou atrakci podruhé.

Ale tak třeba sem můžu zítra jednu hru zkusit dát, ale nevím přesně kam a jak? ??? :)
Například Ulozto.cz

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: Náměstí?
« Reply #24 on: January 27, 2011, 11:44:11 PM »
Tak tady je odkaz na ten soubor: http://www.ulozto.cz/7596391/simutrans-mapa-akademie-cerny-hodinar-zip
Doufám, že to normálně pojede. (jsou tam akorát 2 adonns - chrysler building, alte oper nebo tak nějak). Jinak pro dlouholeté hráče simutrans, bych rád upozornil, že vše je tvořeno tak, jak já chci a aby se mi to líbilo. Čili, ty tratě s "třípoličkovými" zastávkami jsou tramvaje a ty vysokorychlostní vlaky, zčásti pod zemí, jsou metra. Aby jste to viděli trochu mýma očima. :o ;D

Celá mapa je jen nahrubo rozpracovaná, takže žádné zázraky nečekejte. Tady pro zajímavost přikládám nákres na papíře, jak to mělo celé přibližně vypadat.http://jyxo.info/uploads/FF/ff1125097c6e32751a717b4ef5057432.JPG

A tady na čem pracuju teď. 8)
http://jyxo.info/uploads/CE/ce7153a8ea589c8b4e88f702bb505459.JPG

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: Náměstí?
« Reply #25 on: January 28, 2011, 08:24:37 AM »
cerny.hodinar - dík, stáhnul jsem si to a pokochal se. Jo mimochodem, tvá příprava-nákresy je přinejmenším pozoruhodná. Já spíš stavím dle potřeb a situace. Na tvém případě je vidět že Simutrans je velmi variabilní hra, dá se k ní přistupovat mnoha různými způsoby, jak se komu líbí.  ;)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3273
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Náměstí?
« Reply #26 on: January 28, 2011, 10:37:36 AM »
Jediné, co by šlo je udělat to jako radnici na více políček.
To možné je, ale:

- bylo by zapotřebí nakreslení úplně nové radnice, což až takový problem není, ale nevím, kolik je vlastně stupňů (teď neberu v potaz možnost, že je možné udělat radnici pro různá období*)

- znamenalo by to start úplně nové hry - protože nová by se samozřejmě nevšela do území té stávající, kterou by bylo třeba úplně nahradit

* - možné je totiž udělat více radnic tak, aby se v roce 1918 v městě o určité velikosti objevila jiná radnice než v roce 2010 v městě o stejné velikosti - podmínkou je samozřejmě, aby všechny měly stejnou základní plochu

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: Náměstí?
« Reply #27 on: January 28, 2011, 04:28:56 PM »
cerny.hodinar - dík, stáhnul jsem si to a pokochal se. Jo mimochodem, tvá příprava-nákresy je přinejmenším pozoruhodná. Já spíš stavím dle potřeb a situace. Na tvém případě je vidět že Simutrans je velmi variabilní hra, dá se k ní přistupovat mnoha různými způsoby, jak se komu líbí.  ;)

Jj, a takové typy her mám rád. Protože umí poskytovat velký prostor pro kreativitu a tvoření vlastním způsobem. Nemáš někde taky uloženou hru, že bych se podíval? ;) :)

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: Náměstí?
« Reply #28 on: January 31, 2011, 11:13:50 AM »
cerny.hodinar - tak jo tady to je (35 Mbyt)
http://www.uloz.to/7642763/sim-102-2-1-nemo-zip

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: Náměstí?
« Reply #29 on: January 31, 2011, 07:27:28 PM »
Oh my Gosh. :o To už je pěkně velká dopravní síť a super vychytávky. A ten maglev jak si to tam sviští. :o Hezký. :)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3273
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Náměstí?
« Reply #30 on: January 31, 2011, 07:51:30 PM »
... a kterýže maglev to tam je? Povedenější Gauthierův - nebo můj?

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: Náměstí?
« Reply #31 on: February 01, 2011, 08:11:08 AM »
VaclavMacurek - maglev mám SNFOS, tedy asi Gauthierův, měl jsem ho ve hře dřív než jsem si stáhnul tvůj.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3273
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Náměstí?
« Reply #32 on: February 01, 2011, 09:49:57 AM »
Za SNFOS tvoří maglev jedině Gauthier. Ostatně, pokud vím, tak pro pak128 zatím vytvořili maglev pouze:
- já
- Timothy (původní trať - poté upravena Gauthierem, vlak Concept_01)
- Gauthier (právě pracuje na druhé verzi - spočívající především v úpravě tratí)
- AEO - zde je nutné stáhnout si zdroje a upravit dat soubory vlaků - jinak některé nebudou fungovat - kvůli rozdílům v zboží mezi pak128 a pak128.Britain

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Náměstí?
« Reply #33 on: May 29, 2011, 07:53:42 AM »
Pocuvvajte na tu tvorbu sa kuknem skusal som nakreslit namestie s travou lavickami nocnymi svetlami atd...Ale hlavna chyba je blbe farby je to nak moc kreslene a nehodi sa to do 128(pak).Ja sa s timi farbami pohram.Tu to je mam to byt nejako takto?





Tu je download png   http://www.mediafire.com/?qt46wjhduy6awv2
« Last Edit: May 29, 2011, 07:58:00 AM by Bender »

Offline spongebobík

  • *
  • Posts: 17
Re: Náměstí?
« Reply #34 on: July 20, 2011, 07:12:21 PM »
Já teda musím říct, že hraju simutrans docela "osobitým" způsobem. Buduju téměř pokaždé jedno obrovské město, na peníze se radši ani nedívám. ;D Domy si stavím sám, přes veřejné služby, tramvaje jezdí u mě na normálních tratím, obklopené silnicemi a tak tvoří jakousi širší jednu ulici. Metro dělám klasicky tunelem, ale stanice jsou vždy vidět, protože se mi to tak víc líbí. "Tramvaje" jezdí cca tak 160 km/h a "metro" 350 km/h. :police: Vím, že reálně je to blbost, ale rychlej to pak šlape a já mám rád ten pohyb a rychlou dynamiku MHD. Co se týče náměstí, tak ty dělám ve velkém měřítku takovým způsobem, že je prostě jako náměstí "vydekoruju". (viz. obrázek) :D

Konečného náměstí - http://jyxo.info/uploads/53/5396842de19b48d97be58add6a68ac8e.jpg
Arbesovo náměstí - http://jyxo.info/uploads/E2/e28c335e1bee8ca4a79e28121416041d.png
Petrské náměstí - http://jyxo.info/uploads/F5/f5581ed124e0bb16f512bc159cc65058.png
Náměstí Republiky - http://jyxo.info/uploads/F2/f2f34b8e9b86a1ff85b7859a0e1b062b.png
stanice metra Rimliho - http://jyxo.info/uploads/92/92b92f30699c3e6d42b91c272922a69e.png
Hlavní nádraží - http://jyxo.info/uploads/4B/4beaa6937c9b4f7bb4bd6a8408f19a92.png
Mapa jednoho z měst - http://jyxo.info/uploads/89/8994593c14b7b1edc7ec248823b8a973.png

Jak si udělal ty chodníky, např. na Konečného nám.??? já je chci taky!