The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Jak na to?  (Read 34154 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #105 on: January 13, 2011, 04:27:46 PM »
Pokud jde o reálně vypadající terminály, tak pokud jsou k tomu podmínky, tak většinou oddělím železnici od silnice nějakými těmi budovami - ale nákladní provoz od osobního (téměř) nedělím.



To první je trochu vidět na tom starém screenshotu. A pokud jde o to oddělování nákladního provozu od osobního a poštovního, na většině nádraží, kde se stýkají oba dva provozy, mám sice postavené nákladní i osobní nástupiště, ale už nemám extra zajištěno, aby každý typ vlaků jezdil jen na ty svá nástupiště. Jsem se o to alespoň částečně pokusil jen jednou - ve Zvíroticích v právě rozehrané hře - ale pokud se sejde víc vlaků najednou, tak se to stejně semele.

SNFOS používám - ale už jen nástupiště - a to ještě vlastně jen kvůli maglevu - a jen oboustranná. Gauthier to má totiž nakódované na automatické otáčení jednostranných nástupišť - což ale způsobuje, že ne vždy se nástupiště postaví tak, jak by člověk chtěl.

Pokud by ses pokusil připravit nějaká nástupiště použitelná pro maglev, tzn. poněkud furusticky vypadající, tak bych byl velmi rád. Ty rozšiřující prvky jsem nedávno zrušil.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #106 on: January 13, 2011, 04:44:28 PM »
Tak celej projekt mojich nastupist ceka na pokracovani, "az se mi bude chtit" ... a ono se mi zrovna moc nechce, protoze to co je uz nejak pouzitelny je (byt ne vzdy optimalne) ... energii jsem v poslednich dnech venoval ctyrnapravovym vozum pro lidi a postu z let 1950-1960 ... takova udicka, na co se muzete tesit v dohledne dobe ;-) Kazdopadne i nastupiste pro maglev mam v planu, jen nevim kdy to prijde.

Nicmene automaticke otaceni je jedna vec, ktera je zpravidla resitelna vice pokusy (pokud na to mam :-D) ... horsi je to s tim, jak ma na sebe navazovat strecha jednotlivych casti ... a jak resit rohy takoveho terminalu. Zadne oficialni obrazky jsem zatim bohuzel nenasel :-(

Co se screenshotu tyka, tak ja sem si pro sebe obecne pro stavbu jeste hodne zprisnil pravidla - kde to jde (a jde to prakticky vsude, kdyz se chce) neukoncuju nastupiste na stejnem dilku jako konci kolej (pokud neni prujezdna), ale o dilek driv - masina totiz v nekterych pohledech nastupiste lehce prejede, coz u nastupiste nevadi tolik, jako u faktu, ze uz pod sebou nema koleje :-D
Dalsi zprisneni se tyka zhlavi (a vedeni zeleznice obecne) - mezi koncem peronu a vyhybkou davam aspon jedno volny pole (bud na semafor, nebo i bez nej) stejne jako mas na screenshotu - narozdil od nej se ale snazim stavet "realna" zhlavi, tedy takova, kde je naznacen smer vyhybek. S tim totiz souvis dalsi moje omezeni "nezatacet ostre" - od toho jsou silnice, kde se s autem otocim kolem rohu baraku.... ale zeleznice ma urcite minimalni polomery, takze zatocit vzdy o 45°, aspon jeden (optimalne vic) dilek rovne a pak zase zatacka o 45°. Tim padem zhlavi na screenshotu bych takhle nepostavil (byt zabira mene mista nez to moje), ale to je samosebou tvoje vec jak si to postavis ty....

... chtel bych nejak zrealizovat to, aby vlaky pro lidi a postu jezdily k peronum a naklady k rampam ... napad bych mel, ale realizovat ve hre jsem to jeste nezkousel - nebylo na to zatim misto. Ono s tim mistem to je totiz u me takovy ... zvlastni :-D Mapu, kterou uz dlouho hraju jsem si vybral s nekolika ostrovy, abych vyuzil i lode... no a casem se ostrovy zcela zaplnily rozrustajicimse mestem ... a dal se kvuli vode rozrustat nemuzou ... tim padem bych na velky nadrazi musel vybombit treba pul mesta ... a to se mi zas nechce. No uvidime, uvazuju o dalsim rozsireni mapy, tentokrat o pevninu :-D

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #107 on: January 13, 2011, 05:30:23 PM »
Pokud jde o ty zatáčky, mimo nádraží používám diagonální díly trati velmi často (obvykle tři za sebou), ale zejména v městech to nejde vždy použít.

No a pokud jde o to nádraží v městě na ostrově, hoď ho do podzemí.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #108 on: January 13, 2011, 06:06:13 PM »
Do podzemi davam to, co by mohlo byt v podzemi i v realu - prujezdne osobni trate. Vetsinou jde o vysokorychlostni linky, ktere maji svoje koleje, takze neni potreba nejak prizpusobovat zhlavi... naopak se mi docela ekluje davat do podzemi nakladni nadrazi nebo hlavove nadrazi se slozitym rozpletem koleji na zhlavi ... proste aby se v tunelu nemuselo sibovat a stacilo ho rovne projizdet.

Jindy udelam podzemim prujezdne koleje pro vlaky, ktere ve stanici nemusi zastavovat, takovej bajpas - tim zaroven zamezim (vetsinou) i problemum s volbou koleje pro prujezdni vlaky, takovy "2 v jednom" - odbocku na objizdnou trasu proste polozim jeste pred semafor volby koleje.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Jak na to?
« Reply #109 on: January 13, 2011, 08:52:46 PM »
Mimochodem, snazi se nekdo stavet "realne vypadajici" terminaly? Nemyslim tim primo kopii konkretniho prestupniho mista, ale neco, co by v realu mohlo byt provozovano tak, jak to mam ve hre. Tim myslim treba to, ze v ramci jednoho prestupniho bodu se snazim nastupiste vlaku i autobusu stavet tak, aby to melo hlavu a patu (typicky z jedne strany nadrazni budovy koleje a z druhe strany silnice, na obou nastupiste hned u budovy), aby nakladni rampy byly oddelene od osobnich nastupist (tedy vcetne nakladacich dvoru pro auta) a tak podobne ...
Já ano - ale na rovinu přiznám, že na náhodně vygenerované mapě, bez "ručních úprav" se mi to nikdy nepodařilo. Vždycky jsem musel nějak upravit terén, něco zbourat, něco naopak postavit... jinak ale ctím stejnou logiku jako ty a jsem rád, že v tom nejedu sám...
A SNFOS používám - nemám rád, když jedna stanice vypadá stejně jako druhá a SNFOS bylo pro mě vítaným zpestřením.
« Last Edit: January 13, 2011, 09:05:32 PM by Standa »

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #110 on: January 13, 2011, 11:05:43 PM »
Dal jsem na web par screenshotu mych stanic:







... obcas z toho vznikaji docela zajimave tvary :-)

Jinak dva priklady nadrazi - Stankov a Manetin:


... nakladaci nadrazi pro ocel a sterk, skrz ktere vede prubezna dvoukolejna hlavni trat, odbocuje jedna vedlejsi trat (vpravo nahore mimo zaber) a vlevo dole je vlecka do lomu a k ocelarne - za povsimnuti stoji smiseny vlak, kdy vagony na sterk tahne Lodak  8) ... koleje z vlecky jsou napojeny pouze na sestipolickove nakladni koleje, z hlavniho smeru jde dojet odkudkoliv kamkoliv primo bez sibovani (aspon z te strany nadrazi, co je na tady videt)


... prekladaci nadrazi na auta a drevo. Pod stanici jsou dva tubusy tunelu vysokorychlostni trate (vyusteni tunelu vpravo nahore a dole), puvodni prostor nadzemni stanice ted zabiraji nakladaci rampy a vleckove koleje. Trat je prubezna dvoukolejna hlavni, z nadrazi pak odbocuje jedna vedlejsi "horska" trat (vpravo nahore nabira vysku) a dve vlecky (leva je vyuzivana jen pro osobni dopravu pristaviste, jeji puvodni funkci prevzala vlecka v prave casti s nakladaci rampou dvojnasobne delky (puvodne , nyni  policek) - presto jsem i puvodni vlecku rozsiril na stejnou delku a spekuluju, co na ni vozit :-D Opet jsou zde zhlavi stavena tak, aby umoznovala prijezd z hlavni trate na kteroukoliv kolej, z vedlejsi trate nebo z vlecky jen tam, kam je nutne. VRT zajizdi do pozdemi a na druhe strane vyjizdi, aniz by projizdela nejake vyhybky.

Jinak na vygenerovane mape si taky neco doladuju, typicky se mi nelibi "diry po granatu" - v realu by to bylo plny vody, takze ji tam bud dodelam, nebo to zarovnam s okolim. Pak me vytaci dul nebo lom na soklu z cihel... takze zvedam zem okolo, aby tahle blbost nepoutala pozornost. Ale jinak se snazim zachovat takovy raz krajiny, jaky mi pocitac nadeli, aspon v principu... a nebo si proste nekde udelam kopec jen proto, aby se mi na nej mohly vlaky skrabat ve smycce jako v alpach ;D




« Last Edit: January 13, 2011, 11:25:51 PM by Sim »

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Jak na to?
« Reply #111 on: January 15, 2011, 01:05:37 PM »
No co se týče těch "děr po granátu", tak někde v reálu se s tím setkat můžeš. Třeba u nás v lese je jich poměrně dost díky tomu, že se tam kdysi těžila žel. ruda. Štoly se pak začaly bortit a půda se pak začala na některých místech propadat.

Offline abec3

  • *
  • Posts: 67
Re: Jak na to?
« Reply #112 on: February 20, 2011, 08:30:48 PM »
Zdravim. To je doba čo som tu nebol, chcem sa len opýtať či neviete niečo o novej verzii ST, prípadne aj úplne novom engine. Už rok to stojí a nehýbe sa, predtým vychádzala nová verzia docela často.

Ako to tu čítam, navňadili ste ma na poriadnu ST hru, tak uvidim čo z toho bude.. ;-)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #113 on: February 20, 2011, 09:01:36 PM »
Abec3, nemáš pravdu, že by už rok nebyla žádná nová verze.

Zrovna před třemi dny byla vydána nová stabilní verze spouštěcích souborů, ale jak se ukázalo, je v ní několik velmi nepříjemných chyb - a jednou z nich je to, že se nové linky neobjevují v seznamu správce linek. Takže je lepší hrát s starší nightly kompilací.

A jinak se koukni na http://nightly.simutrans-germany.com, kde najdeš ty starší kompilace. A taky si tam stáhni nightly sestavy grafik.

Offline abec3

  • *
  • Posts: 67
Re: Jak na to?
« Reply #114 on: February 21, 2011, 01:30:03 PM »
vlastne hej, sry, som si to teraz nečekol na simutrans.com, pozeral som sa pred cca 2 týždňami a .. super, už sa teším keď to opravia a budem testovať ;-)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #115 on: February 21, 2011, 02:13:49 PM »
Obávám se, že jediná reakce na tohle může být:

???

Offline abec3

  • *
  • Posts: 67
Re: Jak na to?
« Reply #116 on: February 22, 2011, 02:02:42 PM »
prečo :D

Offline Eiffel

  • *
  • Posts: 84
Re: Jak na to?
« Reply #117 on: February 22, 2011, 02:14:17 PM »
Tak dneska v poledne přišla na svět 110.0.1 r.4315. Mmch poslední pak128 je 1150. Obé ke stažení viz výše v příspěvku VM.



Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #118 on: February 22, 2011, 03:00:42 PM »
O nightly pro pak128 vím už od včera. Ale nightly pro spouštěcí soubory se tam objevily až dneska - přibližně ve čtvrt na jednu odpoledne.

Offline abec3

  • *
  • Posts: 67
Re: Jak na to?
« Reply #119 on: February 22, 2011, 06:44:54 PM »
takže aby som to mal jasno, vo verzii 110.0 sú chyby?

Offline Eiffel

  • *
  • Posts: 84
Re: Jak na to?
« Reply #120 on: February 22, 2011, 07:15:58 PM »
takže aby som to mal jasno, vo verzii 110.0 sú chyby?

Ano ve verzi 110.0 r4303 jsou chyby, které by měly být ve verzi 110.0.1 r4315 opraveny. Zatím jsem žádnou informaci o chybě  v této verzi zde na foru nezaznamenal.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #121 on: February 22, 2011, 07:51:13 PM »
Já taky ne. Ale už se (mi) stalo a stává se, že někteří sice najdou nějakou chybu, ale čekají (i hodně dlouho), jestli jí někdo neohlásí dřív. Takže potom může dojít k tomu, že je přítomnost nějaké chyby veřejným tajemstvím - které ale každý našel sám - a protože to nikdo neohlásí, tak pokud to nenajde někdo z vývojového týmu, tak může zůstat v hře i docela dlouhou dobu.

Ale snad už bych mohl zase mít čas na hru - což jsem teď neměl kvůli mé další zálibě - programování v PHP.