The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Jak na to?  (Read 34031 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #70 on: April 01, 2010, 04:26:13 PM »
No právě, tunely jsem věděl, o pilířích vím taky, ale fungují mi jen pro monorail. Rád ych tohle pro železnice a ten doplěk mě i napadl, ale nikde jsem ho nenašel. A tak další dotaz: Víte někdo, kde (přesně) ho můžu najít?

Myslím, že je někde na http://japanese.simutrans.com. Ale neladí s grafikou hlavní sestavy. A proto je nepoužívám. Kdyby se mi podařilo najít nějaký slušný tvar, tak bych jednu vzdušnou trať udělal, přestože ještě s starou grafikou kolejí, protože nové ještě nemám dodělané.

Offline abec3

  • *
  • Posts: 67
Re: Jak na to?
« Reply #71 on: May 05, 2010, 12:42:53 PM »
zdar, nechcem zbytočne zakladať novú tému, tak to pripíšem tu - ako dlho hráte ST? a ako ste sa o ňom dozvedeli? ja ho hrám také 2 roky a dozvedel som sa o ňom cez net, od jedného "virtuálneho" frienda :D a prvá hra bola v paku64 a bolo to nejaké staré.. ;-)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #72 on: May 05, 2010, 01:39:32 PM »
Jak dlouho hraji? Už ani nevím. Ale určitě déle než dva roky (protože jsem začal docela dlouho před odstávkou fora - a pak jsem byl jeden z prvních registrovaných). A našel jsem to na jednom CD původně přiloženému k nějakému časopisu. A s tím, že původně jsem hrál s pak64 souhlasím (alespoň myslím, že to byl pak64). Pak jsem se ale nějak dostal k pak128 (ještě v době, kdy vycházel z grafiky pak64 zvětšené na dvojnásobnou velikost ... a existoval jenom výchozí a pak128.Japan) a od té doby hraji ten. A od nějaké doby se snažím, sem tam, vytvořit nějaký ten add-on.

Offline Eiffel

  • *
  • Posts: 84
Re: Jak na to?
« Reply #73 on: May 05, 2010, 02:17:17 PM »
K Simutransu jsem se dostal zřejmě přes brouzdání internetem, když jsem hledal něco pro rozptýlení v době, kdy jsem měl hafo času. Taky jsem začínal s pakem 64, protože první PC již v době pořízení bylo poněkud obstarožní. Jednu mapu hraji tak dlouho dokud mám ještě přehled kdo, s kým, o čem a pro koho. No a celkově už hraju přes 10 let. Od jara do podzimu nic moc, spíš v zimě. Žádný add-on asi nikdy v životě nevytvořím, páč nejsem dost kreativní a navíc stále se Simutrans učím.-)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #74 on: May 05, 2010, 03:08:32 PM »
Tvoření add-onů není o kreativitě ... ale o odvaze, odhodlání, trpělivosti a dostatečného množství (více či méně) šílených nápadů.

uzovka

  • Guest
Re: Jak na to?
« Reply #75 on: June 24, 2010, 02:57:19 PM »
Myslím, že je někde na http://japanese.simutrans.com. Ale neladí s grafikou hlavní sestavy. A proto je nepoužívám. Kdyby se mi podařilo najít nějaký slušný tvar, tak bych jednu vzdušnou trať udělal, přestože ještě s starou grafikou kolejí, protože nové ještě nemám dodělané.

Dík, železnici jsem tam našel a pokusnou trať u sebe v síti rozchodil včetně propojovacích dílů. Silnici jsem našel, ale zatím nerozchodil. Umím ji postavit buď jen nadzemní nebo jen pozemní, ale ty dva kusy na zemi a nad zemí zatím nevím jak spojit. Nenašel jsem k tomu ten propojovací díl. Ale vážně moc děkuju. S těmihle addony se dají dělat neuvěřitelné věci. :)
« Last Edit: June 24, 2010, 03:05:09 PM by uzovka »

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Jak na to?
« Reply #76 on: June 24, 2010, 03:06:54 PM »
Pozemní a nadzemní cesty se propojují mostem (stačí i jenom dvě políčka).

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #77 on: June 26, 2010, 06:32:23 AM »
Přesně - jedno políčko vytvoří vlastní nájezd a druhé políčko zajistí vlastní spojení, přestože se viditelně neprojeví, pokud jsou obě cesty těsně u sebe.

KubaH

  • Guest
Re: Jak na to?
« Reply #78 on: July 16, 2010, 12:10:33 PM »
jak si mám přidat do simutransu 102.2.2 další paky jako např.:pakHD, pakContrast nebo pakTTD

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #79 on: July 16, 2010, 01:07:07 PM »
Úplně jednoduše - prostě si do adresáře s hrou nakopíruješ adresáře s dalšími grafikami - a v souboru <simutrans>/config/simuconf.tab před všechny nadepsané grafické sady vložíš znak pro poznámku: #. Poté ti na začátku ukáže všechny grafické sady, které máš k dispozici.

KubaH

  • Guest
Re: Jak na to?
« Reply #80 on: July 18, 2010, 10:15:54 AM »
Díky tobě už hraji pakContrast
Díky Václave

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Jak na to?
« Reply #81 on: January 06, 2011, 01:32:41 AM »
Jde nějak ovlivnit rychlost růstu počtu cestujících? Mám poměrně táhlý regionální tratě se zapadákovama a rád bych, aby tomu odpovídal i počet cestujících. Nechci, aby mi v ňáký zapadlý díře čekalo třeba 200 cestujících. Nerad pak nasazuji velký počet souprav, což potom spíš odpovídá charakteru hlavní nebo dokonce koridorované trati.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #82 on: January 06, 2011, 07:49:15 AM »
kaarfii > s tim se peru porad, stale a opakovane. Typicka situace: ... vyhlidnu si lokalitu, a reknu si, ze tam budu vozit lidi Hydrou s jednim vlekem ... postavim tedy odpovidajici trat, nadrazi a zastavky s nastupisti odpovidajici delky a spustim to ... no a nestacim se divit. Prakticky nikdy se nestrefim - Bud to odvozi levou zadni jeden solo sukafon (a trat je zbytecne velkoryse stavena), nebo dam nestiha ani souprava 854+053+053+854 (takze musim prodluzovat nastupiste a nakonec stejne nasadim 749/750+BDs+Bt+Bt+Bt, pripadne musim cely styl trate prestavet, aby tam pendlovaly dve soupravy a nezasekavaly se).

Urcitou pomuckou muze byt, ze postavim nadrazi, k nim zastavku busu a (treba nanecisto, kdy se pak vratim k ulozenemu save souboru) zkusim to odvazet busem ... aspon po dobu jednoho dvou mesicu... a podle kapacity pak postavim vhodnou trat.

Se zmenou v case je to podobne - nekde se rozrusta mesto, jinde naopak dochazi k utlumu cestovani danym prostredkem, kdyz par lidi z cilove lokality odvezu jinak+z jine zastavky+jinam (typicky lokalka obsluhujici 4 fabriky, kde od dvou z nich zacnu vozit lidi jeste busama do druheho mesta, kde zamestnanci bydli - ovsem nutnou podminkou je, aby existovalo i prime spojeni "terminalu" tech dvou mest, jinak se z lokalky snadno stane hlavni trasa).

Naopak pokud je objem dopravy moc maly, snazim se neco pridat - z cilove stanice lokalky treba jezdi autobus jeste o kus dal nebo tak neco....

Teoreticky je mozne zastavit rust mesta, ale ne vzdy to pomuze - ja mam cely dopravni system na principu sitoveho propojeni, takze odstraneni jednoho nevytizeneho spoje muze znamenat zmenu v poptavce spojeni na druhem konci mapy... U "pavoukoviteho" systemu jsou tyhle souvislosti jednoznacnejsi, ale funguji taky - zahustenim zastavek ve meste (aby se prekryvaly jejich dosahy) se snizi jejich vytizenost, protoze jde o poptavku po preprave z dane lokality.

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Jak na to?
« Reply #83 on: January 06, 2011, 11:43:34 AM »
Plánuju v tom samým regionu ještě zavedení autobusových linek a tím i propojit obce, kterým se trať vyhýbá. Tím pak vznikne kombinovaná přepravní síť - některý linky budou jako posilovací, některý napájecí (jak k železnici, tak k autobusový síti) a vůbec netuším, co se pak bude dít. A vůbec nechápu, jak uvažuje takovej cestující v Simutranzu. Voni vůbec rádi cestujou linkama, který jsou přetížený a jejich kapacita nestačí. Zvýším proto počet souprav na optimum. A ňáká vděčnost?? Simutranďáci najednou přestanou mít o danou linku zájem!
Jejich počet ve stanici, kde jich čeká 20.000 sleze majednou na 200.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #84 on: January 06, 2011, 12:43:40 PM »
kaarfii > pokud to chci resit "simulovanim" realneho provozu, zakonite mistama narazim na problemy s prestupnimi misty ... a s tim souvisi i vytizenost / pretizenost / nevytizenost danych linek.

Vse totiz zavisi na tom, cim se "simuclovicek" (ale i treba simupaleta zbozi nebo simutuna uhli) rozhoduje, kudy kam jak a cim pojede:
- pocet prestupu ... rozhodujici velicina ... lze v configu nastavit maximalni pocet prestupu, takze pokud chci nektere useky obsluhovat jako "ciste regionalni", mam sanci je s vetsinovou siti spojit pres vyssi pocet prestupu
- alternativni trasy se stejnym poctem prestupu ... nahodna velicina ... hra si pro danou relaci (ze zastavky "Mokra Lhota" do zastavky "Sucha Lhota" vybere trasu s prestupem v zastavce "Revnice", prestoze nabizim jeste spojeni s prestupem v zastavce "Radotin" a nebo klidne jinde) vybere nahodne jedno prestupni misto a tudy zene vsechny simulidicky, simubalicky a simutuny nakladu. Po ostatnich linkach nebude v teto relaci (Mokra Lhota-Sucha Lhota) obsluhovana zadna jina linka, nez ta jedina nahodne vybrana a tedy pretizena.
- doba prepravy ... nerozhodujici velicina ... vubec na ni nezalezi. Ani na rychlosti prepravy, ani na dobe cekani na zastavce, dokonce ani na rychlosti souprav (na te zavisi cena uhrazena za prepravu, tedy zisk pro me)
- cena prepravy ... nerozhodujici velicina ... stejne ochotne budou lidi nastupovat do Hurvinka, jako do Railjetu, prestoze za kazdy zaplati jinou sumu
- vzdalenost prepravy ... nerozhodujici velicina ... asi nejvetsi problem pri snaze simulace realneho provozu ... priklad z realu: chci jet ze Zabori nad Labem (stavi zde pouze osobaky Praha-Kolin-Pardubice) do Cervenky (stavi zde pouze osobaky Zabreh-Olomouc) a je jasne, ze musim pouzit 2 prestupy - z osobaku na rychlik Praha-Kolin-Pardubice-Zabreh-Olomouc a pak zase z tohoto rychliku na druhy osobak. V realu by clovek zrejme presedal v Pardubicich a v Zabrehu ... ve hre se prestupni mista vyberou nahodne, tedy klidne to bude probihat Zabori-Praha, Praha-Olomouc, Olomouc-Cervenka ... takze najede cca dvonasobek trasy, coz je sice dobre, ze mi rostou zisky, ale mezi Prahou a Kolinem mi rychliky budou praskat ve svech a stihat stejne nebudou.

No ... a i kdyz jistotu nemam, obcas mam pocit, ze vsechny ty nahodne vybirane zalezitosti se muzou zmenit kdykoliv behem hry, nebo treba pri jejim novem nacteni...

... takze ja pouzivam dve zakladni varianty "reseni", pripadne jejich kombinace.
- na vytipovanych relacich mam v depu pripravene posilove vlaky (autobusy, lode, letadla), ktere jednou za cas vypustim aby "kalamitu" zvladly
- na vytipovanych linkach mam naddimenzovanou kapacitu vlaku, autobusu a lodi .. u letadel to je znacne problematicke, bo litani naprazdno stoji silene moc.
« Last Edit: January 06, 2011, 12:56:54 PM by Sim »

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Jak na to?
« Reply #85 on: January 06, 2011, 02:28:26 PM »
Jojo, pánové, tohle je taková "Simu-klasika"  :D
Mně zas nejde do hlavy, proč autobus ve městě často volí mezi dvěma zastávkami trasu, která určitě není nejkratší - např. přijede na jednu zastávku, a místo aby pokračoval dopředu, na křižovatce odbočil, kousek popojel a zastavil na zastávce druhé, tak se otočí čelem vzad, objede celý blok, a jede úplně jinudy, než jsem chtěl... vyřešil jsem to značkama "jednosměrka", ale přijde mi to takový kostrbatý... mám pocit, že tohle se ve starších verzích nestávalo...

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Jak na to?
« Reply #86 on: January 06, 2011, 04:10:08 PM »
No jo, prostě nevypočitatelnej národ ty Simutranďáci! Tak já zkusím nasadit posilové autobusy k regionální dráze a jsem zvědavej, jak to dopadne. Ale asi blbě, protože radši se jich bude v davu ušlapávat přes 500 na mizerný autobusový zastávce, než aby využili vlaku, který staví v tý samý obci věčně poloprázdnej, na opuštěným perónu s vodpadkama a bezdomovci. Prostě jak malý haranti! Jim se zalíbí autobus a vlak úplně zavrhnou!... Možná, že jsem na tom podobně jako ČD... Možná nejsou spokojeni s mými službami... Možná bych měl jít do sebe já, postavit myčky, zaměstnat uklízečky a ty soupravy už herrgottkurvadrát začít konečně uklízet...

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Jak na to?
« Reply #87 on: January 06, 2011, 07:44:27 PM »
Pánové - když už jsme u těch rad, tipů a fíglů: Jak máte u vlaků vyřešené předjíždění? Mám na mysli situaci, kdy po klasické dvoukolejné trati jedou stejným směrem osobák, který staví v každé díře, a za ním se táhne rychlík, který sice staví jen ve velkých městech, ale nemůže se dostat před něj? Osobák je samozřejmě v každé zastávce odkloněn na vedlejší kolej, ale rychlík ho v té zastávce nestihne předjet...

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #88 on: January 06, 2011, 08:43:01 PM »
Standa > figlu je nekolik, jdou kombinovat:
- osobak v zastavce zdrzim tim, ze mu dam nalozeni 100% - 1/512
- tratova kolej (po ktere jede rychlik) je rychlejsi, jizda do odbocky je po pomalejsich kolejich
- nadrazi je resene jako dlouhe, kdy nastupiste zabira jen malou cast koleji ... nez k nastupisti osobak dojede, rychlik uz obsadi rovny usek pres obe zhlavi
- rychliky delat delsi (a linejsi) nez osobaky, aby se nemuselo resit predjizdeni ... svizne se rozjizdejici osobak (treba slon) pri rozumnych vzdalenostech zastavek rychlik (treba eso s deseti) prilis zdrzovat nebude

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Jak na to?
« Reply #89 on: January 06, 2011, 08:56:58 PM »
Standa > figlu je nekolik, jdou kombinovat:
- osobak v zastavce zdrzim tim, ze mu dam nalozeni 100% - 1/512
Tohle jsem zkoušel, ale neosvědčilo se mi to - zatímco osobák čekal v zastávce poctivě na cestující, na ostatních zastávkách osobáku se mi mezitím nakupilo několik set, v horším případě i několik tisíc lidí  :D

- tratova kolej (po ktere jede rychlik) je rychlejsi, jizda do odbocky je po pomalejsich kolejich
Zato tohle vypadá jako opravdu dobrej fígl, to mě fakt nenapadlo... určitě vyzkouším, a díky za radu...

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #90 on: January 06, 2011, 09:02:39 PM »
Tohle jsem zkoušel, ale neosvědčilo se mi to - zatímco osobák čekal v zastávce poctivě na cestující, na ostatních zastávkách osobáku se mi mezitím nakupilo několik set, v horším případě i několik tisíc lidí  :D

... vsak proto je potreba zadat nejen naplneni kapacity na 100%, ale zaroven to omezit casove na 1/512 herniho dnomesice ... coz je nejmensi casovy usek, co hra v tomto umoznuje. Osobak moc nezdrzi, ale rychliku predjeti umozni - kdyby ne, staci zadat 1/256 nebo delsi prodlevu.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Jak na to?
« Reply #91 on: January 06, 2011, 09:07:37 PM »
... ale zaroven to omezit casove na 1/512 herniho dnomesice ... coz je nejmensi casovy usek, co hra v tomto umoznuje. Osobak moc nezdrzi, ale rychliku predjeti umozni - kdyby ne, staci zadat 1/256 nebo delsi prodlevu.
Tak teď jsem úplnej mimoň - ono tam jde něco takového nastavit???

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #92 on: January 06, 2011, 09:18:36 PM »
Nevim jakou hrajes verzi, ale ve 102.2 (a mozna jeste driv) se pod nastavovanim procent objevilo i nastavovani casu cekani.

Jinak k problemu tykajici se jizdy osobniho vlaku a za nim jedouciho rychliku - je tu jedna zalezitost v teto oblasti, se kterou si nevim rady :-( Z jednoho nadrazi vyjizdi rychlik a osobak po stejne trase... jak zaridit, aby vyrazil prvni rychlik? Pokud vyjede osobak, rychlik za nim poskakuje, kdyby jel prvni rychlik, osobaku nic prekazi v zastavkove jizde...
« Last Edit: January 06, 2011, 09:38:16 PM by Sim »

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Jak na to?
« Reply #93 on: January 06, 2011, 09:38:47 PM »
Verzi 102.2.2. Zejtra mám volno, tak se do toho pustím...

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Jak na to?
« Reply #94 on: January 06, 2011, 09:44:00 PM »
Jinak k problemu tykajici se jizdy osobniho vlaku a za nim jedouciho rychliku - je tu jedna zalezitost v teto oblasti, se kterou si nevim rady :-( Z jednoho nadrazi vyjizdi rychlik a osobak po stejne trase...
Máš na mysli, že se potkají ve stejnou chvíli, každý na "své" koleji u "svého" semaforu? Pokud ano, tak to nevím - z vlastní zkušenosti mohu říct, že pokud tato situace nastane, pak se mi vždycky rozjede jako první ten vlak, u kterého chci aby jel jako druhý  :D

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #95 on: January 06, 2011, 09:57:44 PM »
Standa > presne tak... zakon schvalnosti funguje...

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Jak na to?
« Reply #96 on: January 06, 2011, 11:32:15 PM »
Nechci čmárat čerta na zeď, ale asi nejde. Pokud teda někdo šikovnej nevyšťourá v simuconfig nějaké nastavení priority.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #97 on: January 06, 2011, 11:35:23 PM »
kaarfii > vono, co si budem nalhavat, pokud to beru jako simulaci realnyho provozu, tak mi zatracene chybi moznost "pravidelneho odjezdu v ... " - proste mit moznost si nadefinovat jizni rad. Ovsem ve hre by to u spousty lidi (vcetne me v urcitych pripadech) znamenalo kolaps dopravy, protoze by to proste nevychazelo podle predpokladu. A nebo by to nevydelavalo .. a oboji je ve hre na houby.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Jak na to?
« Reply #98 on: January 07, 2011, 08:01:40 AM »
Sim > Máš bohužel pravdu - pak by stačilo, aby jeden vlak nabral někde zpoždění a vzniknul by  nepředstavitelnej chaos... to by se pak muselo regulovat asi nějak ručně, a nedovedu si představit, jak furt lítám od jednoho města k druhýmu a kontroluju, jestli není někde ucpaný nádraží...

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #99 on: January 07, 2011, 09:14:34 AM »
Tak ono to litani a zjistovani "co kde se ucpalo" mam tedka stejne - pres pulku mapy vozim ocel ze slevarny do automobilky (ctyri vlaky po cca 1000 tunach ocele) a zase zpatky vozim do prodejny auta (10 vlaku po 120ti autech). Problem je, ze to praktikuju jako v realu - tedy vleckou ocel z fabriky na nadrazi, prekladka (preprah vagonu) na soupravu dalkoveho vlaku co to odveze po verejne trati k nadrazi pobliz cile, kde probiha opet mistni preprava vleckou (nebo kamiony) primo k fabrice. S autama je to pak to samy - vyhodou je, ze fabrika pri stalem odberu nepreplni svoje nadrazicko na vlecce a na verejnem nadrazi je skladovaci kapacity dostatek, takze vyroba jede na maximum... coz je ale i nevyhoda v pripade, ze se nejaky vlak zpozdi a misto plynulych dodavek ocel privezou treba vsechny ctyri vlaky najednou, cimz zaplnim sklad v automobilce a slevarna stoji.

A jak slevarna stoji, vlaky odvezou zasoby, co cekaji na verejnem nadrazi a pak uz cekaji na plnou nakladku - a zde je jadro pudla: toto nadrazi totiz nema kapacitu kolejiste takovou, aby zde mohly cekat na nakladku vsechny vlaky, co na dane relaci prepravuji ocel (nebo na jine auta) ... takze zatim nemam jine reseni, nez nektere soupravy operativne posilat do depa, jinak se zastavi vse.

Teoreticky by pomohlo rozsireni nadrazi, co slouzi jako prekladiste - jenze ted treba nadrazi, kde prekladam auta z vlecky na dalkovy vlak ma asi 7 koleji (nektere perony jsou pulene, takze tam mam cca 10 nastupnich/nakladacich hran) ... rozsireni na cekani cele sady vlaku by znamenalo pristavet dalsich 9 koleji, tedy vice jak zdvojnasobit dane nadrazi - z prostorovych hledisek naprosto nemozne, navic by doslo k efektu Ceske Trebove (= MuN ... tedy mestecko u nadrazi).

Paradoxem je ale fakt, ze uz prakticky nemusim resit zasvihy kvuli hustote provozu... zeleznicni sit uz mam slusne vychytanou ... no a asi mi to "litani" nejak chybelo :-D

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Jak na to?
« Reply #100 on: January 07, 2011, 09:50:33 AM »
Problem je, ze to praktikuju jako v realu - tedy vleckou ocel z fabriky na nadrazi, prekladka (preprah vagonu) na soupravu dalkoveho vlaku co to odveze po verejne trati k nadrazi pobliz cile, kde probiha opet mistni preprava vleckou (nebo kamiony) primo k fabrice.
Počkej - čemu říkáš, popř. jak provádíš ten "přepřah vagónů"? Já si totiž jinou variantu, než "ručně v depu" neumím představit...
Jinak já hraju trochu jiným stylem - do dálkové nákladní dopravy se moc nepouštím, a pokud to jde, snažím se oddělit nákladní trasy od osobních. Když tak sem dám svůj save, abys měl představu. Já viděl savy od Václava, tebe a teď nejnověji od benpata, a každý hrajete s trochu jinou filozofií, a to se mi líbí  :D

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #101 on: January 12, 2011, 03:36:03 PM »
Mně zas nejde do hlavy, proč autobus ve městě často volí mezi dvěma zastávkami trasu, která určitě není nejkratší - např. přijede na jednu zastávku, a místo aby pokračoval dopředu, na křižovatce odbočil, kousek popojel a zastavil na zastávce druhé, tak se otočí čelem vzad, objede celý blok, a jede úplně jinudy, než jsem chtěl...
No, musel bych to vidět. Tedy stačí screenshot s tím úsekem silnice (ale zakryj budovy).

Ale napadlo mne tohle: Ta linka, a hlavně silnice, po které jezdí, byla někdy měněna? Stačí totiž blbě přestavět silnici a celé se to rozsype jak domeček z karet.

V Simutransu ale naštěstí (ještě) nefunguje totální přrstavba města - tak jako v Locomotion, kde si v roce X postavíš autobusovou linku a již v roce X+5 jí můžeš úplně zrušit, protože některé úseky silnice, po které ta linka jezdí, už vůbec nemusí existovat.

To, co popisuješ je ale záležitost spíše odpovídající trolejbusům než autobusům. Tam totiž stačí nespojit dva úseky trolejí a on začne celou trať objíždět, kudy mu vedou dráty - aby se dostal, kam má jet. U autobusů je to divné. Už se mi ale stalo v jedné hře, kterou jsem musel ukončit, protože jsem jí rozehrál blbě, že mi autobusy nechtěly jezdit přes nepoužívané koleje.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #102 on: January 12, 2011, 04:05:42 PM »
VaclavMacurek > predstav si, ze ve meste postavis linku autobusu treba s peti zastavkama a posles tam 10 busu ... dokud je mesto volne a slusne prujezdne, zpravidla jezdi jak kacenky za sebou - ale nekdy si proste nejaky simuridic postavi hlavu a jede jinudy ... nevynecha zastavku, jen k ni prijede z druhy strany.

Resit se do da v podstate jedine u trolejbusu, kterym natahnu draty jen tim spravnym smerem.

Standa > nesibuju, prekladam. Masina s par vozy (delka nastupiste 6) priveze zbozi z vlecky na nadrazi a u vedlejsi koleje ceka "dalkovy" vlak, ktery ma stejnych vozu vic (u me max na 15 dilku delky nastupiste) ... preci jen to je hra a ne dopravni simulator, tak aspon takhle to jde.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Jak na to?
« Reply #103 on: January 13, 2011, 03:40:32 PM »
VaclavMacurek > predstav si, ze ve meste postavis linku autobusu treba s peti zastavkama a posles tam 10 busu ... dokud je mesto volne a slusne prujezdne, zpravidla jezdi jak kacenky za sebou - ale nekdy si proste nejaky simuridic postavi hlavu a jede jinudy ... nevynecha zastavku, jen k ni prijede z druhy strany.

Resit se do da v podstate jedine u trolejbusu, kterym natahnu draty jen tim spravnym smerem.
Deset autobusů na pět zastávek - není to moc?

Trolejbusy používám - především proto, že paralelně s nimi mohu vozit poštu a nemusím zřizovat další linky - což u tramvají dost dobře nejde. Je sice pravda, že je možné stáhnout si poštovní tramvaj, ale... (ta se objeví velmi potdě a je hodně pomalá) Navíc tramvajovou trať nelze dost dobře křížit s obyčejnou železniční tratí.

Ale lze to vyřešit i u autobusů - stačí městu trochu více diktovat rozvoj silnic a výstavbu budov kolem nich. I když ne vždy je to možné.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Jak na to?
« Reply #104 on: January 13, 2011, 03:58:16 PM »
VaclavMacurek > jde o to, jak na to koukas. Nejvic sem mel na jedne lince (obsluhujici 3 zastavky) asi 80 autobusu - slo o dalkovou linku vlaku, kterou jsem musel zrusit, bo mi nestacila kapacita koleji ... ale to je fakt extrem, ktery ma do optimalniho provozu dost daleko.

Busovy linky mam obvykle na 3 az 20 vozidel (bez ohledu na to, kolik obsluhuji zastavek), ale pokud mam na lince vic nez 15 busu, uvazuju o pretrasovani linky (nebo jeji rozdeleni na vic casti), jinak dost casto hrozi ucpani center mest nebo oblasti kolem prestupnich terminalu.

Mimochodem, snazi se nekdo stavet "realne vypadajici" terminaly? Nemyslim tim primo kopii konkretniho prestupniho mista, ale neco, co by v realu mohlo byt provozovano tak, jak to mam ve hre. Tim myslim treba to, ze v ramci jednoho prestupniho bodu se snazim nastupiste vlaku i autobusu stavet tak, aby to melo hlavu a patu (typicky z jedne strany nadrazni budovy koleje a z druhe strany silnice, na obou nastupiste hned u budovy), aby nakladni rampy byly oddelene od osobnich nastupist (tedy vcetne nakladacich dvoru pro auta) a tak podobne ... je mi jasne, ze to vzdy zalezi na konkretnich podminkach ve hre (zejmena prostorove moznosti), ale docela rad bych nacerpal nejakou inspiraci.

A aby to nebylo vuci tomuto vlaknu uplne OT ... pouzivate nekdo stavebnice stanic SNFOS? Ja sice nejake terminaly postavil, ale porad se s tim peru a nez postavim neco podle svych predstav, predchazi tomu nekolik marnych pokusu.