The International Simutrans Forum

 

Author Topic: neviem  (Read 5796 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
neviem
« on: March 25, 2010, 01:17:28 PM »
Ahojte  rad  bi  som  potreboval  vediet  odpoved  na  par  otazaok.
1.otazka  ako  mam  urobit  to  abi  som  vozil  postu  ide  mi  to  len  v  ttd?
2.otazka  pouzivam  pak  102  a  ked  prepravujem  VLAKOM  ludi  tak  mi  tam  nechodia  ale  naopak  v  paku  96.comic  mam  vlaky  preplnene  preco?
3.otazka  zacina  niekto  tak  ze  vlakom  prepravuje  ludi  v  paku  102  alebo  moze  bit  aj  iny?

Offline Vagrner

  • *
  • Posts: 32
  • Vagrner
Re: neviem
« Reply #1 on: March 25, 2010, 01:28:33 PM »
To nieje pak 102 ale iba 128.. Simutrans ver. 102

A tieto otázky t zodpovedajú profesionáli xD ja študujem iba manuál

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: neviem
« Reply #2 on: March 25, 2010, 02:11:46 PM »
a  kde  je  ten  manual

Offline Vagrner

  • *
  • Posts: 32
  • Vagrner
Re: neviem
« Reply #3 on: March 25, 2010, 02:55:35 PM »
v hre.. daj si slovencinu ( cestinu ) a daj otáznik

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: neviem
« Reply #4 on: March 25, 2010, 02:58:37 PM »
dikes

Offline abec3

  • *
  • Posts: 67
Re: neviem
« Reply #5 on: March 25, 2010, 06:56:50 PM »
našiel si? ako vlastne vyzerá ten pak comic? som to nikdy neskúšal..

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: neviem
« Reply #6 on: March 25, 2010, 07:01:13 PM »
pokukaj  sa  tu  http://images.google.sk/images?hl=sk&q=simutrans%20%2096%20%20comic&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
a  tu  si  to  najdi  a  stiahni  (ak  chces)  www.simutrans.com   v  paks  set

Offline abec3

  • *
  • Posts: 67
Re: neviem
« Reply #7 on: March 26, 2010, 07:26:14 PM »
no a z tvojich skúseností to je aké? veľmi sa mi to nechce skúšať len tak, na blink

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: neviem
« Reply #8 on: March 26, 2010, 08:07:46 PM »
Ahojte  rad  bi  som  potreboval  vediet  odpoved  na  par  otazaok.
1.otazka  ako  mam  urobit  to  abi  som  vozil  postu  ide  mi  to  len  v  ttd?
2.otazka  pouzivam  pak  102  a  ked  prepravujem  VLAKOM  ludi  tak  mi  tam  nechodia  ale  naopak  v  paku  96.comic  mam  vlaky  preplnene  preco?
3.otazka  zacina  niekto  tak  ze  vlakom  prepravuje  ludi  v  paku  102  alebo  moze  bit  aj  iny?

Nechci aby to, co napíšu vyznělo nějak nepříjemně, ale pokud by to tak vyznělo, raději se předem omlouvám.

1) stav dopravní infrastrukturu tak, aby jedna zastávka podporovala jak poštu tak lidi. V paku 128 (oficiální sada-u ostatních nevím) je první silniční zastávka na poštu i lidi kolem roku 1950 (-+2 roky). Jakmile máš připravenou infrastrukuturu a připravený jízdní řád (nebo linku) kupuj autobusy na lidi a poštovní dodávky na poštu.

2) pak 96.comic moc neznám, ale předpokládám, že tenhle tebou popisovaný problém je způsobený jiným způsobem generování cestujících. Každý pak (grafická sada) se chová jinak a není možné říct paušálně že NĚCO v paku 96.comic funguje tak a tak, a pokud to samé NĚCO udělám v paku 128 tak to fungovat nebude pokud neudělám nějakou změnu. Vždycky záleží na konkrétní situaci konkrétní hry (mapy). I v rámci jednoho paku se může stát (a stává se) že použití stejného způsobu podnikání ve stejném grafickém setu má na různých mapách různé výsledky.

3) nemůžu mluvit za ostatní ale co mě se týče považuji přepravu lidí v začátcích hry za velmi rizikovou a často i prodělečnou. Proto raději začínám s přepravou "ihned" zpracovatelného zboží (mléko, uhlí a ropa pro elektrárny...)

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: neviem
« Reply #9 on: March 27, 2010, 06:14:30 AM »
TommPa9  a  po  kolkych  rokoch  prepravujes  ludi?
Prosim  mohol  bi  si  sem  dat  screen  kde  stavas  zastavky  pre  ludi  vies  ze  ci  vedla  mesta  alebo  v  meste   a  screen  v  ktorom  bude  kolko  ludi  je  na  zastavke

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: neviem
« Reply #10 on: March 27, 2010, 06:52:30 PM »
Někde by měla být na foru moje rozehraná hra tak si jí stáhni i s pakem (grafickou sadou) a můžeš se podívat jak to vypadá a funguje.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: neviem
« Reply #11 on: March 27, 2010, 07:18:24 PM »
nasiel  mas  to  fakt  dobre

Offline Mlhoš

  • *
  • Posts: 24
Re: neviem
« Reply #12 on: March 30, 2010, 04:18:31 PM »
OSOBY
Já jsem pozoroval, že když začínám s dopravou, musím alespoň jednou linku objet dokola, aby se lidi naučili na zastávku chodit. Pak se to začíná lepšit, ale jen do určité toby. Pak to zase začíná klesat.

Nevíte někdo jaký tam je algoritmus zájmu o přepravu? Jde o to jak dlouho musí čekat na spoj, nebo o to jak rychle jsou přepraveni?

Je cestujícím jedno jestli musí přestupovat, neboli je lepší mít na delší trase 2 autobusy nebo rozdělit trasu na 2 s tím, že by lidé přestupovali?

POŠTA
V 64 jsem poštu úspěšně provozoval, ve 128 ji nějak nemohu dostat do zisku. Začínám budovou pošty a po městě přidávám poštovní schránky. U budovy pošty udělám nakládací místo pro auta. Utvořím okruh a objíždím autem. Čím více schránek tím lepší. V druhém větším městě to samé. Pak je dobré propojit pošty. Doporučuji osobní vlak s poštovním vagonem.



Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: neviem
« Reply #13 on: March 31, 2010, 09:58:52 AM »
V principu je jedno, kolik prestupu cestou je, zajem o prepravu je stale stejny  - samosebou pokud se budu drzet dvou zakladnich pravidel:
- maximalni pocet prestupu je dana v configu
- pokud mam vedle sebe realizovany dve mozne cesty, vzdy se bude vse prepravovat jen tou s mensim poctem prestupu. Pokud jsou obe cesty na dva prestupy, vybere se to nahodne (a nekdy pri nahrati ulozene hry se to zmeni).

Zakladni problem prepravy posty a osob na regionalni urovni je v zastavkovych linkach - pokud napriklad privezu na centralni nadrazi do mesta dalkovym vlakem 500 lidi a 100 z nich nastoupi do autobusu nebo motoroveho vlaku, ktery je rozvazi po okoli, tech 100 lidi veze vlak jen do prvni zastavky... a pak to ubyva, az k posledni zastavce na trase muze vezt klidne jednoho cloveka. Podobne to je i pri ceste zpatky, lidi postupne pristupuji.

Diky tomuto efektu se casto stava, ze sice pri odjezdu z nadrazi je vlak/bus plny, ale v prumeru cele trasy jede velmi malo obsazeny.

Reseni mam dve:
- u kapacitne silnych cilu cesty zavadim klidne spoj, ktery pendluje mezi dvema zastavkami
- u zastavkovych "vymetaku" se snazim trasu tvorit tak, aby poptavka po preprave smerem ke konci trasy rostla (zjednodusene receno, linku udelam treba: nadrazi - bavlnikove pole - elektrarna - slevarna - automobilka), takze ubytek cestujicich neni tak vyrazny.
- pokud jsou vzdalenosti mezi mesty vetsi a lide do fabriky jezdi jen z jednoho mesta, je vhodne tuto fabriku mit na konci linky vedouci z nadrazi pres nekolik zastavek ve meste; lide "z dalky" postupne ubyvaji, ale spoj se prubezne plni lidmi co jedou do fabriky.

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: neviem
« Reply #14 on: July 17, 2010, 11:00:34 AM »
Mám dotaz na veřejný služby: Můžou vydělávat? KDyž jsem na ně přepnut, nemůžu stavět depa.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: neviem
« Reply #15 on: July 17, 2010, 12:25:41 PM »
kaarfii > v doprave vydelavat nemuzou, vlastnictvi a provozovani vozidel nejde. Teoreticky by mohly mozna vydelavat prenosem elektricke energie, ale netusim, zda je to ziskove.

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: neviem
« Reply #16 on: July 17, 2010, 06:06:49 PM »
Dráty v. n. jsou ziskový a jde to použít i na veřejný služby (před chvílí vyzkoušeno).

Offline tony.p

  • *
  • Posts: 170
Re: neviem
« Reply #17 on: July 17, 2010, 07:54:31 PM »
dráty v.n. sice vydělávají veřejným službám peníze, ale nikdy zcela nepokryjí její výdaje.

Offline Fanda

  • *
  • Posts: 54
  • Languages: EN, CZ
Re: neviem
« Reply #18 on: March 22, 2011, 07:10:54 PM »
Zdravim všechny :-)
S kámošem jsem zkoumal u vozidel v simu, že je údaj Okamžitý koeficient tření - dá se to nějak vysvětlit na realitě co to vlastně je?
dík :-)