Zdar a silu vsem,
vrhnul jsem se pomerne ve velkem na kolejova vozidla, v tuhle chvili mam hotovou Regionovu a asi 8 osobnich vozu ceskych drah, dalsi mam rozpracovane. Ale narazil - lepe receno vedel jsem o tom od zacatku, ale dotedka nevim, co zvolit - na dva zakladni problemy:
1) oznaceni vozidel ve hre ... jde o to, ze kazdy vuz musi mit svuj nazev a je minimalne vhodne, aby v pripade, ze delam celou sadu, byl ten nazev jednotny pro cely balik kvuli lepsi orientaci. Jenze u vetsiny vozidel je mozne volit nekolik zpusobu znaceni. Sam mam toriz problem v tom, ze se v ruznych zpusobech preci jen trochu ztracim i po nastudovani spousty materialu. Ve hre uz jsou nejake vozidla v origo paku (tusim treba krokodyl nebo brejlovec), a oznaceni je tusim CKD 478 u brejlovce ... odpovidajicim zpusobem by pak bylo oznaceni klasickeho maleho motoraku CKD 810, u Esmeraldy CKD 812 a u Regionovy CKD 814 - jenze producentem puvodnich vozu bylo sice CKD, ale radu 814 produkuje Pars Sumperk. Podobny problem je u vagonu - vozy znacim podle dnes platneho systemu, tedy prvni trida je vuz rady A, Aee .. druha trida B, Bp, Bmee a podobne. Jenze vlastne tohle oznaceni pouzivaji i cizi staty...
... takze me napadlo znacit vse podle provozovatele. Tedy "CD osobni vuz rady A" ... "CD motorova jednotka 814 Regionova" ... co vy na to? Podle me je to asi nejrozumejsi a nejprehlednejsi varianta, akorat ma jednu vadu - neni stejna, jako je v puvodni rade origo Simutrans paku...
2) meritko vozidel, resp. jejich delka. Kdyz jsem pocital delku klasickych rychlikovych vozu (A, AB, B, BDs...) ktera se ve skutecnosti pohybuje kolem 24,5 metru, vyslo mi, ze v meritku k vetsine lokomotiv (delka 8 jednotek) by vychazely na delku 11 az 12 jednotek (a treba vyse zminovany motorak 810 vychazi na 7 jednotek, stejne jako Regionova). Priklonil jsem se k tem 12ti (aby bylo mozny lepe "odstupnovat" kratsi vozidla, jako treba velke motoraky) a pro sebe jsem si rekl, ze tech 12 jednotek je maximum, co ma ve hre smysl - policko nastupiste ma 16 jednotek, origo vagony se na nej vlezou dva a moje "realne" vychazi 4 vagony na 3 policka, tim padem se to i pekne pocita....
.... jenze jsem dosel k modernim vagonum od Siemense a ejhle, maji 26 metru na delku, coz by odpovidalo o 1 jednotku prodlouzit stavajici vagon. Nebude ale delka 13 moc, aby to vubec slo rozumnym zpusobem pouzit ve hre?
Takze opet 2 varianty a ptam se na nazor:
a) nechat vse podle meritka, tedy ze normalni vozy maji delku 12 jednotek a delsi budou mit vic, i kdyz to bude znamenat nutnost jeste delsich nastupist (v realu tyhle vagony taky davaji jen do dalkovych vlaku)
b) zkratit moje stavajici vozy na 11 a nejdelsi vuz ve hre stanovit na 12 jednotek (cca 26 metru), bude se to lepe hrat ale da mi praci prekopat uz hotove vozy (do cehoz se mi moc nechce)
... pripadne se nabizi i varianta c) vyprdnout se na delsi nez 25 metru a co bude delsi proste nechat taky na 12 jednotek (podobne jako v primarnim paku je vse co jde prizpusobeno na delku 8 jednotek) - hratelnosti a prehlednosti to prospeje na ukor modelove vernosti.