Jinak par drobnosti k "nahrazovani" vozidel oficialni sady... jistotu samosebou nemam, ale predpokladam, ze v teto sade je uprednostnena hratelnost celku pred dokumentacni presnosti. A to jak co se grafiky tyka (zejmena delka) tak i "korekce" jizdnich vlastnosti a parametru.
V realu totiz dochazelo (a dochazi i nadale) u spousty dopravnich spolecnosti k situaci, ze nebylo cim prepravovat - ceske drahy nevyjimaje... typicky dnes chybi vagony vyssi kvality, drive zase byl naprosty nedostatek ctyrnapravovych motorovych vlaku (ono ne ze by nebyl dneska, ale aspon rady 854, 842 a 843 jsou porad lepsi nez nic). Ve hre se samosebou tato situace muze nejak promitnout, ale pouze rozsahem typu, nikoliv konkretnim poctem vozidel (to by slo resit jedine jejich neskutecne vysokou porizovaci cenou).
Kvuli jednoduchosti a prehlednosti v oficialni sade neni rozhodne zadouci velke mnozstvi vozidel s podobnymi vlastnostmi, navic je tam snaha nabidnout vyber nejznamejsich typickych vozidel z danych dopravnich spolecnosti - nemecko tam ma ICE, ceskoslovensko tam ma brejlovce, madarsko ma ikarusy a tak dal.
Takze chceme mit jen par vozidel, ktere jsou pro urcite oblasti typicke, mame je vybrane a ejhle, vono to ma skoro stejny vlastnosti ... takze co s tim? Bud tam dame jen jedno z podobnych, nebo u nich zmenime vlastnosti, aby ve hre byly predpoklady, ze si nebudou primo konkurovat...
... mozna trosku delsi vyklad, ale chci tim rict, ze naprosto chapu spoustu duvodu, proc jsou v oficialni sade nepresnosti. Na stranu druhou, pokud delame addony (bez ohledu na to, jestli jsou to samostatna dilka nebo tvori celou sadu), muzem se jim vyhnout, ale ani tady to neni zarucene. Ani u soucasnych vozidel totiz nejsou vsechny zdroje informaci spolehlive a prestoze se snazim pred vydanim daneho vozidla (nebo sady) vzdy peclive studovat co nejvic podkladu, stejne k nejakym nepresnostem dochazi. Minimalne na te urovni, kdy napriklad u Regionovy jsem sehnal jen obsaditelnost cele dvouvozove a trivozove jednotky... a konkretni obsaditelnost jejich jednotlivych vagonu jsem si uz musel domyslet.
Dalsi zdroj nepresnosti je - podobne jako v oficialni sade - snaha priblizit se realnemu fungovani, kdyz na papire je to jinak. Takhle mozna trosku krkolomna definice neznamena nic jineho, nez ze mestske autobusy, tramvaje, metro a bezne vagony druhe tridy je vhodne obsazovat vcetne stojicich pasazeru, naopak bezne vagony prvni tridy jsou v realu obsazeny jen sedicimi cestujicimi, i kdyz v katalogovem listu daneho vagonu je pocitano i se stojicimi. Stejna situace nastava u luzkovych a lehatkovych vozu, u kterych je pocet sedadel vetsi nez pocet luzek / lehatek, takze obsaditelnost v podstate zavisi na tom, zda vlak jede pres den nebo v noci.
Proste a jednoduse, asi nikdy nebude mozne udelat vse zcela presne, ale je jen na nas, abysme se dohodli, jaka mira nepresnosti je jeste prijatelna :-)