TommPa9> Ja bych to smeroval trosku jinak. Nevim, jestli greyfur simutrans hraje a pokud ano, tak jak dlouho, kazdopadne pred zacatkem tvorby doporucuju nejakou chvili venovat hrani, aby covek pochopil, jak co funguje, kde jsou jake vyhody a jake jsou pak nevyhody. Jde hlavne o to, ze na prvni pohled je vse hodne podobne ttdx, ale dopravni system funguje na ponekud jinem principu a to by se melo promitnout i v grafice hry. Konkretne se jedna treba o to, ze kloubovy busy - i kdyz v zatackach grafika hry proste pokulhava - mi prijde prirozenejsi delat jako dvouvozovy (tedy zadni cast je vlastne vlek)... a v tu chvili je potreba resit i takovy detaily, jako je tvarovani mezivozovyho prechodu a tak dal ... coz jsou vsecko veci, ktere by jinak clovek resit vubec nemusel.
greyfur > zakladem je stejne jako u ttdx obrazek s osmi pohledy (u neceho jich staci min), ktery si muzes doplnit o specialni barvy - typicky se tak daji delat svetla, svitici okynka nebo treba pruh na vozidle v uzivatelske barve. Zminovane uzivatelske barvy jsou dve, takze si muzes teoreticky udelat celou sadu vozidel ve tvych barvach, to je pro hru ve vice hracich urcite zajimave, ale pro snahu modelovani reality zase castecne na skodu - konkretne primestsky busy byly pred revoluci vsude modrobily a mestsky byly cervenobily... pouzivat na tohle uzivatelsky barvy mi prijde docela divny, i kdyz to mozny je a nic ti nebrani mit modry RTO se zlutym pruhem jako mestsky.
Dale pak mas textovy soubor ( .dat ) s vlastnostmi vozidla, ktery spolu s vyse popisovanym obrazkem prozenes pres program makeobj a vysledny .pak soubor nahrajes mezi ostatni ve hre. Pri dalsim nacteni hry by mel byt novy objekt dostupny.
V jednom .pak souboru muze byt jeden nebo vice objektu (predpokladam, ze to neni omezeno). Kazdy objekt ve hre je jednoznacne urcen svym nazvem, vse ostatni uz muze byt stejne jako neco jineho, vcetne graficke podoby. To znamena, ze pokud chces mit ve hre najednou dve ruznobarevne verze stejneho vozidla, musis je jednak nakreslit, ale take jedinecne pojmenovat, jinak se budou navzajem prepisovat (samozrejme nepocitam pouziti hracskych barev). Tahle situace nastava v pripade, ze chces soucasny mestsky autobus mit v barvach vice mest najednou ve hre - treba Plzen ma stejny autobusy jako Ostrava, ale jedny jsou cervenobily a druhy modrozlutobily. V tomhle pripade je tedy nutne mit kazdou variantu jako samostatny objekt s jedinecnym nazvem, i kdyz krome grafiky budou ostatni vlastnosti totozne.
Podobna situace nastava, pokud dojde po dobu zivotnosti objektu k nejake zmene - pri rekonstrukci se muze zmenit hmotnost vozidla nebo jeho barva, pokud takove vozidlo chci proto provozovat jak v provedeni pred tak i po rekonstrukci, je nutne tato vozidla pojmenovat kazde jinak i v pripade, ze se jejich casova dostupnost neprekryva.
Jeste doplnim, ze na prvni pohled chaoticke razeni vozidel v depu svuj system ma - radi se podle prepravovane komodity, rychlosti a kapacity.