The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Metro  (Read 7568 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Metro
« on: November 02, 2010, 12:07:45 PM »
Zdravím, kolegové, po více než roce jsem se vrátil k Simutransu, a potřebuju poradit, jak postavit metro. Do "podzemního módu" se přepnout umím, ale pak nevím, jak tam dole postavit trať. Možná jsem jen slepej, ale v nabídce vidím všude jen ikonky pro stavbu stanic metra, ale jak se tam pokládají koleje, nemůžu nikde najít...

Offline Lubak91

  • Devotee
  • *
  • Posts: 1065
  • Languages: CZ, DE
Re: Metro
« Reply #1 on: November 02, 2010, 12:24:53 PM »
Po stisknutí ikonky tunelu pokládej koleje jako nad zemí, ale musíš při tom držet control.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Metro
« Reply #2 on: November 02, 2010, 12:45:55 PM »
Jak prosté, milý Watsone!   :)

Děkuji za expresní radu, funguje to. 

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Metro
« Reply #3 on: November 02, 2010, 12:46:17 PM »
Stisknutí klávesy ctrl spolu s položením tunelu je nutné jen pro postavení přechodu mezi povrchem a podzemím. Potom už stačí vybrat stavbu tunelu a stavět jako se staví normální tratě.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Metro
« Reply #4 on: November 02, 2010, 12:48:54 PM »
Já jsem objevil metro právě v jednom tvém savegame, ale přehlédl jsem, že koleje tam jsou přivedeny z povrchu a furt jsem dumal nad tím, "jak jen to ten Václav udělal..." :-)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Metro
« Reply #5 on: November 02, 2010, 04:31:44 PM »
A který pak to byl save? Že by Budíškovice? Jestli se nepletu, tak jiný neexistuje - možná tak v několika verzích.

Ha... ono na té mapě samozřejmě nejsou jen Budíškovice, jsou tam také Zvírotice, Ostředek (město, kam jsem umístil firemní sídlo), Zlešice a dalších dvacet osm měst.

-->
Nový save (snad se nahrál správně)
nová grafika (bude asi potřeba)

V prozatím poslední verzi savu má největší síť podzemky město Budíškovice (tři linky), ale největší stanice (třicet devět kolejí, byť rozloženo do celkem čtyř úrovní) se nachází v Zvíroticích. Ovšem budu muset všechny vlaky poslat do depa a zase vypustit, protože se mi na trati mezi Budíškovicemi a Zlešicemi vyskytl nemilý problém s semafory.

Žlutý semafor mi pustil do dalšího úseku vlak, přestože je vlak v úseku za červeným semaforem - možná se to stalo jen omylem - kvůli povelu některým vlakům k příjezdu do depa.
« Last Edit: November 02, 2010, 05:00:24 PM by VaclavMacurek »

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Metro
« Reply #6 on: November 02, 2010, 06:35:13 PM »
Quote from: VaclavMacurek  Včera v 05:31:44
A který pak to byl save? Že by Budíškovice?
Jasně, Budíškovice :-) Ale ta starší verze, kdy ti tam vedla jen jedna podzemní linka (mám ale stáhnutou i tu novější, včetně verze s úpravami od Nema). Já jsem si fakt dal na rok a půl od Simutransu pauzu, protože jsem už byl na týhle hře docela závislej, ale rád jsem se k ní vrátil :-)))
« Last Edit: November 03, 2010, 07:54:54 AM by Standa »

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Metro
« Reply #7 on: November 02, 2010, 07:31:24 PM »
Jasně, Budíškovice :-) Ale ta starší verze, kdy ti tam vedla jen jedna podzemní linka (mám ale stáhnutou i tu novější, včetně verze s úpravami od Nema).
To jsou hodně staré savy.

Uprav si nadpis citace. Dovnitř do značky citace se ti vloudila další značka citace.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Metro
« Reply #8 on: November 03, 2010, 09:41:43 AM »
-->
Nový save (snad se nahrál správně)
nová grafika (bude asi potřeba)

S mým pakem 128 mi tvoje hra spustit bohužel nejde (hraju stable verzi 102.2.2), ale s tvým staženým pakem 128 mi nejde spustit ani Simutrans jako takový - hlásí mi to:
Fatal error: image_reader_t:: read_node ()
Illegal versions 2
Press any key


Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Metro
« Reply #9 on: November 03, 2010, 09:49:41 AM »
Zde si stáhni nejnovější nightly kompilaci.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Metro
« Reply #10 on: November 03, 2010, 05:28:18 PM »
Díky, už jsem to rozchodil. Ty seš teda pěknej megaloman   :D

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Metro
« Reply #11 on: November 03, 2010, 06:59:48 PM »
A to je směrem k čemu? Železničním koridorům, zejména okolo Budíškovic? Nebo síti podzemky v Budíškovicích? Nebo stanici v Zvíroticích? Nebo celkově?

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Metro
« Reply #12 on: November 03, 2010, 09:08:24 PM »
Ty Budíškovice, to je masakr  :D
Nádražní budovy jsem si samozřejmě všiml, vypadá velmi realisticky, ale do soukromé zprávy jsem ti to napsat nemohl, protože prý "mám zakázáno psaní soukromých zpráv". Nevím, co jsem komu proved... :-(

Povoleno... V.
« Last Edit: November 04, 2010, 08:27:52 AM by VS »

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Metro
« Reply #13 on: November 03, 2010, 09:46:23 PM »
Stando nikomu nic. Soukromé zprávy byly někdy v červnu? (červenci?) zakázány všem jako určitá forma ochrany proti vnějším nepřátelům :D Ti, kteří je mají povolené si zažádali o povolení (některým zasloužilým jedincům byly zprávy povoleny hned po jejich zakázání ovšem individuálně.) Pokud je chceš odemknout kontaktuj Vláďu...

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Metro
« Reply #14 on: November 04, 2010, 12:21:06 PM »
Ty Budíškovice, to je masakr  :D
Budíškovice taky mají (nebo spíš měly) ty správné podmínky, abych je mohl nechat rozrůst do takové velikosti a aby pod nimi mohla být tak rozsáhlá síť podzemky. Bez toho by to nešlo.

Nedávno jsem tu podzemku trochu upravil, abych odlehčil spojům, které Budíškovice opouští - pro spojení železnorudného dolu s ocelárnou - a pro ocelárnu s stavebninami jsem postavil jednoduchou síť silnic - a tamty dva železniční spoje zrušil a o kus síť zmenšil. Ale téměř to není poznat.
« Last Edit: November 28, 2010, 11:19:28 AM by VaclavMacurek »

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Metro
« Reply #15 on: December 11, 2010, 12:08:01 PM »
Standa-Mozes  skusit  to  ze  si  znisis  teren  na  jednej  aj  na  druhej  strane  mesta  pozor  aby  si  to  dal  rovnako  (odporucam zapnut mriezky)  postavis  tunel.Das  underground  mode  kliknes na  ikonku tunelu  a  od  tej  trati  v  tuneli  ides  tak  ako  ked  stavas  trat.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Metro
« Reply #16 on: December 11, 2010, 12:16:11 PM »
Nedávno jsem se naučil dělat tunely do kopce ;)

Je to prosté.
Postavíte kolej a pak na ní kliknete "zarovnávacím" bagrem buď dolů nebo nahoru (podle potřeby) a tradá koleje jdou do kopce.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Metro
« Reply #17 on: December 11, 2010, 03:41:34 PM »
Standa-Mozes  skusit  to  ze  si  znisis  teren  na  jednej  aj  na  druhej  strane  mesta  pozor  aby  si  to  dal  rovnako  (odporucam zapnut mriezky)  postavis  tunel. Das  underground  mode  kliknes na  ikonku tunelu  a  od  tej  trati  v  tuneli  ides  tak  ako  ked  stavas  trat.
Při stavbě tunelu je lepší zapnout si zobrazení jen jedné vrstvy - tedy pokud není potřeba stavět tunel do kopce. Pak je nutné zobrazit celé podzemí, protože svahy se počítají do nižší vrstvy a tak by nebylo možné koleje spojit při zobrazení jen jedné vrstvy.

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: Metro
« Reply #18 on: December 11, 2010, 05:53:45 PM »
Jak na to - stavba tunelu - tento návod na stavbu podzemních cest (jakýchkoli) najdeš zde http://www.simutrans.eu/index.php?url=navody

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Metro
« Reply #19 on: December 17, 2010, 06:01:28 PM »
Existují vozidla pro český metro? Hledám a nemůžu nikde najít. Díky

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Metro
« Reply #20 on: December 17, 2010, 06:31:13 PM »

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Metro
« Reply #21 on: December 17, 2010, 06:58:24 PM »
Kaarfii: a nezapomeň si stáhnout stanice pro podzemku, tedy pokud už je nemáš stažené. Ale sám se musím přiznat, že je používám především pro podzemní části hlavních nádraží - protože na většinu stanic podzemky jsou nepoužitelné. A tak na ostatních stanicích používám stanice britského podzemí.

Nějak si trotiž nedokážu představit, jak by musela trať linky být postavená, aby vlaky jezdily tak, aby pro směr tam využívaly jednu polovinu stanice a pro směr zpět tu druhou. Obzvlášť, když nelze všude dát dvě koleje vedle sebe.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Metro
« Reply #22 on: December 17, 2010, 07:19:58 PM »
VaclavMacurek > myslis u vicekolejneho podzemniho nadrazi s volbou koleje? Protoze jinak v tom problem nevidim...

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Metro
« Reply #23 on: December 17, 2010, 07:40:47 PM »
Přesně.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Metro
« Reply #24 on: December 17, 2010, 07:50:48 PM »
No, metro stavim ve stylu "Praha", tedy kazda linka ma sve "patro" a sve nastupiste, jezdi jen a pouze po sve trase a propojky jsou manipulacni.

Pokud nekde postavim neco "Tokio", bude to ve sdilenych vicekolejnych stanicich s vyberem koleje znamenat nutnost dat mezi koleje na urovni manipulacnich kolejovych spojek jeden dilek navic (proste ze dvoukolejna trat ma mezi sebou mezeru) a do teto mezery na kolejove spojky dam navestidlo blokovani koleje. Tim padem si kazdy vlak metra bude vybirat jen z pulky nadrazi v jeho smeru.

Offline Lubak91

  • Devotee
  • *
  • Posts: 1065
  • Languages: CZ, DE
Re: Metro
« Reply #25 on: December 17, 2010, 07:52:42 PM »
A co třeba použít jednosměrná návěstidla?

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Metro
« Reply #26 on: December 17, 2010, 08:15:01 PM »
Lubak91 > ty by sly pouzit taky, s jejich pomoci to nekdy reguluju "nad zemi" - mezi zhlavim a peronem mam zpravidla zlute semafory, takze je obcas davam jen jako odjezdove a funguje to. Ovsem ma to svoje mouchy - obcas si vlak najde cestu tak, ze to nekudy objede a prijede tam z druhe strany :-D

Offline Lubak91

  • Devotee
  • *
  • Posts: 1065
  • Languages: CZ, DE
Re: Metro
« Reply #27 on: December 17, 2010, 08:56:13 PM »
No já se divil proč si přidělávat starosti, když to jde vyřešit zjednosměrněním. Buď budou vlaky stát na trati nebo to ochčijou a pojedou na druhou půlku...

Btw, poslal jsem ti @...

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Metro
« Reply #28 on: December 17, 2010, 09:07:29 PM »
Já jsem přemýšlel o tomto, ale nevím jistě, jestli by to prošlo: před rozdvojku před stanicí umístit semafor výběru koleje (obousměrné variantě - po jednom z každé strany), ale za rozdvojku umístit žluté semafory nastavené na jednosměrku.

I když po dokončení vývoje té napodobeniny Masarykova nádraží budu muset začít novou hru, abych vůbec mohl tu budovu použít (protože v současné hře už nemám žádné město, kde bych jí mohl použít - z důvodu nedostatku místa), mám jedno místo, kde bych mohl vyzkoušet, jestli to funguje.

Offline Lubak91

  • Devotee
  • *
  • Posts: 1065
  • Languages: CZ, DE
Re: Metro
« Reply #29 on: December 17, 2010, 09:18:46 PM »
Nikoho nenapadlo jak použít ChooseSignal na jednokolejné trati? Co třeba takhle?

               /OS/S----------S\-CS\
-----------<CS<S-----------S>OS>--------------

Legenda: OS=OneWaySignal
              CS=ChooseSignal
                S=Signal
« Last Edit: December 17, 2010, 09:24:43 PM by Lubak91 »

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Metro
« Reply #30 on: December 17, 2010, 09:52:39 PM »
Chlapi díky moc! Sice jsem si z fóra stáhnul všechno, ale metra jsem ňáko přehlídnul. Ještě jedna věc, od jakýho data se mi začne v depu zobrazovat Ečs? Odhaduju správně, že někdy na jaře 1974?

Lubak91: Nevím, jestli tím myslíš návěstidla výběru perónu. Ty já stavím normálně jako na koridoru, ale jenom pod tou podmínkou, že všechny vlaky v daný stanici staví. Pokud má některej vlak stanici jenom projet, tak je radši vyhodím a celou stanici překopu jinak s použitím normálních červených.