The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)  (Read 3813 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« on: November 30, 2010, 06:47:40 PM »
Čus, chlapi, mám problém se sestavením vlakové soupravy, a to zejména u českých motoráčků, což mě docela se.., tedy vlastně pardon, štve  :D To, co se mi povedlo sestavit na obrázku, je pro mě malý zázrak, obvykle mi to totiž hlásí: "Tato souprava je nepojízdná!" A já nechci, aby mi z Nové Vsi do Dolní Lhoty jezdil nějakej japonskej motorák...
http://sley.rajce.idnes.cz/Simutrans/#Screenshot_kopie.jpg

« Last Edit: November 30, 2010, 07:37:37 PM by Standa »

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #1 on: November 30, 2010, 07:35:47 PM »
aby ti to jelo, musíš dávat motorový vůz ;)
U značení ČD/ZSSK je to vždy
8xx motorový vůz
0xx vložený bezmotorový vůz
9xx řídící vůz.

Vzhledově je to stejné jenom to má jiné vlastnosti. Když si ohlídáš abys měl VŽDY motor tak ti to nebude házet "nepojízdnou" hlášku.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #2 on: November 30, 2010, 07:41:57 PM »
Aha - tak potom mi tedy není úplně jasný rozdíl mezi pojmy "motorový vůz" a "řídící vůz" - v soupravě tedy musí být oba? A pokud ano, tak v jakém řazení za sebou?

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #3 on: November 30, 2010, 07:48:12 PM »
Motorový vůz je vůz s motorem a s řízením. To znamená že se může pohybovat a může být řízen.
Řídící vůz nemá motor ale dá se používat k dálkovýmu řízení motorovýho vozu nebo lokomotivy (pokud má zásuvku dálkovýho nebo vícečlenýho řízení)
Protože je v řídícím voze místo pro "šoféra" tedy mašinfíru je možný ho řadit na začátek, nebo konec soupravy (podle toho kde je kabina strojvedoucího.

(Pokud jsem to napsal špatně, nechť mě někdo opraví)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #4 on: November 30, 2010, 08:23:42 PM »
TommPa9:
Tak nějak to je - až na to, že zde ve hře řídící vůz být vůbec v soupravě nemusí, pokud není součástí nějaké nedělitelné jednotky. Důležitý je jen motorový vůz. Vlastně jsem ještě nepotkal hru, která by rozlišovala mezi řídícím vozem a ostatními vlečnými vozy.

Standa:
koukám, že sis postahoval nějaké věci z dalších grafických sestav a nic proti tomu nemohu mít - ale ten železniční most (tuším že je z německého pak128) sis zrovna moc dobře nevybral, protože jeho železniční trať vůbec nesedí na zbytek. Takže to vypadá divně.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #5 on: November 30, 2010, 08:32:02 PM »
Vašku máš pravdu. Ve hře je to jedno jestli je to řídící vůz nebo obyčejný vlečný vůz. Já tady mluvil o použití v realitě. Ve hře je to samohřejmě jenom jinak pojmenovaný vlečňák

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #6 on: November 30, 2010, 08:36:29 PM »
koukám, že sis postahoval nějaké věci z dalších grafických sestav a nic proti tomu nemohu mít - ale ten železniční most (tuším že je z německého pak128) sis zrovna moc dobře nevybral, protože jeho železniční trať vůbec nesedí na zbytek. Takže to vypadá divně.
Máš pravdu, ten most je z německého paku, a mně se taky v kombinací s tratí nijak zvlášť nelíbí, ale mám rád rozmanitost, takže jsem ho tam šoupnul :-)

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #7 on: November 30, 2010, 08:39:26 PM »
Motorový vůz je vůz s motorem a s řízením. To znamená že se může pohybovat a může být řízen.
Řídící vůz nemá motor ale dá se používat k dálkovýmu řízení motorovýho vozu nebo lokomotivy (pokud má zásuvku dálkovýho nebo vícečlenýho řízení)
Protože je v řídícím voze místo pro "šoféra" tedy mašinfíru je možný ho řadit na začátek, nebo konec soupravy (podle toho kde je kabina strojvedoucího.
Tak tohle je na mě moc složitý, ale naštěstí se mám kde zeptat - kamarád dělá fíru na motoráku Ústí nad Labem - Úpořiny - Obrnice (Bílina), tak mi to snad vysvětlí, jak je to v praxi :-)
« Last Edit: November 30, 2010, 08:47:30 PM by Standa »

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #8 on: November 30, 2010, 10:02:20 PM »
Ten silniční je hezký a asi si jej brzy stáhnu, ale v hledáčku mám úplně jiný silniční most, který se objevil v soutěži screenshotů (SMSC) před prázdninami.

Motorový a řídící vůz:
To vysvětlím snad lépe než TommPa9:

motorový vůz je klasika - může mít kabinu strojvůdce buď na jednom či na obou koncích vozu - například řada 810: vozy této řady mají kabinu strojvůdce na obou koncích, takže když jede sám, strojvůdce v končené stanici prostě přejde z jedné kabiny do druhé a může jet zpět; když má ale za sebou připojené vlečné vozy (tj. bez pohonu), tak musí v konečné stanici vlečné vozy odpřáhnout - přejet na druhý konec vlaku a znovu zapřáhnout, aby mohl jet zpět

řídící vůz - vůz, který je vybaven kabinou strojvůdce, ale nemá motor - používá se do páru k motorovému vozu (nebo i lokomotivě - u nás tahle možnost ale ještě není, pokud vím) na druhý konec vlaku, aby nemuselo být prováděno přepřahání; například ICE 3. generace má na koncích jen řídící vozy, protože poháněné jsou střední vozy soupravy.

Snad je to trochu jasnější.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #9 on: December 01, 2010, 07:59:07 AM »
Snad je to trochu jasnější.
Určitě  ;D Dnes večer se zaměřím na tvorbu motorových souprav  ;D

Jinak SMSC sleduju taky a hledám tam inspiraci, ale kolikrát ani netuším, odkud ten či onen addon pochází. Já mám ve svém paku něco od japonců, něco od němců a něco od anglánů. Používám hlavně všelijaké nádražní budovy a nástupiště, protože mi vadí, když všechna nádraží ve hře vypadají stejně (nebo skoro stejně). Zaujalo mě, že tvoji nádražní budovu (mimochodem podle mě asi "nejčeštější" železniční stavbu v Simutransu) jsem objevil v pak German  :)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #10 on: December 01, 2010, 10:53:16 AM »
Vysvětlení výskytu té mojí nádražní budovy v Pak128.German (prosím neplést - on totiž existuje i 64pixelová verze právě s názvem pak.German) je zde (Neue Demoversion des PAK128.german).

Neumíš-li německy, nic se neděje, protože jsem se tam na to ptal anglicky (i když jsem přidal německý překlad - v souladu s pravidly národních jazykových sekcí) a odpověď je rovněž v obou těch jazycích.

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #11 on: December 01, 2010, 07:36:23 PM »
Code: [Select]
...u nás tahle možnost ale ještě není, pokud vím...
...ale je... K lokomotivám 854 se připřahaj řídící vozy 954
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%ADdic%C3%AD_v%C5%AFz_954

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #12 on: December 01, 2010, 09:28:58 PM »
grr... 854 není lokomotiva, ale motorový vůz. Vždyť má prostor pro cestující - a ne zrovna malý. Stejně tak řada 843.

Lokomotiva je například řada 350.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Řazení vlaků, obzvláště motorových :-)
« Reply #13 on: December 01, 2010, 10:28:07 PM »
Pánové stop hádkám o terminologii ;)