The International Simutrans Forum

 

Author Topic: tvorba  (Read 12118 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
tvorba
« on: December 06, 2010, 05:42:27 PM »
Ja  viem  ze  sa  to  tu  uz  riesilo  ale  ospravedlnte  moju  hlupost,k  veci.Mohli  by  ste  tu  dat  screeny  ako  kreslite  ako  to pakujete  ako  davate  obrazky  a  dat  subory  do  kopy  a  co  co  znamena  back  image  dims   a  take  nieco.Prosim  podrobne.Dopredu  vam  strasne  velmi  dakujem. ;D 

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: tvorba
« Reply #1 on: December 06, 2010, 08:43:40 PM »
Udělat "návod" na to, jak správně malovat je skoro nemožné. Pokaždé se najde něco, co onu návodovou dokonalost narušuje. (vím to, zkoušel jsem to) Navíc (a opravte mě jestli to cítíte jinak) tak je to "model" od modelu jiné. Krásně je to vidět na tom, když se Lubákem nebo Simem dohaduji o správném tvaru. Každý to cítíme jinak. Jeden by "TO" udělal oblejší, jeden naopak méně oblé protože se mu "TO" zdá správně. Nejsou jednotné postupy, protože každému vyhovuje něco jiného.

Někdo (třeba já) maluje tak, že si otevře nové Malování a v něm si něco nakresí a pak to napozicuje. Někdo maluje rovnou v pozicích.

Můj první a zatím poslední pokus o "Návod" jak kreslit dopadl takhle

Snad to pomůže ;)

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: tvorba
« Reply #2 on: December 11, 2010, 06:50:16 PM »
dobré návody (Tvorba addons - základy) najdeš zde http://www.simutrans.eu/index.php?url=navody a jak napsal TommPa9, je třeba zkoušet-upravit-zkoušet-upravit a tak dál dokud nebudeš spokojený.

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: tvorba
« Reply #3 on: December 22, 2010, 07:23:56 PM »
Co byste mi doporučili za nejjednodušší program pro malování? Třeba Gimp je pro mě už docela složitej a neintuitivní a klasický Malování už zas postrádá některý funkce.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: tvorba
« Reply #4 on: December 22, 2010, 07:59:53 PM »
Většina z nás používá kombinaci Malování+Infran. (Sim, Lubák) někteří jenom Malování (já). Já osobně si na klasické Malování zvykl takže mi nenapadá jaké fukce ti můžou chybět. Pokud ti jde jen o zmenšení/zvětšení nebo zasvětlení/ztmavení tak to zvládá Infran.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: tvorba
« Reply #5 on: December 22, 2010, 08:24:10 PM »
Pokud člověk umí v malování použít průhlednost pozadí, dá se vykouzlit leccos. Já používám rutinně malování, Irfan pro změny barev atd., a když je třeba víc se v tom pobabrat, gimp. Vrstvy jsou k nezaplacení... někdy. Jindy je síla v jednoduchosti.

Nakonec je to stejně o tom, jak dobře umí člověk použít ten který nástroj. Photoshop může být stokrát to nejlepší, ale ještě jsem ho ani neviděl, tak bych s ním asi těžko ecxceloval :D

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: tvorba
« Reply #6 on: December 22, 2010, 08:50:12 PM »
Přesně chce to zkoušet, zkoušet a zkoušet a pak se uvidí co ti sedí...

Offline Lubak91

  • Devotee
  • *
  • Posts: 1065
  • Languages: CZ, DE
Re: tvorba
« Reply #7 on: December 22, 2010, 09:00:43 PM »
Na malování v jednoduchosti a funkčnosti nic nemá, ovšem myslím to malování do W XP. Do W V a W7 už stojí za h****...

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: tvorba
« Reply #8 on: December 22, 2010, 09:10:20 PM »
Já jsem původně používal jen CorelDraw 9, ale už jsem ho začal kombinovat s GIMPem. V Corelu si nakreslím celou budovu, ale po částech jí vyexportuji do PNG a následně v GIMPu spojím (zase) dohromady a dokončím některé věci.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: tvorba
« Reply #9 on: December 22, 2010, 09:14:51 PM »
Souhlasím s tím, že na W V stojí Malování za prd, hlavně barvy jsou ujeté. Tamní odstín růžové se nedá použít jako mé oblíbené tvůrčí pozadí. Nicméně přijde mi, že se v něm dá víc zazoomovat a proto ho používám poměrně rád. Přece jenom ostříží zrak jsem nikdy neměl ;)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: tvorba
« Reply #10 on: December 23, 2010, 08:20:18 PM »
Tamní odstín růžové se nedá použít jako mé oblíbené tvůrčí pozadí. ... Přece jenom ostříží zrak jsem nikdy neměl ;)
Tak z té podivné barvy bych asi brzy zblbnul. Mě z ní bolí oči. A pokud jde o ostříží zrak, v jistých ohledech jsem jej získal ve škole nad zkumavkami.

Ale jestli mě něco u GIMPu poněkud štve, tak je to, že když má vedle sebe dvě barvy, které jsou sice sobě velmi blízko, ale jsou to prostě stále dvě různé barvy, a dám celkový výběr podle barvy nebo výběr oblasti podle barvy, tak označí i ty oblasti, které nemají tu barvu, na kterou jsem kliknul -- a občas taky když pracuji s jednoitlivými pixely a dám jim třeba bílou barvu, tak jim dá úplně jinou - například světle šedivou. S nimi se to ale má tak, alespoň jak jsem předběžně odpozoroval, že to může mít něco do činění s průhledností pozadí a vyhlazováním.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: tvorba
« Reply #11 on: December 23, 2010, 10:05:10 PM »
Musíš stáhnout "podobné barvy" nebo jak se to jmenuje na minimum (default 15) a vypnout "vyhlazování" nebo naopak zapnout "ostré hrany". Liší se to nástroj od nástroje.

Offline kaarfii

  • *
  • Posts: 95
Re: tvorba
« Reply #12 on: January 04, 2011, 08:38:08 PM »
Potřebuju se nějak domluvit:
Dost mě láká tvorba, ale narážím na dost problémů. Začátek je docela komplikovanej, než do toho člověk pořádně pronikne. Navíc já jsem úplně blbej, co se týče používání kreslících programů a už vůbec neumím kreslit na PC. Stojí mě to docela čas, nervy a dohání mě to k šílenství. Umím kreslit jenom na papíře, kdysi jsem kreslil docela pěkně (na průmce jsem jednou dostal za můj výtvor 100,-). Takže moje představa je taková, že já bych rozkreslil model na papír (nebo rozpozicoval nebo jak tomu tady říkáte) a naskenoval do PC. A někdo šikovnější a chytřejší než já potom ten výtvor už jenom doladí v příslušným editoru a dokončí zbytek.
Nejdřív se chci zeptat, jestli něco takovýho vůbec je možný.

Offline Standa

  • *
  • Posts: 60
Re: tvorba
« Reply #13 on: January 04, 2011, 08:54:58 PM »
Umím kreslit jenom na papíře, kdysi jsem kreslil docela pěkně (na průmce jsem jednou dostal za můj výtvor 100,-).
Tak já jsem v 17 letech za své výtvory dostal z předmětu "Technické kreslení" na vysvědčení čtyřku (mimochodem, byla to moje jediná čtyřka na střední škole), z čehož jistě pochopíte, proč se zrovna já, ač jinak velký fanoušek Simutransu, do vlastní tvorby nikterak nehrnu  :D

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: tvorba
« Reply #14 on: January 04, 2011, 09:02:42 PM »
Jít by to mohlo... otázkou je jak by to v praxi vypadalo. Mohlo by to vypadat pěkně ale na druhou stranu to taky může dopadnout naprosto příšerně. Taky by mohlo dělat neplechu zařazení do sady... chce to zkusit a pak se uvidí. Jako nápad se mi to líbí!
Jinak nakreslit si něco na papír mi nikdy nešlo... proto maluju na ostro přímo do Malování. Nikdy jsem to tedy z papíru do Malování přenést nezkoušel, ale čistě teoreticky by to (při správně zvolenejch proporcích u předlohy) mohlo být jen o přenášení a retušování "ať si to je podobný". U železničních vozidel je práce jednodušší o to, že rozměry pomáhá určit správná šablona...
A když už jsme u těch známek tak já na střední neměl žádnou obdobu technického kreslení, jenom Propagační výtvarnictví a z toho jsem měl za 3 a to jen díky tomu, že jsem ovládal teorii...

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: tvorba
« Reply #15 on: January 04, 2011, 09:37:10 PM »
Kreslit na papír a pak zpracovat možné určitě je, ale bude zapotřebí přinejmenším "ohryzat" okraje po zmenšení (zarovnání nepočítám jako těžkou práci). Mně osobně se zpracovat sken nikdy nepovedlo tak abych z toho nebyl znechucený... každý má ale jiné vlohy.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: tvorba
« Reply #16 on: January 07, 2011, 07:34:12 AM »
A  nemohol by  sa  vytvorit  program  na  ktorom  le  zadate  ktory  dopravni  prostriedok  chcete  a  on  vam  da  dieli  na  stavbu.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: tvorba
« Reply #17 on: January 09, 2011, 11:50:55 AM »
Bender > ...a nejlip aby se napsalo, co to ma byt za vagon/bus a ono ho to rovnou nakreslilo v pozadovanem barevnem schematu, vcetne pripraveni technickych udaju pro .dat soubor :-)))

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: tvorba
« Reply #18 on: January 09, 2011, 01:27:09 PM »
Ak  si  robis  srandu  sim  tak  to  vobec  nie  je  sranda  ale  asi  tak.

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: tvorba
« Reply #19 on: January 28, 2011, 04:23:37 PM »
Poté, co jsem zhlédnul stránky Vládi Slávika mě vážně překvapili ty 3D projekty letadla. Je to vážně skvělá práce, i ty ostatní modely silničních vozidel. Existuje teda nějaká možnost vytvářet objekty do simutrans i skrze 3D programy? Jestli ano, neporadil byste mi někdo, kde a jak nějaký program sehnat? Včera jsem už stáhnul 3D studio max, ale vždycky vyvstal nějaký problém při instalaci.
Je fakt, že 3D modelování se člověk nenaučí ani za týden či měsíc, ale ty výsledky můžou vypadat skutečně hodně věrohodně. Dalo by se vytvořit např. celou budovu s mnoha detaily, pomocí světel ji nastínovat, a pak už jen napozicovat a vytvořit obrázky. Funguje to takhle?
 8)

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: tvorba
« Reply #20 on: January 28, 2011, 04:38:22 PM »
Někde ve foru je návod na Blender - ale ne zde v české sekci - a tedy v angličtině. A občas někdo taky používá Google Sketchup. K tomu je někde v foru snad taky návod, ale s ním si nejsem jist - proto to slovo snad.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: tvorba
« Reply #21 on: January 28, 2011, 05:03:16 PM »
cerny.hodinar > v zadnem pripade te od toho nechci odrazovat - jen sem pisu svoje vlastni zkusenosti:
- je v podstate jedno, v jakem programu to budes delat, da se rict, ze je lepsi ne moc vhodny program, co toho moc neumi, ale ty s nim umis kouzlit, nez nabuseny soft, ve kterym budes tapat
- fantazii se meze nekladou, ale je vhodne dodrzovat zakladni simutransacka pravidla, zejmena stinovani. S tim souvisi i schopnosti programu - vse ostatni jde zpravidla nejak doladit, ale spatne udelany stinovani na tvarove slozitem objektu se napravuje zatracene blbe
- ja si s tim zkousel hrat v pomerne obycejnym konstrukcnim 3D programu (inventor) a slo to; ovsem je vhodne si vytvorit nejakou sablonu, kde budou preddefinovane potrebne roviny pro iso pohledy, spravne nastavene svetla na stinovani, rozumne nastavene odrazy a podobne. Jak to spravne nastavit a co za roviny se zrovna tobe budou hodit, na to neprijdes hned, ale chce to delat systematicky, abys nedelal jednu praci nanekolikrat.
- u me byl jeden z nejvetsich problemu ten posledni krok. 3D objekt uz byl nakresleny, plochy vybarvene, nastinovany a ted slo o foceni. Bud to muzes fotit rovnou v meritku 1:1 do hry, nebo to vyfotis velke a zmensujes dodatecne.
- pri foceni 1:1 spousta programu ma zjednodusene zobrazovani, ktere degraduje vysledky prace na smes syte barevnych pixelu (zalezi na konkretnim programu a nastaveni), ale mas zase moznost si dobre "posadit" objekt do sablony
- pri naslednem zmensovani to fotis ve vetsim rozliseni, ale jak to oriznout pred zmensovanim, aby to pak pasovalo do sablony, to je obcas na masli. Kdyz vsechno selhalo, udelal jsem to opacne - zvetsil jsem si sablonu, umistil do sablony velke a pak teprv zmensoval
- pri zmensovani rendrovaneho obrazku je vhodne pocitat s tim, ze se ti do okraju "zamicha" i barva pozadi. Kdyz to nejde jinak, zvolim si pozadi podobne barvy jako je objekt. Na druhy pokus si to pak zmensim bez pozadi abych vedel, kde orezat okraje objektu.

Ja to nakonec vzdal a zacal jsem delat svoje vlaky pixelove, z meho hlediska je s tim min prace, i kdyz nedokazu delat slozitejsi tvary. Kazdopadne preju hodne stesti.

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: tvorba
« Reply #22 on: January 28, 2011, 08:01:31 PM »
Co je to to iso? A kde visí ty základní simutranská pravidla? Jsem v 3D modelování sice úplnej amatér, ale chybama se člověk učí. :-X ;D

Dál bych potřeboval vědět, jestli někdo nevíte, kde jsou na netu nějaké kvalitní fotky historických budov, které jsou v každém větším městě? Strašně těžko se totiž hledá celá budova zabraná třeba zepředu.
Něco takového: http://lh3.ggpht.com/_zj8XfTdTF1Y/SI9saMdv8-I/AAAAAAAAIBs/w1AqSrzxsP8/100_4916.jpg

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: tvorba
« Reply #23 on: January 28, 2011, 08:30:24 PM »
iso = zkrácenina od isometrický
isometrický = rádoby 3D

využíván je těmito hrami (a spoustou dalších, které neznám): Simutrans, Simcity (2000 a 3000), Transport Giant, Industry Giant, Diablo (1 a 2), Divine Divinity, Beyond Divinity, Fallout Tactics (a její předchůdkyně a nástupkyně), TTD (a OpenTTD, samozřejmě), Locomotion, Rollercoaster Tycoon (1 a 2), Theme Hospital, RuneSword.

to znamená, že základní plocha je kosočtverec, který má šířku dvojnásobnou proti výšce - pro pak128, kterýžto hraješ, to znamená 128 px šířka, 64 px výška.

Co se týká těch budov, můžeš zkusit www.structurae.de (je to i v angličtině nebo francouzštině). Je toho tam spousta - i s fotkama. A mimochodem, čelní stěna je důležitá, ale nezapomeň, že potřebuješ znát i střechu. A občas i ty ostatní dvě stěny, pokud by ses rozhodl udělat budovu otočnou - tzn., že v různých situacích bude mít různé natočení k silnici (nebo jiné dopravní cestě).
« Last Edit: January 28, 2011, 08:36:55 PM by VaclavMacurek »

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: tvorba
« Reply #24 on: January 28, 2011, 08:41:06 PM »
Aha, aha. A jaký je problém s tím stínováním? Je o tom někde napsáno víc?

A co se týče té kosočtvercové plochy, tak když jsem se snažil dělat kdysi první dům do simutrans, tak jsem prostě našel na netu fotku domu, co nejvíce v potřebném úhlu a zbytek jsem ve photoshopu dodeformoval pomocí perspektivy. Vypadalo to dobře, ale pak mě zmátl celý postup dalšího zpracování, některý program ani nefungoval a tak z toho nakonec sešlo.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: tvorba
« Reply #25 on: January 28, 2011, 09:10:06 PM »
Co se týká stínování, světlo jde v hře od levého spodního rohu obrazovky. Ta tedy bude světlá - zatímco stěna, která je naopak směrem k pravému spodnímu rohu obrazovky bude tmavší - ne o málo.

Jako např. na této budově nádraží (download zde v foru - konkrétně však uloženo na Ulozto.cz)


Tady je ten rozdíl docela viditelný.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: tvorba
« Reply #26 on: January 28, 2011, 09:25:33 PM »
K tomu stínování se dá spousta obrázků najít na graphics.simutrans.com
Například tohle:

Jinak pro mě pokud krestlím budovu podle fotky je důležitý najít co nejvíc fotek z toho úhlu, který chci malovat a pokud možno i nějaký půdorys... Na tom si krásně dokážu odhadnout proporce, jaké budu potřebovat... ale jak je známo já mám malinko svérázné postupy (například kreslení vozidel podle papírovách modelů)

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: tvorba
« Reply #27 on: January 29, 2011, 01:45:44 AM »
Tak sem se nějak zadrhl u PC a něco jsem stihl udělat. Dělal jsem ve SketchUpu, tam se dá zobrazit stínování, ale není to přesně ten samý směr jako v simutrans. Snad by to u budov tak nevadilo, jinak nevím. Dál bude taky problém s tím nasměrováním a pak možná s barvením. A taky jsem moc netrefil velikost oken. Původně to měla být nějaká ta historická budova, ale vyšlo z toho tohle:-X

« Last Edit: January 29, 2011, 01:53:44 AM by cerny.hodinar »

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: tvorba
« Reply #28 on: January 29, 2011, 11:42:14 AM »
A  ked  mam  nakresleni  vlak  od  svetovej  strany  s  a  idem  na  sw  tak  do  dat musim  pisat  podla  toho  ako  som  to  nakresil?

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: tvorba
« Reply #29 on: February 03, 2011, 03:28:56 PM »
Nějak se mi nechce správně nařezat budova. Můžete mi někdo poradit, co dělám špatně? :) (viz. obrázek)
Ten červený rámeček, který to všechno krájí má tvar, kterým to nemůžu udělat správně. Když uříznu spodní stranu a posunu se o 128 výš, tak mi to na sebe nenavazuje a je tam mezera. Pak jsem to teda zkusil posunout níž, aby se to jako překrývalo, což tady ale nejde a tak mi budova jen poskočila výš a mezera zůstala. (viz. obrázek v simutrans)

Díky, Petr

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: tvorba
« Reply #30 on: February 03, 2011, 03:45:55 PM »
Koukám, že tobě funguje ta nová verze TileCutteru (mně bohužel nefunguje a tak mi nezbývá než používat jednu mnohem starší), tedy jak koukám, tak ne úplně.

Zkus do vytvořeného dat souboru k tomu hornímu dílu přidat na konec řádku tohle

,0,32

to ten horní díl posune o 32 dolů a mělo by to pasovat

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: tvorba
« Reply #31 on: February 03, 2011, 04:04:08 PM »
Jo, pomohlo to, ale problém se tím asi úplně neřeší. Ono to totiž přesně nepasuje. Je tam nápis Poliklinika a ten je kvůli tomu jakoby zdvojenej. Chápu, že poupravením těch hodnot, které jsi mi poradil, bych to sladil, ale to je takový tipování. Nemůžu mít problém ještě někde jinde?
« Last Edit: February 03, 2011, 04:16:39 PM by cerny.hodinar »

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: tvorba
« Reply #32 on: February 03, 2011, 04:24:00 PM »
Tilecutter je vhodný jedině pro případ, když budova stojí na více políčkách; když jde jenom do výšky, není třeba nic řezat. Vzhledem k tomu že směrem nahoru na sebe jednotlivé kusy přesně navazují, "řez" může být "trikem" přímo v obrázku, totiž tak že na tom místě skončí jeden indexovatelný čtverec. V praxi tudíž stačí zarovnat spodek na šablonu, tak aby vršek trčel do dalšího čtverce... viz příloha.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: tvorba
« Reply #33 on: February 03, 2011, 05:08:58 PM »
Tedy jen tak, abych si byl jist, že jsem v obraze - pokud je základní stavební plocha jen 1*1, není potřeba TileCutter.

Offline cerny.hodinar

  • *
  • Posts: 23
Re: tvorba
« Reply #34 on: February 03, 2011, 05:23:58 PM »
Ty číslice při zadávání tohoto parametru jsou součástí názvu souboru nebo mají nějakou jinou funkci?

backimage[0][0][0][1][0]=res_01_49.1.0
backimage[0][0][0][0][0]=res_01_49.2.0

Ještě si s tím musím pohrát, nejde mi to udělat. Jinak nevíte někdo, kde je nějaké úložiště .dat a .png souborů, dost by mi to pomohlo?