The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Prve addony  (Read 7163 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Prve addony
« on: April 15, 2011, 04:44:00 AM »
Ahojte,konecne som vytvoril svoj prvý addon pre simutrans.Ale mam 1 menší problém.
1.Zda sa mi ze to vozidlo  musim niekde zapisat do niakeho suboru aby bolo v hre.
Potom ten vlak hodim na forum. 8)

A este jedns ked pisete dat tak podla coho urcujete lenght.?
« Last Edit: April 18, 2011, 08:17:36 AM by VS »

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Prve addony
« Reply #1 on: April 15, 2011, 08:17:43 AM »
Podle toho jak je to dlouhé, klasika je 8. Pokud to netrefíš, není to nijak tragické, akorát to vypadá špatně. Takže se to dá odhadnout, vyzkoušet ve hře a opravit; tak to běžně dělám.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Prve addony
« Reply #2 on: April 15, 2011, 09:31:07 AM »
Podle toho jak je to dlouhé, klasika je 8.
Což znamená, že vozidlo bude v základním směru zabírat polovinu délky dílku.

Quote
Pokud to netrefíš, není to nijak tragické, akorát to vypadá špatně.
Někdy ale opravdu špatně - jako například u ICE3, který je ke stažení v archivu fora. Tam špatně zadaná délka udělala svoje - zatímco vlak je nakreslený opravdu hezky, špatně zadaná délka způsobila to, že mezi jednotlivé vozy soupravy by se vešel slon.

Ale pozor na vozidla, která by měla být delší než jeden celý dílek. Tam už se objevují různé mouchy. A já mám takové tušení, že přesně to je případ toho ICE3.


Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #3 on: April 15, 2011, 09:56:32 AM »
Dik ale kde mam zapisat to vozidllo  aby sa mi v hre objavilo lebo sa mi nechce.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Prve addony
« Reply #4 on: April 15, 2011, 05:33:53 PM »
Tak z tohohle jsem jelen.
Že se vozidlo neobjeví ve hře může být z několika důvodů:
1. vozidlo má určitý rok (a měsíc) objevení ve hře - a rok (a měsíc), kdy se stane zastaralým - a z hry zmizí buď úplně nebo si musíš v depu povolit zobrazení zastaralých vozidel - takže je možné, že na vozidlo musíš počkat než se ve hře objeví - nebo naopak se podívat jestli není mezi zastaralými
2. závažná chyba v dat souboru - a v tom případě se sice pak soubor vytvoří, ale nebude funkční - tady bych možná doporučil obsah dat souboru zveřejnit
3. nahrál jsi jej do špatného adresáře - je-li to vozidlo pro pak128, pak musí přijít do adresáře pak128, je-li pro pak64 (pak), musí přijít do adresáře pak - atd.

Více příčin mne nenapadá.

ad 3: pokud jsi jej nahrál do adresáře stejného jména v adresáři Simutrans, který se vytvořil v Dokumentech (na woknech - na Linuxech je to pochopitelně jinde, ale podobný adresář existuje i tam), tak je nutné na začátku hry při spuštění vybrat možnost Load with addons.
« Last Edit: April 15, 2011, 05:41:10 PM by VaclavMacurek »

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Prve addony
« Reply #5 on: April 15, 2011, 08:37:00 PM »
Bender: máš soubor pak, nebo jenom obrázek?

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #6 on: April 16, 2011, 06:21:00 AM »
Mam pak
Tu je Dat   http://www.ulozto.sk/8671312/121-dat
Tu je obrazok   http://www.ulozto.sk/8671313/121-png
Tu je pak    http://www.ulozto.sk/8671314/zssk-pak
V pripade chyby ma opravte.
Z nedostatku casu som to musel dat na ulozto.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Prve addony
« Reply #7 on: April 16, 2011, 09:19:31 AM »
Pak má 181 byte, což je na vozidlo málo. Takže je špatný. Nevím, jestli se zkazil při nahrání, nebo se ani pořádně nezkompiloval. Ale díval jsem se na to v hex-editoru a vypadá jako kdyby mu někdo vypáral střeva :D Chybí polovička běžné struktury... Nemáš nějaké staré makeobj?

Každopádně chyba je v tom, že podle DATu se má obrázek jmenovat 122.png, ale tenhle je 121.png. Tak jsem ho přejmenoval a šlo mi to bez problémů...
« Last Edit: April 16, 2011, 09:24:33 AM by VS »

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #8 on: April 16, 2011, 10:53:09 AM »
nie makeobj mam dobry.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Prve addony
« Reply #9 on: April 16, 2011, 11:09:52 AM »
Tak to zkus s tím že soubor obrázku přejmenuješ na 122...
« Last Edit: April 16, 2011, 11:15:02 AM by VS »

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #10 on: April 16, 2011, 11:12:11 AM »
Tu je moj prvy parni vlak jazdi v rakuskych horach http://www.mediafire.com/?8oo2y5qe8vp7cjj
Tu je moj addon zssk http://www.mediafire.com/?6jei01acbn2s4w0
V kazdom addone su chyby v druhom sa rychlo vlak rozbehne.

Offline Lubak91

  • Devotee
  • *
  • Posts: 1065
  • Languages: CZ, DE
Re: Prve addony
« Reply #11 on: April 16, 2011, 11:31:25 AM »
Tu je moj prvy parni vlak jazdi v rakuskych horach http://www.mediafire.com/?8oo2y5qe8vp7cjj
Nevím co je na tom rakouského, je to pouze na modro přetřený ,,Zelený Anton" od TommPa9.
Tu je moj addon zssk http://www.mediafire.com/?6jei01acbn2s4w0
Znovu přetřená 122 od TommPa9, na Slovensku se nikdy tyto lokomotivy nevyskytovali.
V kazdom addone su chyby v druhom sa rychlo vlak rozbehne.
Jestli to nebude tím, že má převod 2.58...

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Prve addony
« Reply #12 on: April 16, 2011, 11:38:45 AM »
Holt každý nějak začíná :) Je prima že je zvládnutý ten základ...

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #13 on: April 16, 2011, 12:08:33 PM »
NIE OBIDVE SOM MALOVAL SAM LEN SOM SA INSPIROVAL TOMPOM.a TEN MODRY TEN JAZDIL V RAKUSKYS ALPACH.

Offline Lubak91

  • Devotee
  • *
  • Posts: 1065
  • Languages: CZ, DE
Re: Prve addony
« Reply #14 on: April 16, 2011, 01:36:04 PM »
S nikým se nemíním hádat.
1) Neexistuje žádná rakouská parní lokomotiva v modré barvě
2) Volně přístupná tomova lokomotiva řady 486.0 => http://graphics.simutrans.com/displayimage.php?album=57&pos=7
3) Volně přístupná tomova lokomotiva řady 122 => http://graphics.simutrans.com/displayimage.php?album=56&pos=4
4) Stejné označení
5) Dokonce někde prokukuje původní zelená barva u 122

Takže buď nebetyčně lžeš, nebo slovo ,,inspirace" dostává nový význam...
Tímto končím, víc se k této věci nebudu vyjadřovat...

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #15 on: April 16, 2011, 02:00:39 PM »
Ja sa nechcem hadat ale modru loko som videl v microsoft train simulator.A timi ostatnymi som sa inspiroval od tompa nakreslil  a premaloval.
A zachvilu uz nebude co z realu kreslit.

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: Prve addony
« Reply #16 on: April 16, 2011, 02:59:52 PM »
Že kreslíš stejné věci jako někdo jiný, to by vadit moc nemělo (já si myslím, že vůbec).

Když vezmeš Tomovu grafiku a změníš barvu - budiž, předpokládám že ti to Tom dovolil.

Když ale ještě řekneš že jsi to sám nakreslil, to není ani inspirace, ani fér. Na to ti nikdo neskočí.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Prve addony
« Reply #17 on: April 16, 2011, 03:41:26 PM »
A zachvilu uz nebude co z realu kreslit.
Však ono není nutné kreslit jen podle reálu.

Ano, přiznávám se, že při kreslení budov (taky bych už mohl přistoupit k dokončení té velké stanice a taky toho skladu) si jako vzor beru určité existující stavby, ale vždycky je upravím tak, že kdyby nenapsal, že byly kreslené podle určitého vzoru, tak by ten vzor v tom nejspíš nikdo nenašel.

Ono bude třeba nakreslit i spoustu fiktivních věcí - nějaké futuristické dopravní prostředky a stavby. A ty se podle vzorů kreslí špatně - pokud chce být člověk alespoň trochu originální.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #18 on: April 16, 2011, 04:27:00 PM »
ale teraz radsej iddem kreslit maglev lebo tych vela neni

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Prve addony
« Reply #19 on: April 16, 2011, 05:39:50 PM »
No, to tedy není. Vlastně jsou celkem tři sestavy pro maglev - moje, Gauthierova a také od AEO. O dalších nevím, že by byly. Sestava od AEO je součástí britského pak128 - a kvůli některým rozdílným druhům zboží jí v normálním pak128 prakticky nelze použít.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #20 on: April 17, 2011, 05:53:05 AM »
Nevadi idem kreslit addon.Maglev

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Prve addony
« Reply #21 on: April 17, 2011, 07:02:04 AM »
Proč by mělo vadit? Když budou vypadat lépe než moje, tak to bude docela dobré - což by ale nemusel být až takový problém. Hlavně by se však asi hodily nějaké tratě.

A jen tak mimochodem, pokud jsis stáhnul ty moje vlaky (z http://ota.webz.cz nebo z ulozto.cz - linky jsou někde v téma addonů), tak je možné si všimnout, že jsem se při tvorbě vozů Helios inspiroval vlaky Thalys PBKA (Thalys 2) a TGV POS (TGV 4400). Taky už mám v plánu Helios a Strato - a taky osobní a poštovní vozy Arborie udělat nové, ale nějak....

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #22 on: April 17, 2011, 07:48:23 AM »
Ja mam skvely napad na cesty pre maglev.Len neviem dat.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Prve addony
« Reply #23 on: April 17, 2011, 09:22:41 AM »
Až budeš mít nakreslené všechny díly toho vlaku, tak mi to pošli na e-mail spolu s nějakými základními představami o rychlosti, kapacitě atd. a já k tomu ten dat soubor připravím - a nebo si stáhni tenhle soubor - jsou to ty moje vlaky pro maglev a jsou k nim i zdrojové soubory - dat i png. Tak se do těch souborů koukni a dat pro ty tvoje magnetické vlaky napiš podle nich.

Nemá smysl zabývat se dat souborem, dokud není png soubor.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Prve addony
« Reply #24 on: April 17, 2011, 12:01:35 PM »
V zásadě nejsem proti "vykrádání" grafiky ale jen za "dobrým" úmylem něco novýho do původní grafiky vnést. Přebarvování není vnášení ničeho novýho i když kolikrát je těžší než něco novýho namalovat... no dobře ne těžší ale otravnější.
Benderovi jsem povolení projet mojí galerii dával a taky jsem mu dovolil cokoliv si půjčit a upravit. Čekal jsem sice výraznější zlepšení mé původní (špatně odvedené) práce ale u nováčka se nedá nic moc velkýho očekávat.
Nátěr jednou barvou (a to ještě hala bala) tomu taky moc nepřidává a výsledek je vzato do důsledku hnusnější než původní práce. (z mojí novější tvorby by jsi asi zešedivěl)
Zapracuj na stínování a barvách obecně, protože tohle je divný. ;) (a můžu za to samozřejmě já protože původní model je hrozivej)

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #25 on: April 17, 2011, 04:04:47 PM »
Ja som proste lama to len preto ze som skusal.A ppouzil som len farby skicar a niake shaders.Takze podla mna je to tiez ubohe.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Prve addony
« Reply #26 on: April 17, 2011, 04:56:26 PM »
Tak zkus, stejně jako já nebo mEGa (a několik dalších lidí) nějaký vektorový editor. mEGa s ním (konkrétně s InkScape) vytvořil tuto nádhernou budovu (která patří do kolekce francouzských průmyslových addonů):



Ovšem dokončil jí v GIMPu. Tak nevidím, proč bys nemohl zvolit stejný postup. Já jej používám taky - od jisté doby. Původně jsem používal výhradně svůj vektorový grafický editor.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #27 on: April 18, 2011, 04:34:09 AM »
Ok skusim vxtvorit  budovu.

Ahoj nemohol by si mi tu dat sablonu na budovy v akom meritku ich mam stavat.Pripadne tu hod tvoj png a dat budovy.Dik.
« Last Edit: April 18, 2011, 08:18:02 AM by VS »

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Prve addony
« Reply #28 on: April 18, 2011, 05:19:19 AM »
Za prvé, je poněkud zbytečné páchat takovéto doubleposty.

Za druhé, obávám se, že tě poněkud zklamu, ale nemám k dispozici žádnou budovu, která by byla jen na jedno políčko (tedy pokud nebudu brát v potaz dopravní cesty, ale ty jsou něco trochu jiného) - ale z graphics.simutrans.com, z mojí galerie si můžeš stáhnout zdrojové soubory pro vesnickou nádražní budovu (1*3) - a nebo taky pro tu ještě nedokončenou velkou nádražní budovu (3*6 a 3*5).

A pokud jde o dopravní cesty, tak tam je i pár png obrázků pro dopravní cesty - jak pro obyčejné, tak pro mosty. Ale k nim už nejsou dat soubory.
« Last Edit: April 18, 2011, 05:23:32 AM by VaclavMacurek »

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Prve addony
« Reply #29 on: April 18, 2011, 10:40:36 AM »
Bender > uz se tu do tebe pustilo dost lidi, takze nebudu jen prilejvat olej do ohne, nicmene par postrehu pridam:

- zacatky sou tezky, to je jasny... ale zacinat je vhodne na necem jednoduchym. Zacinat prebarvovanim parni masiny je asi nejvetsi blbost, cos moh udelat.
- da se rict, nez dulezitejsi nez dokonala grafika je spravne napsany .dat soubor a spravne pozicovani. Prumerna grafika s dobrymi parametry je lepe pouzitelna, nez prekrasny objekt, ktery ma spatne prideleny naklad nebo pohon.
- je potreba se naucit stinovat, pracovat se shades programem, mit voko pro meritko a pochopit vnitrni strukturu .dat souboru - bez toho to nepujde.

Takze doporucuju zacit na nejakych "kostickach" a zkouset jednotlivy varianty. Inspirace "zvenci" je samosebou mozna, ale tento postup (a ted to mozna reknu hodne ostre, ale ono to tak je), kdy vezmu (byt s povolenim) cizi objekt, domrsim ho "vylitim" barvy, korunu tomu nasadim spatne napsanym .dat souborem (kde spravne je snad jen tve jmeno) a to vse v pripade, ze realny vzor tototo vyplodu neexistuje... to se rozhodne neda oznacit jako vhodna cesta k uspechu.

Tezko nekomu vysvetlovat, co dela spatne pri reseni diferencialnich rovnic, kdyz mu dela problemy scitani a odcitani.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Prve addony
« Reply #30 on: April 18, 2011, 10:49:11 AM »
Ja viem ze som bol tercom kritiki.Ja viem viem ze som to dokaslal nemal som to davat na fotum.Mal som to skusit sam.Samozrejme ten model je na nic ale ja som len skusal.Teraz pripravujem maglev sadu(tich neni vela tak ako vlakov).Dakujem.