The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Budova sa nezobrazuje  (Read 10070 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Budova sa nezobrazuje
« on: May 20, 2011, 11:59:20 AM »
Ahojte,vytvoril som si budovu.Mam aj pak vsetko som do datu zadal dobre ale ked tu budovu dam do hry nechce  sa mi zobrazit.Pomozte pls.Prikladam pak,png,dat.Je to taka skuska s jednim obrazkom.

http://www.mediafire.com/?1107ldd71u9b1dl

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #1 on: May 20, 2011, 12:03:08 PM »
Protože obrázky musí být ve formátu png - nikoliv jpg.
A taky v obj musí být building - protože obj identifikuje, o jaký hlavní typ objektu jde - a zde jde o budovu, takže tam musí být building, nikoliv název té budovy. A taky bych doporučil změnit název těch zdrojových souborů - aby se v nich nevyskytovaly číslice. To by také mohlo způsobovat problémy.

A nejsem si jist s tím noconstruction. Doporučil bych odstranit jej.

To je prozatím všechno.
« Last Edit: May 20, 2011, 12:10:46 PM by VaclavMacurek »

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #2 on: May 20, 2011, 12:08:44 PM »
Aha dik skusim.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #3 on: May 20, 2011, 12:24:26 PM »
Aj tak to tam neni tu davam pak.http://www.mediafire.com/?644obikroqdctd4

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #4 on: May 20, 2011, 12:29:47 PM »
Prosím, udělej všechny úpravy, které jsem doporučil - ne jen změnu typu souboru. Protože ty jsi odpověděl dříve než jsem stihl poslat opravu toho příspěvku.

-->
A pokud to nebude fungovat ani potom, tak se podívej na den v kalendáři, pokud hraješ s časovou osou.

Offline Lubak91

  • Devotee
  • *
  • Posts: 1065
  • Languages: CZ, DE
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #5 on: May 20, 2011, 12:33:15 PM »
 :o Jak se dá zapakovat soubor s obrázkem .jpg o velikosti 15515 na 1542 ???

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #6 on: May 20, 2011, 12:36:43 PM »
Ale ked to opravim tak ten pak ma len 132 bajtov.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #7 on: May 20, 2011, 01:26:08 PM »
Ale ked to opravim tak ten pak ma len 132 bajtov.
O jakou opravu jde?

Ale zdá se mi to hrozně málo - těch 132 bytů. Vždyť jen dat soubor musí mít tolik - a to nemluvím o obrázku, který by měl mít i v formátu png kolem jednoho kilobajtu.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #8 on: May 20, 2011, 01:33:04 PM »
o TU OPRAVU KTORU SI MI NAPISAL.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #9 on: May 20, 2011, 07:16:30 PM »
No, jak jsem se na to teď podíval ještě jednou, tak je to koukám asi pro pak64, nikoliv pak128 - což ale nevadí, ale je nutné podle toho zvolit kompilaci.

Dále celková velikost obrázku není dělitelná číslem 64 (vzhledem k cílovému paku - u jiných velikostí by to číslo bylo jiné). Pokud to má být pro pak128, tak je nutné obrázek vlastní budovy zvětšit na dvojnásobek - a velikost obrázku upravit tak, aby rozměry byly dělitelné číslem 128.

Budova také nesedí na spodním okraji dílku, ale je posunutá nahoru - ale to by bylo vidět potom, že to není OK.

V rychlosti jsem zkusil ještě udělat ty úpravy uvedené výše v tomto příspěvku (a ještě jsem upravil některá čísla), ale nechápu - taky se mi nechce v hře zobrazovat.

-->
Ale na jednu věc jsem zapomněl - na cestu k souboru - u budov je nutné použít ./ před název souboru s souřadnicemi jednotlivých dílů. V příloze je funkční budova s názvem Res_1801 (aby bylo poznat, co je tvůj originál a co moje úprava).
« Last Edit: May 20, 2011, 07:24:05 PM by VaclavMacurek »

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #10 on: May 23, 2011, 04:50:26 AM »
Ok,dik v hre to vyzera cudne takže to na forum nedam.Ale chcel by som sa spytať co znamena dim.A co  znamenaju tie nuly na backimage.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #11 on: May 23, 2011, 06:48:02 AM »
nuly za backimage = souřadnice - šířka, délka, výška, rotace a animace. Ale za pořadí neručím.
dim = dimensions - (základní) rozměry (šířka, délka) a počet rotací

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #12 on: May 23, 2011, 06:02:43 PM »
Tak tu to je spravil som tesco do simutransu .Vyzera to az moc kreslene.Je to opravene v shades a gimpe.Nabuduce si dam viac zalezat.

http://www.mediafire.com/?40x1mnj7a6j8io2

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #13 on: May 23, 2011, 06:45:01 PM »
Podívám se na to, co s tím - a jen tak mimochodem, pro který pak to vlastně je? To je docela dobré uvádět. Čekám, že to asi bude (stejně jako v případě té první zkoušky) pak64, ale ...

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #14 on: May 24, 2011, 04:32:40 AM »
Nie pre pak 128.A  niektore budovy vyzeraju akoby   boli z plasteliny.Ako to robite?A este v date ked ma budova viac obrazkov ako to zapisete?
PS:.Okomentujte pls to moje Tesco.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #15 on: May 24, 2011, 12:06:45 PM »
Nie pre pak 128.A  niektore budovy vyzeraju akoby   boli z plasteliny.Ako to robite?A este v date ked ma budova viac obrazkov ako to zapisete?
PS:.Okomentujte pls to moje Tesco.

Tu je este raz ten link:        http://www.mediafire.com/?40x1mnj7a6j8io2

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #16 on: May 24, 2011, 12:30:49 PM »
Komentování by dost usnadnilo nahrání obrázku... Přece jenom někteří z nás (třeba i já) koukají na forum pokaždý když se dostanou k netu a nemusí mít tedy na počítači simutrans aby se mohli podívat ve hře...

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #17 on: May 24, 2011, 12:50:13 PM »

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #18 on: May 24, 2011, 01:15:05 PM »
Jednoduchá budova, která vypadá zhruba jako lékárna ve starém paku64, na kterém jsem začínal. Jen byla jednopatrová.
Jinak mám pocit že by zapadla spíš do paku 96 comic (můj názor) barvy jsou poněkud divoké. Nepřipadá mi že by někde byla takhle modrá prodejna Tesca...

Jinak graficky:
Prohlídni si nějaké budovy z paku 128. Neuvidíš, že by měly okraje lemované černou nebo šedou. Rámeček patří do paku 96
Barvy jsou na pak 128 nereálné. Uznávám že některé (zejména moje) stavby vypadají jako z obrázků Josefa Lady, protože jsou zbytečně napulírované, ale mě se to tak líbí. Pokud tedy vypadají "realisticky".
Námět na stavbu si zkus vybrat úměrný velikosti políčka. Obchodní dům není dobrý nápad dávat na jednopolíčkový základ. Tam by se hodila třeba zájedzní hospoda nebo něco podobného.
Zkus zapracovat na tom, co jsem právě napsal (je to vše co mě napadlo) a pak se uvidí jak dál.
Jo a příznivější (i pro nečeskoslovenské čtenáře české sekce) je dávat obrázek jako přílohu přímo k příspěvku. Externí zdroje jsou sice fajn věc ale lehce nepraktická ;)

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #19 on: May 24, 2011, 01:19:11 PM »
A ako tu mam nahrat ten obrazok bez linku?
No u nas v Martine mame presne take tesco.

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #20 on: May 24, 2011, 01:30:57 PM »
Takhle malý? No v tom případě nic vůči předloze nenamítám... Jen jsem takový tesco ještě neviděl a když už jsme u toho uprav logo ;) Když už máš reálnou firmu, použij i reálný logo (barvy a tak)

Pod poslední zprávou je taková maličká lištička na regulerní odpověď a přes ní můžeš nejen přidávat obrázky ale třeba i editovat písmo... V rychlý odpovědi to nejde...

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #21 on: May 24, 2011, 01:36:04 PM »
Ale je to aspon dobry zaciatok modelovania budov?A ako sa pise dat budov ked mam viac obrazkov?

Offline TommPa9

  • Moderator
  • *
  • Posts: 2003
  • PAK128-CZ Grafik
  • Languages: CZ, DE, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #22 on: May 24, 2011, 02:23:12 PM »
Jo modelově je to dobrý!

Dat na větší budovy napsat neumím protože mi ho vygeneruje tilecutter podle toho jak si ho nastavíš...

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #23 on: May 24, 2011, 06:00:43 PM »
Ok.Moja dlasia budova.Kym sa nenaucim kreslit pre pak 128 idem kreslit pre pak 96.

Budova je pre pak 128  link
http://www.mediafire.com/?47rqr19wvzeo17o





Screen:     http://www.mediafire.com/?o15nyesx9brml18

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #24 on: May 24, 2011, 07:34:21 PM »
Ta nová budova je přeci jen lepší - a barevně střízlivější. Ten efekt utopených oken je sice udělaný celkem slušně, ale zdá se mi, že jsou ta okna utopená příliš. Doporučil bych zmenšit to utopení tak o polovinu.

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #25 on: May 25, 2011, 04:41:17 AM »
Ok,no uz to zmenšévať nejdem lebo idem na pak 96 a  196 s tvorbou.Ozaj a ked mam este budovu ktora je na obrazku a ten sa neda zmensitt na rozmeri 128x128.Lebo dims=1,1,2


http://www.mediafire.com/?l13blnwc7a35swa




Edit:.Tak idem este skusat pre pak 128.Prajem pekne rano.A nech sa dari v skole a v robote
« Last Edit: May 25, 2011, 04:57:14 AM by Bender »

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #26 on: May 25, 2011, 05:50:44 AM »
Bendere, prosím, ty poslední ntři příspěvky mi (až na ty dva řádky navíc v tom posledním) přijdou stejné. Mohl bys to vysvětlit, proč takovéto plýtvání prostorem? A nemám na mysli jen tenhle trojpříspěvek. On i ten dvojpříspěvek o něco výše je ...

Ale jinak musím připustit, že jednou se mi stalo, že jsem chtěl upravit jeden příspěvek - a on se potom objevil ještě jednou v té upravené verzi - místo aby jen opravil ten, který jsem skutečně upravoval.

dims=1,1,2 je správně - protože budovy mohou být větší než je jeden dílek - ale:
- celková velikost obrázku musí být v násobcích velikosti paku - šířka je správně, ale výškově je o dva pixely větší
- res, ind a com smí zabírat plochu jen jedno políčko, tedy mít dims=1,1,x - a na tyto budovy není nutné používat TileCutter
- res je zkratka od residential a tedy na té budově ten nápis tesco vypadá divně
- nejsem si tím úplně jist, ale zdají se mi ta podlaží příliš vysoká - pro pak128 je výška podlaží od 14ti do 16ti pixelů (pro pak96 a pak192 tedy úměrně zmenšit či zvětšit)
- budova potřebuje stín na východní straně (je to ta strana vpravo - vlevo je jižní) - poté bude možné zrušit to podivné orámování jednotlivých stěn, které patří spíše do komických paků, no a vlastně ani ty nejsou takhle podivně orámované (viz obrázek níže), protože komičnost obou komických paků vychází výhradně z zjednodušení - které někdy docháže docela zajímavé kousky
- navrhuji zrušit nápis tesco a domu dát na zdi výhradně okna (ta pochopitelně musí být ještě menší než je výška podlaží)


Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #27 on: May 25, 2011, 11:54:24 AM »
S tom prispevkom je to tak ako si ti pisal ze som ho chel opravit ale dal sa ako novy prispevok.
Teraz pracujem na tehlovam dome.
A ta budova na obrazku WOW omg.Good work.Nice:).Uz z nej spravil niekto pak? lebo ak nie tak spravim.


Edit:.Ozaj rozrobil som gymnazium a chcem sa spitat ci mam pokracovat alebo nieco upravit tu je screen.

« Last Edit: May 25, 2011, 12:47:24 PM by Bender »

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #28 on: May 25, 2011, 12:48:05 PM »
Neslo mi to dat tam predtym.
Ja neviem ako tam dat ten prispevok.sorry

tu je download http://www.mediafire.com/?cnezfb40iycy9i1

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #29 on: May 25, 2011, 01:09:23 PM »
Pokud jde o ten dům z obrázku, já nevím. Já neumím německy, abych mohl prohledat to německy psané forum, které je zalinkované pod příspěvky autora toho domu - navíc je to pro pak96.comic, ne pro pak128. Pro ten se teď snažím takový dům udělat já.

-->
Střecha vypadá celkem slušně - tak trochu jako kdyby byla pokrytá jenom asfaltovým papírem a ještě k tomu už řádně opotřebovaným.

Ta modrá okna, která v noci nesvítí (a že takových budov, které v noci vůbec nesvítí je ve hře dost - takže to nevadí), ujdou, ale - nejsvětlejší by měla být na jihu, ne na východě - tedy je vystínovat přesně v obráceném směru. O stínování těch dvou červených pruhů platí totéž co o oknech.

Navíc si myslím, že by tomu lépe slušela spíš nějaká světlá (nejlépe hnědá) textura. A nějak tomu chybí dveře. Navíc to vypadá, jako by okna zabírala celou výšku podlaží - a to není dobré.

A pokud má jít o gympl, tak by si to zasloužilo roztáhnout na 2*2 - a tedy bude nutné použít TileCutter.

-->
Tak na tom hlavním SVNku na sf.net to není. A o dalších nevím.
« Last Edit: May 25, 2011, 02:33:12 PM by VaclavMacurek »

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #30 on: May 26, 2011, 12:45:40 PM »
Kuknite sa na toto co som spravil taku malu kôlňu.
Tu je obrazok. http://www.mediafire.com/?h5jwwyeizk7bidu


Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #31 on: May 26, 2011, 04:09:51 PM »
No, nevypadá to nejhůře - ale:
1. proč je to na tak příšerně velkém pozadí?
2. jeden vchod (a jedno okno vedle něj) stačí
3. zbylé okno bych doporučil udělat pomocí jedné z speciálních barev, které v noci svítí
3. stěnu vlevo je třeba udělat světlejší - neměly by obě stěny být stejně tmavé - jinak to vypadá divně

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #32 on: May 27, 2011, 04:59:38 AM »
Ozaj neviete ako sa da v gimpe  v patrner fill ten efekt ze jedna stranna budovy je svetlesia a druha tmavsia?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3267
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #33 on: May 27, 2011, 05:34:48 AM »
Tak moc v GIMPu nepracuji, abych to věděl, ale zkus to udělat takhle (ale neručím za to, že to bude fungovat - protože to je postup z jiného grafického editoru, který já používám): připrav další vrstvu a přes tu stěnu, kterou chceš světlejší (nebo i tmavší - podle potřeby) udělej kopii té stěny (stačí jednobarevnou) a dej jí alfa-průsvitnost - ale já netuším, jak se v GIMPu řídí její úroveň (tedy to, jak moc to bude průsvitné).

Offline Bender

  • *
  • Posts: 119
Re: Budova sa nezobrazuje
« Reply #34 on: May 27, 2011, 10:10:25 AM »
Jednu stranu dam auto pocitacom a tu druhu svetlejsiu dotvorim ceruzkou.