The International Simutrans Forum

 

Author Topic: Obrovské mapy - požadavky na hardware  (Read 1670 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline EAndrew

  • *
  • Posts: 6
  • Languages: CZ EN
Obrovské mapy - požadavky na hardware
« on: April 08, 2017, 07:52:22 PM »
Zdravím, chci koupit nový počítač (kvůli simutransu XD) na kterém chci hrát obrovské mapy.
Prosím o radu ohledně požadavků na HW, pro dostatečný výkon.

Doposud hraji na notebooku verzi Simutransu 112.3 May 2013.
Vytvářím mapy o velikosti 1GB - třeba v rozměřech 5 000x2 500 nebo 13 000x1 000 - takový dálný východ : ) .
Stavím a provozuji rozsáhlou komplexní síť osobní a poštovní přepravy, nákladní nehraji vůbec.

Nicméně tyto velikosti map mi nestačí, a chci větší.


Donedávna Simutrans umožňoval vytvořit mapu maximálně o velikosti cca 1,3GB.
Naštěstí ta současná verze 120.2.2. umožňuje mapy až do velikosti cca 61GB.
Má představa je mít mapu třeba 10 000x10 000 - 6GB.

Proto počítám že bych bral 8GB ram. 6GB pro mapu + aby tam zbylo 2GB pro operační systém.
Procesor plánuji Intel Core i3-7100, Kaby Lake, 3.9GHz, dvoujádro.
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i3-7100+%40+3.90GHz&id=2924
Oproti mému notebooku má mít 3x větší výkon.

Je to takto dostatečné?


Offline Vladki cz

  • Devotee
  • *
  • Posts: 2559
    • My addons, mostly roadsigns
  • Languages: EN, CS
Re: Obrovské mapy - požadavky na hardware
« Reply #1 on: April 08, 2017, 11:17:01 PM »
Ahoj,

v zivote jsem tak velkou mapu nehral... Zkousim v poslendim simutrans extended (pokud teda to je to cim myslis XD), a nedovoli mi vetsi nez 10 240 x 1 638  (nebo podobnou celkovou plochu) = 2.5 GB, Zkusil jsem takovou mapu vygenerovat (s >1000 mesty) a nevydrzel jsem cekat nez ji vyrobi.

Obcas trochu experimentuju s mapou ze serveru Bridgewater-Brunel http://server.exp.simutrans.com:8080/list?detail=server.exp.simutrans.com:13354#server.exp.simutrans.com:13354
1710x2992, 522 towns, 1311595 citizens, 205 factories, 1232 vehicles and 855 stops.
A jede plynule na i5-4250U (2xcore + HT), 8 GB RAM, ale rekl bych ze je to tak akorat. Pameti je habakuk, CPU jede na 50-100%.

Offline EAndrew

  • *
  • Posts: 6
  • Languages: CZ EN
Re: Obrovské mapy - požadavky na hardware
« Reply #2 on: April 09, 2017, 07:50:23 AM »
Ahoj je to tou starší verzí. Zkusil jsem to na té co jsem hrál doposud 112.3 + základní pak128 2.3.0
Vlevo dole tvoje 10 240 x 1 638 a v pravo dlouhá 23 000 x 750
edit: těch  10 240 x 1 638 o 1,3GB je právě max co ta staší verze dovolí

Kde ti to psalo těch 2,5GB na ten rozměr 10 240 x 1 638 ?
Mě to psalo 1,3GB. Vytvoření na mém notebooku trvá cca 5minut.




Tu novou verzi co mám teďka je z oficiálního downloadu na simutrans.com z minulého týdne.
Konkrétně verze 120.2.2 a základní pak128 2.6.
CS pak nehraji - možná je to přímo v omezení v pak verzi.

Viz screen: dole vlevo je maximum 32 000x32 000 a v pravo je mapa 10 000x10 000.
Hodnoty v řádcích nejsou červené, tudíž je to proveditelné.

Ano vytváření mapy pak trvá dlouho, to jsem tady i v minulosti četl.

Tyhle mapy jsem teď ale nezadával vytvářet, jelikož mám notebook jen se 4GB ram a v základu bez simutransu je obsazeno 2 - 2.6GB, takže simutrans s 1GB mapou je max co zvládne.



Proč mě vůbec lákají takové velké mapy - chci stavět rozsáhlou dopravní síť.
Když vezmu třeba reálnou železniční síť v ČR (bez lokálek) - tak prostě taková síť je malá.
Proto to chci x krát větší, jako třeba CZ+PL+AT+SK+HU dohromady.
To už je pořádný kus území a zabaví mě to na delší dobu.
Obyčejně hraji mapy 1GB a když už operuji na 60% území mapy - tak mě to přestane bavit, protože vím, že už se blížím ke konci možností co ta mapa dokáže nabídnout. A pak začínám zase novou mapu. Proto chci tedy větší.

« Last Edit: April 09, 2017, 08:03:51 AM by EAndrew »

Offline Vladki cz

  • Devotee
  • *
  • Posts: 2559
    • My addons, mostly roadsigns
  • Languages: EN, CS
Re: Obrovské mapy - požadavky na hardware
« Reply #3 on: April 09, 2017, 01:43:31 PM »
Aha, asi sme si nerozumeli, ja pochopil to tvoje XD jako extended - coz je rozsirena verze simutrans, ktera je taky vyrazne narocnejsi na vykon... A on to byl asi nejaky novy smajlik...
Ja to zkosuel na extended, proto mozna i ta vetsi narocnost na pamet, a jine omezeni. Prece jenom se ten vyvoj dost rozchazi, ale i ta mapa 1700x3000 mi pripada dost velka. Ale myslim ze hrali i vetsi.

Jinak teda paky samy o sobe nemaji vliv na to jak velkou mapu ti dovoli. Pametova narocnost je taky dana mnozstvim objektu v paku.

Zkusil jsem si po dlouhe dobe znova pustit simutrans - standard (posledni nightly), a do 8 GB se mi tak nejak rozumne vejde mapa 9000x9000. Nevim proc tobe to pise 5.7... mozna rozdil mezi 32/64 bit, nebo mezi windows a linux. Ja mam linux-64-bit. Dal sem si vytvorit mapu 8192x8192, a pocitac dostal docela pokourit...  Uz ani nevim jak dlouho to generoval, snad pul hodiny.... Prazdna mapa bezi plynule, hodne zalezi na zoomu. CPU je zatizeno na 30-100 % (jedno jadro). No ale co to udela, az tech 500 mest bude propojeno hustou dopravou.... Pozitivni je, ze to vyuziva vic vlaken, takze vyuzijes vicejadrovy procesor. (pokud si muzes dovolit i5).



Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: Obrovské mapy - požadavky na hardware
« Reply #4 on: January 24, 2018, 07:06:35 PM »
Cau, nejakou dobu jsem tu nebyl, tak je otazkou, nakolik je tohle tema jeste aktualni. Nicmene, cca v roce 2013 jsem zacal hrat svoji zatim nejvetsi (a taky posledni) mapu, 2048x2048. Na jednu stranu je to fajn, umoznuje to uz solidne roztahlou sit, zeleznic a silnic, pricemz s prihmourenim oka to zvladal u muj 9 let starej notes se 3 GB pameti a procakem Athlon Neo K325 ... ovsem radne se u toho zapotil, takze nacitani a ukladani hry trvalo a pokud clovek odzoomoval na maximum, o nejake plynulosti animace se moc mluvit nedalo.
Po dopravnim zasitovani cele mapy (vsechna velka mesta hlavnimi tratemi, vetsina strednich mest aspon jednokolejkou a vetsina malych obci aspon autobusem) ma vnitrne komprimovany save soubor velikost cca 20MB, s tim se jeste da neco delat. Horsi je to s ukocirovanim dopravy, kdy hlavni trate prestavaji stihat a v jednotlivych prestupnich sidlech uz misty ceka pres milion cestychtivych simulidicek => pristavel jsem dalsi a dalsi koleje, takze uz to aspon trochu stiha, nicmene s realitou uz to moc spolecnyho nema, da se rict ze je to v podstate vlakodrom.
Da se postelovat nastaveni hry - v podstate rychlost tvorby simucestujicich, ale tim bych zase podriznul lokalky, ktery uz ted jezdi poloprazdny. Takze ano, tuhle hru porad jeste hraju, ale reknu otevrene, ze uz me to nebavi tolik, jako stavet si ty svoje lokalky a dvoukolejky nedotknutou krajinou.