The International Simutrans Forum

 

Author Topic: connected stops  (Read 4422 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Growe

  • Guest
connected stops
« on: February 08, 2010, 04:56:19 PM »
Zdravicko, doufam ze je to muj posledni velky problem ale opet nevim co hra žada. Z Transport tycoon jsem zvykly ze po zadani trasy auta proste jezdila. Nyni jsem zadal trasu, auta par kolecek odjezdila ale nyni stoji na nakladce a nic se nedeje. V popise napr lomu je connected stops. Co to znamena, jak to "opravit" ?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: connected stops
« Reply #1 on: February 08, 2010, 05:09:31 PM »
Connected stops:-[ Kdybys' měl novější překlad, tak bys' tam viděl nikoliv Connected stops, ale Zastávky připojené k továrně. A jde o seznam stanic, které jsou v dosahu továrny - tzn. že do těchto zastávek může továrna dodávat své výrobky. S tím nic neuděláš  :-[ A že nic nenakládá? Jestli to nebude tím, že už má cílová továrna dost surovin - a tím pádem zdroj nemusí vyrábět.

Growe

  • Guest
Re: connected stops
« Reply #2 on: February 08, 2010, 05:52:47 PM »
koukám že simutrans je mnohem komplexnejsi nez transport tycoon.
ok dik z radu.
jinak mam preklad co byl pribalen primo ve hre kterou jsem stahnul ze stranek :-(

Offline VS

  • Senior Plumber (Devotee)
  • Devotee
  • *
  • Posts: 4855
  • Vladimír Slávik
    • VS's Simutrans site
  • Languages: CS,EN
Re: connected stops
« Reply #3 on: February 08, 2010, 06:34:28 PM »
Máš rozhodně pravdu, že TT byl v mnoha ohledech jednodušší. Pravidla výroby jsou ale i tak vcelku jednoduchá:
  • Pokud bere továrna více surovin, musí být pro výrobu všechny k dispozici.
  • Pokud má továrna přebytek spotřebovávané suroviny, nenakupuje ji a tudíž ji nemůžeš dovážet. Až je dost suroviny zpracováno, bere další. To platí zvlášť pro každý druh potřebné suroviny.
  • Pokud se neodváží vyráběné zboží, skladuje se a po naplnění skladu se jeho produkce zastaví. To platí zvlášť pro každý vyráběný druh zboží.
  • Výroba (spotřeba a produkce) běží stále stejně rychle, ale může být zastavena předchozími pravidly.
  • Rychlost výroby mohou zvýšit tři faktory: doprava pracovníků, dodávky elektřiny, větší množství polí (jen tam kde k továrně nějaké patří).

Když vezmu jako příklad třeba ocelárnu... Potřebuje uhlí a rudu. Řekněme že do ní vozíš jenom uhlí. Výroba stojí protože není co tavit, takže dodáš uhlí kolik se vejde do skladu a víc už nechce. V případě že dodáš i rudu, výroba běží. Pokud ovšem vyrobenou ocel neodvezeš, Vyrobí se jí hromada a potom konec.

Z toho všeho vplývá jedno snadné pravidlo: Celý řetězec průmyslu musí být kompletně obsloužený zdola až nahoru, jinak se někde jenom naplní sklady a výroba postupně zastaví.



Ohledně překladu, holt občas někde něco pochybí, než se to dozáplatuje... Není to dobře, ale bývalo i podstatně hůř. Ani sám nemám moc co říkat, překladu se vlastně nevěnuji...

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: connected stops
« Reply #4 on: February 10, 2010, 09:11:41 AM »
Growe > po prechodu z TT na Simutrans jsem mel stejne problemy ... takze doporucuju zpocatku tyto prepravy:

uhli > elektrarna

ropa > elektrarna na mazut

odpad > spalovna odpadu

Tyto tri druhy nakladni prepravy jsou nejsnazsi - nemusis resit navaznosti na cely retezec prumyslu. Takze zacnes vozit uhli do elektrarny a ono to funguje. Naplnis sklady, a dul prestane uhli dodavat - ty zjistis, ze je vhodne neco jako "cekani na plne nalozeni" na zastavce, kde se to ma nakladat. Pokud mas vic aut, zacnou ti pak blokovat provoz, takze jim postavis vic mist k stani v ramci nakladaci zastavky a na prijezdovou komunikaci das znacku "vyber zastavku" ... a tak dale.

Naopak jako jedny z nejslozitejsich prumyslu vnimam vyrobu automobilu, takze se tomu na zacatku hry radsi vyhybam - postavit cely funkcni retezec totiz stoji slusne penize a dost casto ne vse funguje od zacatku spravne - treba slevarna pro vyrobu 1 tuny oceli potrebuje 0,5 tuny uhli a 2 tuny rudy ... a v tomto pomeru bych mel resit kapacitu prepravy, jinak to nepojede efektivne a treba ani nezacne vydelavat.

Simutrans ma totiz jeste urcite "cenove a nakladove" figle - uz drive tu byla rec o tom, ze jeden z nejvetsich "zroutu penez" je depo jakehokoliv druhu. A "hned za nim" jsou potom zastavky ... takze pokud postavim nevyvazeny system zasobovani slevarny (dodavam stejne uhli i rudy), prepravim v konecnem dusledku pouze ctvrtinove mnozstvi rudy a tim i oceli nez dokaze fabrika spolykat a vyprodukovat... takze zastavky vyuzivam pouze z jedne ctvrtiny casu, prestoze penize "zerou" furt...

Sem ponekud utek od tematu, takze koncime :-D

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: connected stops
« Reply #5 on: February 10, 2010, 12:39:42 PM »
Sim - jak se tak koukám stále je čemu se učit. Značku "vyber zastavku" pro silniční provoz neznám a ani jsem na ni nikde nenarazil. Mohl bys ji dát k dispozici pro SIM veřejnost? A pokud máš i jiné zajímavé silniční značka tak sem s nima, ať je to pestřejší.

No a ještě se vrátím k překladu položky Connected stops, dle mého by bylo přesnější toto - Zastávky v dosahu objektu protože né vždy se jedná o továrnu. Co vy na to?

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: connected stops
« Reply #6 on: February 10, 2010, 01:41:26 PM »
No a ještě se vrátím k překladu položky Connected stops, dle mého by bylo přesnější toto - Zastávky v dosahu objektu protože né vždy se jedná o továrnu. Co vy na to?

OK. Předělám - zkrátím na Zastávky v dosahu.

Offline Sim

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1198
Re: connected stops
« Reply #7 on: February 10, 2010, 01:47:59 PM »
Nemo > pokud se nepletu, vyber zastavky v silnicni doprave je primo v zakladni sade (aspon u 128 paku) a vypada jako u nas hojne pouzivana znacka "smerova tabule"



Pouziti je podobne, jako vlakovy vyber stanicni koleje, ale ma svoje specifika:

1) urcuje se smer, ve kterem znacka plati, ale nestane se tim ze silnice jednosmerka - v druhem smeru vozidla projizdeji bez omezeni

2) vozidlo kolem znacky projede, pokud je za ni nejake policko cilove stanice volne, bez ohledu na to, zda ma k nemu volnou cestu. Nevhodne zvolenou prijezdovou cestou muze tedy dojit k zablokovani dopravy (u vlaku naopak pred znackou ceka, dokud nebude mit volnou cestu k peronu cilove stanice ... a tim zrovna tak zablokovat dopravu)

3) znacka neslouzi k omezeni vjezdu cizich vozidel nebo citycaru

4) za znackou je vhodne mit dostatecny pocet "stani" pro vozidla nebo dost dlouhou prijezdovou cestu (mezi znackou a prvni krizovatkou, ktera nikam dal nez k zastavce nevede a na ktere se muzou stosovat cekajici vozidla

5) neni vhodne to pouzivat ve meste nebo v mistech, kde je moznost "bloudivych" cest - kolikrat autobus jede jinudy a nahodne projeti kolem teto znacky muze take znamenat zablokovani dopravy
« Last Edit: February 10, 2010, 02:01:45 PM by Sim »

Offline tony.p

  • *
  • Posts: 170
Re: connected stops
« Reply #8 on: February 10, 2010, 07:47:23 PM »
takže jestli jsem to správně pochopi,l tak značka na výběr zastávky musí být umístěna tak, aby přes ní nejezdily auta která nezastavují na té zastávce.

Offline Eiffel

  • *
  • Posts: 84
Re: connected stops
« Reply #9 on: February 10, 2010, 08:33:51 PM »
takže jestli jsem to správně pochopi,l tak značka na výběr zastávky musí být umístěna tak, aby přes ní nejezdily auta která nezastavují na té zastávce.

Přesně tak. Stejně jako návěstí se stejným významem na železnici. Když už je potřeba vést linku /silniční nebo železniční/ přes tuto značku, je vhodné za ní umístit nácestný bod /waypoint/. Systém nácestných bodů lze výhodně využít i tam, kde chci, aby vozidla dané linky jela jen po této vytyčené trase /třeba když nechci, aby se mně dieslové loko motaly do elektrifikovaných tratí/.

Offline Nemo

  • *
  • Posts: 212
Re: connected stops
« Reply #10 on: February 11, 2010, 07:04:16 AM »
VaclavMacurek - Myslím že klidně můžeš nechat celý popis "Zastávky v dosahu objektu" vejde se to tam celé.

Offline Václav

  • Devotee
  • *
  • Posts: 3230
  • formerly VaclavMacurek
  • Languages: CZ, EN
Re: connected stops
« Reply #11 on: February 11, 2010, 08:47:17 AM »
To sice může, ale v SimuTranslatoru se objevila chyba v procesu přihlašování a odhlašování. Nejsem tedy schopný to přepsat. Už jsem Franka (jednoho z adminů) kontaktoval.