News:

Do you need help?
Simutrans Wiki Manual can help you to play and extend Simutrans. In 9 languages.

České addons aneb naše lidová tvořivost-diskuze

Started by TommPa9, October 04, 2008, 07:42:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

TommPa9

To je prosté:
Kvůli tomu že to co je z pohledu kamery "vpředu" překrývá to co je vzadu je to funkční nutnost.

U přijížděcích iso není problém to se prostě vynechá všechno co by mohlo ale nemělo překrývat návěs-typicky točna.

U bočích pohledu se musí kvůli překrývání (protože v bočních je tahač brán vždy jako "vepředu") část tahače odstranit. Stejný princip je i u čelního pohledu.

Doufám že jsem to nevysvětlil moc zmateně.

Ještě by možná mohla přijít otázka "A proč to tedy u některých aut nemáš?"

Tam je odpověď ukrytá v mé hlavě a zní zhruba tak, že to takhle potřebuju protože ještě nevím, jak douhou určím kabinu. Musím to změřit a podle výsledků pak "uříznu" kus tahače. V kamionu to nebude poznat.

Václav

Pokud je návěs přilepený těsně za kabinu, tak pokud jsou obě části (tahač i návěs) v jednom směru, tak to není vidět a tedy je to celkem jedno, ale jinak to vypadá divně.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

TommPa9

Tady jde spíš o rám podvozku.představ si pohled v iso přes tahač k návěsu kdy ti přes návěs čučí kus rámu tahače. Proto se vyřezává tahle "díra" a stejný problém je v čelním a bočním pohledu. Prostě se to tak dělá a musí dělat.

VS

Vykresluje se odzadu, takže když má zadní kus překrývat přední, musí být v tom předním díra, jinak by zakryl ten zadní a bylo by to špatně.

Konkrétně - návěs má překrývat zadní část tahače, takže situace nastane když se jede směrem "do obrazovky".

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Václav

Aha. Ale u jednoho z tahačů z výchozí sestavy (myslím, že je to červená Scania) jsem si všiml, že je nakreslená celá a žádné potíže to nedělá.

kaarfii

Maucta všem,
Mám žádost na nějakého dobrovolného tvůrce: Nebylo by možno vytvořit lanovku? Jak osobní, tak nákladní.
Visutá dráha na českých kopcích se zrovna moc dobře nehodí.
Díky

Václav

Obávám se, že na tohle jsem krátký. Jediné, co jsem chtěl udělat je visutá dráha, která by připomínala tu z pak128.Japan. Na ní by odpadl jeden jistý grafický nedostatek té současné. Navíc si nejsem jist, jestli je vůbec možné klasickou lanovku udělat.

Jirka71

Ahoj Tome.Pekne jsi se do tech kamionu obul.Vypadaji moc hezky.Tesim se.Kdy asi planujes vydani?

TommPa9

Těžko odhadnout... snažím se nějak porychtovat návěsy ale není to žádná sláva. Zatím mám hotový JENOM návěs na paletové zboží, ostatní musím přemalovat. Přesný datum neřeknu ale snad brzy?

tony.p

Po kratší odmlce se taky opět vracím k tvorbě. Někdy dávno jsem psal Simovi na icq že vydám poupravené vozy spol. ÖBB i s nově přidaným jídelným, bohužel k tomuto jsem se zatím nedostal, ale začal jsem jenom tak kreslit plošinový vagon Sgnss pro kontejnery. přídávám náhled, tak prosím ohodnoťte a piště. Diky.

Václav

tony.p

Rychlost jsem našel na parostroj.net ,je tam napsáno 120km/h.

Václav

To souhlasí s tím, co je v tom prvním PDF souboru. A chtělo by to začít pracovat na mrazírenských vagonech.

tony.p

Nějaké mrazírenské jsem už zkoušel nakreslit ale moc slavně to nedopadlo tak byly vyhozeny. Jenom bych chtěl poprosit o seznam zboží které se píše do daťáku.

TommPa9

Václav

Je mi líto, ale tak úplně ne, protože pro paletované zboží je to obecně goods_. Ale nejsem si jist, co by se stalo, když by se do freight= zadalo jedno z zboží této skupiny. Mám takový dojem, že by se potom v depu ukázala podoba právě pro toto zboží (pokud máš pro každé zboží připravený jiný vzhled - přestože s tím lze zároveň vozit i jiné zboží ze skupiny) - podobně jako u mého maglevu, kde je pro sypké nerostné suroviny v freight= uvedeno Kohle.

TommPa9

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je jedno jaká se dá varianta nákladu do dat souboru. Teda pokud vozidlo má jenom jeden vzhled. U víc vzhledů je pak nutné rozlišovat jakou plachtu, kontejner nebo náklad má mít vůz na dřevo, ocel, pivo. To je vše. V depu se pak ukazuje vzhled 1. nákladu (takže freght_type=0) Jinak kontejnerový vůz chválím graficky se opravdu vydařil!

tony.p

Pokud se nepletu tak ve fabrice je třeba napsáno že vyrábí plast a je to kusové zboží, v pivovaru je zase pivo a je to taky kusové zboží, dalo by se graficky rozlišit které konkrétně kusové zboží veze? aby byl třeba jiný kontejner pro pivo a jiný na plast.

TommPa9

Dalo
Pro pochopení principu se podívej na to, co jsem poslal ale pozor, je tam drobná minela u odkazů na obrázky. Jinak typy nákladů na sypké zboží nahradíš nákladama palet ;)

tony.p

V tom daťáku je to celkem na palici, ale snad to časem pochopím :D
Našel jsem menší nesrovnalost v datech o vagonu Sgnss. V odkazech které poslal Václav je napsána ložná hmotnost 70 tun, ale na parostroji je uvedeno jen 60 tun. Co s tím?
A kdyby se někdo náhodou nudil tak můžete podat návrhy jak by měly vipadat jednotlivé kontejnery na jednotlivé zboží, mě totiž dochází fantazie tak si musím nechat radit. :)

Václav

Vysvětlení důležitých řádků:

freight = zboží k přepravě
payload = kapacita

Constraint[Prev][ # ] = to, co může přijít před vagon (možno vynechat)
Constraint[Next][ # ] = to, co může přijít za vagon (možno vynechat)

FreightImageType[ # ] = přiřazení zboží k obrázku plného naložení

EmptyImage[ # ] = obrázek pro stav prázdný (výchozí)
FreightImage[ #1 ][ #2 ] = obrázek pro plné naložení ( číslo poslouží k přiřazení zboží - viz výše)

Ty ostatní jsou snad jasné.

tony.p

dávám jsem na ukázku dat, tak jak jsem to zatím pochopil, doufám že je to správně. obrázky ještě nejsou dokončený ale ten druhý řádek je na plasty, a třetí řádek na elektroniku.

Václav

Pouze z runningcost smaž nulu z začátku toho čísla. Ta je zbytečná. Jinak to vypadá dobře. Pouze takhle nejsem schopen určit, jestli ti sedí směry. A zkoušet to ve hře se mi to dneska už nechce.

Jediné co nechápu je, proč v některých směrech mají kontejnery úplně jiné zbarvení. Týká se to prvního obrázku v druhé řadě (šedivá místo oranžové) a posledních třech v třetí řadě (oranžová místo zelené).

tony.p

psal jsem že obrázky ještě nejsou hotové celé. teď jsem dám obrázek trochu aktuálnější. v podstatě teď mám hotovou první a třetí řadu. Druhá řada čeká na nějaký zajímavý nápad ohledně vybarvení. Čtvrtá řada má být pokus a jakési kotle v ocelovém rámu, měly by sloužit na převoz chemikálií.

přidal jsem obrázek novějšího data, ten červený kontejner se mi líbí, ale poněkud splívá s barvou vagonu. a ten poslední řádek by měl být na převoz mouky. ty vagony na chemikálie zruším, protože chemikálie se vozí vagony na ropu/benzín.

Václav

Druhá řada: vzhledem k tomu, že se mi líbí víc šedivo-modrá kombinace, tak bych klidně nechal tu.

Sim

tony.p > vypada to velmi pekne, plosinaky jsem zatim delal ve dvou variantach a na kontejnery jsem se chystal taky, ale jako cert krize jsem se bal toho "zebrovani" ramu kontejneraku, takze jsem to neustale odkladal na neurcito. No a jak je videt, vyplatilo se - tahas mi timto trn z paty :-)

Jen me napada, kdyz jsem delal ja "krabice", davali jsme s Tommem dohromady, jak by ktery naklad mohl vypadat a proc (proste ktera bedna bude jak velka a jakou bude mit barvu). Je to sice asi vcelku fuk, ale mozna by nebylo od veci aspon ramcove ty barvy drzet, takze pokud budes mit zajem, poslu ti to, co mam uz hotovy. A i kdyz jsem to jeste nezverejnil, mam tam opet korekce v cenach, nekdy ne zrovna male (snazil jsem se to nejak sjednotit se zakladni sadou, snad se povedlo).

Co se lozne hmotnosti tyka, asi bych u kontejneraku daval hmotnost nizsi, preci jen neco z toho bude vazit i kontejner... ale je to samosebou na tobe, z jakeho uhlu pohledu na to koukas.

TommPa9

Opět vás nechám malinko nahlédnout do mé továrny... tentokrát vám ukážu návěs na dřevo (díky Simovi za náklad) a návěs na sypké zboží (zatím není hotový)

tony.p

TommPa9

Díky... vlastní konstrukce :D

Ještě mám návěs na zboží. Uvažuju jaký udělám vzhled návěsu na chlazené zboží, na auta (můj návrh dát na něj citycary nevyšel), na ocel a samozřejmě cisternu...

TommPa9

Co byste říkali na tenhle návěs na auta?

Zkusím někde najít nějakou fotku z reálu a pak uvidíme...

Sim

TommPa9 > me zrovna nedavno (pri zmensovani tvych busu) napadlo, ze by nemuselo vypadat spatne, kdyby hra znala auta rozdelena na osobni, nakladni, busy ... a tak podobne. Tedy jako je skupina "paletovane zbozi", ktera muze obsahovat pivo, textil nebo nabytek, tak tady by byla skupina "auta", ktera by obsahovala osobni, nakladni a autobusy. Osobni by zustaly tak jak jsou, nakladni by odebiraly prodejny nakladnich aut a mozna i (v poctu jednotek kusu mesicne) velke fabriky. Autobusy by pak odebiraly dopravni podniky...

Na vozidlech by to znamenalo, ze by jedno vozidlo (naves) melo vice variant nakladu a podle toho, co by zrovna vezlo, by se to menilo jako u zbozi neby sypkych materialu.

No a ted zpatky do reality, urcite by to sice slo, ale kompatibilita se zakladni sadou by asi nebyla zrovna jednoducha, takze  i nadale pocitam s tim, ze udelam jeden a ten samy vagon ve variante na osobaky a pak jeste jednou na autobusy...

Václav

Tak jsem se rozhodl, že udělám další nádražní budovu. Velikost a základní tvar mám vymyšlené.

V porovnání s tou předchozí, která je docela malá a z přelomu devatenáctého a dvacátého století, ta nová bude velmi velká a futuristická - i pro přelom dvacátého a jedenadvacátého století.

Sim

Ja doufam, ze v dohledne dobe v sobe najdu energii na dotazeni nastupist do nejake "hotove" podoby ... v soucasnosti tomu prece jen par veci chybi ... ale porad to odkladam.

tony.p

Sim - současná podoba nástupišť se mi líbí, mě tam teda nic nechybí. A budeš dělat i nástupiště které se v současné době staví na koridorech?

Václav

Co se týká tvaru, ten je dobrý, ale chtělo by to rozsvítit alespoň ta osobní a poštovní nástupiště - a sloučit kapacitu - aby nástupiště brala buď náklad nebo lidi a poštu dohromady - jako u mých podzemních stanic, které taky musím dokončit. Některé úpravy už jsem udělal, jiné ještě čekají - avšak některé, které se týkají téměř výhradně dat souborů - a které doporučil Gauthier, jsou neuskutečnitelné.

-->
Ovšem zatím jsem se pustil do překreslení EMT - aneb mé vlastní trati pro maglev. Doufám, že se bude líbit více než ta původní, ušitá zatraceně horkou jehlou.