News:

Simutrans Wiki Manual
The official on-line manual for Simutrans. Read and contribute.

České addons aneb naše lidová tvořivost-diskuze

Started by TommPa9, October 04, 2008, 07:42:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

TommPa9

Jo odvaha se cení... já taky nejsem profík... řada projektů končí v koši dřív než s nimi začnu ;)

Miziiik

Přesně tak...  :) Konečně jsem doma z intru, takže se do toho pustím a uvidíme, jak to výjde
http://msim.8u.cz/ Můj web o hře Simutrans - Moje addons, návody, odkazy, apod.

TommPa9

Takže grafiku k Regiopantherovi bych asi mohl mít. Už jen doladit dat... (a vzhledem k tomu, že nevím co dát pod simutrans-stromeček asi si nechám panthera) No máte se na co těšit.

Lubak91

Nevšímat si ničeho, jen pokus s TommPa9 ohledně funkcí nového fora.
Ne abyste něco stahovali :police:
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Sim

Lubak91

A co to je?

Edit: Co to teď zkouším, tak jediné, na co jsem přišel je, že to kopíruje z png obrázku součásti odlišné od pozadí (tedy budovy, vozidla nebo co tam načmáráme) do schránky...

Edit2: Koukám, že VS má na stránkách něco podobného a funkci nazývá "vyber region" ;)
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

TommPa9

Taky by mě to zajímalo ;)

Jinak náš včerejší problém se vyřešil... na firefoxu stále index.php ale když jsem si pustil forum na Opeře stáhnul jsem si normálně všechny přílohy... asi chyba v optimalizaci fora pro některý prohlížeče...

Lubak91

Na opeře v mobilu to jde, a na ff 8 nebo kterýho čerta ne...

Ota

A vtipné je, že se stahuje správný soubor zip (ev. *.pak atd), avšak uloží se pod názvem index.php. Stačí ho přejmenovat (používám SeaMonkey)

Edit: tento text jsem nepsal v 5:44 dopolodne (jak ukazuje hlavička tohoto příspěvku) ale cca ve 12:45 jak se zobrazuje  na mém komplu i hodinkách

Edit2
stahoval jsem naposledy v pátek a některé soubory se uložily jako zip, ale většina jako index.php. Ale s tím přejmenováním (viz výšeú jsem získal vše ci jsem chtěl

TommPa9

Ještě v pátek to stahovalo přímo s soubor .zip, .rar... pak se to opět změnilo a stahuje to index.php

Lubak91

Ota: Asi tady máme nastavený Izákův floridský čas, tak si nastav v nastavení +7 hodin...

Václav

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Lubak91

Abych pravdu řekl, tak je mi úplně jedno jaký to je čas, hlavně, že jsem si ho seřídil na správný ;D

Spíš mi vadí, že firefox nemůže normálně stahovat přílohy a musí se přepisovat. A taky nám nefunguje karma (to je osud <pelíšky> :D )

Oj, to budu mít dneska štěstí, příspěvek 777, oi oi oi!

VS

Hehe, všechno OT :P

Zapátral jsem a stahování příloh je nějaká prastará chyba fóra, kterou Firefox od té X-té verze přestal tiše ignorovat, takže je to najednou vidět. Prozatím se to dá vyřešit pomocí "uložit jako".

BoundCut je taková náhražka pro vybírání složitějších / nekonvexních tvarů, přehazovat sem a tam obrázky mezi programy jen kvůli tomuto asi nemá smysl. Použil jsem to potom skoro 1:1 ve Shadech pro zarovnávací nástroj, který si to takhle vyřízne z obrázku...

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Lubak91

Tak to trošku nasměruje k tématu, tunýlek je v letní verzi dokončen, teď už jen počkat na první sníh, aby mělo smysl dělat zimní verzi :D

Ota

=>Lubak91
Tunel je krásný ==> velká pochvala, ale všiml jsem si jedné věci: při vjezdu vagony "podivně" zmizí a při výjezdu se stejně náhle objeví. Viz přiložený obrázek, kde se jedná o souvislou a jedinou soupravu

=> ALL
V depozitáři jsem přidal novou rubriku "Depozitář TEST", kde by se mohly umísťovat různé testovací verze, návrhy a polotovary (třeba k "veřejnému" dopracování) apod. především pro větší sady či komplety jako jsou např. průmysly apod.

Nyní obsahuje pouze citytram od MHD (tedy pardon bude za cca 30 minut)

Sim

Ota > to je dan za "dlouhe vagony"; hra je stavena na principu, ze vozidlo je videt jen tehdy, kdyz jeho "pozicnik" je na danem policku; jakmile se tento "pozicnik" presune na policko sousedni (v nasem pripade uz prvni podzemni), vozidlo cele zmizi.

Jedine, cim je mozne to ovlivnit, je koncepce tunelu - tady by se dalo rict, ze je to zrovna "vsecko spatne", protoze nejlepsich vysledku dosahuje tunel, ktery dane (sikme) policko co nejvic zakryva a tim padem mizici vagon jiz neni videt. Coz ovsem Lubakovi nijak nepomuze, protoze tohle proste udelat jinak nejde a jedina sance, jak to resit, je zmenit system zobrazovani vozidel ve hre.

A kdyz uz sem pisu, nasel jsem taky jeden takovy "nesvar", ktery mozna nejde ovlivnit (maximalne jde kamuflovat), ale treba s tim neco delat jde; nektere budovy maji "travnik" kolem sebe delany jako pruhlednou vrstvu, takze by se tam mela zobrazovat "zeme" pod domem podle dane vyskove urovne. V realu vsak tohle hapruje a nezobrazuje se vubec nic, lepe receno, zustava tam stopa po posunech mapy. Deje se to tusim u nejake verze "nadrazicka" od Lubaka, podobny problem byl i u nejake budovy od TommPa9 a dokonce timto trpela tusim ovci farma z originalni sady. Takze dotaz na ostatni ... lze tohle nejak uspesne resit? Nepomuze treba nejaky parametr v .dat souboru?

Lubak91

Ota: Je to zhruba tak, jak píše Sim, tento problém je v enginu hry, který můžu já pouze obcházet. Dovolil bych si ale nesouhlasit s tím "všechno špatně". Prostě jsem vybral konstrukci ryze českou (nejen), kde žádné jiné možnosti neexistují. Tunel v originální sadě část tohoto problému řeší, ale zase vzhled a reálnost je někde úplně jinde.

Jinak ohledně těch TEST verzí; tato diskuze jich obsahuje tolik, že máš celý den co dělat, takže jestli chceš, můžeš je přidat jako jakési beta verze...

Sim: Dá se to obejít perimetrem :D needs_ground=1, ale nějak jsem na něj při tvorbě nádražíčka zapomněl, u 16/h to není.

A kdo mi poradí, jak přidat popis ke kuriozitě? ;D

Sim

Eeee, ja to nemyslel jako ze je tunel spatne :-D ja to myslel z hlediska kompatibility - hra v soucasnem provedeni proste s touto koncepci tunelu (u nas asi nejbeznejsi na jednokolejnych tratich) bude vzdy "vsechno spoatne" z hlediska kompatibility pro reseni problemu "mizeni vozidla jeste pred tunelem".

Resenim by bylo bud prestavet v cechach tunely tak, aby obvykly byl tvar, co bude hra snaset bez grafickych renoncu, nebo predelat system zobrazovani ve hre :-D

Popis k vezi je (podle me, neovereno) pouze v prekladovem souboru, v originale ma jen svuj nazev.

TommPa9

Ty popisky ke kuriozitám by se měly dělat "NĚJAK" v rámci překladového souboru. Podívej se na překladový soubor k češtině v oficiální sadě a nějak si to odvodíš.

PS. přišel jsem ze zkoušky a zase nám jde karma ;)

Lubak91

Tak další blbůstka do chalupy, těch nervů co mě to zase stálo...

Miziiik

Štěpánka, no jo, na tý sem byl hodněkrát :-) Tak co, bydlím jen kousek od ní :-D Ale je pěkná
http://msim.8u.cz/ Můj web o hře Simutrans - Moje addons, návody, odkazy, apod.

TommPa9

Jo Lubákovi se fakt povedla i když se mi zdá/zdálo že malinko padá směrem ode mě ;) (nevím jeslti jsem to Lubákovi řekl nebo ne?)

Václav

Ta horní část se mi zdá být zcela v pořádku, ale ta spodní je trochu asymetrická směrem vzad. Ale jinak je skvělá.

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Ota

Tunel
Díky za info. Napadl mě způsob jak chybu obejit, i když by to znamenalo komplikaci při stavbě. Portál tunelu udělat samostatně (ala box tunel, jaký je kdesi ke stažení) a šikmé kamenné stěny také samostatně (wayobjekt). Ale jak říkám, komplikovaná stavba s nutnou úpravou terénu, nemožnost postavit silnici nad portál apod.

Test část depozitáře
Nemyslel jsem to tak, že by zde byly všechny testovací verze, zejména ne ty, které absolvují jedno - dvě oponentní kolečka v diskusi a jdou do provozu (typicky vozidla, budovy apod), ale jen ty, které sestávají z více objektů jako nové průmysly apod. Těch už bylo navržena celá řada, proběhla jakási diskuse, většinou bez konkrétního závěru: ano, toto je dobré, někdy to uděláme nebo to je ptákovina - pryč s tím. A právě ty návrhy a polotovary by zde mohly být, třeba s výzvou "kdo se toho ujme?". Současně by tak vznikal jakýsi přehled o tom, kdo na čem pracuje a tyto projekty by mohly být označeny "stavem": rozpracováno, volně k dokončení, pozastaveno apod (inspirace SNFOS).

Co se týká vozidel je pak128.cz velmi bohatý (nevím, zda již lze časovou osu překrýt beze zbytku u veškerých převozů, ale zřejmě tam už moc děr nebude). Někteří autoři se staly již "rutinéry" a vozidla z jejich dílny vyjíždí jak z výrobní linky. Proto bych uvítal zaměřit pozornost k budovám všeho druhu, průmyslům a doplňkům, rovněž všeho druhu.

V nejbližších dnech bych chtěl "projet" současné fórum - shrnout různé návrhy a třeba jen ve formě textů je dát do depozitáře. V následné diskusi by se pak probralo co má a nemá smysl realizovat a pak to nejtěžší: kdo se čeho ujme.

Ostatně: kdo a jak rozhoduje který objekt bude součástí pak128.cz a který jen jako addon.cz? Zejména v případech, kdy stejný objekt vypracovali dva či více tvůrci (např. některá vozidla máme několikrát od různých autorů)

Popisy budov
Popisy městských budov, kuriozit apod. jsou značně nepřehledné. Zejména pokud si chci město stavět sám - než najdu vhodnou budovu ... Navrhuji vypracovat seznam "klíčových" slov, kterými by popis budovy začínal a stavitel se tak může orientovat nejen dle obrázku, ale i podle prvního slova textu. Uvedu příklad Štěpánka od Lubak91 by  mohla být popsána takto: Rozhledna Štěpánka je nejstarší ... atd. Tedy slovem rozhledna by začínal text všech rozhleden. Podobně by mohlo být Kostel, Hrad, ...

V podobném duchu by šly upravit i továrny. Např. všechny doly s klíčovým slovem Těžba uranu, uhlí, písku, ... a doly budou pěkně v menu pohromadě

Sim

Ota > cemu by ta komplikace s tunelem pomohla? Pokud by to bylo takto udelano, mizel by vagon o policko dal, tedy az pod zemi? Jiny system reseni podle mne neni ...

Ad bohatost paku ... ono to ma dve roviny; podle casove osy jsou tam, bohuzel i nyni, stale hlucha mista, nebo aspon hodne slaba. Nicmene obcas je to dano i realnym provozem, protoze v dane lokalite (tedy v nasem pripade CZ+SK) se v danem obdobi preprava dane komodity nerealizovala vubec, nebo jen konkretnim specifickym zpusobem (typicka je treba preprava mleka, driv byly i zeleznicni cisterny, ale dnes se jezdi prakticky vyhradne po silnici. Podobne je to s pivem, i kdyz v podstatne mensi mire). Druha rovina absence vozidel v danem obdobi je nedostatek nebo absence dokumentace k temto vozidlum, pripadne jejich "nekompatibilita" se hrou (uz driv tu byly uvahy o vozidle "postovni dorucovatelka" a tak podobne).

Kazdopadne, ja se snazim drzet zasady, ze kdyz uz se do neceho pustim, chci z toho vytezit maximum - tedy typicky, pokud udelam nejaky vagon v jednom provedeni a pritom se v realu vyskytuje ve trech (s tim, ze se nelisi jen jednim pixelem :-D), snazim se udelat vsechny tri (rekneme pro pestrost hry), protoze to uz da minimum prace a "modelarum" to (snad) udela radost. Pred ocima toho mam jeste spoustu nerealizovanyho, vcetne budov - treba zrovna panelaky si myslim, ze bych dokazal (po vytvoreni systemu a patricnych sablon) mozna chrlit taky v podobnym mnozstvi, jako minuly rezim :-D ... nicmene mam k budovam jednu otazku: Je mozne nejak vazat system jejich staveni? Konkretne mi jde o dve zalezitosti:1) bezne se radove panelaky k sobe lepi treba do ctyrvchodovych bloku, coz by znamenalo nejak ve hre zaridit, aby se nejen seskupovaly do spravneho tvaru, ale i spravne vuci sobe natocily. 2) dnesni doba je typicka zateplovanim a rekonstrukcemi panelaku, ktere se vsak nestavi znovu; ekvivalentem ve hre by bylo, aby se dany reko panelak mohl postavit pouze na miste, kde stal jeho predchudce.

A ohledne rozhodovani, co v paku bude a co nikoliv ... tady to bude slozitejsi; skoro mi prijde rozumejsi, abychom to pripravili minimalne ve dvou variantach: 1) hratelna (ta potesi asi VM), kde budou nektere zalezitosti reseny jinak nez v realita v zajmu lepsi hratelnosti (mozna by prave zde bylo vhodne pouzivat i hracske barvy, tedy z mych produktu to jsou "uni" varianty vozidel). 2) modelarska, ktera bude obsahovat realna vozidla tak, jak byly v realu pouzitelne (a za cenu toho, ze pokud v nejakem realnem obdobi proste dany objekt byl vyrazen v provozu, ma hrac smulu).
Pokud by to takto bylo, budeme muset vybrat vhodne adepty nejen od nekolika autoru stejneho vozidla, ale napriklad i z nekolika barevnych variant jednoho autora vybrat treba jen jednu nebo dve. A jako nejvhodnejsi varianta mi prijde hlasovani, protoze kazdy preferuje neco jineho... jenze jak to udelat, to me nenapada.

Tedy, napada ... ale ne konkretne; predstavuju si, ze by si kazdy z nas vzal na starost nejakou cast, rekneme obdobi (optimalne to, ktere zna nebo k nemu ma nejaky vztah) ... a do nej "nominoval" urcita vozidla, ktera povazuje v danem obdobi za reprezentativni a prinosna ... navrh predlozi (tady prave nevim jak a kam) a ostatni se vyjadri, jestli s tim souhlasi nebo navrhuji nejaky zmeny a tak dal ... s tim, ze soucasti tohoto navrhu by mela byt i navaznost na obdobi sousedni, aby na casovy ose nevznikaly nejaky kixy.

Nicmene, v tehle souvislosti (s vyberem objektu) me napada jeste dvojice dotazu:
- budem (= smime?) pouzivat i nejake "cizi" objekty? Typicky treba mosty, tech je vytvorenych pomerne dost, ale pro CZ+SK prostredi by bylo nutne predelat .dat (zpravidla na nizsi rychlost i naklady)
- nastaveni rychlostnich bonusu nechame tak jak je, nebo ho prizpusobime nasemu realnemu prostredi? Konkretne na draze jeste pred deseti lety byla normalni rychlost do 120, dnes je do 160 (a jeste chvilku bude) - ovsem bonusy jsou postaveny tak, aby vyhovovaly anglicko-nemeckemu dopravnimu systemu, tedy pocitaji s tim, ze uz nekolik (desitek) let se jezdi 200 nebo vic.

Lubak91

Tady toho zase přibylo, ale abyste rozšiřovali cspak, to ne ;D
Ota: Ohledně toho tunelu, vím jak to myslíš a možná to zkusím.
Ohledně rozdělování práce, zkus si projít diskuzi. Dostaneš takový seznam slibů kdo co udělá, že máš na hodinu co číst...

Sim: Ohledně těch zateplených paneláků, mi to přijde jako nesmysl.  Ve městě, kde rybník nahradí rodinný dům, ten nahradí pomník, výšková budova nebo tovarna na tramvaje budeme řešit, nahrazení paneláku zatepleným panelákem?

Ota

=> SIM
tunel  - to byl jen takový nápad. Ber to jako plácnutí do vody.

vozidla - rozhodně jsem nechtěl naznačit, že by se měla výroba vozidel nějak omezit či dokonce zastavit. Chtěl jsem jen rozšířit obzory. K tomu mě popíchla nová rozhledna.

Plně souhlasím s tím, že pak128cz+ sk by měl být ve dvou variantách, přesně jak píšeš. Pro "hráčskou" variantu by byly např. lokomotivy označeny výrobcem, pro "modelářskou" variantu dopravcem. Tak by se daly obě sady provozovat jak samostatně, tak je i kombinovat
Quotebezne se radove panelaky k sobe lepi treba do ctyrvchodovych bloku, coz by znamenalo nejak ve hre zaridit, aby se nejen seskupovaly do spravneho tvaru, ale i spravne vuci sobe natocily. 2) dnesni doba je typicka zateplovanim a rekonstrukcemi panelaku, ktere se vsak nestavi znovu; ekvivalentem ve hre by bylo, aby se dany reko panelak mohl postavit pouze na miste, kde stal jeho predchudce.

ad 1) zřejmě to automaticky nepůjde
ad 2) u stanic to nějak lze - ale pochybuju, že to bude na konkretní prvek, spíš nějaké úrovně

Dá se automatická stavba budovy úplně zakázat? Chance=0 ?

Co se týká cizích objektů, pak pokud se nemýlím, jsou realizovány pod tzv. Artistic licencí. To se týká objektů k nimž byly zveřejněny zdrojové png a dat. A opět pokud se nemýlím, tato licence říká, že je objekt možno upravovat a dále šířit za podmínky uvádění původního autora.

Lubak91

tony.p

aby nevypadalo že jsem zase na dlouho zmizel, tak taky přidám jeden můj návrh. nechtěl by někdo zkusit udělat asynchrona 169 v tomto CDC zbarvení které jsem si nakreslil? nechci aby jste to braly jako urážku asynchrona ale mě se to CDC zbarvení na něm nějak zalíbilo  ;)

TommPa9

Neber to jako rejpání, ale zkus ho sám ;) Je poměrně jednoduchej tvarově a já případně udělám jen drobný úpravy kdyby se ti tam něco nezdálo... taky můžeš zkusit klasickou červenou variantu... a udělat nový donato... (na který se mi nechce sáhnout :D)

tony.p

zkusit samozřejmě můžu, ale neručím za výsledek :D

TommPa9

No proto nabízím radu případně pomoc... je to snažší než pára a tu jsi zvládl celkem solidně

Lubak91

A co takhle projít atašmenty na minulé stránce, sice to není asynchron, ale...