News:

Simutrans.com Portal
Our Simutrans site. You can find everything about Simutrans from here.

České addons aneb naše lidová tvořivost-diskuze

Started by TommPa9, October 04, 2008, 07:42:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Lubak91

když máme dnes toho Silvestra, tak vypustím jednu velkou širokorozchodnou lokomotívu ;) 8)
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

KimiR

Tak když teda je ten Silvestr a nový rok.Tak aby Lubák nebyl sám.Tak tu mám pro vás menší silvestrovský dárek jedné Slovenské mašinky.Chyby prosím pište,když tak opravím.Technická pomoc Sim

KimiR

Ahoj všem,jelikož jsem se dohodl s TommyPa a tomto,že mi schválí 2 příspěvky.Tak stahuj te Hospůdky,Bary či Taneční a Konferenční vagony ZSSK.Případné chyby mi hlaste.Napravím.
Díl 1/2

KimiR

Díl 2/2

Sim

Kimir> mam par pripominek:

vehicle.ZSSK 363.133-0 (Rychlajsie,Bezpecnejsie,Kvalitnejsie).pak ma v kabime "ostre" osvetleni misto nejtmavsi netmavnouci sede

zssk vagony nektery sviti, jiny ne .. a ty co sviti sviti kazdy jinak, neni v tom pravidlo (podobne jako v odstinech nateru). Standardne se okna prostoru pro lidi delaji kombinaci oken, zatimco sluzebni a zavazadlove prostory netmavnouci sedou. U luzek a lehatek je vhodne taky pouzit netmavnouci sedou na druhe strane, nez je chodbicka. Vim, ze se s programem shades porad jeste ucis, ale zkus, prosim, nahradit kvantitu kvalitou

WGmeer se je ve dvou variantach, lisi se jen kontrolni cislici, coz je blbost

WRm ma v pohledu doprava dolu blbe pozicovani

ARpeer a WRRmeery maji pozicovani blbe doprava nahoru

bohuzel, je toho podstatne vic, ale v tom tvem kvantu se to neda sledovat jednotlive, na to nemam ani cas ani chut

Takze, doporucuju ti projit si jednotlive kazdy vuz a zkontrolovat:
- pozicovani, to je to nejdulezitejsi
- jestli to mas rozumne stinovany (pokud rozdily mezi jednotlivymi vagony v jednotnem nateru Blonski jsou vetsi, nez rozdil mezi nasvicenou a zastinenou bocnici vozu, je tu asi neco spatne)
- svitivost oken, jestli mas pouzity spravny barvy
- jestli ti nekde neutekly nejaky pixely omylem
- jestli odpovida oznaceni
- rozmysli se, jestli ma vagon byt "na furt", nebo ma mit odchod do duchodu (prece nam tu becka nebudou strasit naveky)
- nez vozidlo vydas, otestuj si ho!
- pouzivej systemovy nazvy vozidel, optimalne s "dosovskou" syntaxi a prekladovy soubor

u nektereho vagonu (nevim, ktery z celeho vlaku to je, asi vehicle.ZSSK WGmeer61 (56 89-70 001-8).pak) sviti v jednom pohledu bez lidi svisly pruh v mistech, kde ma byt pruhledne pozadi

KimiR

Je vidět že se mám ještě pořád co učit.Dík zkusím na to mrkout

Lubak91

Tady je zase ultramrtvo... Neporadil by mě někdo, kde mám najít tu stránku se zdrojáky, já to vždycky zapomenu. Ď
So, let me get this straight. You want to fly on a magic carpet to see the King of the Potato People and plead with him for your freedom, and you're telling me you are completely sane?!

Václav

Chybami se člověk učí - ale někteří lidé jsou nepoučitelní

Lubak91

tony.p

zdravím. nevím jak často čtete novinky na Želpage ale nedávno se tam objevila jedna zajímavá zpráva. Pars nova vyhrála zakázku na modernizaci všech čtyřiceti Bmee na řadu Bdmpee. více info v článku: http://www.zelpage.cz/zpravy/8472

TommPa9

Quote from: Lubak91 on February 05, 2012, 03:36:13 PM
Tady je zase ultramrtvo.

No jo spíme zimním spánkem ;) V létě na tvorbu bude moc horko a pak bude konec světa takže už nic neuděláme. (no nejsem k sežrání když něco řeknu?) Nějak nemám inspiraci co namalovat až něco bude tak se do toho vrhnu po hlavě (abych si rozbil svou velectěnou hu... ústa)

meme

Udělal by někdo prosím plzeňské trolejbusové solarisy 26 a 27 Tr? Díky moc

TommPa9

Někdo by je udělat mohl ale já jsem línej :D Ne vážně zapíchnu flashku a zkusím to. Základ ještě mám, Solaris Trollino 12 a 18 jestli se nepletu?

meme

TommPa9

Když už v našich barvách máme 14tr, 15tr, 21tr a 24 tr... Ty unifikace na karoserii solarisů jsem měl v plánu dávno ale nějak se mi do nich nechtělo...

meme

Já si právě všiml toho nátěru a jakožto plzeňákovi mi chybí ty solarisy :)

TommPa9

Mě chybí spousta věcí... všimli jste si toho že zatím co fotbalový hřiště v simutrans je tak zimní station ne? :D Ale na solarisy se podívám. Nejdřív si je trošku nafotím (fotky na netu se mi nelíbí :D) pořádně si je prohlídnu, udělám si z nich nějakej pocit a pak je namaluju... tvůrčí práce je umění :D

Václav

Quote from: TommPa9 on February 07, 2012, 08:26:16 PM
Mě chybí spousta věcí... všimli jste si toho že zatím co fotbalový hřiště v simutrans je tak zimní station ne? :D
Ano, dokonce je těch fotbalových hřišť několik. Jedno je přímo součástí výchozí sestavy pak128, další (více či méně povedená) je možno stáhnout. Ale o zimním stadionu (ani ke stažení) nevím.

Václav

Každá další tramvaj se hodí - i když jde jen o jinou barevnou variantu. Všiml jsem si ale u tramvaje Ringhoffer, že nemá rok odchodu do důchodu - což mi přijde docela podivné.

editace Sim: presunuto z vedlejsiho tematu

Sim

VM > esi je to ta tramvaj, co stoji jako hospoda na Vaclavaku, tak ta jeste v duchodu neni ;-)

TommPa9

Myslíš Terezku? Ta sice v důchodu není ale že by měla důstojný život to se říct nedá... ale zase furt líp než na vrakovišti... a stejný typ to asi není (myslím) a myslím špatně! je to ten samý typ... já měl za to že ex pražská ex plzeňská Terezka je od Křižíka...

Václav

Sim: dík za přesun - příspěvek v tom druhém téma byl omyl

Nevím, jestli už jsem to zmínil, ale pustil jsem se do předělání té vesnické nádražní budovy. A v příloze je (předpokládaná) nová podoba.

jk271

Chci se zeptat, jak správně nasvětlit budovu - odkud vychází světlo.
Z levého dolního rohu mi poradil TommPa9 zde:
http://forum.simutrans.com/index.php?topic=617.msg87294#msg87294
Což chápu když se dívám z jihovýchodu. Zajímalo by mě, jak je to v ostatních pohledech (severovýchodním, severozápadním a jihozápadním (ten mám teď zobrazený u přezdívky už ne).
Přichází v nich světlo od jihu nebo z levého dolního rohu? Šipka u každého pohledu ukazuje k severu.

Sim

Svetlo jde vzdy ve vsech pohledech tak, jak mas vpravo nahore.

TommPa9

Bez ohledu na směr v jakém stojí předloha je světlo vždy z levého dolního rohu. Je to založené na původním stavu hry, kdy se nedalo točit mapou ale jen budovou při jejím osazení. Navíc "dynamické" světlo by bylo zřejmě komplikovanější naprogramovat a dělalo by to děsnej bordel při malování vozidel. Zvlášť vzhledem k tomu že všechna vozidla jsou 2D hrající si na 3D. Takže světlo je správně u obrázku číslo 2. ;)

Aha tak sim byl rychlejší :D

jk271

Díky oběma za vysvětlení. A já se s tím dělal, aby světlo bylo vždy z jihu. Nu což, jdu přidat tři slunce a znovu to vyrenderuju.

Edit: Rotunda dostala tři nová slunce, stíny jsou doufám tak, jak mají být. Jen mě zlobí bílý obrys okolo celého obrázku. Nerad bych jej odstraňoval pixel po pixelu.

TommPa9

U finální verze doufám nebude ;) Není to tam! skvělá práce už jí mám na správném místě! Plánuješ nějakou další budovu?

Mimochodem změnil jsem malinko název příspěvku v addonech aby bylo hledání přehlednější ;) .

jk271

Bílý obrys byl způsobený postupným přechodem barvy rotundy do "průsvitné" barvy pozadí (e7ffff).
Vypnul jsem při renderování anti-aliasing a už to nedělá. Rotunda je sice víc flekatá, ale to nevadí. Možná přibude i další - ze Starého Plzence nebo ze Znojma.
Je to můj první celkově dokončený výtvor, další by měly jít rychleji.

Václav

Když už jsem v tom upravování té vesnické nádražní budovy, myslel jsem, že bych tam přidal něco, co by mohlo nést hráčovu barvu. Uvažoval jsem o dvou vlajkových stožárech před dveřmi - které by (samozřejmě) byly kvůli výšce vidět i v případě, že bude otočená tak, že zastřešení vnější čekárny bude na východ (jako na náhledu nové podoby v mém předchozím příspěvku tohoto téma) či na jih. Nic lepšího (a vhodnějšího) mne totiž nenapadlo.

Sim

Bily okraj je vseobecne problem pri rendrovani ... ja to resim tak, ze to delam nadvakrat; napred si udelam to "s bilym okrajem" a na tom obrazku si urcim okraje, kterymi pak budu orezavat. Pak udelam to same jeste jednou, ale jako pozadi mam zvolenou barvu, ktera zhruba odpovida barve objektu - diky tomu neni videt, kde objekt konci, ale nejsou tam zadne svetle fleky. A pak aplikuju "orezovou sablonu" a vysledek je na svete. Bez bileho (nebo jakehokoliv jineho) lemovani ...

VaclavMacurek > hracskou barvu aplikuj na ceduli nazvu nadrazi ... odpovida to v podstate realite, CD ji maji modrou a maji modre vlaky ... modry prapor ani stozar jsem nikde na nadrazi nevidel :-D

Pak je samosebou mozne si pohrat s nejakym detailem - barva sloupu podpirajicich pristresek, barva rimsy na dome, barva okapu a nebo klidne barva auta zaparkovaneho u budovy ...

Václav

Quote from: Sim on February 19, 2012, 08:41:23 AM
VaclavMacurek > hracskou barvu aplikuj na ceduli nazvu nadrazi ... odpovida to v podstate realite, CD ji maji modrou a maji modre vlaky ... modry prapor ani stozar jsem nikde na nadrazi nevidel :-D

Pak je samosebou mozne si pohrat s nejakym detailem - barva sloupu podpirajicich pristresek, barva rimsy na dome, barva okapu a nebo klidne barva auta zaparkovaneho u budovy ...
Pokusím, se hráčovu barvu aplikovat na tu ceduli. Pokud jde o ty stožáry, myslel jsem, že by se prapory částečně měnily s dobou. A teprve po roce 1945 by nebyly vůbec. Vždyť původně (ještě za druhé světové války, možná ještě déle) byla ta cedule jen bílá s černým okrajem a černým písmem. Tak jak je to ještě vidět v Uhlířských Janovicích na boku budovy.

Změna praporů s dobou:
Do července 1914 - jen hráčova barva
Od  července 1914 do listopadu 1918 - hráčova barva s černým pruhem přes celou šířku (mezi protilehlými rohy)
Od listopadu 1918 do prosince 1918 - hráčova barva s bílým pruhem přes celou výšku (mezi protilehlými rohy)
Do září 1938 - jen hráčova barva
V září 1937 hráčova barva s černým pruhem v pravém dolním rohu
Od září 1938 do dubna 1945 - stejně jako v případě I. světové války
V květnu 1945 - stejně jako v případě listopadu 1918
Od června 1945 - bez praporu

To je zatím všechno.

VS

Quote from: jk271 on February 18, 2012, 11:53:14 PM
Bílý obrys byl způsobený postupným přechodem barvy rotundy do "průsvitné" barvy pozadí (e7ffff).
Vypnul jsem při renderování anti-aliasing a už to nedělá.
Pokud to není těžké, udělej oba rendery a pozadí z toho bez AA zkopíruj přes ten hladký... a je to :-)

My projects... Tools for messing with Simutrans graphics. Graphic archive - templates and some other stuff for painters. Development logs for most recent information on what is going on. And of course pak128!

Václav

Upravená podoba - s novými stíny. Ale zatím bez těch praporů.

jk271

Další rotunda, zatím ještě ne zcela hotová (chybí dveře a vstupní portál, ale ty z této strany nejsou vidět). Něco se mi na ní ještě nezdá, ale zatím nevím co.
Neřeknu odkud je, to až bude hotová. :)
P.S. Nápověda: To zelené je travní porost, ne okurkové plantáže. Ty jsou až za rohem. :)

P.P.S. Bude jako obvykle: pro pak64 i pak128.

Edit: Zveřejnil jsem ji mezi hotovými výtvory, můžete zde okomentovat.

Edit2: Nevíte, jak je to s (oficiálním) měřítkem pro vytváření budov ve hře? (Kolik metrů je jedno pole/dlaždice?) Ve starém fóru jsem našel, jak je tomu u vozidel (v pixelech):
http://archive.forum.simutrans.com/topic/05515.0/index.html
Rotundy dělám (zatím) 20m na jedno pole, ale teď se chystám na kostelík v Poříčí nad Sázavou a ten se bych musel zmenšit na polovinu, aby se vešel. Není problém jej udělat na víc políček, ale chci být pokud možno konzistentní se zbytkem paku (ať 64 nebo 128).

Edit3: Nakonec jsem našel, že je to 20m na dlaždici, jak jsem původně předpokládal. Bohužel nevím jak moc je to oficiální stanovisko:
http://uvw.wz.cz/?section=manual&page=59
Kostelík bude 2x2.

Sim

Co se tyka meritka, je to na uvazeni kazdeho, nebo lepe receno na dobrovolne vzajemne dohode. Oficialni prepocet je jedna vec, fakt, ze silnicni vozidla jsou H0, vlacky TT a letadla s lodema N a Z, to je druha stranka veci.

U tech budov to podle me neni tak znat, jestli je to o fous vetsi nebo mensi ... ale treba zrovna u fabrik jsou nekdy na parkovisti osobni auta, ktery jsou vetsi nez lokomotiva :-D